Grúzia - Örményország - Azerbajdzsán

A Kaukázus múltat őrző világa

FőoldalÁzsiaGrúziaTbiliszi Grúzia - Örményország - Azerbajdzsán

Kötelező védőoltás nincs. További tájékoztatást a Nemzetközi Oltóközpontban, illetve a www.utazaselott.hu  weboldalon talál.

Fontos! Az útlevélnek a visszaérkezéstől számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie, és minimum 2 egymással szembeni üres oldalnak kell benne lennie.

Az utazás egyes látnivalói érinthetnek olyan területeket, melyek megtalálhatóak a Külgazdasági- és Külügyminisztérium I-es, illetve II-es besorolású listáján.

A valutaárfolyam változások az árakat módosíthatják. Az árak 1 USD = 355 HUF árfolyamig érvényesek.

Az utat kisebb létszámmal is tudjuk indítani, csak más áron és más szolgáltatásokkal.

Alapár tartalmazza

-  repülőjegy illetékekkel (utasonként 1 db kisméretű kézi-, valamint 1 db 20 kg-os feladható poggyásszal)
- BBP biztosítás (EUB Air&Cruise TOP módozata: 9.620 Ft
- közlekedés külön busszal, kisbuszokkal, helyi járművekkel
- elhelyezés középkategóriájú (kb. 4*-3*+-os) szállodákban, kétágyas fürdőszobás szobákban, reggelivel
- magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezető indulástól érkezésig

Alapár nem tartalmazza

- Azerbajdzsáni vízumdíj és előkészítés
- helyszíni belépők és a program szerinti étkezések
- útlemondási biztosítás
- fakultatív programok ára
- borravalók
- egyéb személyes kiadások

Hossz: 
13 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
Minimum létszám: 18 fő

1. nap: Budapest …
Elrepülés Budapestről.

2. nap: … Baku (Azerbajdzsán)
Megérkezés Bakuba a hajnali órákban. Transzfer a szállodába, pihenés, majd reggeli. Megkezdjük városnézésünket: kelet egyik legősibb és legnagyobb városának felfedezése. A középkorban fallal körülvett óvárosban (Icheri Sheher) még ma is megtalálható a különböző kultúrák (perzsa, arab, török, orosz) keveredése. Kanyargós utcákon keresztül érjük el a Szűz-tornyot, melynek tetejéről az egész város és a kikötő is látható. Folytatjuk látogatásunkat a sirváni sahok palotakomplexumánál: az épületegyüttes részei a főpalota, a Divankhana nevű pavilon, a mauzóleum, a mecset, illetve a fürdő. A palota Azerbajdzsán építészetének gyöngyszeme. Napközben ebéd. Láthatjuk a part menti Baku sugárutat, mely Európa második leghosszabb útja. Meglátogatjuk a Szökőkút teret és sétálunk a Nizami utcában. Szállás Bakuban.

3. nap: Baku – Absheron-félsziget
Reggeli, majd megismerjük az Absheron-félszigetnél található „tűz templomát” az Ateshgah-ot és Yanardagh-ot. A zoroaszter vallás alapítója egy Multan provinciából (India) ideérkező próféta és hitújító, Zarathusztra volt. Istentiszteletük legjellemzőbb vonása a tűztemplomokban a szent tűz őrzése, emiatt az iszlám tűzimádóknak tartja őket. A történészek szerint ezért kapta Azerbajdzsán a „Tűz Országa” címet. Folytatjuk látogatásunkat a Heydar Aliyev Központnál, mely fontos szerepet játszik az ország kulturális életében és különleges formavilágának köszönhetően elkápráztatja az odalátogatókat. Vacsora. Szállás Bakuban.

4 nap: Baku – Gobustan
Reggeli után megtekintjük az UNESCO Világörökségek részét képző Gobustani sziklarajzokat. A kultúrtáj magában foglal ezernyi sziklarajzot, felső-paleolitikumi, bronzkori és középkori településmaradványokat és sírokat. A barlangok közelében közel hatezer különféle ábrázolás látható mintegy ezer mészkősziklán. Ezek nagy részén ember- és állatalakok szerepelnek: nyilakkal és íjjal felszerelt vadászok, harcosok, rituális táncot járó férfiak, kövér anyafigurák, szarvasmarha- és lófélék, bölények, szarvasok, kecskék, vaddisznók, oroszlánok, halak, hüllők és rovarok, égitestek, valamint számos csónak. A több mint 4000 éves ábrázolások élethűek, méreteiket tekintve azonban helyenként eltúlzottak. Kirándulás az egyedülálló iszap-fortyogókhoz. A térségben közel 300 különleges iszapvulkán található; akár meg is mászhatunk egyet és fotókat is készíthetünk a folyamatosan működő, fortyogó sárláváról. Vacsora, szállás Bakuban.

5. nap: Baku – bakui-öböl
Reggeli után meglátogatjuk a Nemzeti Történeti Múzeumot, mely az ország legnagyobb múzeuma. Ezután megtekintjük a híres szőnyegmúzeumot, mely egy kigördített szőnyeget formáz. Délután hajókázunk a Kaszpi-tengeren a bakui-öbölben (a hajókázás min. 70 főtől indul – nem privát hajók / a hajók indulása időjárásfüggő, erősebb szél esetén nem indulnak). Vacsora és szállás Bakuban.

