Via ferrata túra kezdőknek

Egynapos kezdő via ferrata a Bécsi-erdőben

Hallottál már a via ferrátáról? Esetleg láttál már beülőben, sisakban embereket sziklafalon drótkötél biztosítás mentén mászni? Tetszett, de nem volt bátorságod vagy alkalmad kipróbálni? Akkor ezen a túrán a helyed, amit direkt kezdőknek találtunk ki! Itt megismerheted a via ferráták kialakulásának történetét, megtanulhatod, hogy hogyan használd a biztosítást és hogyan mozogj magabiztosan a sziklákon. Nem utolsósorban egy kellemes napot tölthetsz buszos utazással a szépséges Bécsi-erdőben.

FőoldalEurópaAlpokVia ferrata túra kezdőknek

Alapár tartalmazza

az utazást autóbusszal, a via ferráta felszereléseket, a kis csoportos  via ferráta oktatást és a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

az étkezéseket a személyes költségeket, az utas valamit az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
1 nap

Nehézség:

A túra nem nehéz, kezdőknek ajánljuk, akik még nem próbálták a via ferrátázást! Gyakorlott túravezetőink mindenkinek segítenek megtenni az első lépéseket. A túra során folyamatosan számíthattok segítségükre.
A nehézségi fokozatok ismertetőjét itt találod: http://utazom.com/cikk/via-ferrata-nehezsegi-fokozatok.
További via-ferrata túráinkhoz kattints a linkre!

Papp Csongor
Csongor a hegyekben érzi magát a legszabadabbnak. Mély elhivatottságot érez a természetjárás, a fotózás és a via ferraták iránt.
Pluhár Mátyás
Matyi ha teheti a természetben keres felüdülést. Túrázik, via ferratázik, bringázik vagy fényképezővel a nyakában próbálja meg elkapni a különleges pillanatokat.
Szodorai Regina
10 éve veszek részt kalandtúrákban, azóta nagyon sok országba eljutottam. Érdeklődésem egyre inkább a hegyek és a sziklák felé fordult és odáig fejlődött, hogy időközben...
Bankó Erika
Erika gyerek kora óta mozgásban van. Talajtornától az úszásig sok sportot kipróbált. Mostanában fut, kerékpározik.
Fekete Erik
Imádok új helyeket és kultúrákat megismerni és még nagyobb örömmel tölt el, ha erre másokat is motiválni tudok.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Dachstein - via ferrata hétvége - 5 nap
» Dolomitok sziklaalakzatai. - 5 nap
» Via ferrata túra a Garda-tó környékén - 6 nap / 3 nap szabi

1.nap: Budapest, Mödling - klettersteig /via ferrata, Jubiläumswarte kilátó (653 méter), Mödling, Budapest

Korán reggel indulunk autóbusszal Budapestről. Találkozás 04.45-kor a BOK csarnok (Dózsa Győrgy út 1.) indulás 05.00 órakor.
Pár órás utazást követően érkezünk a Bécs melletti Mödlingbe, klettersteigünk kiinduló pontjához. Itt két csoportra válunk, a gyakorlottabbakkal bemelegítésképp feltúrázunk a hegyre felfedezzük a várromot, míg a kezdők felérnek.
A Mödlinger Steig tipikus tanuló útvonal, a legjobb ahhoz, hogy elsajátítsuk a speciális felszerelés használatát, kipróbáljuk magunkat a sziklafalon, hogy milyen is 30-40 méteres kitettségben mozogni. Először túravezetőink segítségével magunkra vesszük a beülőt és kiegészítőit, majd megmutatják azok helyes használatát, tanácsokkal látnak el: mire figyeljünk, hogyan lépjünk mászás közben. Aztán irány az első ferrátánk!
A fal picit nehezebb, kezdeti 3 métere után, már könnyebbé válik a terep, néhány kapaszkodás és kiérünk a fák közül, ahol egy sziklás gerincen haladunk tovább, gyönyörködve a Bécsre nyíló panorámában. Néhány rövidebb mászó szakasz leküzdésével felérünk a fenyőligetes hegytetőre, ahol átadjuk ferráta szettjeinket az ott várakozó társainknak. Amíg ők is teljesítik a látványos, néhol szédítő klettersteiget, teszünk egy sétát a XI. századi romhoz. Miután mindenki megjárta a "vasalt" túrát, a két csoport -immár együtt-, a Jubiläumswartéhoz indul, ahonnan az egész Bécsi-erdő belátható. A kilátó alatt lévő házban egy keveset időzünk, eszünk-iszunk, majd visszagyalogolunk az autóbuszunkhoz. Budapestre az esti órákban érkezünk.
Táv: 12 km, szint 350 méter

