Honduras - Moszkító-part

13 napos dzsungeltúra

Életed legvadabb utazására készülsz, ahol igazi felfedezőnek érezheted magad. Nincs útikönyv, mely érdemben foglalkozna ezzel a vidékkel, annak megközelíthetetlensége miatt. Ez a vidék a Rio Patuca vidéke és a Moszkító-part. Eldugott őserdei indián törzseknél töltöd az éjszakákat, magadnak fogod a halat és tatura vadászol. Ősi ösvényeken túrázol, amiken alig jár ember, ezért machetéd kellemesen csilingel a bozót levelei között. Éjszakánként függőágyad alatt tapírok, ormányos medvék és jaguárok sétálnak, biztonságodért azonban tawahka és miszkító indiánok felelnek.

FőoldalLatin-AmerikaHondurasHonduras - Moszkító-part

Alapár tartalmazza

a szállások díját (5 éjszakát ágyban, 8 éjszakát függőágyban), a privát pipante árát Krautarába és Ahuasba, az egyéb helyi közlekedés díját (busz, komp, csónak), a helyi vezetők díját, a transzfereket, az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza

a repülőjegyet, a reptéri adókat (kb. 34 USD), az étkezéseket, a függőágyak és szúnyoghálók árát (kb. 35-40 USD), a városi taxiköltségeket, a különprogramok árát, az ajándékokat az indiánoknak, az oltások és gyógyszerek árát, az utasbiztosítást.

Hossz: 
13 + 3 nap utazás
Létszám: 
4-6 fő

1-2. nap: Budapest - Amszterdam - Houston - Tegucigalpa

3. nap: Tegucigalpa - Palestina Patuca

4. nap: Rio Patuca

5. nap: Tawahka Asangni

6. nap: Krautara - Ibalai Jaguár-barlang - Cerro Quemado tábor

7. nap: Cerro Quemado tábor - Cerro Quemado

8. nap: Cerro Quemado - Krautara

9. nap: Krautara - Ibalai Jaguár-barlang - Pimienta - Repülőgéproncs

10. nap: Pimienta - Tukrun - Khurpa - Wampusirpi

11. nap: Wampusirpi - Ahuas - Brus Laguna

12. nap: Brus Laguna - Batalla - Tocoa - La Ceiba - Cayos Cochinos

13. nap: Cayos Cochinos

14. nap: Cayos Cochinos - La Ceiba - San Pedro Sula

15-16. nap: Utazás haza

További információ

Amennyiben programunk tetszik, de nem tudsz rajta részt venni, mert az időpont nem megfelelő, esetleg barátaiddal, munkatársaiddal szeretnél utazni egyedi szervezésben, saját igényeid szerint, akkor kérjük, hagyj üzenetet, munkatársunk hamarosan elkészíti az ajánlatot számodra.  (» Itt hagyhatsz üzenet.)
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:

Részletek

1-2. nap: Budapest - Amszterdam - Houston - Tegucigalpa

Reggel indulsz Tegucigalpába, Honduras fővárosába, amszterdami és houstoni átszállással. Délután 1 óra körül landolsz a Föld egyik legbutább nemzetközi repülőterén, ahová a gépeket a pilóták bedobják a rövid kifutópályára, ezért az embernek olyan érzése van, mintha zuhanna. A reptérről Comayagüela hihetetlenül hangos városrészébe taxizol, ahol egy egyszerű, de tiszta szálláson szállsz meg. Délután városnézés és függőágy vásárlás a program. Ha marad idő, 2-3 órás túrára mész a város fölé emelkedő Jézus-szoborhoz, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik az egész városra.

3. nap: Tegucigalpa - Palestina Patuca

Reggel 8 órakor indul a buszod Palestina Patuca falujába. A busz érinti Danlí városát, ahol ehetsz valamit, majd egy szörnyű földúton megkezded 3 órás tortúráját Olancho hegyei között. A Rio Patuca mentén utazol gyönyörű ranchek között. Úgy 30 éve még ezt a vidéket is esőerdő borította, azóta azonban a rancherók mindent lepusztítottak. Palestina Patuca falujába kora délután érkezel. Bár sok túl látnivaló nincsen errefelé, mégis kell egy fél nap, hogy mindent beszerezz a következő 2 hétre. A csapat férfi tagjai benzinért és vízért indulnak, a nők feladata pedig az élelem beszerzése lesz. Estére mindent összegyűjtünk, majd nyugovóra térünk a falu végében álló szállóban. Nem mindig van folyóvíz, úgyhogy készülj fel az első vödörből fürdésre.

