Magas-Tátra, Magisztrále út

A kilencedik tátrai csúcs, elragadóan szép tátrai tavak, szikrázó hegycsúcsok

A túra útvonaláról közel s távol hat olyan tátrai csúcs látható, melyet jelzett turistaúton elérhetünk. Utunk hűs vizű tengerszemek mellett a Magas-Tátra fő turistaútján, a Felső turistaút (Magisztrále) sziklás ösvényén vezet, szép völgyeket keresztezve. A túra során érintjük az Oszterva-nyeregből nem jelzett, de szabadon járható úton egy-két perc alatt elérhető Oszterva csúcsát, amely így a Magas-Tátra kilencedik, bárki által elérhető csúcsának minősül. Ezt kínáljuk ezzel a túrával, melyet a Tátra magashegyi környezetére nyíló kilátás miatt semmiképpen nem szabad kihagyni!

FőoldalEurópaTátraMagas-Tátra, Magisztrále út

Alapár tartalmazza

Az utazást autóbusszal, a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

Az étkezést és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
1 nap
Létszám: 
35-45 fő

Nehézség:

Magashegyi túra, annak megfelelő nehézséggel. Magashegyi, sziklás terepen biztonsággal mozgóknak ajánljuk, fontos a jó mozgáskoordináció! Amennyiben szoktál túrázni, de még nem ismered a Magas-Tátra sziklavilágát, velünk most belekóstolhatsz a tátrai túrázás hangulatába. Elsősorban haladó túrázókat várunk erre a programunkra, mivel nagy napi szintet és távot teszünk meg, sportos erőnléttel és némi kitartással azonban teljesíthető a túra. Kezdő túrázóknak – a jelentős, végig sziklás terepen vezető táv és a viszonylag nagy szintkülönbség miatt – csak néhány, kisebb bemelegítő túra után ajánljuk.
Figyelem! Az időjárás alakulása befolyásolhatja a túrát. Zord időjárás esetén, rossz látási viszonyok közepette a túra programját túravezetőink megváltoztathatják. A programot a résztvevők erőnléte is befolyásolhatja. A változtatás a túravezetőink hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Ez a te és társaid biztonságát szolgálja. A nem megfelelő felszereléssel indulókat a túravezetők a túrától biztonsági okokból eltanácsolhatják!

Nagy Árpád
Rendszeresen túrázom a Magas-, a Liptói-, a Bélai-, a Lengyel- és az Alacsony-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, a Kis- és Nagy-Fátrában, Szlovákia és Dél-Lengyelország legszebb...
Pluhár Mátyás
Matyi ha teheti a természetben keres felüdülést. Túrázik, via ferratázik, bringázik vagy fényképezővel a nyakában próbálja meg elkapni a különleges pillanatokat.
Hasonló utazások, nyaralások:
» Szlovák Paradicsom – Hernád-áttörés - 1 nap
» Magas-Tátra gyalogtúra: Zöld-tavi menedékház - 1 nap
» Alacsony - Tátra főgerinc, Gyömbér - Chopok - Dereše - 1 nap
» Magas-Tátra, Téry menedékház - 1 nap
» A Kis-Fátra legmagasabb csúcsa és főgerince - 1 nap
Budapest – Magas-Tátra. Poprádi-tó – Oszterva-nyereg – Batizfalvi-tó – Felkai-tó – Tátraszéplak. Tátraszéplak – Budapest

Hajnalban találkozunk (04.45-kor) Budapesten a BOK csarnok melletti buszparkolóban, indulás 05.00-kor. Kora délelőtt érkezünk meg a Poprádi-tó villamos megálló melletti parkolóba (1245 m), mai túránk kiindulópontjára. A parkolóból a kék jelzésen indulunk a Poprádi-tó (1494 m) felé. A tóig aszfaltozott úton jutunk el, később aztán végig sziklás-törmelékes ösvényen haladunk. A Poprádi-tónál rövid pihenő (mosdó), majd következik a túra talán legfárasztóbb része, amikor is a több túránk során messziről megcsodált szerpentinen fel kell emelkednünk az Oszterva-nyeregbe (1959 m). A nyeregből, még inkább a pár lépésre lévő Oszterváról káprázatos kilátás a jutalmunk, és a tudat, hogy bár van még előttünk néhány kilométer, fizikailag a legnehezebb szakasz talán már mögöttünk van. Az Oszterva (1984 m) csúcsára nem vezet jelzett turistaút, de a hágótól karnyújtásnyira lévő kiemelkedést mégis a Magas-Tátra kilencedik olyan csúcsának tekinthetjük, amelyre a bakancsos turisták is feljuthatnak. Kelet felé haladva kicsit még emelkedik az út, majd fokozatosan ereszkedni kezdünk, először az elragadóan szép fekvésű Batizfalvi-tó, majd a nem kevésbé szép környezetben fekvő Felkai-tó víztükrén pihenhet meg tekintetünk. Utóbbi tó partján található a Sziléziai-ház hegyi szálló, ahol felfrissülhetünk. Ezután nincs más teendőnk, mint egy hosszú ereszkedéssel legyalogolni Tátraszéplakra (1000 m), az ott várakozó autóbuszunkhoz. Budapestre várhatóan a késő esti, éjszakai órákban érkezünk.Túránk során a Magas-Tátra hét + egy, jelzett turistaúton elérhető csúcsából hatot (Elülső-Szoliszkó, Kapor-csúcs, Tengerszem-csúcs, Kriván, Nagyszalóki-csúcs és Kis-Viszoka) láthatunk közelről vagy távolról, ezen kívül feljutunk egy olyan kilátócsúcsra (Oszterva), amely nem tartozik ugyan a hét csúcs sorába, de jelzés nélkül, szabadon elérhető.
Túratáv 19 km, szintkülönbség kb. 954 méter fel és 1215 méter le, menetidő 8-9 óra.

