A nagy fehér cápák birodalmában

10 napos körutazás a Dél-afrikai Köztársaságban

Felejthetetlen kalandok a nagy fehér cápák birodalmában, nem csak profiknak! Világattrakciónak számító tengeri expedíciós-túra és szárazföldi szafari a Dél-Afrikai Köztársaságban.

FőoldalAfrikaDél-Afrikai KöztársaságFokvárosA nagy fehér cápák birodalmában

Alapár tartalmazza

Helyi magyar profi idegenvezető, magyar nyelvű asszisztencia, a merüléseknél és végig az egész programon, 9 éjszakai szállást, helyi 4 *-os szállodában, kétágyas szobákban, félpanziós ellátás, transzfer.

Alapár nem tartalmazza

Nemzetközi repülőjegyet illetékkel, útlemondási biztosítást, egyéb költségek, BBP biztosítás.

Hossz: 
10 nap
Szállás: 
szálloda
****
Létszám: 
Garantált indulás!

A legendás Fóka-sziget vizein végrehajtott víz alatti nagy fehér cápás megfigyelések a hajó mellett leeresztett cápabiztos védőketrecből történnek. E víz alatti megfigyelésekhez nem szükséges búvárvizsga, azokon bárki részt vehet. A komplett búvárfelszerelést, neoprénruhát, búvármaszkot, sznorkelt és ólomövet a hajón biztosítanak.

Az afrikai kontinens legfejlettebb állama, a szivárványországként is emlegetett Dél-Afrikai Köztársaság az európai színvonalú nagyvárosok és infrastruktúra mellett méltán híres a természeti adottságairól is, az egzotikus vadvilágot bemutató nemzeti parkjairól csak úgy, mint az Atlanti-, és az Indiai-óceán partjait szegélyező meseszép tájairól. A két óceán által határolt hatalmas ország azonban nem csak a szárazföldön kínál számtalan látnivalót, hanem a tenger felszíne alatt is. Csak nagyon kevesek kiváltsága lehet a világtenger egyik legismertebb ám egyben legritkább nagyragadozója, a nagy fehér cápa megpillantása. Most egy olyan életre szóló felejthetetlen kaland és rendkívüli program részesévé válhatunk, amelynek során mindazt átélhetjük, amit eddig legfeljebb csak a National Geographic csatornán láthattunk: egy valódi tengeri expedíciós-túra tagjaiként, testközelből figyelhetjük meg az óceáni tápláléklánc egyik csúcsragadozóját, a nagy fehér cápát. A világattrakciónak számító program mellett felfedezhetjük Fokföld természeti szépségeit, elmerülhetünk a lüktető világváros, Cape Town forgatagában, részt vehetünk egy hamisítatlan afrikai szafarin, megtapinthatjuk a Jóreménység- fokának szikláit, valamint ott állhatunk az afrikai kontinens legdélebbi pontján a két nagy óceán geográfiai határán úgy, hogy bal lábunkra az Indiai -, a jobb lábunkra pedig az Atlanti-óceán szór vízpermetet. E minden szempontból rendkívüli túrát hazánk egyik legismertebb cápaszakértője és számos dél-afrikai tengeri expedíció korábbi tagja, dr. Elter Tamás tudományos újságíró valamint tengerkutatási szakíró vezeti.

1. nap: Budapest - Fokváros
Indulás Budapestről menetrendszerinti járattal Fokvárosba. Érkezés az esti órákban, a fokvárosi nemzetközi repülőtérre. Transzfer a repülőtértől fél órára fekvő Simon’s Town-ba, a szállás elfoglalása a négycsillagos, és a nagy Vals-öbölre néző Grosvenor House-ban.

