Pápua Új-Guinea felfedezése Goroka fesztivál idején

14 napos körutazás Pápua-Új-Guineában

Utunk fókuszában a Goroka fesztivál lesz, amikor a hegyekből több, mint 100 törzs jön le a völgybe, hogy megtartsák éves összejövetelüket. Ennek az izgalmas szín- és hangkavalkádnak lesznek szerencsés részesei, ha velünk tartanak erre a különleges utazásra. A program részeként elutazunk a Bismarck-tenger felé, Wewakba pár napra, majd a híres Sepik folyón teszünk több napos hajós kirándulást. Többször megállunk a törzsi falvakban, ismerkedve a helyiek életével, kultúrájával s a csodálatos környezettel, amelyben élnek.

FőoldalÓceániaÚj-GuineaPort MoresbyPápua Új-Guinea felfedezése Goroka fesztivál idején

Alapár tartalmazza

a választott elhelyezést a körút során: Szingapúrban helyi 4*-os szállodában, Pápua Új-Guineán helyi, egyszerű szálláshelyeken, vendégházakban, vagy helyi 3-4*-os szállodákban, a dzsungeltúrán egyszerű szálláshelyeken, kétágyas szobákban, Szingapúrban félpanzió, Pápua Új Guineán teljes ellátás (italok nélkül)a megadott programokat, szükséges belépőkkel,dzsungel túrát a Sepik-folyón,a helyszíni transzfereket,a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza

nemzetközi és belföldi repülőjegyeket  és illetékeket,borravalók, az útlemondási biztosítás, BBP biztosítás, fakultatív programok.

Hossz: 
14 nap
Szállás: 
szálloda
***

1-2. nap: Budapest – Szingapúr
Elutazás menetrend szerinti járattal, átszállással Szingapúrba. Másnap érkezés után transzfer a szállodába. Ebéd után fél napos autóbuszos városnézés: Parlament, Városháza, Merlion, az oroszlán fejű és haltestű szobor, kínai negyed. Este fakultatív fényjáték a Marina Bay-en. Szállás Szingapúrban (1 éj).

3-4. nap. Szingapúr – Port Moresby
Reggeli után meglátogatjuk a híres Gardens By The Bay-t, melyet 101 hektáros területen építettek a fenntartható fejlődés jegyében. Ebéd után a Sentosa szigetre utazunk felvonóval, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Szingapúrra és a Sentosa-szigetre. Délután transzfer a repülőtérre és átrepülés Pápua Új Guine fővárosába, Port Moresby-be. Éjszaka a repülőn. Másnap hajnali érkezés után transzfer a szállodába és szabadidő. Délután városnézés Port Moresby-ben: Parlament, Nemzeti Múzeum, Természetvédelmi Park. Szállás Port Moresby-ben (1 éj).

5. nap: Port Moresby – Goroka
Reggeli után transzfer a repülőtérre, utazás Gorokára. Érkezés után látogatás a Kama faluba. Az ott élők bemutatják azt a ceremóniát, amely a nők felnőtté válását szimbolizálja. Megismerkedünk a Simbu kultúrával, arcfestési szokásaival, a Bilum szövéssel (hagyományos Pápua Új Guineai hálószatyor)és a zenéjükkel. Lehetőség szerint nem csak a falu vezetőjével találkozhatunk (aki poligám életet él), hanem számos feleségével és gyerekeivel is. Délután visszatérünk Goroka városába, és sétálunk egyet a helyi piacon. Szállás Gorokán (3 éj).

6-7. nap: Goroka fesztivál
Ez a leglátványosabb fesztivál a Pápuáknál, hagyományosan, évről évre több, mint 100 törzs jön le a hegyekből erre a kétnapos eseményre. Ellátogathatunk az egyes törzsek sátraikhoz, ahol testközelből nézhetjük, hogyan készülődnek: hagyományos, díszes öltözéket vesznek fel és kifestik az arcukat, testüket. Megismerhetjük a különböző öltözékek jelentőségét a kultúrájukban.

A készülődés után kezdetét veszi a felvonulás, ahol a különböző törzsek harcosai bemutatják a saját táncukat, miközben zenélnek s énekelnek. Ha kedvünk tartja csatlakozhatunk hozzájuk!