4. nap: Rio Patuca

Egész napos pipante útra indulsz a Rio Patucán. A száraz évszakban is elegendő víz van a folyóban ahhoz, hogy biztonságban leereszkedj a Tawahka Asanganiba. Kezdetekben szörnyű erdőirtások mentén haladsz, miközben csónakosaid küzdenek a zúgókon. Néha úgy érzed, mintha raftingolnál, de soha, egyetlen ilyen pipante nem borult még fel, így teljes biztonságban vagy. Néhány órás utazás után sűrűsödik az esőerdő. Egyre több lesz a madár, bár márciusban kezdődik a költözés a messzi Kanada és Egyesült Államok folyóihoz. Az éjszakát egy ranchen töltöd függőágyban.

5. nap: Tawahka Asangni

Kora hajnalban kelsz útra. Lassan eléred a Tawahka Asangni határát. A távolban feltűnnek a Colón-hegység fantasztikus mészkőszirtjei. Kevés szebb táj akad ennél, aki erre utazik, a földi édenkertben érezheti magát. A késő délutáni órákban érkezel meg Krautara alig 100 fős falujába, ahol belecsöppensz a nagy őserdei valóságba. Sem áram, sem folyóvíz, sem ágy. Patakban fürdesz, kókusztejet iszol, függőágyban alszol. A tawahka asszonyok rizst törnek és ruhát mosnak a folyóban, a férfiak vadásznak és halásznak, hogy legyen estére étel az asztalon. Krautara olyan falu, amilyenről csak gyermekkorod indiánkönyveiben olvashattál.

6. nap: Krautara - Ibalai Jaguár-barlang - Cerro Quemado tábor

Beülsz a falu pipantéjába és átcsónakázol a túl partra. Egy banánültetvényen találod magad, ahonnan kb. 20 perc séta az a barlang, amit 2009-ben a Mirador csapata látogatott meg első fehéremberekként. A tawahka legenda alapján egy öreg jaguár lakik benne, ezért kapta általunk a Jaguár-barlang nevet. Innen igazi expedíció kezdődik a Colón-hegység legmagasabb csúcsához. Machete a kézben, előtted egy meredek sziklafal és rengeteg lián. Mint Tarzan, úgy kell felérj a kb. 300 méter magasan fekvő kiszögellésre, ahol felállítjuk az alaptáborunk. Itt nincs víz, úgyhogy azzal a pár literrel kell számolj, amit magaddal viszel, valamint néhány bejucóval.

7. nap: Cerro Quemado tábor - Cerro Quemado

Hosszú nap lesz a mai. Machete felcsatolva es irany a kb. 800 méter magas Cerro Quemado. A pontos magasságát senki nem tudja, mivel még senki nem állt fenn a csúcsán. Egy egész napot adunk magunknak, hogy elérjük a leégett csúcsot, ahonnan minden bizonnyal csodás a kilátás a Patuca vidékére. Ha belefér az időbe, még ma visszatérsz Krautarába.

8. nap: Cerro Quemado - Krautara

Ha tegnap sikerült visszaérned Krautarába, akkor a mai pihenőnap, ha nem, akkor ma visszaereszkedsz a faluba.

9. nap: Krautara - Ibalai Jaguár-barlang - Pimienta - Repülőgéproncs

Emlékszel, mikor a "Smaragd románca" című filmben Kathleen Turner az őserdő mélyén belevágja a bozótvágókést egy repülőgép roncs oldalába, amelyből egy csontváz mosolyog vissza? Hasonló élményekben lesz részed. Elhagyod a Jaguár-barlangot, pipantéba ülsz és irány a miszkítók territóriuma. Egyórás csónakút után kikötsz Pimientánál, ahol egy kedves háznál kikötöd a függőágyad, majd találkozol helyi vezetőddel, akivel nekivágsz a környék erdeinek. 25 éve egy repülőgép zuhant le a vidéken, de a gép maradványai máig láthatók az őserdőben. A mosolygó csontváz kivételével minden olyan, mint a '80-as évek nagysikerű klasszikusában, ugyanis egy expedíció keretében a pilótát kiemelték a roncsból. A gép azonban hátramaradt. Benőtte a dzsungel, a liánok szorításában lassan az enyészeté lett. Több órás túrára indulsz a roncshoz, amit dél magasságában érsz el. Késő délután érsz vissza Pimientába, ahol, ha van egy kis szerencséd, tapír- vagy leguánvacsorával várnak.