2. nap: Fokváros
Egész napos kirándulás Cape Town-ban és a varázslatos szépségű Fokföldi-félsziget felfedezése. Kirándulás Fokváros történelmi belvárosában, a virágpiac, valamint Cape Town egyik nevezetessége, a messze földön híres tengerparti szórakozó és bevásárló negyed, a Viktória királynő korabeli kikötőből átépített Water Front megtekintése. Kirándulás a város fölé magasodó 1004 méter magas Tábla-hegyre, ami drótkötélpályán közelíthető meg. A Fokváros egyik szimbólumának tekintett fennsík természetvédelmi terület, a csak itt honos több mint kettőezer endemikus növényfaj miatt. A Tábla-hegy Nemzeti Park területéről káprázatos kilátás nyílik Fokvárosra, valamint az Atlanti-óceánra. A kirándulás következő állomása a festői Clifton Beach valamint a Houth Bay érintésével a Fokföldi Nemzeti Park. Séta a tengerészek körében hírhedt Jóreménység-fokához, valamint a Cape Point-hoz. Kirándulás a park területén, ahol endemikus fokföldi antilopokat, páviánféléket, valamint szerencsés esetben a kizárólag itt honos ritka fokföldi törpezebrákat is megpillanthatjuk. Késő délután visszaérkezés Simon’s Townba.

3. nap: Fóka-sziget
Az első nagy fehér cápa les. Kora reggel, még napfelkelte előtt felszedjük a horgonyt, és kihajózunk a Vals-öböl északi partjai közelében fekvő Fóka-szigethez, ami egyben a nagy fehér cápák világhírű birodalma. A mintegy 400 m hosszú és 60-70 m széles sziklazátony több mint 60 ezer dél-afrikai medvefóka otthona, a szigetet övező tengerrész pedig a világtenger legjobb és leghíresebb nagy fehér cápa hot spotja. A napfelkeltét követő első órában a szigettől nagyjából 3-400 méterre húzódó úgynevezett halálzónában cirkálunk. Itt lehet a világon egyedülálló megfigyelni a nagy fehér cápák híres kiugrásos prédálását, amikor a hatalmas ragadozó a mélyből váratlanul feltörve csap le a nyílt tenger felé tartó fókákra, miközben nem egyszer 2-3 méter magasra kivetődik a vízből. A természet e drámai jelenségét csak a napfelkeltét követő első egy-két órában lehet megfigyelni, mivel ekkor a legaktívabbak a cápák. Reggeli a hajón, majd ezután megkezdjük a cápák ketrecből történő víz alatti megfigyelését. Visszaérkezés a kikötőbe dél és fél egy között. Ebéd után fakultatív program lehetőség a városközponttól alig tíz perces sétára található Boulders-öbölhöz, ahol több mint 2000 pápaszemes pingvin él.

4. nap: Fokföldi-félsziget
Kettő légzőkészülékes merülés a Fokföldi-félszigetet övező barnamoszat erdőségben. Az itt élő bennszülött, endemikus kistestű cápafajok, tüskésbőrűek és csalánozók, virágállatok megfigyelése, valamint az akár 2-3 méter hosszúra is megnövő és a dinoszauruszok korát idéző ősi cápafaj, a hétkopoltyús tehéncápa megfigyelése. Fókás merülés a Pyramid Rock-nál. A partközeli sziklazátonyon mintegy 30-50 egyedből álló dél-afrikai medvefóka kolónia él. A medvefókák mivel nagyon kíváncsi állatok, a víz alatt egészen közel jönnek a búvárokhoz. E programon való részvétel feltétele bármelyik nemzetközi búvárképzési rendszerben megszerzett legalább alapfokú légzőkészülékes minősítés igazolása. Akik nem tudnak részt venni ezen a merülési programon, azok számára alternatív programlehetőség a Fokváros előtt fekvő egykori börtönsziget, a Robben Island megtekintése. A börtön, ahol egykor Nelson Mandela is raboskodott, ma múzeumként üzemel. Este szabadprogram.

5.nap: Fóka-sziget
A második nagy fehér cápás merülési nap a Fóka-szigetnél. Délután közös séta a festői szépségű Simon’s Town-ban, és a Tengerészeti Múzeum megtekintése. Simon’s Town a dél-afrikai haditengerészet legfőbb bázisa, ami a 2. világháború idején a brit királyi haditengerészet, a Royal Navy egyik legfontosabb afrikai hadikikötője volt.