Másnap ismét a fesztivál helyszínére megyünk, ahol folytatódik a felvonulás.

8. nap: Goroka - Madang
Reggeli után egy hosszú autóbuszos utazás következik Madangba. A közel 5-6 óra utazás alatt megismerhetjük Pápua új Guinea igazi arcát. Hegyeken, völgyeken haladunk keresztül, s közben megállunk egy helyi fazekasnál, s egy kilátónál, ahol gyönyörű panoráma nyílik a Ramu völgyre. Megállunk az egykor Pápua Új Guinea legjobb cukor gyáránál, amely ma már egy hatalmas pálma olaj gyárrá alakult át. A dzsungelen keresztül haladva megállunk egy helyi piacon, ahol helyi ételeket, ízeket kóstolhatunk és láthatjuk, hogyan élnek a helyi emberek. A városba érkezés előtt rövid megállót tartunk egy kénes pataknál, melyet gyógyításra és főzésre is használják. Aki szeretné, meg is kóstolhatja! Késő délután érkezés a tengerparti városba. Szállás Madangban (1 éj).

9. nap: Madang - Wewak
Reggeli után városnézés, majd ellátogatunk a Balek vadrezervátumba és egy pillangó farmra is. Délután transzfer a repülőtérre és átrepülés Wewakba. Szállás Wewakban (1 éj).

10-11. nap: Wewak – Sepik-folyó
Reggeli után izgalmas utazásra indulunk, dzsungel túrára a Sepik-folyón. A kiindulási pontra délután érkezünk, ahol már csónakkal várnak minket, hogy megkezdhessük az utazást a folyón. Meglátgatunk egy szellemházat. Szállásunk a folyó mentén egy egyszerű szálláshelyen lesz (1 éj).

Másnap egész napos kirándulás  a kanyargós Sepik-folyón a folyó menti Kangananman faluba. Csónakkal közlekedünk, mint ahogy az őslakosok. A nap folyamán élvezzük a környezetet, a zöldellő esőerdőt, a madárvilágot. Szállásunk a faluban egy vendégházban (1 éj).

12-13. nap: Sepik-folyó - Wewak
Reggeli után motorcsónakkal visszautazunk a kiindulópontunkra, s visszatérünk Wewakba. Délután érkezünk meg a tengerparti városba, majd szabadidő. Szállás Wewakban (2 éj.) Másnap szabadidő vagy fakultatív szigettúra. A fél órás hajóútra található Muschu-szigeten helyi törzsek élnek. Érkezésünket  hagyományos öltözékükben várják,s az ebédünket is velük fogjuk elfogyasztani. A kirándulás következő állomása a Kairuru-sziget felfedezése. Délután érkezés vissza a városba.

14. nap - Wewak - Port Moresby
Reggeli után menetrendhez igazodva transzfer a repülőtérre, s átrepülés Port Moresby-be. Délután szabadidő, s felkészülés a hazaútra. Szállás Port Moresby-ben (1 éj).

15-16. nap Port Moresby - Budapest
Reggeli után menetrendhez igazodva transzfer a repülőtérre és hazautazás két átszállással Budapestre. Érkezés Budapestre a 16. napon.

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

a választott elhelyezést a körút során: Szingapúrban helyi 4*-os szállodában, Pápua Új-Guineán helyi, egyszerű szálláshelyeken, vendégházakban, vagy helyi 3-4*-os szállodákban, a dzsungeltúrán egyszerű szálláshelyeken, kétágyas szobákban, Szingapúrban félpanzió, Pápua Új Guineán teljes ellátás (italok nélkül)a megadott programokat, szükséges belépőkkel,dzsungel túrát a Sepik-folyón,a helyszíni transzfereket,a magyar nyelvű idegenvezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

nemzetközi és belföldi repülőjegyeket  és illetékeket,borravalók, az útlemondási biztosítás, BBP biztosítás, fakultatív programok.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy, repülőtéri illeték, belépők, borravalók, útlemondási biztosítás.

Helyszíni költségek leírása: 

Belépők, mely a helyszínen fizetendő: kb. 100 USD
Borravalók: kb. 3 USD/fő/nap

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Borravalók.
Előleg: 

A teljes részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Induláshoz képest egy hónapon belüli foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyebek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal, átszállással.

