pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

A világnak kevés tája kínál több természeti csodát, mint Kenya. Itt szabadon élnek mindazok a vadállatok, amelyekkel leginkább csak a tévében (és újabban egyre gyakrabban a sajtóban is) találkozhatunk. Sok évtizeden át ez a táj az európaiak vadászparadicsoma volt. Mára már az emberek megértették, hogy a fényképezőgéppel történő vadászathoz legalább annyi ügyességre van szükség, mint a fegyvereshez. Csak az orvvadászokat nehéz megfékezni. Az első kenyai látogatás csodálatos és emlékezetes lehet, mivel az ország természeti látványosságokban gazdag, éghajlata változatos. Meglehet, ma már nem az a nagyszerű vadon, amilyen az ötvenes években volt, amikor még a rezervátumokon kívül is vadak hatalmas csordái legelésztek. Kenya egyik legfőbb gondja a magas születési arányból származó óriási népszaporulat; emberek tömegei költöznek a városokba, és a hajdan egyszerű, szerény falvak valóságos urbanizált agglomerációkká duzzadtak. A hagyományos kenyai falusi-törzsi életmód alig egy évszázad leforgása alatt kifinomultan fejlett, modern kavargássá alakult át, maga Nairobi pedig peremvidéki településből modern, nyüzsgő, vonzó világvárossá változott. A főutcáján valaha vadakat űző, trópusi sisakos vadászok ma már a régmúlt legendái közé tartoznak. Olyan írók, mint a Volt egy farmom Afrikában szerzője, Karen Blixen, közeli betekintést nyújtanak az első európai telepesek által megismert Kenya hajdani életébe. (Forrás: Cartographia) 

Nairobi több szempontból is igazi, modern város: valójában nagyon fiatal, lényegében mindössze kilencven éve született és fejlődött ki a Mombasát a Viktória-tóval összekötő vasútvonal, a Holdkóros pálya szerény állomásából és kereskedelmi raktárainak halmazából. Eleinte minden tervszerűség nélkül épült. A mérnököknek azon kellett inkább törniük a fejüket, hogyan vezessék tovább magát a vasútvonalat. Ám ebben a jelentéktelennek tűnő, vizenyős völgyben, amelynek neve maszai nyelven Ewaso Ngare Erobi (Hideg vizű folyó) volt, elsőrangú város nőtt ki napjainkra, élettel teli, ám meglehetősen agresszív. Kevés utazó reménykedhet teljes föltárásában, másrészt igen kényelmes központ: üzleteiben csaknem minden beszerezhető. Nairobi kiváló ugródeszka Kenya megismeréséhez, és a teljes kommunikációs hálózat jelentős központja. Népessége nagyszámú, és egyre tovább duzzad, amint reményekkel teli kenyaiak újabb tömegei rohamozzák, olcsó munkaerőforrást biztosítva. A bűnözés mindennapi jelenség, ezért célszerű az elővigyázatosság, kiváltképp, ha valaki sötétedés után indul útnak. A nyomor és a gazdagság ilyen szélsőségeit felvonultató városnak megvannak a maga nehézségei, a kenyaiak egyes rétegei pedig valóban nagyon szegények. Nairobi számos etnikum területének érintkezési pontján fekszik, bár lakosai között a kikujuk alkotják a legnépesebb csoportot. A városban mindig tekintélyes számú európai és ázsiai is élt, mely utóbbiak jórészt vasútépítő munkásokként érkeztek, majd a legfontosabb hivatásokat űző, elsőrendű polgárokként vertek gyökeret itt. A külvárosok a lakóépületek lehető legszélesebb skáláját vonultatják föl: a valóban omladozó és veszedelmes nyomornegyedek bádogviskóitól a központtól kényelmes távolságra eső, olyan, európaira emlékeztető villanegyedekig, amilyen például a Muthaiga kerület. A látogatót általában meglepi a város kicsattanó fiatalsága, belvárosának a sík terep fölé emelkedő, csillogó toronyházaival.

Kenya tájai és vadvilága Bárki számára, akinek képzeletét megragadták az afrikai vadonról látott filmek, egy kenyai utazás maga a megvalósult álom. A sík vidékeken néha több százezerre rúgó gnú- és zebracsordák járnak, zsiráfok tévednek be Nairobi külvárosaiba, és alig egyórányi autóútra szabadon kószáló oroszlánokkal és gepárdokkal találkozhatunk. A turizmus Kenya első számú valutabevételi forrása, legjelentősebb ágazatát pedig a szafárik alkotják. Ezért jelentős a kínálat, amelyek legtöbbje magában foglalja a vadrezervátumok és nemzeti parkok valamelyikének meglátogatását. Akadnak, akik jobban kedvelik a �magányos utazást�, bérelnek egy terepjárót, és nekivágnak a vadonnak. Bár ez izgalmas, ám veszedelmes is lehet a tapasztalatlan utazó számára, tanácsosabb a szervezett szafárikat választani. A drágább kirándulásokat rendszerint a nemzeti parkokban lévő igényes szálláshelyek környékére szervezik, de aki az afrikai vadon hamisítatlan ízére kíváncsi, jobb, ha az olcsóbb szafárik egyikét választja. Körülülni az éjszakai tábortüzet, és elmerülni az állatok hangjainak hallgatásában, feledhetetlen élmény. A fejlődő országok számos nagyvárosához hasonlóan Nairobiban is meglepően változatos a vadvilág, amely megtalálta az együttélés módját az emberekkel. Az út menti akáciákon, külvárosi kertekben, a gondozott parkokban számtalan madár és rovar él, a látogató feje fölött pedig csaknem bizonyosan ott kering a magasban jó néhány, élelemre vadászó barna kánya.