6. nap: Baku – Shamakhi – Kish – Sheki
Reggeli. Utazás a hegyek lábánál fekvő Shamakhiba, mely az azeri borvidék központja. Megtekintjük a Juma (Péntek) mecsetet. Utazás Kish faluba, ahol meglátogatjuk a III. századi ún. albán templomot. Továbbutazás Shekibe. Sheki a festői szépségű Kaukázus lábánál fekszik. A középkori építészet számos maradványát fellelhetjük itt: erődök, őrtorony, templomok és kolostorok romjai. A város a nagy Selyemút egyik állomása. Az első selyem-malmot, a világon a legnagyobbat itt építették. A Sheki selymet Londonban a XIX. századi nemzetközi kiállításon aranyéremmel tüntették ki. Megtekintjük a középkori erődöt, a Sheki kánok palotáját, a helyi kézművesek portékáit és a helyi bazárt. Vacsora. Szállás Shekiben.

7. nap: Sheki – Tbiliszi (Grúzia)
Reggeli, majd továbbutazunk az azeri-grúz határhoz, Lagodekhibe, majd folytatjuk utunkat Tbiliszibe. Érkezést követően megnézzük Sighnaghi középkori erőd-várost, majd Kakhetiben a Bodbe apátságot. Sétát teszünk ebben a kellemes kisvárosban, melyet az ország szőlőskertjeként is szoktak nevezni. (Idő függvényében lehetőség van borkóstolásra, mely a helyszínen külön fizetendő, kb. 15 USD/fő.) Vacsora. Szállás Tbilisziben.

8. nap: Tbiliszi – Mtskheta – Kazbegi csúcs – Tbiliszi
Reggelit követően szabad program vagy fakultatív programlehetőség: kirándulunk az UNESCO Világörökségi listán szereplő Mtskheta városába, amely Grúzia egykori székhelye volt. Mtskheta városában hagyományos házikók, templomok várják a látogatókat. Megtekintjük a VI. századi Jvari kolostort és a Svetitskhoveli katedrálist. Utazás a grúz hadiúton, a Kaukázus hegyvonulatai között fekvő Ananuri erődhöz. Továbbutazás Gudauri síparadicsomon és a hágón keresztül Stephantsmindába, ahonnan felsétálunk a Gergeti Szentháromság templomhoz. A hegy lábánál fekvő templomból fenséges kilátás nyílik a Kazbegi 5.047 méter magas hegycsúcsra. (A program ára: 22.500 Ft.) Vacsora. Szállás Tbilisziben.

9. nap: Tbiliszi
Reggeli, majd városnézés Grúzia fővárosában: ellátogatunk az óvárosba, séta Abanotubaniban, a fürdők kerületében, amely az iszlám építészet hatására a XVII-XVIII. században épült. Tbiliszi híres a kénes, gyógyhatású fürdőiről, a legenda szerint a város neve és alapítása is összefüggésben van a gyógyforrásokkal. A látnivalók többsége a város központjában található, a Kura folyó partján. A Narikala erőd falairól lélegzetelállító panoráma nyílik a környékre. Látogatást teszünk a Metekhi sziklán álló templomnál, ahonnan az óvárost csodálhatjuk meg. Sétálunk a Rustaveli sugárúton. Továbbutazás Goriba, ahol meglátogatjuk a Sztálin múzeumot és az Uplistsikhe barlangvárost, ahol a korai vaskortól a középkorig találunk különböző tárgyakat. Vacsora. Szállás Tbilisziben.

10. nap: Sanahin és Haghpat (Örményország) – Szeván-tó – Jereván
Reggeli után átszeljük az grúz-örmény határt a Sadakhlo/Bagratashen határátkelőhelyen, majd továbbutazás Örményországba. Meglátogatjuk az UNESCO Világörökségek részét képező Sanahin és a Haghpat kolostorokat, melyek a szellemi, egyházi, kulturális, és oktatási élet központjai voltak; a középkori örmény építészet kiemelkedő alkotásai. Továbbutazás Dilijanba. Utazás a Szeván-tóhoz, mely a világ egyik legnagyobb hegyi tava, a tengerszint felett mintegy 1.900 méteren fekszik. Megtekintjük a Sevanavank kolostort, mely egy félszigeten található. Utazás Jerevánba. A főváros egyben kulturális központ, a tudomány fellegvára, a kaukázusi régió fontos ipari bázisa, és a világ egyik legrégebbi városa is, mely mintegy 3.000 éves múltra tekint vissza. Vacsora és szállás Jerevánban.

11. nap: Geghard – Garni – Jereván
Reggeli után megtekintjük Örményország legősibb pogány templomát Garniban, amelyet az ókori törzsek építettek. Ellátogatunk az UNESCO Világörökségek részét képező, sziklába vájt Geghard apátsághoz. Vacsora és szállás Jerevánban.