6. nap: Aghulas
Egész napos kirándulás a festői Garden Route mentén az afrikai kontinens legdélebbi pontjára, az Aghulas vagy Tű-fokhoz, ami egyben az Indiai- és az Atlanti-óceán geográfiai határa is. A tengerbe nyúló tűszerű, alacsony sziklaszirt végén áll a hosszúsági kört és a két óceán határát jelölő emlékmű, amelyre ha felállunk, pont a két lábunk alatt húzódik a geográfiai határ, azaz a bal lábunkkal az Indiai, a jobbal pedig az Atlanti-óceán felett állunk. A Tű-fok felé tartva megállunk a festői Walker-öböl partján fekvő Hermanusban, a bálnavadászok egykori „fővárosában”, ami ma az óceáni bálna lesek egyik leghíresebb bázisa. Visszaérkezés a szállásra az esti órákban.

7. nap: Nyílt tenger
Nyílt óceáni cápás merülés a Cape Point-tól délnyugatra. A nyílt tengeren végrehajtott merülésen a part közelében soha sem látható rendkívül sebes úszású röviduszonyú makócápát, valamint a kecses kékcápákat tudjuk közvetlen közelről és a ketrec biztonságából megfigyelni. A 2-4 méter hosszú röviduszonyú makócápa a legsebesebben úszó cápafaj, és az egyik leggyorsabb tengerlakó, amely rövidtávon akár 90 km/órás sebességre is képes felgyorsulni, időnként 5-6 méter magasra kivetve magát a vízből. A nyílt óceán áttetsző víziében kis szerencsével más élőlényeket, így tonhalakat vagy óceáni holdhalat is megfigyelhetünk. A nyílt tenger felé tartva nem egyszer bálnacsordák keresztezik a hajó útját. A nyílt óceáni túra csak szélcsendes időben hajtható végre, ha az időjárási kondíciók nem megfelelők, akkor folytatjuk a nagy fehér cápa lest a Fóka-sziget környékén. Délután látogatást teszünk a fokvárosi Two Oceans Aquarium-ban, ami az afrikai kontinens legnagyobb és legszebb tengeri akváriuma, és amely az ország atlanti és indiai-óceáni partvidékének élővilágát mutatja be.

8. nap: Aquila Park
Egész napos szafari a Fokvárostól kb. négy órás autóútra található Aquila Parkban. A szavannák világát idéző parkban szakavatott nyomkeresők segítségével cserkészünk be híres afrikai nagyvadakat. A park büszkeségei a ma már rendkívül ritka hatalmas testtömegű széles szájú vagy fehér rinocéroszok (ezek az elefánt után a második legnagyobb testű szárazföldi emlősök), amelyek becserkészése a bozótos és elefántfüves területen igen izgalmas kaland. A parkban víziló, krokodil, gnú, zsiráfok és antilopfélék, zebrák, sőt oroszlánok is láthatók. A szafari kiváló lehetőséget kínál szép természetfotók elkészítésére. Visszaérkezés Simon’s Town-ba a késő esti órákban.

9. nap: Stellenbosch
Kirándulás a Fokváros közelében fekvő világhírű Stellenbosch-i borvidékre. A holland telepesek által alapított Stellenbosch környékéről származnak Dél-Afrika legjobb borai. A nyugati színvonalú, patika tiszta pincészetek, a csodálatos vidék, és a minőségi borok hangulatos kóstolója ezt a programot is felejthetetlenné teszi. A kellemes borozgatást azonban most is egy különleges kalanddal párosítjuk, méghozzá a Stellenbosch határában fekvő gepárd-központ megtekintésével. A fajmentési program céljára létesített tudományos-kutató és látogató központ szép eredményeket ért el a ma már veszélyeztetett afrikai nagymacskák állományának fenntartásában. A bátrabbak a park gondozói kíséretében be is mehetnek az állatok közé, sőt, ha a helyzet alkalmas rá, meg is simogathatják őket, előcsalva a házimacskáéhoz hasonló, csak erősebb dorombolásukat.

