A Kaukázus gyöngyszemei

13 napos körutazás a kaukázusban

Az ősi alapokon nyugvó, nagyon jó állapotban megmaradt grúz és örmény templomok egy letűnt világ hangulatát idézik.
A körutazás 7 UNESCO világörökségi helyszínt keres fel, emellett a természeti látnivalók sem elhanyagolhatók, a Szeván-tó vagy a Kaukázus hegycsúcsai minden évszakban elragadók.
Azerbajdzsánban két merőben eltérő látnivaló hívja fel magára a figyelmet: míg Bakuban a modern felhőkarcolók Dubai gazdagságát idézik, addig az UNESCO világörökségi védelem alatt álló gobusztáni sziklarajzok az ősemberek világát elevenítik fel.

FőoldalÁzsiaGrúziaTbilisziA Kaukázus gyöngyszemei

Alapár tartalmazza

a repülőjegyet illetékkel, mely tartalmaz személyenként 1 db max. 10 kg max. 40x30x20 cm kis kézipoggyászt 
a megadott szállásokat
az azeri vízumdíjat
félpanziós ellátást 
az autóbuszos utazást 
Bécs-Budapest busztranszfert légkondicionált autóbusszal
a belépőjegyeket
a helyi idegenvezetőket
a magyar nyelvű idegenvezetést

Alapár nem tartalmazza

a borravalókat (helyszínen fizetendő) kb. 70 EUR/fő
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
Feladható 10 kg-os poggyász
Feladható 20 kg-os poggyász
WizzPriority
Üléshely foglalás
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Hossz: 
13 nap
Szállás: 
szálloda
*****
Létszám: 
minimum 20 fő. Garantált indulás az összes meghirdetett időpontban.

1-2. nap: Baku - Abseron-félsziget (kb. 65 km)
Indulás Budapestről Azerbajdzsán fővárosába, Bakuba. Érkezés az éjjeli órákban menetrend szerinti közvetlen Wizzair járattal. Szállás elfolglalása Bakuban. Reggeli, majd pihenés délelőtt. Dél környékén kezdjük a programot: Baku nevezetességeivel ismerkedünk meg. A Mártírok sugárútjánál kezdjük, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Ezt követően felkeressük a középkori óvárost a shirváni sahok palotáját, a karavánszerájt, a középkori piacteret, valamint a Szűztornyot. Rövid szabadidő a belvárosban, melynek során egyénileg is felfedezhetjük a várost.

Majd látogatás az Abseron-félszigeten található Atesgah szentélynél, a tűzimádók templománál. Ismerkedés a zoroaszter vallás alapjaival és a szentély ősi történetével. A Janar dag (jelentése: égő hegy) fényképezése, ismertetővel az ókori perzsa idők óta lángoló domboldal működéséről. Este vacsora egy helyi étteremben. Szállás Bakuban (2 éj).

Tervezett szállás: Baku Sapphire Inn 4*

3. nap: Baku - Gobusztan (kb. 65 km)
Reggeli után indulás a tengerpart mentén dél felé.

Látogatás a Tagijev Múzeumban, ismerkedés az ország leggazdagabb olajmilliárdosának és néhai városának életével és múltjával. Ismerkedés az olajkitermelés 19-20. századi történetével, az olajkincs mai gazdasági szerepével. Az olajkutak és tengeri fúrótornyok fényképezése. 

Látogatás az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló Gobusztánban, az „ősember múzeum”, majd az üledékes plató perem és a csodálatosan ép, ősi sziklarajzok megtekintése. Kirándulás a különleges iszapvulkánokhoz, a vulkáni- és utóvulkáni jelenségek ismertetése, majd az egyedülálló iszapvulkánok megmászása, sárlávák és iszapkürtők fotózása.

Visszatérés Bakuba a délutáni órákban. Séta a Kaszpi-tenger partján kiépített csodaszép Bulváron, a világ talán legnagyobb és egyik legszebb vízparti sétányán, lehetőséggel a szabadidő eltöltésére. Este vacsora egy helyi étteremben.

4. nap: Maraza  - Samakha - Lahic - Sheki (330 km)
Reggeli után indulás Sheki felé. Útközben felkeressük Marazát, melynek fő látnivalója a Diri Baba mauzóleum és Megállunk Shamakhaban a Yeddi Gumbaz mauzóleumnál is. Utunk a Muganly-hágón át vezet, ahol egy kis időre megállunk, hogy lefotózhassuk a csodaszép hegyi tájat. 

Utazásunk során megállunk Lahic településen, ahol végigsétálhatunk a falu tradicionális utcáin és vásárolhatunk a hagyományos kaukázusi kézművesek portékáiból. A faluban tett látogatásunk során egy szőnyegmanufaktúrába is kapunk egy rövid betekintőt.