Szállás: 

Szingapúrban helyi 4*-os szállodában, Pápua Új-Guineán helyi, egyszerű szálláshelyeken, vendégházakban, vagy helyi 3-4*-os szállodákban, a dzsungeltúrán egyszerű szálláshelyeken, kétágyas szobákban.

Étkezés: 
Szingapúrban félpanzió, Pápua Új Guineán teljes ellátás (italok nélkül)
A területről: 
Pápua Új-Guinea Ausztráliától északra található sziget, a világ második legnagyobb szigete. Területén két állam osztozik: keleti részén PápuaÚj-Guinea, a nyugati részén Indonézia tartománya, Nyugat-Pápua található. Pápua Új-Guinea egy nagyon különleges ország Ausztrália felett, kevesek kiváltsága eljutni ebbe a modern civilizáció által éppen csak megérintett országba. .
Időjárás: 
Klímáját két passzát szél is alakítja, így régionként is változatos a klíma egy időszakon belül. Utazásunk a rövid száraz évszakban lesz, de ettől függetlenül rövid ideig tartó záporok mindig előfordulnak, napi 1-2 alkalommal, ami miatt párás a levegő. Utána pedig újra kisüt a nap.

Nappal 30 fok fölé megy a hőmérő higanyszála a tenger közelében, de a hegyekben viszont az éjszakák hűvösek is lehetnek, 12-15 fok körül. Változatos országokról van tehát szó, melyek tengerpartjukon párás trópusi - mediterrán jellegű, míg a hegyekben kellemes klímájú.
Csomagolás: 
Javasolt egy kényelmes 50-60 liter körüli hátizsák. A gurulós bőröndöt ellenjavallom. A napi mozgásra egy kishátizsák, benne víz és rágcsálnivaló. Egy könnyű nyári hálózsák (vagy vékony hálózsák huzat, lepedő), szúnyogháló mindenképpen. Nappalra egy túraszandál, fejfedő vagy napellenzős sapka, napszemüveg, naptej, napközben pár póló, rövid nadrág vagy lecsatolható szárú túranadrág, estére pedig egy laza könnyű hosszúnadrág, hosszú ujjú ing a szúnyogok ellen, polár pulcsi, zokni a hegyekben, illetve esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! Ha a szandált nem szereti, akkor hozzon egy edzőcipőt, habár az gyakran vizes lesz. Mivel áram ritkán lesz a szállásokon kívül, vagy a folyón, ezért elemlámpa (fejlámpa) és akkumulátor, pótelem feltétlen legyen! A fényképezőbe pótelem, illetve egy T-dugó vagy elosztó legyen. Konnektorok kint is használhatóak. Bicska, konzervnyitó, kiskanál, villa, ételes doboz, füldugó, öngyújtó és szúnyogriasztó szintén elengedhetetlen. Ha van repi ajándék, öngyújtó, használt telefon, póló, cipő, mindnek nagyon örülnek. Javasolt legalább egészségügyi ragtapasz, pár alap gyógyszer.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Kötelező! Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítással kell rendelkezzen. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Saját érdeke is. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Kötelező védőoltás nem kell, de javasoljuk bármely Európán kívüli utazás előtt a hepatitisz A és B, a diftéria, tetanusz és tífusz védőoltások/cseppek megszerzését, - a gyerekkorban már megkapottakon túl -, amit többek között a budapesti oltóközpontban tudnak beszerezni!
Emellett mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni (illetve hepatitis esetében ismétlő oltásra kell menni 1 hónap múlva), fontos, hogy időben keressék fel háziorvosukat, vagy a nemzetközi oltóközpontot információkért), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. http://www.oek.hu (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6., Tel.: (06-1) 476-1364
Védőoltás tekintetében illetve bármely messzebbi útra indulás előtt javasoljuk http://www.oltokozpont.hu ajánlásait követni.
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.

Tisztelt leendő utasunk,

Mielőtt végleg döntene Pápua utazásáról, kérjük, feltétlen olvassa el tájékoztatónkat, illetve a weblapon is kitett tudnivalókat.