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Hozz erre a célra egy külön zacskót magaddal.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

Az utazást autóbusszal, a magyar nyelvű túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Az étkezést és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Előleg: 

A teljes összeg jelentkezéskor, egy összegben fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Milyen felszerelést vigyek?

20-25 literes kis hátizsák, esőkabát túrabakancs!, kényelmes túraruházat. Javasolt még túrabot. Váltás cipőt, ruhát célszerű a buszban hagyni.
Aktív túráinkon a busz tisztaságát megóvandó, váltócipő - váltóruházat használata kötelező, kérjük mindenképp hozz magaddal!!

Egyebek
Kiutazás: 

Modern, szép autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Étkezés: 

Célszerű élelmet itthonról hozni. 1,5 liter folyadék szükséges napközbenre. Az útbaeső menedékházakban tudsz enni és inni valót vásárolni. A menedékházakban a vezetékes víz nem fogyasztható.

Időjárás: 
Alapvetően jó időre számíthatunk, de a magas hegyekre jellemző változékony idő is lehetséges. Célszerű esőkabátot, esőnadrágot mindenképp becsomagolni, esetlegesen a buszon váltás ruhát hagyni a hazautazásra.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése ajánlott, ezt jelentkezéskor irodánknál is megkötheted! Olyan biztosításra van szükség ami tartalmaz esetleges helikopteres mentést is! Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem minden esetben megfelelő, kérjük ellenőrizd! Europai egészségbiztosítási kártya (ingyenes) kiváltása külföldi utak esetén ajánlott.
Korhatár: 
14 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Lemondási feltételek:
Jelen utazásra az ÁSZF-ben foglaltaktól eltérő lemondási feltételek érvényesülnek! Amennyiben az Utazó a saját érdekkörében felmerült okból áll el a részvételtől, az indulás előtti 20. naptól az adott foglalás kizárólag 100% kötbér megfizetése mellett mondható le!

Vélemények, értékelések
4.9
13 értékelés alapján
Szervezés értékelése
5.0
Program értékelése
4.8
Túravezetők értékelése
5.0
Utazás értékelése
4.6
<név nélkül>
Budapest, II. kerület
2017. okt. 3
5.0
Hosszú a túra, ehhez idő kell , de a turavezetőknek sikerült optimálisan az erőnket beosztani. de minden fáradságot megér a csodálatos kilátás és a tavak látványa.
Dragon
Budapest, XXI. kerület
2017. okt. 2
4.5
Jó volt a szervezés,gyönyörű helyeken jártunk! Észrevételem az,hogy inkább teljesítmény túra irányba húz ez a program.Van tempó rendesen.Ezért kevés idő marad fényképezni,nézelődni,stb. Viszont a túra útvonala csak így teljesíthető 1 nap alatt! 19km csak így fér bele 8 órába ezen a terepen!
Lendvai Péter Tamás
Budapest
2017. okt. 2
5.0
Remek túra volt viszonylag hosszú távolsággal és nagy szintemelkedéssel. A hófödte hegycsúcsok látványa páratlan volt :)

Köszönjük szépen :)
<név nélkül>
Kecskemét
2017. okt. 2
5.0
Egyszerűen csak annyi hogy profi az egész.
Beáta
Budapest, XIV. kerület
2016. okt. 3
5.0
Nagyon szuper volt minden, a táj gyönyörű. Alig várom a következő lehetőséget!:-)
<név nélkül>
Budapest, VII. kerület
2016. okt. 3
5.0
Remek volt!
Imre
Százhalombatta
2016. okt. 3
5.0
Nagyon jó volt a túra, Árpiban most sem csalódtunk.
Lajos
Szigetszentmiklós
2015. szep. 26
4.5
A Tátra mindig izgalmas és szép, az időjárás pedig sosem unalmas. Jó volt veletek most is.
Gergő
Budapest, IV. kerület
2015. szep. 21
5.0
Ez volt az első iroda által szervezett túránk, ráadásul először voltunk mindvégig sziklás terepen. Jó társaság jött össze és nagyon tetszett a táj is mindkettőnknek. Jövőre szerintem elkezdjük az egyes Tátra csúcsok megmászását is.
Renáta
Budapest, XIII. kerület
2015. szep. 21
4.8
Összességében nagyon tetszett a túra.
Klári
Budapest, XVII. kerület
2015. szep. 21
4.8
Nagyon tetszett az egész túra,csak kicsit kényelmetlen volt a busz egyszemélyes ülése.Soffőre viszont kiváló volt.
András
Budapest, XVI. kerület
2016. okt. 3
5.0
<szöveg nélkül>
Hajnalka
Vál
2015. okt. 1
4.8
<szöveg nélkül>
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!