Szlovénia családoknak

5 napos családi túra

Via ferrata, rafting, barlangok, hegyek. A Júliai-Alpok talán legszebb via ferrata túrái, rafting a Socán, egy igazán izgalmas barlang-túra és pisztrángvacsora, saját fogású halból… Kell ennél több?
Kalandok az egész család számára.

FőoldalEurópaSzlovéniaSzlovénia családoknak

Alapár tartalmazza

a túravezetést, a raftingot, a via ferrata felszerelés bérlést és a barlangtúra árát felszereléssel együtt, a szállást apartman-házakban és a pisztráng sütést.

Alapár nem tartalmazza

a kiutazás és a biztosítás árát valamit az utolsó napi kanyoning program árát.

Hossz: 
5 nap
Létszám: 
4 - 12 fő

Nehézség:

A túra közepesen nehéz, a két via ferrata sportos erőnléttel teljesíthető. A via ferratakat tériszonyosoknak nem javasoljuk, de két túravezetővel megyünk, tehát mindkét túra során megoldható, hogy a tériszonyos utas a turistaösvényen túrázik, s mindkét túránál a ferrata végén találkozik a családtagjaival. A rafting program fizikailag nem nehéz, de az úszótudás feltétel, bár a vezetők szakképzett vízimentők és mindenki mentőmellényben evez. A barlang-túra fizikailag nem nehéz, és szűk járatok sincsenek, de bizonyos szakaszokon kötélbiztosítással haladunk.

1. nap: Budapest, Szlovénia, Bovec, Túra a Boka-vízeséshez
(Autópályán 590 km, útiköltség kb.: 76 Euro autónként, idő: 6 óra)
Miután megérkeztünk, a Boka-vízeséshez túrázunk fel. A patakmeder mellett végigsétálva közelítjük meg a 106 méter magas vízesést. Néha, nagyobb esőzések után, óriási mennyiségű víz zuhan le a mélybe, ilyenkor a Boka lenyűgöző látványt nyújt. Aki kalandos kedvében van, akár a patakmederben ugrálva közelítheti meg a vízesést, a meder ugyanis telis-tele van nagyobb kövekkel.
Menetidő: 1,5 óra, táv: kb. 3 km, szintemelkedés: 300 méter.

2. nap: Mangart nyereg (2263 méter), Mangart ( 2679 méter) a via italia ferrátán
Reggeli után Szlovénia harmadik legmagasabb hegyére indulunk. A Mangart az ország őrbástyája, ahogy átlépünk a Predel-hágó felől Szlovéniába, balról rögtön e sajátos formájú hegy fogad minket. Egy fizetős úton (5 euro/autó) egészen a Mangart nyeregig (2263 méter) tudunk felkacskaringózni egy szerpentinen. Az itt található parkolóból indulunk az olasz via ferrata úton át a csúcsra. Az út beszállását fél óra könnyű sétával érjük el. A via ferrata mindenkinek igazi izgalmakat tartogat. Az úton végig pazar kilátásunk lesz a környező hegyekre. A csúcson elfogyasztjuk a kötelező csúcscsokinkat és egy ösvényen indulunk le. A késő délutáni órákban érkezünk meg a Soca partjára, ahol este sütögetés vesz kezdetét. A folyó pisztrángjai elképesztően finomak, de aki a halat nem szereti, megkóstolhatja a másik helyi specialitást, a cevapcicát is.
Menetidő: kb. 6 óra, táv: kb. 10 km, szintkülönbség 850 méter

3. nap: rafting és barlangtúra
Az előző napi túra után ma egy kevésbé megterhelő kalandon veszünk részt. Délelőtt rafting túrára indulunk profi helyi túravezetők segítségével, ahol is a Socán evezve gyönyörködünk a völgyben és a környező hegyekben. A folyó enyhe sodrású részén szállunk vízre, a túravezetők néhány perc alatt elmondják a legfontosabb tudnivalókat és rövid oktatás kíséretében bemutatják, hogyan evezzünk. Ezután nekivágunk a vadvíznek. A nehézségi fok hatos skálán: 2-3 (WW II-III) és igazi vadvízi hajósként élvezzük a száguldást.