12. nap: Khor Virap – Ecsmiadzin – Jereván
Reggeli után utazás a Khor Virap kolostorhoz,  amely a legszentebb zarándokhely Örményországban. Gyönyörű kilátás nyílik innen a szent Ararát-hegyre. Az örmények nemzeti szimbóluma az Ararát-hegy, a mai Örményországon kívül, Törökország területén emelkedik. A zsidó-keresztény hagyomány szerint Noé bárkája itt ért földet a vízözön levonulása után. Megtekintjük az UNESCO Világörökségek részét képező Örmény Apostoli Ortodox Egyház székhelyét, az Ecsmiadzint (kívülről), a Zvartnoszt székesegyházat, amely ugyancsak az UNESCO Világörökségek része. Megnézzük az örmény népirtás halottainak az emlékművét. Vacsora. Szállás Jerevánban.

13. nap: Jereván
Reggeli, majd városnézés Jerevánban: megtekintjük az „Örmények anyja” emlékművet, ahonnan lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetünk a bibliai Ararát-hegyre és Jereván központjára. Napközben ebéd. Meglátogatjuk a Matenadaránt, a Cascade komplexumot, az óriási lépcsősorral, az Északi sugárutat, valamint a Köztársaság teret. Napunk befejezéseként megismerkedünk a helyi brandy készítésének menetével. Vacsora. Szállás Jerevánban.

14. nap: Jereván – Bécs
Korai transzfer a repülőtérre és elrepülés Bécsbe.

Az út során érintett UNESCO Világörökségek:

-          A fallal körülvett Baku, a Shirvanshah Palota és a Szűz-torony
-          Gobustáni sziklarajzok
-          Mtskheta történelmi emlékművei
-          Haghpat és Sanahin kolostorok
-          Geghard kolostor
-          Ecsmiadzin katedrálisai és templomai
-          Zvartnost régészeti terület

A változtatás jogát fenntartjuk!

Szállás

Középkategóriájú (kb. 3-4*-os) szállodákban, kétágyas fürdőszobás szobákban, reggelivel.

Várható szállodák (vagy hasonlók):
Baku:             Sapphire Bayil Hotel
Sheki:            Park Hotel
Tbiliszi:          Brosse Garden Hotel
Jereván:         Ani Central Inn Hotel

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

-  repülőjegy illetékekkel (utasonként 1 db kisméretű kézi-, valamint 1 db 20 kg-os feladható poggyásszal)
- BBP biztosítás (EUB Air&Cruise TOP módozata: 9.620 Ft
- közlekedés külön busszal, kisbuszokkal, helyi járművekkel
- elhelyezés középkategóriájú (kb. 4*-3*+-os) szállodákban, kétágyas fürdőszobás szobákban, reggelivel
- magyar nyelvű csoportkísérő idegenvezető indulástól érkezésig

Alapár nem tartalmazza: 

- Azerbajdzsáni vízumdíj és előkészítés
- helyszíni belépők és a program szerinti étkezések
- útlemondási biztosítás
- fakultatív programok ára
- borravalók
- egyéb személyes kiadások

Kötelező költségek: 

Azerbajdzsáni vízumdíj és előkészítés
Helyszíni belépők és a program szerinti étkezések

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők és a program szerinti étkezések: 290 USD (a helyszínen fizetendő a kinti szolgáltatóknak).

A 290 USD/fő a belépőket, a programban feltüntetett étkezéseket (vacsorák, néhány esetben ebédek), és az ezekhez kapcsolódó szervezési, foglalási és az esetenkénti transzfer költségeket tartalmazza. Ez a kinti szolgáltatóknak érkezéskor, egy összegben fizetendő.

Borravaló: ajánlott 7 USD/nap/fő

Előleg: 

A teljes részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Egyebek
Kiutazás: 

Repülővel.

Szállás: 

Középkategóriájú (kb. 3-4*-os) szállodákban, kétágyas fürdőszobás szobákban, reggelivel.

Várható szállodák (vagy hasonlók):
Baku:             Sapphire Bayil Hotel
Sheki:            Park Hotel
Tbiliszi:          Brosse Garden Hotel
Jereván:         Ani Central Inn Hotel

A területről: 
Az Azerbajdzsáni Köztársaság egykori területén számos népcsoport élt (szkíták, perzsák, örmények, görögök, rómaiak, törökök, oroszok), mely népek mind-mind nyomot hagytak maguk után, ezáltal az ország kultúrája igen sokszínű.
Időjárás: 
Azerbajdzsán éghajlata a nyugati hegységben és az északi területeken szélsőséges, míg a Kaszpi-tenger mentén kellemesnek nevezhető. Tavasz és nyár idején (április közepétől októberig) a hőmérséklet 20-30 °C között ingadozik, míg télen (decembertől márciusig) ennél jóval hidegebb van. Áprilistól – szeptemberig a hőmérséklet rendkívül kellemes, nyári. Nyáriasan öltözködéssel készüljünk, de a hegyekben, 2.000 m felett szükség lehet 1 garnitúra meleg pulóverre és nadrágra is.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!