10. nap: Pimienta - Tukrun - Khurpa - Wampusirpi

Fél napos kirándulásra indulsz a közeli barlangok egyikébe. A barlangokat már az ókorban lakták emberek, erre bizonyíték néhány barlangrajz a falakon. Azonban nem ez az egyetlen látványosság a barlangokban. Az ilyen helyek kedvelt rejtekei a jaguároknak, így kis szerencsével nagymacskát fotózhatsz. Délben visszatérsz a faluba, megebédelsz, majd irány Wampusirpi.

Pimientát magad mögött hagyva először Tukrun, majd Khurpa következik. Ezen a két településen az első fehér emberek előtted csak vezetőd és a 2008-as túra résztvevői voltak. Vannak még ilyen kommunák, így találomra megállunk egy-két faluban, ahol garantált lesz a döbbenet. Síró gyermekek, furcsán rád tekintő és hajadat fogdosó asszonyok várnak rád. Ez a kulturális sokk felsőfoka: első fehérként megjelenni egy ősi településen. Az éjszakát a miszkítók fővárosában, Wampusirpiben töltöd, végre ágyban.

11. nap: Wampusirpi - Ahuas - Brus Laguna

Hajnalban indulsz Ahuasba, majd onnan a délelőtti órákban Brus Lagunába. A táj megváltozik. A folyópartot mangrove borítja, mögötte szavanna húzódik. A Rio Patuca deltájának ezen ága keskeny, így igen közelről veheted szemügyre a parton sütkérező krokodilokat és teknősöket. 3 órás menet után futsz be a lagúna partján fekvő apró városkába, ami igazi világváros hangulatot fog árasztani az őserdő után. Itt a lakosok többsége már fekete - bár még nem hamisítatlan garifúna település. Helyi vezetőd már vár rád a kikötőben, hogy elvigyen egy csodás fekvésű fincára, ahol az éjszakát töltöd majd. A lagúnán átutazni nem akármilyen élmény, főleg azoknak, akik madárőrültek. Novemberben és decemberben fészkel a legtöbb madár, ezért milliószám láthatsz fehérgémeket, vörös fejű keselyűket, kormoránokat és pelikánokat, közben az apróbb szigetekről vízi bivalyok figyelik a csónakod. Este krokodil lesre indulsz a közeli öbölbe. Az apró piros szemek fénybogarakként lepik be a lagúnát. Az éjszaka hamisítatlan garifúna vacsora vár rád, ami lehet leguán, teknős, vagy éppen krokodil.

12. nap: Brus Laguna - Batalla - Tocoa - La Ceiba - Cayos Cochinos

Az éjszaka leple alatt a Moszkító-part mentén Batallába csónakázol. Átszeled a Brus-, majd az Ibans-lagúnát, végül egy emberkéz vájta csatornán át jutsz el Plaplayába, onnan pedig Batallába. Batallát alig pár család lakja, legnagyobb nevezetessége, hogy innen szármaik Suazo, Honduras legismertebb labdarúgója. Hajnali 6-kor érkezel Batallába, ahol igazi rallyra indulsz a Mosquitia Highwayen. Nincs út, a 4x4-es dzsiped a tengerparton vagy épp a tengerben halad egész Irionáig, ahonnan földúton jutsz el Tocoába. Innen busz visz La Ceibába. Nueva Armeniából délután indul egy csónak a csodás Cayos Cochinosra. Alig 100-an élnek a szigeteken, többnyire halászok. A part elképesztően gyönyörű, igazi fehér homokos paradicsom. Az éjszakát függőágyban töltöd.

13. nap: Cayos Cochinos

Egész napos pihenés a program a szigeteken. Ha akarod, hajnalban felkéredzkedhetsz egy halászhajóra, s megnézheted, miként élik életüket a helyi halászok.

14. nap: Cayos Cochinos - La Ceiba - San Pedro Sula

Reggel indul a csónakod vissza La Ceibába, ahonnan busszal San Pedro Sulába, Honduras legfejlettebb városába utazol. Az éjszakát egy belvárosi hostelben töltöd.

15-16. nap: Utazás haza

Dél magasságában indul a géped San Pedro Sula repülőteréről. Másnap délben érkezel meg Budapestre.