Sheki városa jelentős selyemipari központ volt. Legfontosabb látnivalói közé tartozik: az 1762-ben épült Sheki kán nyári palotája, az erődítmény, a 18. századi karavánszerájok, illetve számtalan mecset. A városnézés folyamán a csodálatos freskókkal és festett üvegablakokkal díszített Sheki kán palotáját, a múzeumot és az erődöt tekintjük meg, majd a helyi kézműves műhelyek és a bazár felkeresése. Vacsora egy helyi étteremben. Éjszaka Shekiben (1 éj).

Tervezett szálloda: Sheki Park Hotel Inn

5. nap: Lagodehki - Kish - Sighnaghi - Tbiliszi (kb. 270 km)
Reggeli után kijelentkezés a szállodából, és utazás Grúzia felé. A grúz Lagodehki határátkelést előtt Kish települést látogatjuk meg, amely a St. Elishe templom által ismert. Terepjárókba szállunk át, hogy megtekinthessük a templomot.

Határátkelés követően Sighnaghi megerősített középkori városába utazunk. Ha kigyönyörködtük magunkat a környékben és a csodálatos épületekben, akkor lehetőségünk nyílik felkeresni Szt. Nino sírját, a 4. századi Bodbe kolostorban. (figyelem: a határon gyalogosan kelünk át, helyi buszunk a határ másik oldalán vár minket, így javasoljuk a gurulós bőrönd használatát)

Városnézésünk után látogatást teszünk egy helyi családi borászatban, ahol megkóstoljuk az ősi módon készült fehér-, illetve vörösbort. A grúz borok feltehetően a történelem leghosszabb előzményeire tekintenek vissza, állítólag a bortermelés eredete is a mai Grúzia területéről származik. Még az egészen különleges betűiket is a szőlőkacsokhoz hasonlítják. Az ősi borkészítési eljárás nagyjából az alábbi: a szőlőmustot méhviasszal lezárt agyagedényekben (grúzul kvevrikben) a földbe ásták, hogy ott állandó, alacsony hőmérsékleten végbemenjen az erjedés. Megkóstoljuk a friss grúz kenyeret, majd hagyományos grúz ételeket fogyasztunk. Késő délután utazás Tbiliszibe, elfoglaljuk a szállásunkat. Szállás Tbilisziben. (4 éj)

Tervezett szálloda: Holiday Inn Express 

6. nap: Ananuri erőd komplexum - Kazbegi (kb. 320 km)
Napunkat a grúz hadiút megismerésével töltjük. A hadiút a Kaukázus 2 000 - 5 000 méteres hegyei között található. Az út Örményországot és Grúziát kapcsolja össze Oroszországgal. Szépségét számos irodalmi műben leírták, sok, Kaukázusban szolgált orosz írót és költőt megihletett a látványa.

Felkeressük az Ananuri erődkomplexumot, amely a 17. századból származik. A létesítmény közel áll ahhoz, hogy felkerüljön az UNESCO Világörökség listájára. A komplexum csodálatos helyen, az Aragvi folyó partján fekszik, és a történelme folyamán számos csata helyszíne volt.

Kazbegibe érkezésünk után átszállunk négykerék meghajtású terepjárókba és egészen 2.170 méterig jutunk fel velük, gyönyörű völgyeken és erdőkön keresztül, egészen a Gergeti Szentháromság templomig. Innen lenyűgöző látvány tárul elénk a Kazbegi 5.047 méter magas csúcsára. Visszautazás Tbiliszibe, étkezés útközben egy helyi étteremben.

7. nap: Mcheta - Gori - Uplistsikhe (kb. 110 km)
Reggeli után Grúzia ősi fővárosába és vallási központjába, Mchetába indulunk. Városnézés: Jvari kolostor (6. sz.) és Szvetichoveli székesegyház (9. sz.). Mindkét helyszín a világörökség része.

Majd indulás Goriba, mely leginkább arról nevezetes, hogy itt született Sztálin, szülőháza ma is áll, mellette múzeum létesült, ahol mintha megállt volna az idő. Egy rövid fotószünet Sztálin szülőházánál és múzeumánál.

Ezt követően a város környékén található barlangváros, Uplistsikhe (Kr. e. 1. sz.) felkeresése. Megtekintjük az egykori lakóhelyiségeket, a borospincéket, a pékséget, az antik színházat és a középkori bazilikát. Visszautazás Tbiliszibe, útközben étkezés egy helyi étteremben.

8. nap: Tbiliszi
Ezen a napon a grúz főváros látnivalóiban gyönyörködünk. A város és környéke már az i. e. 4. évezredtől lakott, a legkorábbi írásos említés i. sz. 4. századból származik. Jelenlegi arcát mutatva harmóniában fér meg egymás mellett az ősi és a modern városrész, kicsit európai, mégis kicsit keleties, ahol szépen felújított sétálóutcák és éttermek csalogatják a látogatókat. Tbiliszi utcáin sétálgatva bepillantást nyerhetünk a város történetébe, miközben felfedezhetjük az egyházi és a világi építészet műalkotásait.