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Hozz erre a célra egy külön zacskót magaddal.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

az utazást autóbusszal, a via ferráta felszereléseket, a kis csoportos  via ferráta oktatást és a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

az étkezéseket a személyes költségeket, az utas valamit az útlemondási biztosítást.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
nincs kötelező költség.
Előleg: 

A részvételi díj egy összegben, jelentkezéskor fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Milyen felszerelést vigyek?

Szükséges felszerelésről: 25-30 l. kis túrazsák a napi felszerelésnek, személyes holmiknak. Túracipő/túrabakancs, esőkabát, kényelmes túraöltözet. Ha van, hozz kerékpáros vagy via ferrátás kesztyűt!
A via ferrátás felszerelést irodánk mindenki számára biztosítja.

Via Ferraták: Mesterségesen biztosított sziklautak. Speciális biztosító felszerelés szükségesek végigjárásukhoz!  

Figyelem! A mászások során úgynevezett „via ferráta szett és sisak” viselése kötelező! Irodánk biztosítja részedre a megfelelő felszerelést. (Saját felszerelés saját felelőségre használható), de ez nem csökkenti a részvételi díj költségét! A felszerelések helyes használatát a túravezetők elmagyarázzák.
 

Egyebek
Kiutazás: 

Modern, szép autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Indulás, felszállási lehetőségek:

  • Budapest, BOK csarnok Dózsa György út 1. (várható időpont 05:00 órakor) 
  • BAH csomópont, Budaörsi út 21. szám előtti buszmegálló (nem a benzinkút!)
  • Budaörs, MOL-McDonalds benzinkút (gyaloghidas) Budaörs, Garibaldi u. 2.
  • Tata, Remeteségi pihenőhely  
  • Győr, Arrabona pihenőhely
  • Sopron, Arcus étterem Bécsi út.

A felszállási pont jelentkezéskor kiválasztható. A pontos időpontokat az utazás előtt egy héttel kiküldött részletes utastájékoztató tartalmazza.
Fontos, hogy az autópályás felszállópontoknál a fel és a leszállás csak a menetirány szerinti oldalon lehetséges, a két oldal közötti esetleges közlekedést egyénileg kell megoldani! (Az átjárás ezeken a helyeken közúti vagy gyalogos formában biztosított.)

Étkezés: 

Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. A hegyen a turistaházban lehetőség van meleg ételt és italt vásárolni.

