pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Szállás típusa
Kiutazás

Fedezze fel az elbűvölő Zakynthos szigetét. Magyarországról közvetlen charterjárat indul az Ión-tenger legdélibb szigetére. Alig kétórás repülőút után egy másik dimenzióba kerülhetünk, ami rabul ejti az idelátogatót. Zakynthos a jón-szigetek közül a legrégebbi. Területe 404 km, melynek egy részét hegyek foglalják el, a legmagasabb pontja: a Mount Vrachionas (756 m) Legnagyobb hosszúsága 40 km, szélessége 20 km, partvonalának hossza 123 km. A sziget termékeny síkságait buja növényzet borítja; olíva-, citrus-, mazsolaszőlő-, és szőlőültetvények terülnek el lustán a tájban, a sziklás partok pedig kristálytiszta vízbe érnek a nyugati oldalon, búvárkodásra csalogatva. A nyári nap forró sugarai lágyan simogatnak a homokos partokon, napfürdőzésre csábítva a pihenni vágyókat. Akik ellátogatnak a navagio-i öbölbe és megtekintik az itt hajótörést szenvedett és a hófehér homokba félig elsüllyedt csempészhajót, életre szóló élményt szerezhetnek. A természeti szépségek sokasága északon is várja az utazókat: a Kék-Barlangcsoport ragyogó kékes derengéssel övezi a víz alatti természetet. Itt élnek a sziget őshonos mediterrán fókái, akik itt hozzák világra kicsinyeiket. Zakynthos jelképe a cserepes teknős; védett állat, kizárólag ezen a szigeten él. 

A nevezetességre vágyók is megtalálják az őket vonzó látnivalókat a kirándulások során. A gyönyörű Zakynthos város kanyargós, szűk utcácskáival, tágas, fenséges tereivel vár. Barátságos, teraszos kávézók hívogatnak egy jó frappé vagy egy finom fagylalt elfogyasztására. A velencei hatást érezhetjük az épületeken és a városban található szobrokon, műemlékeken is. Ugyanitt áll a Solomos (a görög himnusz írója) Emlékmúzeum is. Ha pedig leszáll az este, csillogó, nyüzsgő helyszínné változik a város, az ékszerüzletek egyedi arany-és ezüstékszereket kínálnak, bőrdíszművesek kabátokat, öveket, táskákar árusítanak, a világcégek üzletei márkás árucikkeket forgalmaznak. Az ajándéküzletek helyi specialitásokat is árulnak: sajtokat, olívaolajat, nugátot és helyi mézet, szárított fűszereket és mutatós kerámiákat. Akár a kultúra, akár a természet vonzza az érdeklődőket, mindenki szívét megérinti az itt szerezhető emlékek sora. 

Zakynthos város a várhegy lábánál terül el, nyugaton a tenger övezi. 1953-ban egy földrengés megsemmisítette az épületeket. Az újjáépítés tökéletesen rekonstruálta a korábbi stílust, amely vegyítette a velencei hatást a neoklasszicistával, fűszerezve néhány sajátossággal.
Az antik korban a település a hegy csúcsán helyezkedett el, ám a népesség növekedése a várost a hegy lába felé terjesztette. Mivel ez a terület is szűknek bizonyult, a part mentén növekedett tovább a város. A kereskedelem növekedése és a megállíthatatlan fejlődés találékonyságra ösztönözte a szigetlakókat. A partközeli területeket feltöltötték, hogy minél nagyobb teret nyerhessenek. Ennek a munkának az eredménye a Solomos tér, illetve a Szt. Nicolas templom a Mole szigeten, amelyet híd köt össze a várossal.
A Solomos tér a város legnagyobb tere, mely elegánsan tagolt fasorokkal és virágágyásokkal, egy- és kétszintes arisztokratikus épületekkel övezett. Itt található a görög nemzeti költő, Dionysios Solomos emlékműve is. Esténként itt, a tér központjában az emberek időt szentelnek egy kellemes sétára. Szintén itt található a Szt. Nicolas temlom, amelynek velencei homlokzata épen maradt, külsejét pedig korhűen helyreállították. A Solomos tér másik impozáns épülete a Bizánci Művészetek Múzeuma. Az itt található ikonok hű képet adnak az egyházi festészet helyi hagyományairól. Az ikonokon kívül hellén és bizánci szobrok és plasztikák alkotják a kiállítás anyagát.
A közelben található a Szt. Markos tér, ami történelmi hely: itt égették el a közrendbeliek a Libro d'Orot (Arany Könyv). Ez a könyv tartalmazta a helyi nemesek névsorát, akik a velencei megszálloktól kiváltságokat élveztek. A könyvégetés akkor történt, amikor a sziget felügyeletét a franciák vették át.
Rouga utca a főváros régi és mostani központja, egyben főútja is. Évszázadokon át ez volt a kereskedelmi centrum, máig megőrizte a helyzeti fontosságát. Napjainkban ez a környék foglalja magába a város legfelkapottabb üzleteit.
A főváros másik legfontosabb utcája a Strata Maria, amely a Solomos tértől a tengerparton halad egészen a Szt. Dionysios templomig. A templom névadója egyben a sziget védőszentje. A Strata Maria a nap minden órájában igen forgalmas: a kompról kiáradó emberek, az üzletek kirakatait nézegető turisták és az este enyhet adó óráiban itt sétáló helybeliek egyaránt zsongó tarkabarkaságot visznek a sziget életébe. Szintén a Strata Marián található a kompjegypénztár és a buszpályaudvar.
Szt. Dionysios templom névadója a XVI-XVII. sz. fordulóján szerzetesi életet élt a Zakynthostól délre fekvő Strofades szigetén, a világtól elvonultan. Élete során a Szentföldre igyekezett, amikor Éjina püspökévé választották Athénban. Rossz egészségi állapota miatt azonban vissza kellett térnie Zakynthosra. A temlomban álló ezüst szarkofág, amely maradványait tartalmazza, Diamantis Bafas munkája. Az ő ünnepét augusztus 24-én tartják, amikor misét celebrálnak és relikviáit körbehordozzák a városban.
A hegyen felfelé haladva a Filikoni Szt. György templomot találjuk. A hegy magasabb része Bochali, ahonnan csodás kilátás nyílik az alant elterülő városra, kávézók, éttermek várják a kitikkadt utazókat.
Akit a történelmi emlékek érdekelnek, megtekintheti a Tengerészeti Múzeumot vagy a velencei erőd maradványait.