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

a szállások díját (5 éjszakát ágyban, 8 éjszakát függőágyban), a privát pipante árát Krautarába és Ahuasba, az egyéb helyi közlekedés díját (busz, komp, csónak), a helyi vezetők díját, a transzfereket, az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza: 

a repülőjegyet, a reptéri adókat (kb. 34 USD), az étkezéseket, a függőágyak és szúnyoghálók árát (kb. 35-40 USD), a városi taxiköltségeket, a különprogramok árát, az ajándékokat az indiánoknak, az oltások és gyógyszerek árát, az utasbiztosítást.

Helyszíni költségek leírása: 

Honduras pénzneme a lempira (L). 1 USD = 19 L. Hondurasban, ahogy egész Közép-Amerikában, az eurót nehéz beváltani, ezért dollárt hozz magaddal. Dombornyomott bankkártyák közül a VISA-t mindenhol elfogadják, egyéb kártyákat azonban csak egy-két automata fogad el, főként turistás helyeken. Utazási csekk a nagyobb bankokban beváltható, de elég macerás és sűrűn akadékoskodnak miatta a bankban. A Moszkító-parton nincsen bank, ezért Tegucigalpában gondoskodj elegendő költőpénzről. Brus Lagunában lehet váltani pénzt, de nagyon rossz a ráta.

Túl sok mindenre nem fogsz tudni költeni, mivel a Moszkító-parton nincsenek boltok. Néhány kézműves termék kapható Krautarában, Krausirpiben és Pimientában. A szigeteken magasak az árak, európai árszínvonalon van minden.

Az élelem Hondurasban olcsó, de a szigetek drágák. Utilán és Roatánon étteremben egy tál étel legkevesebb 6-7 USD, a comedorok sem olcsók.

Várható költőpénz szükséglet: 
300 USD
Kiutazási forma: 
repülő
Milyen felszerelést vigyek?

A túrára a következő felszerelésekre lesz szükséged:

 • nagy hátizsák: minimum 60 literes. Vízálló lepel legyen hozzá.
 • kis hátizsák: a nagy hátizsákot a dzsungeltúra alatt nem kell magaddal cipeld, de egy kis zsák kajának, víznek, váltáscuccnak kell.
 • függőágy: helyben beszerezhető a piacon. Vezetőd a túra előtt megveszi neked, ha igényled, ára 20-25 US$. Ha nem tudsz függőágyban aludni, hozhatsz sátrat is.
 • szúnyogháló: az erdőben szúnyogháló nélkül aludni felelőtlenség. Ezt vezetőd a függőággyal együtt megveszi neked, ára kb. 10 US$.
 • kötelek: a függőágyat ki kell kötni. 2x4 méter kötél kell hozzá, ezt hozhatod otthonról, de helyben is beszerezhető pár dollárért. A szúnyoghálóhoz kell madzag. Néhány méter spárgát hozz magaddal.
 • hálózsák: az őserdőben éjszaka nincs meleg. Ezért elengedhetetlen egy vékony nyári hálózsák.
 • esőkabát: az őserdőben ne vedd fel, de csónakázás és városi séták alkalmával jól jöhet. A legegyszerűbb 500 forintos kínai vacak is megteszi.
 • túranadrág: nem feltétlen muszáj drága túranadrágot vásárolnod, a farmer is megteszi. Azért kell, mert az erdőben sok a szúnyog, és bár izzadni fogsz benne rendesen, még mindig jobb, minta rengeteg csípés.
 • bakancs: a legkényesebb kérdés. Sajnos őserdőjáró bakancsot ezidáig nem fejlesztettek ki, a helyiek gumicsizmában járnak-kelnek. Hozz egy jól szellőző, könnyen kimosható és szárítható magasszárú bakancsot.
 • túrazokni: 3-4 pár túrázásra kifejlesztett zokni.
 • egyéb ruhaneműk: 1-2 pulóver, rövid nadrág, pólók
 • elektromos cuccok: fejlámpa, fényképezőgép, elemtöltő, pótaksik
 • étkészlet: tányér, bögre, bicska
 • egészségügyi csomag: kötszer, sebtapasz, sebfertőtlenítő, fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó, görcsoldó, víztisztító, stb.

Amire nem lesz szükséged:

 • gázfőző: Hondurasban ezidáig nem leltünk olyan boltra, ahol kapható lenne kemping gázpalack, ezért a főzőfej is felesleges volt mindig. Továbbá a túrák alatt kondérban főzünk nyílt tűzön, ezért nincs rá szükség.
Egyebek
Kiutazás: 

A repülőút előreláthatólag Amszterdamon keresztül történik, majd egyszeri átszállással az Amerikai Egyesült Államok területén (Newark vagy Houston) még az indulás napján megérkezel Tegucigalpa repülőterére. Visszafelé az út az időeltolódás miatt másfél napig tart.

