Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár
Szállás típusa
Kiutazás

Szardíniai utazások – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

A szardíniai utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük a szigetről szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a szardíniai (olaszországi) beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, a szárdok körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de városokra lebontva – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait. Szardínia legnépszerűbb úti céljait – a többi között Sassari, Porto Cervo, Castelsardo, Alghero – és azok nevezetességeit részletesen is ismertetjük.

Szardínia elsődleges csábereje a kellemes klíma, az érintetlen vidékek és a sziget tiszta vizei, de emellett komoly mértékben nyom a latba ősi, önálló történelme és egyedülálló kultúrája is. Kit ne vonzanának a rejtélyes, misztikus menhírek és az ókor hajnalán született megalitikus épületek, a nurágik (melyek közül a Barumini, Su Nuraxi nurágiváros UNESCO Világörökségi helyszín), az elbűvölő szardíniai városok hangulata, vagy az archaikus vonásoktól sem mentes folklór, a tradicionális ünnepek, fesztiválok és a szárd konyha ízletes fogásai. Szardínia turizmusa az 1949-es autonóm státusz megszerzésétől fogva rohamosan nőtt, s mára nem csupán a klasszikus pihenési formákra, de a kulturális és lovasturizmusra, a túrázásra és vitorlázásra is koncentrál.

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre a Szardíniára utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: Magyar állampolgárok Szardíniára (Olaszországba) az EU szabályok alapján vízummentesen, érvényes személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel utazhatnak. Az országban három hónapig tartózkodhatunk turistaként, ezt meghaladó idő esetében a helyi önkormányzat népesség-nyilvántartási hivatalában, az anyakönyvvezetőnél kell bejelentkeznünk (munkavállalási, letelepedési szándék esetén). Kisállatok utaztatásához ún. állatútlevél (Pet passport) beszerzéséről kell gondoskodni. További információk a Konzuli Szolgálat – Olaszország című honlapján találhatók. A mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése ajánlott!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Szardínián Euróval (EUR) fizethetünk. A vámelőírások tekintetében Olaszország mindenben az uniós szabályokat követi, így aki Szardíniára utazik, ezt vegye figyelembe. A bankkártyák használata elterjedt, sok ATM-automata működik, és a hitelkártyával történő fizetés is általános. A főbb nemzetközi bankkártyákat elfogadják, és a főbb külföldi valuták könnyedén beválthatók, bank-automatákat a szigeten mindenütt találunk. Be- és kiviteli mennyiségi korlátozás az Európai Unió területén már nincs érvényben. 
Szardínián az idegenforgalmi adót más nagyobb olasz városok díjtételei alapján számolják.

Időeltolódás: Szardínia a GMT+1 időzónában fekszik, akárcsak hazánk, így nincsen időeltolódás. (GMT = Greenwich Mean Time, azaz greenwichi középidő)

Elektromos hálózat és áramellátás: Szardínián a hálózati feszültség 230 V / 50 Hz, de a konnektorok többsége más típusú, mint Magyarországon, ezért érdemes átalakítót vásárolnunk (a boltokban kaphatók), hogy az itthonról vitt elektromos árammal működő eszközöket használni tudjuk.

Általános időjárási viszonyok: Szardínián jellegzetesen mediterrán éghajlat uralkodik: télen enyhe, nyáron forró, száraz, csapadék főként északon és nyugaton jellemző. A tenger közelsége és az alacsony páratartalom miatt könnyen elviselhető a nyári hőség. A hegyvidéki részén azonban télen havazhat és a hőmérséklet nulla fok alá is süllyedhet. A tengerparton és a déli részeken ritka a csapadék, ellenben az egész sziget meglehetősen szeles (misztrál és sirokkó).