Zakynthos sziget két, nemzetközileg védett állatfajnak ad otthont: a mediterrán fókának, amely az északi sziklás partoknál él, illetve a hely jelképévé vált cserepes teknősnek. Ez a faj évmilliókon keresztül Zakynthos déli partját használta költőhelyéül. Egykor az egész Földközi-tenger területén megtalálhatóak voltak, de mára számuk jelentősen csökkent, egyedül itt élnek.

Praktikus
Telepített idegenvezetőnk Zakynthos repülőterén várja utasainkat és a szállásokra kíséri őket. Mivel irodai ügyeletet nem tart, az utasokkal az előre megbeszélt időpontban az apartmanoknál találkozik.
A szigeten a csapvíz nem iható, javasoljuk ásványvíz fogyasztását.
Az üdülőhelyeken éttermek, tavernák, szupermarketek, ajándéküzletek találhatók, bankok csak Zakynthos városban. A megjelölt üzletek elfogadnak hitelkártyát.
A fővárosba rendszeres buszjárat visz, a busz útvonala a települések főútján halad. Aki a kényelmesebb megoldást választja, taxizhat is. A települések közti kis távolságok miatt a taxi sem megfizethetetlenül drága.
A városokban sok snack bár és koktél bár rendelkezik saját medencével. Utasaink használhatják ezeket a medencéket a bárban történő minimális fogyasztás ellenében.
Az autó- és motorbérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges. Ár- és típuslista az idegenvezetőnél kérhető. Azok a cégek, akikkel kapcsolatban állunk, a járművekre teljeskörű biztosítást garantálnak.
Mivel a sziget délen található, igen erős a napsugárzás. Az érzékeny és fehér bőrűek kerüljék a tűző napot a déli órákban és napozókrém használata mindenkinek ajánlott.
Hálózati feszültség: 220 V
A sós tengervíz ellenére szúnyogok vannak a szigeten. Célszerű elektromos szúnyogriasztót vinni, és az esetleges csípések, napégések kezelésére Fenistil gélt a csomagba készíteni.
Távozás napján a szállásokat 12 óráig kell elhagyni, előtte a konyhai felszerelést el kell mosogatni és a kulcsot a zárban hagyni.
Fakultatív programjainkról az idegenvezető ad tájékoztatást, nála euróban lehet befizetni.
Magyarországra telefonálni a 0036 hívószámmal lehet.
Képeslapot szinte minden szupermarketben lehet vásárolni, ahol a legtöbb esetben bélyeget is tartanak.
Üzletek nyitvatartási ideje:
-szupermarketek: 09.00-21.30-ig minden nap
-ajándéküzletek: a fővárosban reggeltől estig a szieszta kivételével vannak nyitva
-bankok: hétfőtől-péntekig 08.00-14.00 (csak a fővárosban)

 Akciók, kedvezmények, last minute Zakynthos

találat
FőoldalEurópaGörögországZakynthos2024 június
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!