Uganda

11 napos körutazás a hegyi gorillák nyomában

Szívesen megnézné, hogyan zuhan alá fülsiketítő robajjal 43 métert a Fehér-Nílus a Murchison-vízesésnél? Fotózna különleges állatokat, például papucscsőrű madarat? Szeretne eltölteni egy órát a vadon élő hegyi gorillák társaságában? Ugandában mindez lehetséges! Winston Churchill Afrika gyöngyszemének nevezte az országot, amely bár alig nagyobb, mint hazánk kétszerese, nemzeti parkjai olyan látnivalókat kínálnak, amelyek a világon egyedülállóak! Ha szeretné megtapasztalni testközelből az afrikai vadont, akkor tartson velünk Ugandába!

FőoldalAfrikaUgandaEntebbeUganda

Alapár tartalmazza

Elhelyezés középkategóriájú hotelekben, lodge-okban
Transzferek, utazás terepjárón
Érkezés napján félpanzió, körutazás alatt teljes ellátás
Belépők a nemzeti parkokba
Csimpánz trekking belépővel
Magyar idegenvezető

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegy+illetékek
Gorilla trekking
Vízum+kiállítási díj 
Storno+BBP biztosítás
Egyéni kiadások, borravaló

Hossz: 
11 nap
Létszám: 
Minimum: 10 fő

1. nap: Budapest - Entebbe
Indulás Budapestről átszállással Entebbébe, éjszaka a repülőn.

2. nap: Entebbe - Murchison Nemzeti Park
Érkezés Entebbébe a kora reggeli órákban, majd transzfer a Murchison Falls Nemzeti Parkba, mely Uganda első nemzeti parkja lett 1952-ben. (kb. 5 órás utazás) A 3.840 km² nagyságú park 76 emlős,- és 450 madárfajnak ad otthont, így nagy valószínűséggel láthatunk elefántokat, zsiráfokat, bivalyokat, antilopokat és krokodilokat is. Útközben a park felé megállunk a Ziwa Orrszarvú-menhelyen, ahol megismerkedhetünk a menhely orrszarvú-megőrzési programjával is.

Szállás: Murchison Falls Nemzeti Park (2 éj)

3. nap: Murchison Nemzeti Park
Reggeli előtt már korai vadlesre indulunk, mert ilyenkor még láthatjuk az éjszakai életet élő állatokat is. Reggeli a szálláshelyen, rövid pihenés, majd délután hajózás a Murchison-vízeséshez, ahol a Nílus igen látványosan, egy 7 méteres hasadékon át 43 méteres mélységbe zúdul alá. Samuel Baker brit felfedező volt az első európai, aki a Nílus folyását feltérképezte, és ezt a lélegzetelállítóan szép vízesést megpillantotta a 19. század derekán. Programunk után visszatérünk a szállásunkra.

Szállás: Murchison Falls Nemzeti Park

4. nap: Murchison nemzeti Park - Kibale Forest Nemzeti Park
Churchill egykor Afrika gyöngyszemének nevezte Ugandát, és ezt mi is megtapasztalhatjuk, amikor a Nagy-hasadékvölgy nyugati ágán haladva a Kibale Forest Nemzeti Parkba igyekszünk! A táj megváltozik, hegyes-völgyes látképek váltakoznak helyi falvakkal és végeláthatatlan teaültetvényekkel, utunkat pedig a Rwenzori-hegység sziluettje kíséri. Ez a látványos hegység Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán húzódik, legmagasabb csúcsa 5109 m magas, és a Kilimanjaro, valamint a Kenya-hegy mellett, csak a Rwenzorin találhatunk hóval borított csúcsokat Afrikában.

Szállás: Kibale Forest Nemzeti Park (2 éj)

5. nap: Kibale Forest Nemzeti Park
A mai nap utazásunk egyik fénypontja, ugyanis természetes élőhelyükön láthatjuk a csimpánzokat és más majmokat! Reggeli után a nemzeti park vadőre tart tájékoztatót a kirándulás részleteiről, majd megkezdjük félnapos túránkat. A csimpánzokon túl lencsevégre kaphatunk csuklyás cerkófokat, vörös kolobuszokat, galléros mangábé majmokat, egzotikus madarakat és pillangókat is.

Szállás: Kibale Forest nemzeti Park

6. nap: Kibale Forest Nemzeti Park - Queen Elizabeth Nemzeti Park
Ma tovább utazunk a Queen Elizabeth Nemzeti Parkba, mely Uganda második legnagyobb szavannás parkja, amely az ország négy nagy emlősének, az elefántnak, bivalynak, oroszlánnak és a leopárdnak az élőhelye. Érkezés után meglátogatunk néhány faluközösséget, melyek a George-tó partján találhatók.

