Pádis-fennsík, a formák változatossága

4 napos túra a Bihar hegységben

Az Európaszerte ismert Erdélyi Szigethegység híres karsztfelszínére látogatunk el, a Bihar-hegységbe, a Pádis-fennsíkra. A fennsík a Kárpát-medence egyik legszebb és mészkőformákban, búvópatakokban, barlangokban, szakadékos szurdokvölgyekben bővelkedő tája. Az itt eltöltött néhány napban a legnevezetesebb karsztképződményeket (a Csodavárat, Eszkimó-barlangot), a legszebb szurdokvölgyeket (Galbina-szurdok, Szamos-szurdokvölgy) járjuk be az érintetlen táj szépségében.

FőoldalPádis-fennsík, a formák változatossága

Alapár tartalmazza

az utazást, a szállást 2-4 ágyas szobákban, a szervezést, valamint a túravezetést és az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza

az étkezést és az utasbiztosítást.

Hossz: 
4 napos utazás
Létszám: 
8-16 fő

1 nap: Budapest, Boga kő, Boga csűr
Csütörtökön kora reggel 4.45-kor találkozunk Budapesten, a Hősök terén, az Időkeréknél. Indulás 5 órakor. Nagyvárad – Belényes érintésével a kora délutáni órákban érkezünk a Bihari hegységbe, a zöldellő Boga völgybe ahol úttalan utakon megkezdjük felkapaszkodásunkat a Pádis fennsikra. Felérve egy káprázatos világ tárul elénk, fenyvesekkel tarkított zöldellő rétek varázsolnak el minket. Rögtön el is indulunk első túránkra Boga kőhöz, ahonnan a 200-250 méter magas sziklafalak tetejéről, felülről csodálhatjuk meg Boga völgyét. Innen leereszkedünk a Boga csűrhöz, ahol felkapcsoljuk elemlámpáinkat és a rövid kis barlang felfedezésére indulunk. Szép réteken keresztül visszatérünk buszunkhoz és turistaházunk irányába indulunk. Este erdélyi finom levesekkel és juhtúrós puliszkával gyűjtünk erőt a másnapi túrához.

2 nap: Mócok temploma, Csodavár, Elveszett világ
A reggeli elfogyasztása után buszunkkal elindulunk a Pádis menedékházhoz. Először a Mócok templomához (1466 méter) kapaszkodunk fel, ami egy szép kilátópont a Pádis-fennsíkra. Innen folytatjuk lefele utunkat a vadlovak „földjére” a gyönyörű szép Ponor –Rétre és a barlangból kitörő Ponor forráshoz. Ezután utunk egyik legjelentősebb látnivalójához túrázunk, Európa leglátványosabb karsztjelenségéhez, Csodavárba. Ebben a karszt komplexumban teszünk felejthetetlen túrát. Csodavár tulajdonképpen egy 3 részből álló, sziklakatlan, amely elnyeli a környék felszíni vizeit és tovább vezeti a föld mélyében Galbina felé. Hatalmas méretei mindenkit lenyűgöznek. Láncok segítségével leereszkedünk a 150 méter magasból aláhulló sziklafalak mentén. Sorra látogatjuk a sziklakatlanokat és vízállástól függően teszünk egy rövid túrát a hatalmas méretű barlang belsejében folyó patak mentén. Felkapaszkodunk a Csodavár kilátóponthoz, hogy felülről is megszemlélhessük a természet eme csodáját. Miután kigyönyörködtük magunkat az „Elveszett világ” nevű helyre indulunk és teszünk körtúrát ezen a tényleg elveszett, érintetlen világban. Este a tábortűz melegénél pihenjük ki magunkat.

3 nap: Galbina-szurdok, Flóra-rét, Eszkimó-jégbarlang, Bársza-katlan, Galbina-szirt (1234 méter)
Hosszú útra indulunk a mai nap is. A hegyen átkelve érkezünk meg a Galbina szurdokba és ott is a Galbina-kitöréshez. A barlang szájából szinte észrevétlenül kitörő több köbméter víz. A Padis fennsík búvópatakjai Csodaváron keresztül haladva törnek itt a felszínre, hogy aztán a vad szoroson keresztül vízesésekben haladjanak tovább. A szurdok oldalában, a magasban, szűk ösvényeken közlekedünk tovább, néhol láncokkal biztosított szakaszon. A patak egy barlangban tűnik tova, a bátrabbak követhetik, hogy aztán az Eminenciás-esés tetején lyukadjanak ki. Innen a kihívást szeretők vagy a már via ferrátában jeleskedők a patak meder felett húzódó drótkötéllel biztosított sziklafalon folytathatják útjukat, a „rejtett tehetségek” pedig a patakban gázolva juthatnak át a szoroson. Az egész szurdok igazi vadsága szembesít a természet erejével és int minket alázatra. A kiépítők ügyeltek arra, hogy tényleg csak a legminimálisabban építsék ki. Hát ez sikerült. Kiérve a szurdokból a méltán rászolgált gazdag havasi virágoázist tükröző nevű Flóra-réten keresztül kapaszkodunk vissza a hegyre, hogy aztán a jellegzetes jégalakzatjáról híres Eszkimó-jégbarlangot látogassuk meg. Ezt követően kitekintünk az 1234 méter magason lévő Galbina-szirtről, áttúrázunk a közelben lévő Bársza-katlan érintetlen világába és annak híres látnivalói (Bársza-jégbarlang, Fekete-barlang) után a Glavói-réten keresztül visszatérünk szálláshelyünkre.