Pápua Új-Guinea sokak vágyálma, látni a színes törzsi kavalkádot, hallani zenéjüket és a nyelvi sokszínűséget, velük táncolni, vagy utazni érintetlen természeti környezetben, részt venni a máig létező több ezer éves élő kultúrájukban, átérezni az ősközösségi társadalom struktúráját a saját bőrünkön keresztül. Ez mind egzotikus, vonzó, csábító, érdekes, különleges, de ugyanakkor megélni személyesen az ottlétet nem ilyen idealizált állapot! Ezt tudni kell. Ez nem egy film, ez nem virtuális regény, ez egy ott megélt nehéz, kalandos utazás lesz.

Ezekre szeretnénk felhívni az utazni vágyók figyelmét, mielőtt döntenek, hogy tudják mire is vállalkoznak azok, akik mégis úgy döntenek, hogy belevágnak velünk ebbe az egzotikus, különleges, de kalandos és nehéz utazásba.

Mint a fentiekből kitűnik, ez egy olyan régiója a világnak, ahol az európai, sőt ázsiai sztenderdek sem működnek. Sem higiéniában, sem étkezési sokszínűségben, sem infrastruktúrában.  Előfordulhat, hogy a beígért szállás minősége nem az, amit elvártunk és befoglaltunk, a területből adódóan nem is lehet sokszor jóval előre befoglalni. Előfordul gyakran áramszünet, vagy a Sepik-folyó környékén egyáltalán nem is létezik áram. Generátor lehet pár órára, de erre megint nem lehet mindig számítani. Sepik-folyónál a törzsi faluban matracon lesz alvás, s adnak szúnyoghálót is, de a mosdás vagy a folyóban, vagy a pottyantós wc mellett, vödörből.

Klímában is meleg és párás időre számíthatunk, de a száraz évszak ellenére rövid záporok előfordulnak. Szúnyogok lesznek, hisz ők is a természet részei a folyó völgyeknek, de szúnyoghálóval és riasztókkal a kellemetlenségek csökkenthetőek.

Fizikai megerőltetés, túrázások nem lesznek, többnyire kisebb sétákat, pár kilométeres kirándulásokat teszünk csak, igaz, lehet néha sáros talajon, de ez több ezer éve sem volt másképpen.

Higiénia pont annyi, mint egy nomád vízitúrán lenne, tehát folyó csapvízre nem számítsanak a Sepik környéki falvakban, mert ott kutak és források vannak inkább.

Étkezésnél se számítsunk nagy változatosságra, jórészt az édes krumpli, ságó, kukorica, fánk, banán, bétel dió, s hal a folyók mentén, illetve pár szezonális gyümölcs lesz, amin a helyiek élnek. Ha városban leszünk, lesznek drága szupermarketek, melynek választéka elég szegényes, de hal, paradicsom és húskonzerv, rizs, tészta, levespor, keksz és esetleg kenyér az szokott lenni. Zöldség választék is szegényes, és ha van az is drága. (gyümölcs 1000 Ft / kg, 1 kis szem hagyma 100 Ft).

A váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel adott esetben. A váratlan körülmények, útlezárások, késések, forgalmi, szervezési nehézségek előfordulhatnak. Természetesen nem erre készülünk, de előfordulhat. Ezért lesz ott tapasztalt idegenvezetőnk, aki már járt ott, ismeri a körülményeket, konfliktus helyzeteket tudja kezelni, és hogy az ilyen helyzetekre is találjon megoldást. De sajnos az európaitól eltérő gondolkodások, szokások, mind megnehezítik egy társas út zökkenőmentes lebonyolítását, ezért olyanok jelentkezését várjuk, akik rugalmasak és ezt tudják vállalni.

Az előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori résztvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Akik eddig jártak ott korábban, különösen, ha van szerencséjük egy évente megrendezendő törzsi fesztiválra eljutni, azoknak mind-mind örök és megismételhetetlen élmény volt az utazás. Nem eltántorítani akarjuk Önt ettől, csak hogy ne legyenek olyan elvárásai, amiknek a térség nem tud megfelelni. Ezért feltétlen érdemes utána olvasni a területnek, kérdezni minket, ha bizonytalan valamiben. Viszont ha valaki rugalmas, az élményért és egy teljesen más világ megismerésére nyitott, akkor hatalmas élményekkel tér haza, ebben biztosak vagyunk.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!