A városnézés során megtekintjük: Metekhi templom, Narikala erőd, arab negyed, Sulphur fürdő, óváros, ahol a zsidó negyedet is felkeressük. Szioni Székesegyház (6-7. sz.), Ancsiszkáti templom (6. sz.). Átmegyünk a Rusztaveli sugárúton, ahol a buszból ismerkedünk az Opera és a Parlement épületével. Vacsora folklór műsorral.

9. nap: Tbiliszi - Haghpat – Fioletovo – Dilijan - Sevan-tó (kb. 240 km)
Reggelit követően elhagyjuk a szállásunkat és tovább indulunk a grúz fővárosból. A grúz-örmény határon gyalogosan átkelve elköszönünk grúz idegenvezetőnktől, átszállunk egy másik buszra, mellyel Örményországban folytatjuk utunkat. Elsőként meglátogatjuk az egyik UNESCO világörökséget, a Haghpat apátságot. Ez a komplexum a középkori örmény építészet csodája. A komplexum területén számos khacskar kőkereszt található, melyek a középkori örmény keresztény művészet gyöngyszemei. Ezen díszesen faragott sírkövek az UNESCO Szellemi Kulturális Világörökségi listáján szerepelnek.

Utunkat folytatva megállunk Fioletovo faluban, ahol egy orosz etnikai kisebbség, a "molokánok" élnek. Meglátogatunk egy vendégszerető háziasszonyt, aki finom piroskival (káposztás és burgonyás pitével) fog vendégül látni minket. Szamovárban készült teát is iszunk, miközben házigazdánk mesél a molokánok hagyományairól, illetve az életmódjukról a faluban. 

A következő megállónk Dilijanban lesz a régi Sharambeyan utcában, ahol megnézzük a régi dilijáni építészeti stílust.

Ezután megérkezünk a világ egyik legnagyobb magashegyi tavához, a hegyekkel gyönyörűen határolt Sevan-tóhoz. A tó mellett fekvő Sevanavank komplexumot keressük fel, melyet a 9. században alapítottak és két épületével a félsziget ékessége. Vacsora a tó melleti étteremben gyönyörű kilátással. Szállás a Sevan-tó környékén (1éj).

Tervezett szálloda: Marriott Tsgahkadzor

10. nap: sajtkóstoló - Selim-hágó - Noravank - Jereván (kb. 280 km)
Reggeli után kijelentkezés a szállodából és egy családi gazdasághoz indulunk, ahol a Milaelyan család már évek óta ökológai minőségű sajtokat gyárt a legjobb örmény éttermeknek. Miután megismerkedtünk a föld alatti sajtérlelővel és a sajtkészítés folyamatával, 10 fajta kézműves sajtot kóstolunk. 

Csodás hegyek ölelésében, a Selim-hágón haladunk tovább. A 2.410 méter magasan elhelyezkedő Selim karavánszerájban az ősi kereskedőkhöz hasonlóan megpihenünk egy kicsit, hiszen ez a 14. században alapított épület Örményország egyik legjobb állapotban megmaradt karavánszerája. 

Útközben megállunk egy családi borászatnál, mely ízletes vörösborairól ismert. Látogatásunk során bejárjuk a szőlőültetvényeket, megismerjük az örmény borászati hagyományokat, beszélgetünk a pincészet tulajdonosaival, és megkóstoljuk a finom boraikat.

Végül kirándulás a 13. században alapított Noravank apátságba, mely a középkori örmény építészet egyik remekműve. Az apátság az alatta elterülő hegység vörös szikláiból épült, ezáltal a vörös sziklák völgye, az apátság és a mélykék égbolt gyönyörű kontrasztot alkot.

Vacsora egy helyi étteremben. Szállás Jerevánban (2 éj).

Tervezett szálloda: Ani Central Inn 

11. nap: Jereván - Khor Virap -  Garni - Geghard - Jereván (140 km)
A mai napon az első megállónk Khor Virap. A kolostor híres zarándokhely, ahol Szt. Gergely több évig raboskodott. A monostor lenyűgöző épületegyüttese egy főtemplomból és két sírtemplomából áll. Az apátság felett magasodik az Ararát hegye, mely csodálatos látványt nyújt.

Majd továbbutazás a Garni-ban lévő hellén-pogány templomhoz. A monumentális építmény festőien szemlélteti az ókori örmény építészetet. A kereszténység kihirdetése után a templom nyári rezidenciaként üzemelt. Dzsipkirándulás a Garni szoroson át és a bazaltorgonákhoz. 

A fantasztikus élményeket egy emlékezetes ebéddel zárjuk le: illatos, sült barbeque húsok és lavash (örmény kenyér) sütés várnak bennünket.

