pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Izrael
Izrael földje, amely kelet és nyugat kötött, három világvallás találkozási helyén fekszik, több ezer éves múlttal büszkélkedik. A bibliai Szentföld látogatói mindig csodálattal szemlélik annak a vidéknek a nevezetességeit és látnivalóit, amely a kereszténység, a judaizmus és az iszlám révén formálta világunkat. 

Praktikus
Aktuális valuta árfolyamok a Magyar Nemzeti Bank alapján.

Genezáreti-tó
Izrael északkeleti réstén a Genezáreti-tó vidékét mély vallásos hagyományok övezik,mind a keresztény ,mind a zsidók részéről.A Jordán folyónál elhelyeszekdő tónak biblikus hagyományai vannak.A tótól északra fekszik a történelem viharában sokat látott Golán-fennsík,és a több mint 2000 méter magas Hermon-hegy.A kirándulások során a Galilea vidékén érdemes megtekinteni Capernaumot,amely egy idejig Jézus lakhelye volt,itt talájuk a régi zsinagógát,ahol még Jézus is prédikált,valamint a házat,ahol Szent Péter apostol lakott,és e falu közelében találjuk az Úr asztala kápolnát(Mensa Christi)is.A következő helyiség Tabgha,ahol a mozaikos a kenyér és halszaporítás csodájáról emlékezik.Az út folytatásában jutunk el a Nyolc boldogság hegyének nevezett,csodálatos kilátást adó dombon épült bazilikáris ferences üdvözölés templomhoz,mely domb a legenda szerint a helyi beszéd színhelyéül szolgál.A kirándulás befejezéseként jutunk el Tiberiásba, a Genezáreti-tó fővárosába.Tiberiás fontos kereskedelmi és idegenforgalmi központ,de méltán híres gyógyforrásairól is. 

A Galileai-tenger mindössze 21 x 11 km-es méreteivel egyáltalán nem tenger, csupán nagyobbacska tó, 200 méterrel a tengerszint alatt. A "hárfa" jelentésű kinner szóból származó héber elnevezése alakjára utal. Tiberias-tó néven is számon tartják. Körülötte mezőgazdasági kibucok, számos nagy vallási jelentőségű templom és Tiberias városa helyezkedik el. Sok mesterséges strandjával az izraeliek kedvelt üdülőkörzete és egyben az ország legnagyobb ivóvíztartaléka. Vize halban gazdag, ezért csaknem minden idelátogató betér valamelyik parti vendéglőbe, hogy megízlelje a helyi ínyencséget: Szent Péter halát. Ez a tó legfőbb halfajtája, valószínűleg ezt fogyasztották Krisztus és tanítványai is. Szent Péter hala jóízű, ha nem is a legízletesebb csemege. Mindenesetre kétségtelenül vonzó megkóstolni ilyen nevezetes történelmi étket a tó és a körülötte magasodó hegyek békés légkörében.
(Forrás: Cartographia)

Praktikus
Aktuális valuta árfolyamok a Magyar Nemzeti Bank alapján.

Szótár
NYELVHASZNÁLAT, KISSZÓTÁR 
NYELV
Izrael két hivatalos nyelve a héber és az arab. Sokfelé hallhatunk, üzletek, bankok cégtábláin látunk orosz szót, az angol pedig az üzleti élet nyelve. (Magyar szó hallatán se lepődjünk meg! - a ford.) A jeruzsálemi Mea Shearim és a Tel-Aviv melletti Bnei Braq erősen ortodox negyedben a (német eredetű) jiddis a mindennapi nyelv. Izrael életének egyik legérdekesebb jelensége a héber nyelv újjászületése. A Biblia ősi nyelvét Eliezer Ben Yehuda, 19. századi cionista tette a modern időkben is használhatóvá. Munkáját ma speciális tudományos intézmény folytatja, pl. a mai követelményeknek megfelelő új szavak megalkotásával: mekarer - hűtőszekrény, machev - számítógép, de a televízióval és a rádióval (köznyelven: televizia és radio) még ez a testület sem birkózott meg. A héber, az arabhoz hasonlóan, a sémi nyelvekhez tartozik és jobbról balra írják. Ugyanakkor a héber ábécé 22 betűje nagyon hasonló a görög írásjelekhez, hiszen a ma ismert európai írás elődjét a Szentföldön élt föníciaiak alkották meg. A héber ábécé négy első betűjének nevét: aleph, bet, gimmel, daled, hasonlítsuk össze a megfelelő görög betűkkel: alfa, béta, gamma, delta. A turistákkal legvalószínűbben érintkező izraeliek, zsidók és arabok egyaránt beszélnek angolul. Mivel a héber kiejtés elég változatos, az alábbi szószedet egyformán lehet hasznos és zavaró, tehát beszéljünk inkább angolul, és csak végszükség esetén használjuk. Kevés európai tudja helyesen kiejteni az arab hangokat, a shukran (köszönöm) szó azonban gyakran jól jön. ... de itt ne számítsunk kedvezményre!
Szószedet
Üdvözlöm, viszonlátásra, béke shalom
viszontlátásra l'hitraot
jó reggelt boker tov
jó napot tzohoraim tovim
jó estét erev tov
jó éjszakát layla tov
bocsánat slicha
kérem bevakasha
köszönöm toda
igen ken
nem lo
busz autobus
taxi monit
autó auto
illemhely sherutim
pénz kessef
telefon telefon
szálloda bet malon
mennyibe kerül? kama ze oleh?
ma hayom
holnap machar
tegnap etmol
hány óra? ma ha'sha'a?
Élelem
kenyér lechem
tej chalav
sajt gevina
dzsem riba
vaj chema
víz mayim
hús basar
zöldség yerakot
burgonya tapuach adama
gyümölcs perot
A hét napjai
vasárnap Yom Rishon
hétfő Yom Shani
kedd Yom Shlishi
szerda Yom Revi'i
csütörtök Yom Chamishi
péntek Yom Shishi
szombat Shabbat
Számnevek
1 achat
2 shtayim
3 shalosh
4 arba
5 chamesh
6 shesh
7 sheva
8 shmona
9 tesha
10 eser
11 ahad esrei
12 shtayim esrei
20 esrim
30 shloshim
40 arbaim
50 chamishim
60 shishim
70 shivim
80 shmonim
90 tishim
100 mea
200 mataim
300 shalosh maot
1000 elef
2000 alpaim
3000 shaloshet elefim
(Forrás: Cartographia)találat
FőoldalKözel-KeletIzrael

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!