4 nap: Szamos-bazár, Budapest
Reggel ismételten útra kelünk a Pádis-fennsík felé. Célunk a Szamos-bazár barlangjai és a Meleg-Szamos hatalmas, látnivalókban bővelkedő szurdoka. Buszunkat a Pádis-fennsíkon hagyjuk. Előbb erdészeti úton, majd egy rövid ösvényen való ereszkedés után az Aragyásza-barlang hatalmas száját, a Babilon kapuját érjük el. Az út innen a barlangon keresztül halad kb. 250méter hosszan. Utolsó szakaszát a Medúza-zúg nevű kanyonban tesszük meg. Fortuna-liget után utunkat az 1342 méter magas Belvedere kilátó felé folytatjuk. Innen a szédítő magasságból szép kilátás nyílik a Szamosra illetve a szemközti sziklafalakra. Ugyanazon az útvonalon visszatérünk buszunkhoz és Pádison még egy lángosozás után elindulunk hazafelé. Magunk mögött hagyjuk ezt a csodálatos világot és későeste érkezünk vissza Budapestre.
 

További információ

Szállás

Pádis fennsíkon egy felújított turistaházban szállunk meg, 2-4 ágyas szobákban. Turistaháznak jellegének megfelelően a szobák nem mindegyike rendelkezik fürdőszobával.

Amennyiben programunk tetszik, de nem tudsz rajta részt venni, mert az időpont nem megfelelő, esetleg barátaiddal, munkatársaiddal szeretnél utazni egyedi szervezésben, saját igényeid szerint, akkor kérjük, hagyj üzenetet, munkatársunk hamarosan elkészíti az ajánlatot számodra.  (» Itt hagyhatsz üzenet.)
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

az utazást, a szállást 2-4 ágyas szobákban, a szervezést, valamint a túravezetést és az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza: 

az étkezést és az utasbiztosítást.

Helyszíni költségek leírása: 

Ajánlott költőpénz: 4-6.000 Ft-nak megfelelő Lei, élelmiszerekre. Ez nagyjából a maximum, mert költési lehetőség nem nagyon akad, mivel főleg a szurdokokban túrázunk.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
kisbusz
Milyen felszerelést vigyek?

Amit mindenképp hozz magaddal: réteges túraöltözetet, legalább 2 meleg váltásruhát, polárdzsekit, esőkabátot és esőnadrágot, fejlámpát, kamáslit, impregnált túrabakancsot, váltás cipőt¬/túrabakancsot, vékonyabb kesztyűt, papucsot a szállásra, törölközőt, sapkát, és egy kis hátizsákot a napi túrákhoz.
Amire nincs szükségünk, azt a szálláson tudjuk hagyni.

Egyebek
Kiutazás: 

Kisbusszal utazunk Budapest, Nagyvárad, Belényes útvonalon Romániába.

Szállás: 

Pádis fennsíkon egy felújított turistaházban szállunk meg, 2-4 ágyas szobákban. Turistaháznak jellegének megfelelően a szobák nem mindegyike rendelkezik fürdőszobával.

Étkezés: 
Célszerű élelmet itthonról hozni, mert élelmiszerbolt csak korlátozott választékkal van a szállásunk környékén. Panziónkban viszont étterem üzemel, erdélyi specialitásokkal. Egy átlagos vacsora 1200Ft/fő.
Időjárás: 
A Kárpát-medence legcsapadékosabb tájára utazunk. Változékony időjárásra kell számítani. A szurdokvölgyekben gyakran jóval hidegebb van, mint a szállás környezetében! Célszerű impregnált túrabakancsot, esőkabátot, esőnadrágot és kamáslit minden nap magunkkal vinni a túrákra.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Romániába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, vadvízi evezésre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában, jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. Az utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást.
Korhatár: 
12 éves kortól ajánlott a túra.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!