VÁSÁRLÁSI LEHETÕSÉGEK Egész Kenyában bőséges a legkülönfélébb emléktárgyak kínálata. Ezek sok helyütt határozottan másodosztályúak, tehát ha eredeti darabokra vágyunk, próbálkozzunk a jobb hírű üzletekben, de itt drágábbak. Általában kerüljük a parti csencselőket és az olcsó bódékat. Az alkudozás szokás, és rendszerint nem is eredménytelen, a szaküzletekben azonban nem mindig. A szállodai és a nagyobb városi üzletekben a legtöbb hitelkártyát elfogadják. A repülőtéren van egy kisebb vámmentes üzlet, ahol főként cigarettát, italokat és emléktárgyakat kínálnak. Ne feledjük, hogy számos állati eredetű tárgy (a legutóbbi időben a tengeri kagylók is) kiviteli tilalom alá esnek. A kézművesipari faragványok szintén változó minőségűek, vásárlásuk nagy körültekintést igényel. Különböző helyi fafajtákból készülhetnek, szappankő figurák is kaphatók, de az utóbbiak elég súlyosak, vásárláskor ezért alaposan mérlegeljünk. A választék és az árak felőli tájékozódás végett nézzünk be Nairobi és Mombasa műkereskedéseibe. Szobrokon kívül találhatunk bőr- és fémtárgyakat, régiségeket, fegyvereket, gondosan, mintákkal díszítve font és szőtt kosarakat és táskákat. Az árak rendkívül széles skálán mozognak, és a főszezonban emelkednek. Vannak vésett féldrágakövek, színes gyöngysorok, fülbevalók, fa és fém hajtűk. A szövetfélék eléggé rikítóak, a szaküzletek legjobb minőségű darabjai pedig rendszerint külföldről, például Ghanából származnak. Batikolt textil is nagy választékban kapható. Egzotikus szöveteket, kosarakat, gyöngymunkákat gyakran árusítanak a falusi piacokon is, egyszóval tájékozódjunk a minőségük felől, és ne riadjunk vissza az alkudozástól.

HELYI SZOKÁSOK, VISELKEDÉS / SZEMÉLYES SZÜKSÉGLETEK ¼HELYI SZOKÁSOK, VISELKEDÉS Kenya egészében elég barátságos ország, de sohase feledkezzünk meg a gyarmati múltjáról. Sok kenyai nagyon büszke a hazájára, és mindenekelőtt kenyainak vallja magát. Igen vendégszeretőek és segítőkészek, ha figyelembe vesszük országuk viharos közelmúltját, valamint az európai és dél-afrikai telepesek földéhes képviselőinek velük szemben tanúsított bánásmódját. (Különösen a kikujuk szenvedték meg, hogy rendre erőszakkal költöztették el őket őseik földjéről.) Mindennek szem előtt tartása nagy segítségünkre lehet az országjárás során, és azt is bölcsen tesszük, ha megtanulunk néhány szuahéli szót és kifejezést, (lásd a Nyelvhasználat c. részt: 125. o.). Elsajátításuk nem nehéz, részünkről pedig kicsiny, de annál fontosabb gesztus a kenyaiak felé. Az udvariasság különben is nagyon fontos a hétköznapi érintkezés során, különösen Nairobi határain kívül. A kedélyes jambo köszöntés rendszerint ugyanazt a választ és legtöbbször széles mosolyt is von maga után. A gyerekek kérdésünkre azonnal örömmel mesélnek mindennapi életükről. A kenyaiak általában majdnem mindig kedvesek, vendégszeretők az idegenekkel szemben. Gondoljunk rá, hogy Kenya lakossága meglehetősen kevert: ez nemcsak az indiaiakat, európaiakat és a szomszédos országok ott tartózkodó polgárait jelenti, hanem a zömében fekete bőrű lakosság nagyszámú etnikai csoportjait is. Ezek a csoportok olykor nagyobb tömböket alkotnak, mint például a kikuju vagy a luo nép esetében, de országszerte tucatjával fordulnak elő a kisebb közösségek is. Kenyában számos vallás képviselteti magát, és különösen vidéken sok hagyományos vallási hiedelem máig is fennmaradt. (Forrás: Cartographia)találat
FőoldalAfrikaKenya

Körutazások Kenyában 2 db utazási ajánlat

1.284.200 Ft/főtől (14 nap)

Városnézés Kenyában 1 db utazási ajánlat

  • máj
  • jún
  • júl
  • aug
  • szep
  • okt
  • nov
  • dec
  • jan
1.284.200 Ft/főtől (14 nap)

Nairobi repülőjegy 206.000 Ft/főtől - Nairobi (oda-vissza)

Részletes találati lista
Kenya

Kenya - Szafarik és pihenés

Nairobi - szafarik az Amboseli, Tsavo West és East Nemzeti Parkokban - óceánparti pihenés
1.284.200 Ft/fő

Kenyai körutazás

11 napos körút Kenyában
1.972.460 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!