pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Afrika és Szicília között, valahol félúton emelkedik ki a Földközi-tengerből 3 lakott és 2 lakatlan sziget, ez Málta. A sziget fölötti uralomért az évszázadok során sok nagyhatalom harcolt. Ez a különleges hangulatú mediterrán szigetcsoport a ragyogó napsütés, kristálytiszta tenger és az élő történelem szigete.

Máltára történelme során sokféle nép kultúrája hatott. Voltak itt rómaiak, bizánciak, arabok, franciák, angolok, de az országra a legnagyobb hatást a 268 éven át Máltán székelõ lovagok gyakorolták. A Jeruzsálemi Szent János Lovagrend fantasztikus palotákat és erõdöket örökített ránk. A mai napig érezhetõ még a szigetet 1800 és 1964 között uraló britek hatása is - az élet minden területén. Máltán a második hivatalos nyelv az angol, bal oldali a közlekedés, gyakran használják az angol konyhát és az ott élõkre is jellemzõ a brit mentalitás.A máltaiak nagyon vigyáznak arra, hogy minden vendég jól érezze magát.A kitûnõ közlekedési hálózatnak köszönhetõen az alig 40 km hosszú sziget könnyen bejárható, minden látnivaló egyszerûen elérhetõ.

Látnivalók


Ha a szigeten jár, ne hagyja ki Vallettát, a sziget fõvárosát. Remek hajókirándulásokat kínálnak, melyek a tenger felöl mutatják be Valletta fõ látnivalóit, képet adva a sziget történelmérõl és építészetérõl. Ha egy rövid hajókázás után kedvet kapott, akkor vegyen részt a Málta történelmi városait bemutató kirándulások egyikén. Rabat, Mdina és Valletta - utóbbi most már testközelbõl: templom, katakombák, katedrálisok, Barakka kert.

 

Feltétlenül nézze meg Gozót és a legkisebb szigetet, Cominót is. Gozóra érdemes szervezett programot kínálni, hiszen a sziget rengeteg érdekes látnivalót ígér és egyik legnagyobb látványossága, a "Kék ablak" egyénileg nehezen megközelíthetõ.

 

 
Ha nyugalomban, csendes környezetben, homokos tengerparton érzik jól magukat, akkor mindenképpen Málta északi részét válasszák. Jó színvonalú, nagyobb alapterületen fekvõ, közvetlen parti szállodák közül tudnak választani, ami jó közlekedéssel rendelkezik, könnyen bejutnak a nyüzsgõ városokba, az izgalmas látnivalókhoz.

 

Azonban amennyiben inkább a pezsgõ éjszakai élet, a lüktetõ város közelsége a lényeges, akkor Sliema vagy St. Julians az Önök üdülõterülete.Tudnivalók
Beutazási szabályok
Málta az Európai Unió és schengeni övezet tagja. Magyar állampolgárok személyazonosításra alkalmas, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, vízum nélkül léphetnek be Máltára, és 90 napig mindenféle külön engedély vagy bejelentés nélkül ott tartózkodhatnak. Fontos, hogy a személyi igazolvánnyal még nem rendelkező kiskorú magyar állampolgár továbbra is csak útlevél birtokában utazhat. Új nemzetközi repülési szabályzat értelmében, amennyiben gyermek csak egyik szülővel vagy nagyszülőkkel utazik, a másik szülő vagy utóbbi esetben mindkét szülő írásos nyilatkozata szükséges, melyben engedélyezik az utazást. A nyilatkozatot (2 tanú aláírásával) magyar és angol nyelven kell megírni.

Időeltolódás 
Magyarországgal azonos időzónába esik, nincs eltérés a közép-európai időszámításhoz viszonyítva.

Hivatalos pénznem 
Málta 2008. január 1-jén bevezette az eurót. Hitelkártyák esetében általában a dombornyomásos kártyákat fogadják el.

Hivatalos nyelv 
Máltai mellett hivatalos nyelv az angol is. Csaknem mindenki beszél olaszul, elterjedt a francia, a szállodákban és éttermekben a német nyelv ismerete is.

Áram 
Egyfázisú váltóáram: 240 volt. A hárompólusú konnektorokhoz Máltán beszerezhető adapter szükséges.

Egészségügyi előírások
A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni. Védőoltás nem szükséges. Az egészségügyi ellátás színvonala jó. A csapvíz fogyasztása kerülendő, palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt. Máltán érvényes az Európai Egészségügyi Kártya, de ingyenesen csak sürgős esetben, illetve orvosilag indokolt alapellátásra vehető igénybe. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Közlekedés
A baloldali közlekedés szabályai az érvényesek. Az úthálózat sűrű, de nem mindenhol jó minőségű. Autópálya és vasút a kis távolságokra tekintettel nem épült. Az ország tulajdonképpen több sziget együttese, de ezek közül csak Málta és Gozo területe jelentős. (Comino kicsiny szigetén egy szálloda van, a többi lakatlan.) Gozóra a sűrűn közlekedő kompjárat viszi az utasokat. A tömegközlekedés különleges eszközei a kishajók is. A turista látványosságnak beillő tradicionális máltai dghajsa a velencei gondola rokona.

Ételek, italok
Olaszország közelsége nagy hatással volt a máltai konyhára, ám felfedezhető benne arab fűszerek használata is. Helyi különlegesség a fenek (nyúlhúsból készült étel), az aljotta (halleves), a ricotta (sajttal készült tészta) és a lampuka (halhúsból készült tészta). Ezenkívül rengeteg a mediterrán gyümölcs, a citrusfélék és a zöldség. Nemzeti alkoholmenetes italuk a kinnie, ami egy különleges ízű gyógyfüvekkel ízesített narancslé. Boraik testesek, erősek. Gozó híres mézkészítésről illetve a nagy számban élő kaktuszfügének köszönhetően a kisebbik szigeten ízletes lekvárokat és különleges röviditalokat vásárolhatunk.

Diplomáciai képviselet
Máltán nincs magyar nagykövetség. A magyarok diplomáciai képviseletét a római nagykövetség látja el
(tel.: +39-440-21-67).
Tiszteletbeli főkonzulátus elérhetősége Máltán:
Sliema, Il-Piazetta, Tower Road SLM 16.
Telefon: 00-356-320-963.
 találat
FőoldalEurópaMálta

Nyaralás Máltán 14 db utazási ajánlat

Városnézés Máltán 3 db utazási ajánlat

350.097 Ft/főtől (6 nap)

Málta repülőtér repülőjegy 36.280 Ft/főtől - Málta (oda-vissza)

Körutazások Máltán 3 db utazási ajánlat

350.097 Ft/főtől (6 nap)
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!