A délelőtti raftingozás után délután barlangtúrára indulunk. Egy könnyű erdei gyaloglás és az azt követő rövid mászás után egy barlang szájához érünk. Itt leereszkedünk az "Őzike" névre keresztelt barlangba. (Fontos, hogy mindenki hozzon magával olyan ruhát, amelyet nem sajnál, mert sok helyen csak négykézláb tudunk majd áthaladni és bizony elég gyakran előfordul, hogy néhány centis vízben kell araszolgatnunk.) Bár a barlang mindenhol jól járható, ennek ellenére lesz olyan rész, ahol beépített kötelekbe kapaszkodva tudunk csak menni, esetleg társaink segítségére is szükségünk lehet. Ez azt jelenti, hogy valaki a hátsónkat tolva segít minket előre. Némi kúszás-mászás után egy nagy terembe érünk, ahol fejlámpáinkat lekapcsoljuk és a mély csöndben és sötétségben csak a csörgedező víz hangját hallgatjuk. Ha szerencsénk van, épp a Svinjak, vagyis a Disznóól nevű hegy mögött lemenő nap látványára érkezünk a kijárathoz, amely a sziklafal közepén tátong. Innen nincs más dolgotok, mint „lógni”, ugyanis túravezetőink mindenkit kötélen engednek le a fal tövébe.

Az esti program (ha van még energiád), sziklamászás a Soca völgyében, Trentában és slackline. A sziklamászás teljesen biztonságos és különböző nehézségű utakat próbálhattok ki. A slackline egy igen érdekes játék: két fix pont közé kifeszített hevederen kell átegyensúlyozni, ami nem is olyan könnyű, mint ahogy elsőre hangzik. 
 

4. nap: Vrsc-hágó (1611 méter), Prisojnik ferrata
A Prednje Okno út az egyik legizgalmasabb ferrata Szlovéniában pazar kilátással. Reggeli után célunk a Vrsc hágó( 1611 méter). A Prisojnik 2547 méteres csúcsát az egyik legizgalmasabb úton közelítjük meg . Utunk során elhaladunk a hires “arc” mellett is, ez egy sziklafalban látható lányfej formájú alakzat. Útvonalunk mellett egyébként egy igazi hegymászóknak való sziklamászó út is vezet, a de azért mi ferrátánk sem piskóta. Vaslétrás szakaszok után egy szűk ferde repedésben mászunk, ahol a hátizsákkal csak úgy férünk el, ha oldalunkra fordulunk. Ahogy elérjük az Okno nevű sziklaablakot megpihenünk és a kilátásban gyönyörködünk. Innen még egy-másfél órás mászás a csúcsig, ahonnan kényelmes gyalogösvényen sétálhatunk le a Vrsc hágóba. Itt egy hangulatos turistaházban remek palacsintát kapunk.
Este sziklamászás, ha bírjátok...
Menetidő: 7-8 óra, táv: kb. 10 km, szintkülönbség: 940 méter

5. nap: kanyoning és sziklamászás, hazautazás Magyarországra
Délelőtt kanyoning(fakultatív), és/vagy sziklamászás újra, majd a kora délutáni órákban indulunk haza Magyarországra.

További információ

Szállás

A túra alatt kénylemes és szép apartmanházban alszunk. A szobák családoknak számára jó beosztással készültek, a konyha modern és jól felszererelt. Alkalmas a közös és meghitt reggelik elfogyasztására a kalandok előtt. Az apartmanokhoz nagy terasz tartozik, ahonnan a Bovecet körülölelő hegyeket láthatjuk. Az apartman Bovec főterén van, de hegyi falu lévén csendes. Saját, ingyenes parkoló tartozik a házhoz.

Amennyiben programunk tetszik, de nem tudsz rajta részt venni, mert az időpont nem megfelelő, esetleg barátaiddal, munkatársaiddal szeretnél utazni egyedi szervezésben, saját igényeid szerint, akkor kérjük, hagyj üzenetet, munkatársunk hamarosan elkészíti az ajánlatot számodra.  (» Itt hagyhatsz üzenet.)
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

a túravezetést, a raftingot, a via ferrata felszerelés bérlést és a barlangtúra árát felszereléssel együtt, a szállást apartman-házakban és a pisztráng sütést.