Helyben többnyire helyi közlekedési eszközöket veszel majd igénybe. Palestína Patucáig helyi csirkebusszal utazol, a Moszkító-parton Krautarába, valamint onnan Ahuasig privát pipantéval csónakázol. Brus Lagunába menetrendszerinti csónak visz majd el. A Rio Platano vidékét ismét privát pipantéval járod be. Az, hogy a pipante privát, nem azt jelenti, hogy csak mi utazunk a csónakban. A helyi csónakosok mindig hoznak magukkal 1-2 havert, hogy ne unatkozzanak az út alatt, valamint a folyó partján stoppoló indiánokat illik elfurikázni egyik faluból a másikba. Irionából furgon hátulján utazol Tocoáig, Utilára komp visz át.

Étkezés: 

Honduras konyhája jellegzetes, de nem túl változatos. Éttermekben és kifőzdékben többynire csirke kapható rizzsel, tortillával és kevés salátával. Sajnos az éttermek évről évre egyre drágábbak, de a kis kifőzdék, ún. comedorok aránylag olcsók. 2 US$-ért hozzá lehet jutni melegételhez. Jellemző, hogy a marha- és a sertéshúst nem tudják jól elkészíteni. Gyümölcsből bőséges a kínálat. Banán, mangó és papaja nagyon olcsón szerezhető be, de kapható alma és szőlő is, igaz, ezek igen-igen drágák. Nagyobb városokban megjelentek a gyorséttermek, így Tegucigalpában már van McDonalds és Pizza Hut. Rengeteg csirkéző van mindenhol, illetve a legjobb burritót is itt eheted. A Tawahka Asangni területén nincsenek kajáldák, azt eszünk, amit viszünk magunkkal és amit az indiánoktól kapunk. A túra alatt lehetőség nyílik megkóstolni a tapírt, a tatut, az iguanát, a krokodilt és a teknősbékát, valamint érdekes ízű folyami halakat.

Honduras nemzeti itala a rum. Ezek közül a legkommerszebb és legolcsóbb a Tatascan és a Yuscaran, mindkettő szinte ihatatlan. A legjobb rumok Nicaraguából érkeznek, a Flor de Cañát ajánljuk kipróbálásra. Sörök közül a Port Royal és a Salva Vida hazai termék, főleg az utóbbi a népszerű sör. Az őserdő mélyén készítik a mislát, ami erjesztett kukoricasör. Szerintünk bűn rossz, de mindenképp ki kell próbálni, mert ilyet csak itt ihatsz. A bor nem jellemző, és ha van is, horror áron. A helyi gyümölcsturmixok kiválók és vitamindúsak, a többség mégis szénsavas üdítőket vedel.

Ne fogyassz csapvizet. A Moszkító-parton a kisebb patakok tiszták, és iható a vizük víztisztító nélkül is. A palackos víz amúgy nem vészesen drága. A túrákra hozz magaddal víztisztító cseppeket vagy tablettát, mert jobb a békesség.

A területről: 
Honduras földrajzilag 3 egységre bontható. A nyugati országrész hegyvidéki terület, itt található az ország legmagasabb pontja, a 2849 méteres Pico Celaque. Az északi terület a Karib-tenger partvidéke, gyönyörű fehér homokos strandokkal. Elég nagy a hullámzás, ezért a legszebb strandok a szigeteken találhatók. A Moszkító-part szerkezetileg az egyik legnagyobb egység. Nyugatról Olancho hegyvidéke határolja, innen közel 200 kilométer széles parti sáv következik a Karib-tengerig. Az ország leghosszabb folyója a Rio Patuca, közel 500 kilométer hosszú, amiből majd 250 kilométert fogsz megismerni. A Colón-hegység vidéke Közép-Amerika egyik legvadabb zónája, több vidéke máig ismeretlen.
Időjárás: 
Március a száraz évszak közepe. Eső ettől függetlenül bármikor jöhet. A nappali hőmérséklet 30-35°C körül alakul, az erdő mélyén valamivel hűvösebb lesz, de ott a magas páratartalom miatt többnek fogod érezni. Éjszaka az erdő mélyén akár 10-15°C alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála, ezért készülj legalább egy pulcsival és egy nyári hálózsákkal.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!