Ízélmények Észak-Cipruson

5 napos körutazás Észak - Cipruson

Megállunk Nicosiában, a hely érdekessége, hogy a világ utolsó megosztott fővárosa. Egyik része görög, másik része a török kézen van. Bebarangoljuk a középkori fallal körülvett óvárost. Megnézzük az Elnöki Palotát, átkelünk a „zöld” határvonalon az Észak-Ciprusi Török Köztársaságba, miközben szemügyre vesszük a háborúban megrongálódott házakat, ellátogatunk a Kyrenia peremén álló, lenyűgöző Bellapais kolostorhoz, amely a gótika jegyeit viseli. Egy a kivételes elhelyezkedésű Gillham Borászatban, ahol felejthetetlen gasztronómiai élményekben lesz részünk: exkluzív környezetben fogyasztjuk el a több Michelin csillagos éttermekben tapasztalatot szerző, díjnyertes izraeli chef, Eyal Lavy 3 fogásos menüjét.

FőoldalEurópaCiprusDél-CiprusLarnacaÍzélmények Észak-Cipruson

Alapár tartalmazza

3 éjszaka Kyreniában 5*-os szállodában reggelivel
1 éjszaka Larnacában, 4*-os szállodában reggelivel
3 alkalommal ebéd (1., 2., és 4.nap), 3 alkalommal vacsora (1., 2.,3.nap)
Program szerinti pincelátogatások és borkóstolók
Autóbuszos közlekedést
helyi idegenvezetőt
magyar nyelvű idegenvezetőt
belépőket

Alapár nem tartalmazza

Wizz Air repülőjegy Budapest - Larnaca - Budapest útvonalon illetékkel, 
Útlemondási biztosítás
Idegenforgalmi adó (helyszínen fizetendő)
Egyéb személyes kiadások
Baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás
Feladható poggyász
Elsőbbségi beszállás 2 db fedélzetre felvihető kézipoggyásszal (1 db 40x30x20 cm és 1 db max. 10 kg-os 55x40x23 cm)

Hossz: 
5 nap
Szállás: 
szálloda
****
Létszám: 
Kis létszámú csoport

1. nap: Budapest – Lárnaka - Nicosia-Kyrenia
Találkozás hajnalban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, majd utazás Ciprusra a Wizz Air közvetlen járatával. Érkezés reggel Lárnaca-ba, ahonnan a csomagok felvétele után Észak-Ciprus felé vesszük az irányt. Útközben megállunk Nicosiában, itt városnézés következik. A hely érdekessége, hogy a világ utolsó megosztott fővárosa. Egyik része görög, másik része a török kézen van. Bebarangoljuk a középkori fallal körülvett óvárost. Megnézzük az Elnöki Palotát, átkelünk a „zöld” határvonalon az Észak-Ciprusi Török Köztársaságba (magyar állampolgároknak kártyás személyigazolvány elegendő), miközben szemügyre vesszük a háborúban megrongálódott házakat. Megcsodáljuk a mintegy 150 évig épült, gyönyörű kőfaragásokkal díszített Szent Bölcsesség templomát, melyet átalakítottak a mai Szelim szultán dzsámivá. Felfedezzük az épület mellett álló fedett bazárt, a Bedestent, ahol egyedülálló kézműves termékekre lelhetünk. Elnézünk a hangulatos török fogadóba, a Büyük Han-ba, ahol apró kis üzletek sorakoznak. Közös ebédünk során megismerkedünk a török ciprióta konyha jellegzetes ételeivel. Elterjedt szokás itt a „meze” fogyasztása, mely azt jelenti, hogy a főétel helyett sokféle hideg előételt szolgálnak fel, így többek között például salátákat, kebabot, töltött szőlőlevelet, köftét, vagy a népszerű, helyi ciprusi sajtból, a halloumi-ból készített finomságokat. És az itt felsorolt ételek a mezének csak a töredékei! Késő délután elfoglaljuk az 5 *-os, tengerparti szállodánkat Kyreniában, ahol vacsorázunk is! (3 éj).