Szállás: Queen Elizabeth Nemzeti Park (2 éj)

7. nap: Queen Elizabeth Nemzeti Park
Reggeli után szafarira indulunk a nemzeti parkban, ahol a már említett nagyvadakon kívül láthatunk kobokat, azaz mocsáriantilopokat is, melyek nagy számban élnek ezen a vidéken. Délután hajózni indulunk a Kazinga-csatornán, mely a George,-és az Edward tavakat köti össze. A George-tó a Nagy-Hasadékvölgy tórendszerének egyik tagja, és akárcsak a térségben elhelyezkedő többi tavat, ezt is a brit uralkodócsalád egyik tagja után nevezték el, történetesen V. György brit király után. A tóból délnyugati irányban az   Edward-tó felé folyik el a tóban felgyülemlő plusz vízmennyiség a Kazinga-csatornán keresztül. Henry Morton Stanley volt az első európai 1875-ben, aki látta a tavat, miután a Katonga-folyó nyomvonalát követve eljutott idáig a Viktória-tótól.

Szállás: Queen Elizabeth Nemzeti Park

8. nap: Queen Elizabeth Nemzeti Park - Bwindi Nemzeti Park
Ma elhagyjuk a Queen Elizabeth Nemzeti Parkot, melytől egy vadlessel búcsúzunk, ahol elsősorban a fák lombkoronájában hűsölő oroszlánokat próbáljuk becserkészni, majd tovább utazunk a Bwindi, más néven Áthatolhatatlan Nemzeti Parkba, melyet részben síkvidéki, részben hegyi erdő borít, és Afrika egyik leggazdagabb ökoszisztémáját rejti. Sok, veszélyeztett fajnak az élőhelye, közülük néhány csak itt található. A Park az UNESCO Világörökségek része.

Szállás: Bwindi Nemzeti Park (2 éj)

9. nap: Bwindi Nemzeti Park
Kétségtelenül az utazásunk csúcspontja a mai nap, amikor gorilla-trekkingre indulunk! A gorillák a legnagyobb emberszabású majmok, a hímek elérhetik a 183 cm-s magasságot és a 267 kilogrammot. A nőstények jóval kisebbek, legfeljebb 113 kilogrammosak. Esőerdőkben, köderdőkben élnek, akár 4000 m-es magasságik is felhúzódhatnak. Gyümölcsökkel, levelekkel táplálkoznak, és a földön élnek. Testsúlyukat hátsó lábaik hordozzák, de mivel járás közben erősen előre dőlnek, ezért menet közben két öklükre támaszkodnak. A legújabb, bíztató jelentések szerint több mint 1000-re emelkedett az utóbbi években a kihalás szélén álló hegyi gorillák száma, melyből kb. 400-an a Bwindi Nemzeti Park területén élnek. Amikor a trekking során a csapat eléri a gorillacsaládot, akkor egy órát lehet szigorú szabályok betartásával a közelükben tartózkodni! ( A trekking 2-9 órás időtartamú is lehet, és szükséges hozzá a megfelelő kondíció!)

Szállás: Bwindi Nemzeti Park

10. nap: Bwindi Nemzeti Park - Kampala
Reggeli után visszaindulunk Kampalába. Ebédre megállunk az Igongo Kulturális Központnál, majd az Egyenlítő emlékművénél is. Délután érkezünk meg Kampalába, ahol az éjszakát töltjük.

Szállás: Kampala (1 éj)

11. nap: Entebbe - Budapest
Kora hajnali indulás repülőtérre, egy átszállás után érkezés Budapestre a déli órákban.

A részvételi díj minimum 10 fő esetén érvényes.

8 fő esetén a felár +30.000 Ft/fő

*A programban feltüntetett árak 1USD = 285 Ft árfolyamig érvényesek

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

Elhelyezés középkategóriájú hotelekben, lodge-okban
Transzferek, utazás terepjárón
Érkezés napján félpanzió, körutazás alatt teljes ellátás
Belépők a nemzeti parkokba
Csimpánz trekking belépővel
Magyar idegenvezető

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegy+illetékek
Gorilla trekking
Vízum+kiállítási díj 
Storno+BBP biztosítás
Egyéni kiadások, borravaló

Kötelező költségek: 

Nemzetközi repülőjegyek, repülőtéri illetékek, vízum + kiállítási díj, borravaló, útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

Gorilla trekking: 600 USD/fő
Borravaló.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Gorilla trekking, borravaló.
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyebek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal.