Alapár nem tartalmazza: 

a kiutazás és a biztosítás árát valamit az utolsó napi kanyoning program árát.

Helyszíni költségek leírása: 

A szlovén autópálya fizetős, a matrica egy hétre 4.500 Ft. A Mangart út fizetős, autónként 5 euro az útdíj.

Az árak Szlovéniában a magyarhoz hasonlóak, a benzin olcsóbb, az élelmiszerek körülbelül ugyanannyiba kerülnek. Az étteremben egy pizza 6 euróba kerül és igazán kitűnő. Egy főétel kb 8-10 euró. A kanyoning program fakultatív, ára 45 Euro/fő.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
4500 Ft + 5 euro
Várható költőpénz szükséglet: 
Kb. 150 Euro
Előleg: 

47.000 Ft/fő, ami a jelentkezéskor esedékes.

Hátralék: 

72.000 Ft/fő, ami utazás előtt 30 nappal fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg
Milyen felszerelést vigyek?

Hátizsák (kb. 20-30literes): ebbe kerül a felszerelésed azon része, ami az egész túrára nem szükséges. Túrabakancs, túrabot, aláöltözet (felső, nadrág), polár felső, szélnadrág, szélkabát (Gore Tex), kesztyű (ötujjas), napellenzős sapka, kulacs, fejlámpa, napszemüveg, napkrém, napvédős ajakkrém.

Egyebek
Kiutazás: 

Magyarországról autóval célszerű jönni, két irányból közelíthetjük meg úticélunkat. Szlovénián vagy Ausztrián keresztül. Mindkét útvonalon kb. 600 km a táv. A szlovén út kilométerben rövidebb és mivel már gyakorlatilag  végig autópályán vezet, mi ezt javasoljuk. Ljubljanáig egyértelmű az út, ott az A5-ös autópályára megyünk át, Beljak/Villach irányába, de csak Jesenice zahod kijáratig, ahol lehajtunk az autópályáról és Karnjksa Goráig egy autóúton megyünk. Itt a Vrsc hágó felé kanyarodunk és innen egyenes út vezet célunkhoz Bovec-hez. Találkozó Bovecben.

Szállás: 

A túra alatt kénylemes és szép apartmanházban alszunk. A szobák családoknak számára jó beosztással készültek, a konyha modern és jól felszererelt. Alkalmas a közös és meghitt reggelik elfogyasztására a kalandok előtt. Az apartmanokhoz nagy terasz tartozik, ahonnan a Bovecet körülölelő hegyeket láthatjuk. Az apartman Bovec főterén van, de hegyi falu lévén csendes. Saját, ingyenes parkoló tartozik a házhoz.

Étkezés: 
A túra alapvetően önellátó, kivéve a pisztrángsütést. A szállástól 100 méterre van egy mindig nyitva tartó pék, ahol remek friss pékárut lehet kapni és szlovén különlegességeket is, mint például a sajtos, vagy húsos bureket. Bolt 200 méterre van az apartmantól és szezonban minden nap nyitva tart.
Időjárás: 
A Júliai-Alpok időjárása kellemes. Nincs túl meleg, és minden üde zöld. Reggelente párás az idő a völgyekben a környező hegyek miatt. A túrák során nagy magasságokba utazunk és mászunk fel, és 2600 méteren már sokkal hidegebb van, mint tengerszinten. A szél is erős lehet, illetve fel kell készülni zivatarokra is.
Csomagolás: 
Mindenképp szükséged lesz egy kisebb kb. 20 literes hátizsákra. Ebbe kerülnek a napi túrák során szükséges ruhák, kulacs és élelem. Emellett hegymászófelszerelést is biztosítunk a számotokra, ennek is kell a hely, amikor épp lefelé tartunk egy hegyről.
Vízum: 
Vízum nem szükséges, az új típusú személyi igazolvány elegendő.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Korhatár: 
10 éves kortól ajánlott a túra.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!