2. nap: Kyrenia-Bellapais kolostor –Gillham Borászat
Kyreniát sokan Ciprus legszebb városának tartják. Először ellátogatunk a Kyrenia peremén álló, lenyűgöző Bellapais kolostorhoz, amely a gótika jegyeit viseli. Az apátságot még a 13. században alapították a ciprusi római katolikus királyok, de az 1570-ben érkező törökök sajnos az épületegyüttes jelentős részét lerombolták. A megmaradt részek viszont szépen karbantartottak: az impozáns kerengő, a kincstár, az altemplom, a gyűlésterem. Mindezt gyönyörű, rózsákkal teli kert veszi körül. Ezt követően megnézzük a bizánciak által épített erődrendszert, majd az elragadó, patkó alakú  öblöt a kikötővel, ahol hangulatos kávézók, éttermek, és bárok várják az idelátogatókat. Programunkat egy közös ebéddel folytatjuk egy a kivételes elhelyezkedésű Gillham Borászatban, ahol felejthetetlen gasztronómiai élményekben lesz részünk: exkluzív környezetben fogyasztjuk el a több Michelin csillagos éttermekben tapasztalatot szerző, díjnyertes izraeli chef, Eyal Lavy 3 fogásos menüjét. A chef  kreatív módon gondolja újra a mediterrán ételkülönlegességeit. Az ebédet követően egy vezetett túra keretén belül ismerkedünk a borászattal, és 6 féle bort kóstolunk meg. Sokan nem tudják, de nem is olyan rég, az olasz régészek alátámasztották, hogy a ciprusi bortermelés több, mint 5000 évre datálódik vissza! A sziget ősrégi borait már Homérosz is megénekelte! Programunk végén visszatérünk szállodánkba, és vacsorázunk.

3. nap: Kyrenia és fakultatív program: Morphou 
Ezen a napon szabadidő eltöltési lehetőségünk lesz. Pihenés a szálloda privát, homokos strandján, vagy fakultatív programlehetőség ebéddel: megtekintjük az ősi  Soli és Vouni Paloták romjait. A hegy tetejére épült, 137 szobás Vuni Palotát azért építette a szomszédos Marion város perzsa királya, hogy Soli városát folyamatosan figyelni tudja. Végül Morphou-ban megtekintjük az adófizetők védőszentjéről, a Szent Mamaszról elnevezett kolostort, melyben régészeti múzeum is működik. Este vacsora a szállodában.

4. nap: Kyrenia – Famagusta (Salamis romjaival) - Lárnaca
Reggeli után kicsekkolunk, és egy fontos történelmi jelentőségű városba indulunk: felfedezzük Famagustát. Először a Szent Barnabás kolostort nézzük meg a 18. századi, gazdag ikon gyűjteményével, aztán megcsodáljuk a lenyűgöző látványt nyújtó, ősi Salamis romjait. A legkorábbi régészeti leletei már a Krisztus előtti 11. századra vezethetők vissza. A látványos, hatalmas rom komplexumban megcsodálhatjuk az oszlopokkal szegélyezett udvarokat, a mozaikokkal kirakott fürdőket, a latrinákat, és a 15 ezer nézőt befogadni képes amfiteátrumot, mely a nyári szezonban szabadtéri előadások helyszíne. Felkeressük még a fehér márványból épült nagy bazilikát is, az Ayios Epifaniost, ahol fontos egyházi főméltóságok nyugszanak. Az egykori virágzó várost végül az arabok igázták le a 7. században. 4 fogásos, közös ebédünket egy stílusos étteremben fogyasztjuk el, melynek keretében tovább ismerkedünk a helyi ciprióta konyha ételjellegzetességeivel. Délután a város kikötőjének védelmére épített fellegvárat nézzük meg, majd programunkat a gyönyörű, gótikus stílusú, Szent Miklós középkori székesegyházzal folytatjuk, melyet azóta muzulmán imahellyé alakítottak át, így a mai neve a Lala Musztafa Pasa mecset. Késő délután érkezünk Lárnacába, ahol elfoglaljuk központi szállodánkat. Este séta a városban egyénileg, vagy fakultatív vacsorát ajánlunk a lárnacai erőd mögött lévő, kiváló halétteremben, ahol egy kb 20 fogásból álló hal meze étkezés vár ránk, helyi borokkal kísérve. Bátran próbáljuk ki! Éjszaka Lárnacában.

5. nap: Lárnaca-Budapest
Reggeli után kicsekkolunk szállodánkból, utána irány a repülőtér, indulás Budapestre 10:35 h-kor a Wizz Air közvetlen járatával, érkezés a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre 12:40 h-kor.

További információ

Szállás

3 éjszaka 5*-os szállodában
1 éjszaka 4*-os szállodában

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!

