Pünkösd Boszniában és a festői Kotori-öböl

6 napos buszos kiskörút Bosznia-Hercegovinában

FőoldalEurópaBosznia-HercegovinaSzarajevoPünkösd Boszniában és a festői Kotori-öböl

Alapár tartalmazza

Az autóbuszos utazást, idegenvezetést, szállást reggelis ellátással.

Alapár nem tartalmazza

Útlemondási biztosítás, utasbiztosítás, idegenforgalmi adó. audio-guide, egyéb személyes kiadások.

Hossz: 
6 nap
Szállás: 
szálloda
****

1.nap: Budapest-Jablanica-Medjugorje 
Indulás Budapestről a kora reggeli órákban, vár a vadregényes, keleties hangulatú Bosznia-Hercegovina, ahol természeti szépségek, festői városok fogadják a látogatókat. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel Jablanica városkába, mely a Neretvai-csata helyszíne és emlékhelye múzeummal, rövid séta a filmes helyszínen és a beszakadt híd megtekintése. Majd tovább utazás Medjugorje felé. A vadregényes Neretva-folyó szépséges völgyét átszelve érkezünk el a Csodák városába, Európa egyik leghíresebb zarándokvárosába, ahol 1981 júniusában hat fiatalnak megjelent a Szűzanya.  A csodás látomások, gyógyulások hírére zarándokok sokasága érkezett az egykori kis faluba, mely a „világ gyóntatószékévé” vált, és zarándokok ezrei érkeznek évről-évre a városba. Szálláshely elfoglalása Međugorjéban, majd vacsora után, esti séta lehetőség a városközpontban.

2. nap: Kravica-Pocitelj-Blagaj-Mostar
Reggel megtekintjük a Kravica vízesést, mely az ország egyik legfontosabb természeti kincse. Megpihenünk a Trebizat folyó által létrehozott földi paradicsomban majd a hegyoldalba épült festői kisváros, Pocitelj következik. Počitelj városa a Neretva folyó partján épült és stratégiailag kiemelt jelentőséggel bírt évszázadokon keresztül. A kopár hegy tetején magasodó erőd és a hozzá tartozó Kapetan- torony egyike a legrégebbi védelmi célokat szolgáló épületeknek egész Boszniában. Az óvárosba felkapaszkodva egyedülálló kőházak sora egyedülálló, gyönyörű belső udvarok fogadnak. Ezután folytatjuk utunkat Blagaj városába, mely rövid ideig Hercegovina független uralkodóinak székhelye volt. Megtekintjük a festői környezetben található Buna különlegesen bővizű forrása fölé épített pihenőházat, kolostort, melyet a legenda szerint a táncoló dervisek alapítottak. Utolsó megállónk Bosznia legkeletiesebb városa, Mostar. Hercegovina fővárosa a Hajrudin által tervezett öreg hídjáról vált világhírűvé, mely a Világörökség része. Városnézés a Balkán-félsziget egyik legszebb városában, ahol az ország jelképénél, a híres Öreg hídnál a hídugrók bátorság próbáját is megtekintjük. A keleties hangulatú óváros, a bazár színesen csillogó portékái, a Neretva türkizkék vize és a felette átívelő világhírű híd, az ősi mecsetek látványa, és a müezzin hangja örök emlék marad a látogatók számára. A múzeum néprajzi és helytörténeti tárlata tovább szélesíti tudásunkat a múltról és a jelenről egyaránt. Visszatérés a szálláshelyre.

3. nap: Radimlja-Stolac-Trebinje
Reggeli, majd mai napunkon a Radmilja középkori temetőjéhez látogatunk, ahol a környék legcsodálatosabb és legmisztikusabb műemlékeit tekinthetjük meg. Ezt követően Stolac festői városát keressük fel. Mostar árnyékában a kisváros fejlődése meg volt határozva, de így is rendelkezik mindazzal a látnivalóval, ami elkápráztat bennünket: a hegy oldalában álló büszke vár, a kőépületecskék, természetesen tisztavízű folyócska és kőhíd, ami az egész ország egyetlen szimbóluma is lehetne. A keresztény és iszlám emlékek átszövik a városka képét és gyönyörű képeslappá alakul előttünk! Majd továbbutazás Trebinjébe, ahol a montenegrói határ közelében lévő várost tekintjük meg, amelyet szárazföldi Dubrovniknak is neveznek. Valóban raguzai mesterek építették fel, azonban mai hangulatát a monarchiás belváros határozza meg a platánfákkal és a XIX. századi házakkal. A közelben dzsámi és ortodox templom, amelynek freskói igazán figyelmet érdemelnek. Szállás elfoglalása.