Szokások, érdekességek:
1948 óta Szardíniának különleges státusa van Olaszországon belül. Nem csak nyelvük – az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágához tartozó szárd nyelv, a szárdok az olasz állam által elismert legnépesebb nyelvi kisebbség – de kultúrájuk és eredetük is különbözik az olasztól: az őskor végén az Ibériai-félszigetről, Korzikáról, Krétáról, és a Kükládokról is vándoroltak Szardíniára. Elszigeteltségüknek és a nehéz körülményeknek „köszönhetően” különleges genetikai és antropológiai sajátosságok jellemzőek a lakosságra, a többi között a jellemzően hosszú élettartam. Emellett ne legyünk meglepődve, ha egy-egy településre tévedvén nem a szárd nyelvet hallanánk a helyiektől: az olasz és a szárd mellett két korzikai eredetű nyelvet is beszélnek a szigeten, a sassari és a gallurai nyelvet. Alghero városában katalánul, Carlofortéban és Calasettában pedig egy ligúr dialektust beszélnek, míg néhány kisebb településen az idősek venetói és isztriai-dalmát dialektust. Természetesen a turizmusban dolgozók az olasz mellett az angolt is beszélik.
A szállodákban és éttermekben a szervízdíj benne van a számlában, így nem kötelező borravalót adni, de nyilván örülnek neki.
Szardínia lakossága jellemzően katolikus vallású, elvárják a templomokba látogató turistáktól is az illendő öltözködést: a hölgyeknek felkart és térdet eltakaró viselet kötelező, de még a férfiak sem léphetnek be rövidnadrágban vallási komplexumokba.
Az olasz közterületeken, így Szardínián is 2005 óta korlátozzák a dohányzók füstöléseinek lehetőségeit: irodák, kávézók, éttermek és pályaudvarok csarnokai, peronok, 12 éven aluli gyermekek és terhes nők közelében tilos dohányozni. Az új szabályokat minden nagyvárosban bevezették, megszegőit súlyos pénzbírsággal büntetik.
Egy érdekesség, a szárd independentizmus jegyében egy önjelölt szárd szeparatista, Salvatore Meloni 2008-ban egy apró kopár szigeten saját köztársaságot kiáltott ki (Mal di Ventre-i Köztársaság).

Orvosi ellátás: Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni, mivel az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával kizárólag a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, így Szardínián is.
A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni, az egészségügyi ellátás színvonala megfelelő, ennek ellenére érdemes kombinált, hepatitis A és B elleni oltást kérni, mielőtt elutaznának Szardíniára. A kórokozó nem szexuális úton terjed, hanem tengeri ételekkel, kagylókkal és szennyezett vízzel, a megelőzés érdekében érdemes odafigyelni a higiéniai szabályokra.

Nyitva tartások:
A szardíniai nyitva tartások hasonlóan alakulnak, mint Olaszországban; a bankok hét közben általában 8:30-13:30-ig, majd délután 14:15 és 15:00, vagy 14:30 és 15:30 között tartanak nyitva, szombat-vasárnap zárva vannak. A pénzváltók általában egész nap nyitva vannak.
Az üzletek nyitva tartása szélesebb körű. Hagyományosan keddtől szombatig 9:30-13:00-ig vannak nyitva, majd a szieszta után 15:30-20:00 között. Hétfőnként csak délutáni nyitva tartás van. A nagyobb boltok hétfőtől szombatig reggel 9-től este 9-ig tartanak nyitva megszakítás nélkül.  

Legfontosabb ünnepnapok:
Január 1. – Újév
Január 6. – Vízkereszt
Április 25. – A felszabadulás ünnepe
Május 1. – A munka ünnepe
Június 2. - A Köztársaság ünnepe
Augusztus 15. – Mária mennybemenetele
November 1. – Mindenszentek
December 8. – A Szeplőtelen fogantatás ünnepe
Húsvét, Karácsony

Fontos telefonszámok - Szardínián az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Mentők: 118
Tűzoltók: 115
 Autómentők: 116
Rendőrség: 113
Csendőrség: 112

Magyarország diplomáciai képviselete:
Szardínia Olaszország különleges autonómiával ellátott régiója. A magyar nagykövetség Rómában, a főkonzulátus pedig Milánóban van.
Nagykövetség – Róma, Via dei Villini 12-16. 00161 Roma
Telefon: (00)-(39) 06-442 30 598, 06-440 20 32 (munkaidőben), Mobil: (00)-(39)-348-800-81-59 (sürgősségi ügyelet munkaidőn kívül)

Főkonzulátus – Milánó, 20123 Milánó, Via Fieno 3, IV. emelet, telefon: (00)-(39) - 02-72-60-09 (munkaidőben), Ügyelet, mobil:(00) 3396-219517Akciók, kedvezmények, last minute Szardínián

találat
FőoldalEurópaOlaszországSzardínia

Nyaralás Szardínián 10 db utazási ajánlat

321.250 Ft/főtől (4 nap)

Körutazások Szardínián 1 db utazási ajánlat

  • jún
  • júl
  • aug
  • szep
  • okt
  • nov
  • dec
  • jan
  • feb
424.000 Ft/főtől (10 nap)

Cagliari repülőjegy 37.611 Ft/főtől - Cagliari (oda-vissza)

Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!