Részletek

1. nap - Budapest, Isztambul
Elutazás Budapestről menetrendszerinti járattal Isztambulba. Az isztambuli érkezés és a szállás elfoglalása után látogatás a Bazárba. Szállás Isztambulban. (2 éj)

2. nap - Isztambul
Reggeli után városnézés Isztambulban: Hippodrom tér, Kék mecset, Aya Sofia, Topkapi palota. Délután hajókázási lehetőség az Aranyszarv-öbölben és séta a Galata hídon, ahonnan pazar látvány tárul a szemünk elé, az Aya Sofia kupolája, a Topkapi szeráj és a Kék Mecset is látható innen.

3. nap - Ankara (kb. 700 km)
Reggeli után indulás Kappadokiába, ahol a világ legnagyobb földalatti városa található. Útközben az Ankarai Anatóliai Kultúrák Múzeumának megtekintése, pihenés a Sós Tónál, melynek lerakódott só rétegei még a NASA légifelvételein is jól láthatók. Vacsora, szállás Kappadokiában (2 éj)

4. nap - Kappadokia: Göreme, Zelve, Ürgüp, Uhisar, Derinkuyu
Reggeli után a kappadokiai nemzeti parkban (UNESCO világörökség) teszünk felfedezést. Felkeressük a legendás „Tündérkémények” között megbújó Göremét, ahol nemcsak gyönyörű freskókkal díszített sziklákba vájt kolostorokat és szentélyeket, hanem ókori keresztény templomot is találunk. Szabadtéri Múzeumában három völgy sziklahatárait nézhetjük meg. A Zelvei barlangváros után Ürgüp tündéri kéményei intenek felénk, majd Uhisar következik, egy pici, békés település, ahol a legfőbb látnivaló az „Uchisar erőd”, ami egy vulkáni eredetű szikla ablakokkal és alagutakkal. Derinkuyu földalatti város, ami akár 25.000 embernek lakhelyet biztosító rendszer. Felkeresünk egy fazekas- és onyx-műhelyet, valamint látogatást teszünk egy szőnyegszövő üzemben is (vásárlási lehetőség). Este fakultatív program: török est megtekintése az egyik barlangban kialakított mulatóban, táncoló dervisek, néptánc, hastánc, korlátlan italfogyasztással.

5. nap - Konya, Aspendos (kb. 650 km)
Reggeli után indulás Antalyaba Konyán, a szelcuk fővároson keresztül. A misztikus „Táncoló dervisek városa”, a XIV. századig volt a birodalom központja. Városmagja a Selimiye Mecset és a Mevlana Múzeum máig is az „Ezeregy éjszaka meséit” idézik. Aspendos, az ókor legépebben megmaradt tökéletes akusztikájú színházáról és vízvezetékeiről híres. Érkezés a Török Riviérára az esti órákban. Vacsora és szállás Antalya környékén (3 éj)

6. nap - Düdeni vízesés, Perge, Antalya (kb. 50 km)
Reggeli után séta a Düdeni vízesés (alsó és felső Düden) körül, továbbutazás Perge, az antik görög-perzsa város irányába. Séta a néhai metropolisz területén. Városnézés Antalyában: Hadrianus kapu, séta a hangulatos óváros utcáin. Délután szabadidő, majd vacsora.

7. nap - Phaselis
Reggeli után szabadprogram, vagy fakultatív egésznapos yacht kirándulás Phaselis antik városába. Napközben ebéddel. Vacsora a szállodában.

8. nap - Pamukkale, Hierapolis (kb. 330 km)
Reggeli után indulás Marmarisba. Pamukkaleban, a Világörökségi védelem alatt álló fehér travertin tavaknál feltűnik szemünk előtt egy festői szépségű völgy, lépcsőzetes fehér mészkő teraszaival, melyeket meleg vizű ásványi források alakítottak ki. Az antik Hierapolis városának impozáns maradványai és a mellette fekvő Nekropolisz kősírjai, szarkofágjai a következő állomás. Vacsora, szállás Marmarisban. (2 éj)

9. nap - Rodosz, Marmaris
Reggeli után szabad program vagy fakultatív egész napos kirándulás az Égei-tenger gyöngyszerére, Rodoszra hajóval.