4.nap: Kotori-öböl hajózás
Ezen a napon megismerkedünk Boka Kotorskával, azaz a Kotori-öböllel, bejárva minden szegletét és szigetét. Hajóra szállunk és először a Szirti Madonna szigetet keressük fel, amely egy hajóroncsokra épült mesterséges sziget. Jelenleg katolikus zarándokhely, temploma és múzeuma egyedülálló kincsek tárháza, melyet a világ minden tájáról hajósok hordtak össze. Ezután Perast festői kisvárosába látogatunk. (Hajójegy: 40 EUR/fő) Városnézésünk után rövid szabadidő, majd folytatjuk utunkat hajónkkal. Montenegró legérdekesebb műemlékekkel büszkélkedő városa a Kotor-i öböl legbelső csücskében fekvő, várfalakkal körülvett Kotor vár ránk. A hegyek védelmét élvező fallakkal körülvett ősi tengerparti és kulturális központ évszázadokon keresztül fontos kereskedelmi csomópont volt. Séta a hangulatos óvárosban, ahol megtekintjük a régi kikötőt, láthatjuk a kiváló állapotban megmaradt városfalakat, valamint a főteret - a Fegyverek terét-, a Szent Lukács templomot és a Szent Trifun Székesegyház épületét is. A városközpont a kis tereivel, kanyargós utcácskáival 1979 óta a Világörökség része, a Kotori-öböllel együtt. A Kotori-öbölben tett hajózásunk után az esti órákban érkezünk vissza szállásunkra.

5.nap: Szarajevó
Reggeli után az ország fővárosa a cél, utunk a kevésbé ismert de rendkivüli szépségű Sutjeska folyó szorosában vezet észak felé. Városnézés Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban. A város rendkívül színes etnikummal és emiatt változatos kultúrával rendelkezik, így látogatásunk alkalmával a különböző vallási nézeteket valló városlakók szokásaival is megismerkedhetünk. A török építészet megannyi műemléke szép kontrasztban áll a Monarchia által hátrahagyott középületekkel, és az országot uraló vallási sokszínűségnek teret adó templomokkal mely garantáltan lenyűgözi a látogatókat. Városnézésünk alkalmával természetesen Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös merényletének színhelyére is ellátogatunk. Az óvárosban megtekintjük a Gazi Huszref bég-dzsámit, majd a vízipipás bazárvilág a Bascsarsija negyede következik. A szűk, sikátoros utcácskákon járva az iszlám világ semmihez sem hasonlító utcaképe fogadja az érkezőt. Az óváros kanyargó utcáiban és az ottani bazárokban számos érdekes dísztárgy és kulináris élvezet közt válogathatnak a látogatók. Szabadidő, vásárlási lehetőség a bazárban, majd a szálláshelyünkre indulunk.

6. nap: Visoko-Budapest
Reggeli a szállodában, majd kirándulás a bosnyák piramisok érdekes és sokat vitatott vidékére. Visokoba, az egyik legrégebbi bosnyák városba látogatunk, amely a nemrégiben felfedezett piramisokról vált világhírűvé. A Nap piramis alatt futó kacskaringós alagútrendszer látogatható részének megtekintése, ahol lefotózhatjuk az itt felfedezett rovásírások maradványait is, majd megkezdjük utazásunkat hazafelé. Érkezés Budapestre a késő esti órákban.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

Az autóbuszos utazást, idegenvezetést, szállást reggelis ellátással.

Alapár nem tartalmazza: 

Útlemondási biztosítás, utasbiztosítás, idegenforgalmi adó. audio-guide, egyéb személyes kiadások.

Kötelező költségek: 

Kötelezően fizetendő Audio-guide: 3.300,- Ft/fő

Helyszíni költségek leírása: 

 Tájékoztató árak a helyszínen fizetendő belépőkről, egyéb költségekről:
Kravice vízesés 10 EUR 
Pocitelj 2,5 EUR
Blagaj 5 EUR
Kóstoló 5 EUR
Mostar helyi idegenvezető 3 EUR
Mostar múzeum 3 EUR
Radimlja 2 EUR
Stolac, Trebinje helyi id. vez. 5 EUR
Kotor 7 EUR
Szarajevó dzsámi 2,5 EUR
Szarajevó Szerb Templom 2,5 EUR
Visoko 11 EUR
Kötelező bosnyák belépési illeték (helyszínen fizetendő: 10 EUR)
 
Idegenforgalmi adó: 2 EUR/fő/éj
 
1 EUR = 2 KM (konvertibilis márka)

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Idegenforgalmi adó: Szarajevó 1,50 €/fő/éj
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40 %-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A teljes részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyebek
Kiutazás: 

Az utazás emelt szintű autóbusszal történik, - video, vagy DVD; büfé.
Indulás: Budapest, Déli pályaudvar, Koronaőr köz - 05:15  TÉRKÉP
 
Felszállási lehetőségek:
Budapest - Déli pályaudvar, Koronaőr köz - 05:30
Dunaújváros - M6-os autópálya, 70-es km, Újvárosi pihenő, OMV benzinkút 06:30
Paks - M6-os autópálya, 108-as km, Paksi pihenő, Shell benzinkút 07:00
Szekszárd - M6-os autópálya, 134-es km, Fácánkerti pihenő, MOL benzinkút 07:30

Fontos! A vidéki fel- és leszállóhelyek nem minden esetben azonosak, ezért kérjük, feltétlenül érdeklődjön irodánkban az autóbusz pontos útvonalával kapcsolatban!

Étkezés: 

A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanzió felár ellenében kérhető.

Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!