pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Szállás típusa
Kiutazás

Athén, a Földközi-tenger Párizsa
Athén, Görögország fővárosa, páratlan hírét múltjának köszönheti. Az ókori Athén, Európa egyik legrégibb városa, az európai civilizáció bölcsője volt. A város legjelentősebb emlékei a görög kultúra klasszikus korából, főként az i.e. V. századból származnak. A mai élénk, nyüzsgő metropolisz ráépült ókori elődjére. Athént elsősorban ma is az ókori kultúra maradványai teszik turisztikai zarándokhellyé.

Látnivalók

Akropolisz
A hatalmas márvány mesterművek az i.e. 5. század végén, Athén aranykorában készültek, Periklész irányításával. Az épületek nagy része templom, melyeket Athéné, a város védőszentjének tiszteletére emeltek. Méreteik és arányaik még mindig lélegzetelállítóak és fenségesek, belsejüket pedig csodálatos, isteneket ábrázoló szobrokkal díszítették.
Az Akropolisz sziklája a város legmagasabb pontja, ideális védelmi, vallási és reprezentációs célokra. Az Akropolisz szikláját a neolitikus kor óta erre használják.
 
Akropolisz Múzeum
Az Akropolisz Múzeumban csodálatos kiállítások láthatók, a bikára támadó fantasztikus nőstényoroszlántól a legkorábbi Parthenónról származó faragványig.
Itt található a „Moszkhotorosz”, az a nevezetes archaikus kori szobor, amely egy fiatalembert ábrázol, aki kost visz a vállán (Kr. e. 570). A múzeumban található pár klasszikus kori darab és töredék a Parthenónról.
A kiállítás legfőbb látványossága az Erekhtheionról (egyfajta múzeum) származó négy Karüatida, amelyeket különlegesen kialakított környezetben tárolnak. 

Athéné Niké temploma
A győzelem istennőjének szentelt apró templomot, amely Kr. e. 424-ben épült, 1686-ban a török lerombolták, hogy helyet adjanak az ágyúknak, majd az 1830-as években gondosan újjáépítették.
Athéné Niké temploma a 2000 után évekig nagyszabású felújításokon ment keresztül. A kicsi, de míves frízek eredetije, amelyek görögök, perzsák és istenek harci jeleneteit ábrázolják, a helyszínen található Akropolisz Múzeumban találhatók. 

Dionüszosz Színház
A Kr. e. VI. században itt rendezték a nagy Dionüszosz-ünnepet, melynek során előadásokkal hódoltak az istenségnek. A nézőtéren 1500-an fértek el. Ma is láthatóak az első sorban a Dionüszosz papjai számára biztosított márványülések. 

Herodész Attikosz Színháza
A Herodész Attikosz Színháza épületét 174-ben emeltette a gazdag Herodész Attikosz felesége emlékére. A színház akusztikája csodálatos, a római boltívek oszlopai pedig gyönyörű hátteret szolgáltatnak.
A Herodész Attikosz Színháza ma az évente megrendezett Athén Fesztivál helyszíne, és éjszakai előadásoknak ad otthont minden nyári estén. Olyan előadók léptek fel itt, mint Luciano Pavarotti és a Bolsoj Balett.A színház csak az előadások alatt van nyitva, de kívülről is megcsodálhatjuk szerkezetét és környezetét, és lenézhetünk rá az Akropoliszról.

Olümpiai Zeusz-templom
A zsarnok Peiszisztratosz rendelte el az Olümpiai Zeusz-templom építését látszólag Zeusz tiszteletére, ám valójában ezért, hogy lefoglalja alattvalóit.
A templom építését már i.e. 515-ben elkezdték, befejezését a politikai események majdnem 700 évvel késleltették. Peiszisztratoszt elűzték majd évszázadokkal később Hadrianus római császár hét év alatt fejeztette be a templomot. Belsejében két, hatalmas, aranyból és elefántcsontból készült szobor állt: az egyik Zeuszé, a másik Hadrianus, római uralkodóé.
Az athéniak i.sz. 131-ben egy kétemeletes kaput építettek a templom mellé, így köszönve meg Hadrianusnak, hogy befejezte a templomot. A Zeusz kultusznak régi hagyományai voltak ezen a területen. Az eredeti 104 gyönyörű oszlopból csupán 15 maradt fenn.

Parthenón
Az Akropolisz díszbejáratán, a Propülaián áthaladva pillanthatjuk meg a Parthenónt. Az épület hatalmas homlokzata csupán két helyiséget tartalmaz. Az első, ahova kelet felől lehet belépni, a tulajdonképpeni templom, itt állt Athéné ünnepelt szobra, amelynek bőrfelületeit elefántcsontrétegből, ruháját pedig aranyból alakították ki. A szobrot gondosan egy márványheverővel is ellátták, arra az esetre, ha le kívánna feküdni. 
Athéné istennőt számos formában tisztelték. A Parthenón hivatalosan Athéné Poliasz temploma volt, amellyel városvédő szerepét emelték ki. Másutt a szüzesség istennője volt, valamint az előrelátásé, a lovaké, a trombitáé és a dolgozó nőké.
A Parthenón másik helyiségének külön bejárata volt a nyugati oldalon. Feltehetőleg az istennő szolgálatára rendelt szolgálók szálláshelye volt.

Régi és Új Agora
Az Agorában zajlott a város kereskedelmének és igazgatásának legnagyobb része. A ma is álló talán legfontosabb épület a Héphaiszteion. Ez a dór stílus legépebben fennmaradt, Kr. e. 449-re tehető temploma. Figyelemre méltó módon megőrzött fríze nagy része és mennyezete is megvan még.
Közvetlenül az Akropolisz északi oldala alatt, a régi Agorától keletre terül el az Aéridész, az a színpompás negyed, amely a Szelek tornyáról kapta a nevét. Szíriai csillagász építette i. e. 50-ben. A Szelek tornya nyolcszögletű, három lépcsőfokon álló márványépület, amely szélkakasként, napóraként és vízóraként is szolgált. Az oldalak az égtájak felé néznek és az ezeknek megfelelő szelek domborművei díszítik.
Közvetlenül az Aéridész mellett terül el a Római Agora. Az i. sz. I. században a rómaiak ideköltöztették Athén piacát a régi Agoráról. Bár kisebb, mint az eredeti, még ez a márványoszlopos csarnok előkelőbb hely volt az üzletek számára és kereskedelmi és közigazgatási központként is működött a XIX. századig.

Tudnivalók

Vízum: 

Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak.
 
Egészségügyi tudnivalók:  
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Akciók, kedvezmények, last minute Athénban

találat
 
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!