10. nap - Kusadasi, Ephesos, Artemis (kb. 220 km)
Reggeli után indulás Kusadasiba, délután Törökország legfontosabb régészeti nevezetességének Ephesosnak, az antik világ legjelentősebb kereskedelmi és kulturális központjának megtekintése, ahol eredeti ókori utcákon sétálhatunk. Artemisban az ókori világ hét csodájából az egyik tárol szemünk elé: Szűz Mária háza, ahol életének utolsó éveit töltötte, valamint a Szent János bazilika, ahol János evangéliuma készült el. Szállás Kusadasi környékén. (1 éj)

11. nap - Canakkale, Pergamon, Trója (kb. 420 km)
Reggeli után indulás Canakkale felé Törökország harmadik legnagyobb városán, Izmiren keresztül. Útközben a hellenisztikus korszak kulturális központjának a Pergamoni Akropolisznak a megtekintése, majd látogatás Trójába, a Homérosz által megénekelt 10 éves háború helyszínére. Itt a romok közt barangolva megtalálják a Trója c filmben bemutatott falovat, és aki szeretné, kipróbálhatja, milyen is volt görögnek lenni a faló hasában. Szállás Canakkaleban (1 éj)

12. nap - Rodostó
Reggeli után utazás Isztambul felé. Útba ejtjük Rodostót, ahol a mai napig áll II. Rákóczi Ferenc háza és jelenleg múzeumként üzemel. A Márvány tenger partján fekvő városban régi faházakat és csodaszép mecseteket is láthatunk. Szállás Isztambulban.

13. nap - Isztambul, Budapest
Reggeli után rövid szabadprogram Hazautazás Budapestre a délutáni órákban

Fakultatív

Morphou - az ősi  Soli és Vouni Paloták romjainak megtekintése
Vacsora kiváló halétteremben

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

3 éjszaka Kyreniában 5*-os szállodában reggelivel
1 éjszaka Larnacában, 4*-os szállodában reggelivel
3 alkalommal ebéd (1., 2., és 4.nap), 3 alkalommal vacsora (1., 2.,3.nap)
Program szerinti pincelátogatások és borkóstolók
Autóbuszos közlekedést
helyi idegenvezetőt
magyar nyelvű idegenvezetőt
belépőket

Alapár nem tartalmazza: 

Wizz Air repülőjegy Budapest - Larnaca - Budapest útvonalon illetékkel, 
Útlemondási biztosítás
Idegenforgalmi adó (helyszínen fizetendő)
Egyéb személyes kiadások
Baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás
Feladható poggyász
Elsőbbségi beszállás 2 db fedélzetre felvihető kézipoggyásszal (1 db 40x30x20 cm és 1 db max. 10 kg-os 55x40x23 cm)

Kötelező költségek: 

idegenforgalmi adó

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyebek
Kiutazás: 

Repülővel, WIZZ AIR közvetlen menetrendszerinti járattal

Várható menetrend (változhat)
Légitársaság: WIZZ AIR
Odafelé: Budapest - Larnaca 06:10 - 10:10 h
Visszafelé: Larnaca - Budapest 10:35 - 12:40 h 

A repülőjegy díja a prospektus megjelenésekor a Wizzair honlapján elérhető legalacsonyabb ár szerint értendő. Irodánk a minimális létszám elérésekor a repülőjegyeket az aktuális áron állítja ki. A repülőjegy egyénileg is megvásárolható, ezzel kapcsolatban előzetesen egyeztessenek. A részletekről érdeklődjenek kollégáinknál.

Szállás: 

3 éjszaka 5*-os szállodában
1 éjszaka 4*-os szállodában

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást, valamint 3 alkalommal ebédet, és 3 alkalommal vacsorát tartalmaz.
A területről: 
A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete ki­vá­ló adottságokkal várja a turistákat: barátságos emberek, remek szállodák, finom ételek, jó köz­biz­tonság és nagyon kelle­mes ég­hajlat. A szep­tem­beri és októberi nappali csúcs­hőmér­sék­le­tek 25-30 Celsius fok körül várhatóak, a ten­gervíz hő­mérsék­lete pedig még október­ben is általában eléri a 24 Celsius fokot. A három kontinens (Európa, Ázsia, Afrika) talál­kozá­sánál fek­vő sziget ókori és középkori emlékeinek szo­kat­lan gaz­dagsága, az elbű­völő hegyi fal­vak a kulturális kör­uta­zások kedvelőinek is elsőrangú látnivalókkal szol­gálnak. Az idegen­for­galom fellen­dülése elle­nére Ciprus ma is őrzi eredeti báját, szépségét. Sokan mondják: nem véletlen, hogy Aphrodité, a szépség és szerelem istennője a sziget partjainál született a tenger habjaiból.
Időjárás: 
Októberben a nappali csúcshőmérsékletek sokéves átlaga 25 és 30 °C között van. Az esőnek kicsi az esélye. A tenger vize általában még októberben is 24 °C körül van.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!