Szállás: 

Murchison NP: Twiga Tales Lodge

Kibale NP: Kyaninga Royal Cottages

Queen Elizabeth NP: Queen Elizabeth Park View Lodge

Bwindi NP:  Gorilla Haven’s Lodge

Kampala: Forest Cottage

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

Étkezés: 
A részvételi díj érkezés napján félpanziót, körutazás alatt teljes ellátást tartalmaz.
A területről: 
Uganda (hivatalosan Ugandai Köztársaság) Kelet-Afrikában, az Egyenlítő mentén elhelyezkedő ország. Azon afrikai országok közé tartozik, melyek nem rendelkeznek tengerparttal. Területét tekintve körülbelül két és félszer, míg lakosságszámát tekintve három és félszer nagyobb Magyarországnál. Északról Dél-Szudánnal, keletről Kenyával, délről Tanzániával, délnyugatról Ruandával, nyugatról a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos. Déli részén osztozik Kenyával és Tanzániával a Viktória-tavon, amely a világ harmadik legnagyobb tava. A tó ugandai részén ered a föld egyik leghosszabb folyója, a Nílus.
Időjárás: 
Az ország átlagos tengerszint feletti magassága meghaladja az 1000 m-t. Az alacsonyan fekvő területeken és az Egyenlítő mentén az éghajlat trópusi. Az átlaghőmérséklet 26 °C , a hőingadozás kicsi. A magasabb területeken (ez az ország döntő többsége) az éghajlat speciális trópusi, de a szavannákéhoz hasonlít leginkább. Ez azt jelenti, hogy csak a csapadékmennyisége hasonlít a trópusi éghajlathoz, ami itt is körülbelül 1000–1500 mm, ezen kívül minden más tényező különbözik attól. Az átlaghőmérséklet körülbelül 21 °C körül van, a hőingadozás nagyobb, 8-10 °C körüli, a páratartalom jóval kisebb, csak 50-60%. Az esősebb hónapok március-április-május, valamint október és november.
Csomagolás: 
Érdemes naptejet hozni magunkkal. Könnyed viseletet, kalapot, túrabakancsot, hosszú nadrágot és egy hosszú felsőt is pakoljunk magunkkal. Utóbbiaknak alkonyattól pirkadatig, a szúnyogok kirajzási időszakában vehetjük hasznát. A főváros és vonzáskörzetét leszámítva az ugandai lodge-ok nagy többségén generátorról, vagy alternatív energiák felhasználásával történik az áramellátás. Ugandában angol szabványú hálózati csatlakozót használnak.
Vízum: 
Magyar állampolgárok vízum birtokában, a hazautazástól számított minimum 12 hónapig érvényes útlevéllel, melyben legalább 2 páros, üres oldal található az ugandai vízum számára. Az országba való belépéshez szükséges, ügyintézése kb. 3 munkanap.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése erősen ajánlott! Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Kötelező a sárgaláz oltás!!

Egyéb oltások ügyében kérje orvosa, vagy az ANTSZ tanácsát – Budapest IX.ker. Gyáli u. 2-6.
ANTSZ nemzetközi oltóközpontja: Telefon: +361 476 11 00/2372
Ügyfélszolgálat: hétfő – csütörtök, 9-12 óra.

Pénz:
Az országban az ugandai shilling a hivatalos fizetőeszköz, és váltáskor az USD a legelfogadottabb / legkedvezőbb árfolyamon váltott valuta (1 USD = kb 3772 UGX). A szállodákban és nagyobb boltokban általában az összes domborműves creditkártya elfogadott (az American Express nem mindig preferált). DE a kártyákról való pénzfelvétel, pénz automaták hiányában, eléggé problémás, a bankokban pedig nagyon időigényes és magas kezelés költségű. A travellers’cheques-ek használtak, de nem preferáltak.

Nyelv:
Ugandában több mint 44 törzsi nyelv a mai napig aktívan használt. Ennek ellenére szinte mindenki beszél angolul és szuahéliül, melyek az ország hivatalos nyelvei. A nagyszámú német, olasz és francia turisták nyomán ezeket a nyelveket is sok helyi elsajátította.

Elektromos hálózat:
Nem európai szabványúak, hanem hárompontos, szögletes csatlakozásúak, melyből 230 V – 50 Hz érhető el. Átalakítókat a helyszínen is be lehet szerezni.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!