10. nap: Fokváros-Budapest
Hazautazás Budapestre, menetrendszerinti járattal.

A legendás Fóka-sziget vizein végrehajtott víz alatti nagy fehér cápás megfigyelések a hajó mellett leeresztett cápabiztos védőketrecből történnek. E víz alatti megfigyelésekhez nem szükséges búvárvizsga, azokon bárki részt vehet.  A komplett búvárfelszerelést, neoprénruhát, búvármaszkot, sznorkelt és ólomövet a hajón biztosítanak. A moszaterdőségben végrehajtott, illetve a medvefókás merüléshez – amelyet mindkét esetben légzőkészülékkel hajtunk végre -, bármilyen nemzetközi búvároktatási rendszerben megszerzett legalább alapszíntű légzőkészülékes minősítés szükséges. A komplett búvárfelszerelést és a sűrített levegővel feltöltött palackokat a merülést lebonyolító helyi búvárbázis biztosítja. A túrán résztvevők magyar nyelvű szakmai tájékoztatót kapnak a nagy fehér cápák biológiai és viselkedési sajátosságairól, a megfigyelési tippekről és módszertanról, valamint  a cápás merülések protokolljáról. A magyar túravezető oktatói minősítéssel rendelkező professzionális búvár.

A nagy fehér cápák megfigyelésére a június hónap a legalkalmasabb, ez viszont a déli féltekén a tél első hónapjának, a decembernek felel meg.  Fokföld mediterrán éghajlatú, tehát az ottani téli hónapokban is (június és augusztus között) napközben általában számunkra kellemes, az itthoni tavaszihoz hasonló a hőmérséklet, ám az esték hűvösek, 8-12 fokra is leeshet a levegő hőmérséklete. Ebben az időszakban gyakrabban lehet eső és szél is, ezért mindenféleképpen ajánlott széldzseki vagy melegebb felöltő, pulóver és sapka elcsomagolása. Derült időben a napsütés erős, főleg a tengeren erősen ajánlott  UV-védelmet biztosító napszemüveg viselése.  A Dél-Afrikai Köztársaságban szigorúak a devizaszabályok, mindenütt csak a helyi pénznemben, dél-afrikai randdal lehet fizetni, az eurót vagy a dollárt nem fogadják el.  A pénzváltás kisebb településeken körülményes, ezért indokolt, hogy mindig legyen nálunk 100-200 rand. A nagyvárosi üzletek és éttermek többségében elfogadják az elterjedtebb hitelkártyákat (Visa, American Express, Mastercard, stb.) is. A túra helyszínén, Western Cape tartományban nincs szükség védőoltásra. Az üzletek, élelmiszerboltok még a kis településeken is rendkívül jól ellátottak, lényegében minden kapható, ami Európában is.  Ami a közlekedést illetve a személygépkocsikat illet, a brit eredetű szabályok érvényesek. Szálláshelyünk, Simon’s Town abszolút biztonságos település. Fokvárosban este viszont nem célszerű a Water Fronton kívül városrészekben egyedül sétálgatni.  Fontos tudni, hogy a tengeri programok lebonyolítása nagymértékben függ az időjárási kondícióktól, ezért az útitervben megadott egyes programok időpontjai változhatnak.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

Helyi magyar profi idegenvezető, magyar nyelvű asszisztencia, a merüléseknél és végig az egész programon, 9 éjszakai szállást, helyi 4 *-os szállodában, kétágyas szobákban, félpanziós ellátás, transzfer.

Alapár nem tartalmazza: 

Nemzetközi repülőjegyet illetékkel, útlemondási biztosítást, egyéb költségek, BBP biztosítás.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy és repülőtéri illeték.
Útlemondási biztosítás.
 

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők, borravalók, további étkezések, személyes kiadások.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyebek
Kiutazás: 

Menetrendszerinti repülőjárattal.

Szállás: 

4*-os szállodában kétágyas szobákban.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!