Ezt követően utazás az UNESCO Világörökség részéhez tartozó, csodálatos természeti környezetben fekvő, nagyrészt sziklába vájt Geghard apátsághoz. Az építmény bejárata három oldalról magas falakkal körülkerített, míg negyedik oldalról a hegy védi. A kápolnák és lakóhelyiségek között egy forrás is megbújik.

Visszatérés a szállásra. 

12-13. nap: Zvartnotsz - Ecsmiadzin - Jereván (42 km) - Bécs - Budapest
Reggelit követően kirándulás Zvartnotsz templomának romjaihoz, mely a 7. században épült és szintén a világörökség részét képezi. A székesegyház közel 300 évig állt, majd bár egy hatalmas földrengés elpusztította, ennek ellenére mégis fenséges látványt nyújt, háttérben az Ararat csúcsaival.

Ezt követően utazás az Örmény Apostoli Egyház központjába, Ecsmiadzin-be. A Szt. Hripszime templom és a katedrális megtekintése, melyek Örményország legősibb keresztény templomai. A katedrális alapjait a 4. században tették le, 2000-től a világörökség része.

Délután visszatérünk Jerevánba és folytatjuk a városnézést. Elsőként a Matenadaran múzeumot keressük fel (ősi kéziratok gyűjteménye), majd az örmény genocídum emlékművét tekintjük meg, meglátogatjuk a Cascade-t és a Gafesdzsian Művészeti Központot. Séta a belvárosban: Köztársaság tér, Parlament, Elnöki Palota, Opera. Ellátogatunk a “Vernissage” bolhapiacra, ahol ajándékokat, ékszereket és kézműves tárgyakat is vehetünk. Éj a szálláson. 

Éjfél után transzfer a repülőtérre, repülés Bécsbe közvetlen repülőjárattal. A reggeli érkezést követően külön busszal utazunk Budapestre. 

UNESCO Világörökségi helyszínek

  • Azerbajdzsán
  • Baku óvárosa
  • Gobusztáni sziklarajzok
  • Sheki kán nyári palotája
  • Grúzia
  • Mcheta város székesegyházai
  • Örményország

Ecsmiadzin katedrálisa és templomai, valamint Zvartnotsz régészeti lelőhelye
Geghard monostora és az Azát-folyó felső szakasza
Haghpat–kolostor  

A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

Szállás

3-4*-os szállodákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Fakultatív

Ehhez a körutazáshoz nem tartozik fakultatív program, a részvételi díj minden programot tartalmaz.

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

a repülőjegyet illetékkel, mely tartalmaz személyenként 1 db max. 10 kg max. 40x30x20 cm kis kézipoggyászt 
a megadott szállásokat
az azeri vízumdíjat
félpanziós ellátást 
az autóbuszos utazást 
Bécs-Budapest busztranszfert légkondicionált autóbusszal
a belépőjegyeket
a helyi idegenvezetőket
a magyar nyelvű idegenvezetést

Alapár nem tartalmazza: 

a borravalókat (helyszínen fizetendő) kb. 70 EUR/fő
az útlemondási biztosítást (Covid fedezettel): 2,5%

EGYÉB KÖLTSÉGEK
Egyágyas felár
Feladható 10 kg-os poggyász
Feladható 20 kg-os poggyász
WizzPriority
Üléshely foglalás
BBP utasbiztosítás (EUB Biztosító)

Kötelező költségek: 

azeri vízumdíj, útlemondási biztosítás.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a fizetendő 30 nappal indulás előtt.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyebek
Szállás: 

3-4*-os szállodákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető.

Étkezés: 

A részvételi díj félpanziós ellátást tartalmaz.

A területről: 
Időjárás: 
Kaukázus közelsége miatt hegyvidéki, valamint kontinentális éghajlat jellemző az ország területére. A hőmérsékleti ingadozások jelentősen eltérhetnek a különböző évszakokban. A nyár általában kellemes 25 C, bár az Ararát-völgy hőmérséklete a 40 C-ot is elérheti. A telek hidegek és csapadékosak, Jerevánban -5 C, az Ararát-völgyében -30 C is lehet. Az ország éves csapadékmennyisége kb. 550 mm. Az utazáshoz legszebb és legkellemesebb időszak a tavasz és az ősz.
Csomagolás: 
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Útlemondási (storno) biztosítást minden szolgáltatás részvételi díjából számolunk. Az útlemondási biztosítás mértéke: 2,2% Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben az útlemondási és BBP biztosítást együtt rendelik meg, abban az esetben útlemondáskor az utast nem terheli önrész. Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben a 4% mértékű COVID-19 fedezettel rendelkező útlemondási biztosításra tart igényt kérjük, azt a megjegyzés rovatba tüntesse fel!
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!