Csomagolás: 
A túrán egy kisebb, 20-25 literes hátizsák bőven megfelelő, ebbe beleférnek személyes irataid, pénztárcád, esőkabátod, élelmed, ivóvized.
Vízum: 
Magyar állampolgárok részére nem kell vízum, csak érvényes személyi igazolvány vagy útlevél.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése ajánlott, ezt jelentkezéskor irodánknál is megkötheted! Olyan biztosításra van szükség ami tartalmaz esetleges helikopteres mentést is! Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem minden esetben megfelelő, kérjük ellenőrizd! Europai egészségbiztosítási kártya (ingyenes) kiváltása külföldi utak esetén ajánlott.
Korhatár: 
10 éves kortól ajánlott a túra.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.8
109 értékelés alapján
Szervezés értékelése
5.0
Program értékelése
4.7
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.8
Papp Edit
Budapest, XI. kerület
2018. júl. 23
5.0
Mind a gyalogtúráról, mind a ferrata-ról csak jókat tudok írni.
Először vettem részt via ferrata túrán és nagyon tetszett. A túravavezetők nagyon felkészültek és segítőkészek voltak. Folyamatos instrukciókkal segítették a csapatot, ahol szükséges volt.
Köszönöm szépen mindenkinek, hogy megszeretteték velem ezt a sportot.
Biztos, hogy jelentkezekni fogok nehezebb szintű túrára is.
József
Székesfehérvár
2018. júl. 23
5.0
Mint mindig, most is tökéletesen meg voltunk elégedve az egésszel :)
Zsolt
Budapest
2018. ápr. 17
4.8
Már harmadszor túráztam az utazom.com csapatával, de minden alkalommal egy nagyon jól szervezett, érdekes túrán vettem részt, kiváló túravezetőkkel.
Mindenkinek csak ajánlani tudom !
Eszter
Telki
2018. ápr. 16
5.0
Nagyon felkészült volt a túravezető csapat, bíztattak, és végig hasznos tanácsokkal láttak el a via ferrata-s részen, mint teljesen zöldfülü kezdőt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy kipróbálja!
Batta Beatrix
Budapest, XXII. kerület
2018. ápr. 16
5.0
Nagyon jó volt a szervezés, a program is nagyon tetszett. Először próbáltam ki és biztos fogok még menni ferrata-zni!
Tóth Kata
Budapest
2018. ápr. 16
5.0
Remek program, szuper szervezés, jó fej túravezetők :) Gyönyörű helyen jártunk, biztosan megyek még hasonló utakra, meghozta a kedvemet :)
Fanni
Budapest
2018. ápr. 16
5.0
Nagyon izgalmas túra volt, hatalmas adrenalin fröccsel. A túravezetők 100%-os felkészültségűek, a terep gyönyörű!
<név nélkül>
Budapest, IV. kerület
2017. okt. 28
4.5
Szép napunk volt, köszönjük!
<név nélkül>
Budapest, XVI. kerület
2017. okt. 23
4.3
Ismét szép élménnyel gazdagodva jöttem haza.
Köszönöm
Alexandra
debrecen
2017. júl. 26
5.0
Csodás élményekkel gazdagodtunk, az időjárás is mellettünk volt, egy megjegyzés csupán, aki még a via ferrata előtt áll: a via ferratához a masszív túrabakancs használatát nem lehet elégszer hangsúlyozni, bármilyen márkás,de sportcipő alkalmatlan hegyi környezetben, mert csúszik. Ezt egy teljesen kezdő nyilván tapasztalat hiányában nem tudja, így gondoltam megosztom ezt a tapasztalatom. Egyébként minden klasszul ment, máskor is jelentkezünk! :)
Gergő
Érd
2017. júl. 24
4.5
Remek fiatalos kis csapat volt, nagyon tetszett :)
Cili
Szentendre
2017. júl. 24
5.0
Szuper szervezés, szuper túravezetés, jó tárasaság. Felejthetetlen élmény!! Folyt. köv.
Csak így tovább!
Lilla és Sanyi
Győr
2017. ápr. 29
5.0
Nagyon jol éreztük magunkat!Köszönünk mindent!
Györgyi
Eger
2017. ápr. 27
4.8
Első via ferratas utunk volt. Mivel nagyon tetszett, kedvet kaptunk nehezebb utak kipróbálásához is.
Szilvi
Kazincbarcika
2017. ápr. 26
4.8
Nagyon jóléreztük magunkat a csapat jó a szervezés tökéletes a túravezetők segítőkészek szuper volt.
György
Écs
2017. ápr. 24
5.0
Mindennel nagyon elégedettek voltunk. A rossz idő ellenére is hatalmas élményt jelentett a túra, főleg a Via ferrata része. Még egyszer köszönjük!
Zoltán
Kazincbarcika
2017. ápr. 24
5.0
Nagyon jól éreztem magam.
<név nélkül>
Budapest, VIII. kerület
2017. ápr. 24
5.0
Rendben volt minden.
József
Kecskemét
2017. ápr. 24
5.0
Jól éreztük magunkat.
Zsu
Székesfehérvár
2016. okt. 24
4.5
Ez volt az első Via Ferrata túrám. Fantasztikus élmény.
Nagyon jó volt, szép helyen, kedves és segítőkész túravezetőkkel. Tavasszal folytatjuk :)
Kicsit félreérthető volt számunkra a túra és via ferrata összekapcsolása. Úgy értelmeztük, hogy egy csapat túrázni és egy via ferratázni fog. De ettől függetlenül nem vett el az élményből :)
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!