Ohridi-tó - Európa legöregebb és legszebb tava

9 napos tengerikajak túra Macedóniában

Egy igazi nyaralás, kicsit másképpen, mert ezen a túránkon egy nagyon más világot fedezünk fel természetesen a víz felől. Megtudjuk, hogyan nyaralnak a Balkánon, megtapasztaljuk a helyi tavernák, "üvegtigrisek" gasztronómiai rejtelmeit, nyaralunk, lelassulunk és felfedezünk. Tengeri kajakozás, nyaralás, hegymászás, napsütés egy kristálytiszta vizű tavon a Balkánon.

FőoldalEurópaAlbániaOhridi-tó - Európa legöregebb és legszebb tava

Alapár tartalmazza

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

étkezéseket, az utazást (egyénileg, vagy kisbuszban 27.900 Ft/fő), a kempingek (10 -12 Euro/fő/éj) esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj), valamint az útlemondási és az utasbiztosítást.

Hossz: 
9 nap
Szállás: 
kemping
Létszám: 
Minimum létszám: 8 fő

Nehézség:

Mindenki számára könnyen teljesíthető a túra, nyaralós, pihenős, strandolós.

A túra során minden felszerelésünket magunkkal visszük a kajakban, mert minden nap máshol töltjük az éjszakát. Ezek a kajakok nagy teherbírásúak, az ilyen túrákra vannak tervezve. Elöl hátul nagy, vízhatlan pakolórekeszek vannak kialakítva, ahová a ruháidat kemping felszerelésedet el tudod helyezni.  A busz és a személy autók nem követik a kalandorokat. A kajakokba kényelmesen be lehet pakolni akár több hetes túrára is, de természetesen nem baj ha az ipari hajszárítódat most nem hozod magaddal.

1. nap – Budapest, Livadista
Az esti órákban elindulunk Budapestről, Szerbián keresztül utazva. Az éjszakát utazással töltjük. A határátlépésekhez szükséged lesz érvényes útleveledre, vagy érvényes új típusú személyigazolványodra.

2. nap – Livadista
Érkezés Livadista kis falujába a délutáni órákban. A kempingben sátraink felállítása után, városnézés, pihenés, az utazás fáradalmainak feledtetése, hangulatos esti kajakozás Radozhda kis városába. Készülünk a másnapi indulásra. Kajakok előkészítése. Este vacsora a part egyik hangulatos éttermében, az éjszakát kempingben töltjük.

3. nap –Livadista - Struga
A reggeli után nekivágunk a tónak.  Északl felé lapátolva az első napi evezés még inkább városnézős, mert a partot sok helyen házak határolják, de számtalan lehetőségünk lesz strandolni az apró öblökben. Az út során pár falu mellett is ellapátolunk, illetve lesznek part menti kis tavernák ahol a csapat egy gyors ebédet is elkölthet. A városban be lehet vásárolni, pénzváltó és számtalan kis étterem található. A part minden nap változtatja arcát. Az estét terveink szerint a Struga-i kempingben töltjük. Szállás: kemping

4. nap -Struga - Ohrid
A mai nap a városnézés jegyében telik. Kajakjainkkal ellapátolunk az ohridi erőd alatt, majd kikötünk az óvárosban. Városnézés, Burek, Skopsko sör, és rengeteg kaland a Világörökség részét képző városban. A part a balkán báját felvonultatva változik. Időutazás lesz a javából. Fürdőzők, kis kávéházak, tavernák, és alattunk a kristálytiszta víz. A városban megállunk egy több órás városnézésre, mert amit itt látni fogunk az nem mindennapi...:) A világörökség részét képző városban 300-nál is több templomot tartanak számon. Az estét Ohrid alatt egy kis kempingben töltjük.

5. nap -  Ohrid  - Gradishte
A mai naptól vadregényes, sziklás partok kerülnek mellénk. A tó nagyot változik. Hatalmas sziklák, kétezres hegyek kerülnek mellénk. A világ megváltozik egy pillanat alatt velünk. Csuda birodalom nyílik a kajakjaink alatt. Délutánra megérkezünk Gradishte kis kempingjébe, ahol az éjszakát töltjük. Kipakolunk, főzőcske, majd korai pihe mert a következő nap hosszú lesz...

6. nap - Gradishte
Reggel korán kelünk, és irány a hegy. A mai napon hegymászunk. Egész napos gyalogtúra lesz a Galacica Nemzeti Parkba, helyi, magyar nyelvű idegen vezetővel. Az egy napos túra alatt felmászunk a Galacica gerincére, ahonnan ellátni egészen a Görög határig. Alhavasi legelők, mediterrán kemény lombos erdők, rétek. Mindez közel kétezer méteren. Pazar kilátás a Prespa tóra, amely a gerinc túloldalán rejtőzik. Egy kényelmes, könnyű bakancsra lesz szűkséged, és egy napszemüvegre...

7. nap - Gradishte - Ljubanishta
Reggel tovább állunk, és feltesszük a koronát a túrára. A tó vadabb oldalát mutatja, sziklák, madarak és az égszínkék tó. Nincsenek települések, csak apró öblök és szemben a hatalmas hegyek, az Albán határ alatt. A délutáni órákban elérkezünk utolsó kis kempingünkbe, amely Macedónia egyik leghíresebb és legszebb kolostorának szomszédságában van. Itt található a nemzeti park egyik legszebb része, ahol a tóba ömlik a Fekete Drinn. A folyó kristálytiszta vizében pisztrángok laknak, illetve több endemikus halfajnak is otthont ad ez a kis folyó. Csapatunk természetesen beevez a Drinnre. Szállás: kemping

8. nap -Ljubanishta - St. Naum
Utolsó napunk a tavon. Vásárolgatás a kolostornál, fényképezkedés, pihenés, strandolás. Egy nap a semmittevés áldott árnyékában. Délután még fürdés, ajándék beszerző vásárló körút, majd egy búcsúvacsora, pakolás és készülődés a hazainduláshoz. Szállás: kemping

9. nap - St. Naum - Budapest
A kora reggeli órákban nekivágunk a hazaútnak. A várható érkezés Budapestre vasárnap a kora hajnali órákban.

További információ

Szállás

A túra során kempingekben töltjük az éjszakákat. Ezek a kempingek nem a Nyugat-Európában megszokott színvonalat képviselik, de ne feledd ezért megyünk délre, hogy rajtakapjunk egy országot a múló idő peremén, a maga bájával, rendezetlenségével, csodáival. A Balkán mindig is külön világ volt, külön világ is lesz, reméljük. 

Tuboly Ádám
Tuboly Ádám hétpórás tengeri kajak túravezető, igazi freerider és hangulatmenedzser. Vele biztonságban lapátolhatsz Thaiföldtől Korzikáig!... Láv end entertéjment. Telemark, slack...
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), hajószállítást, túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

étkezéseket, az utazást (egyénileg, vagy kisbuszban 27.900 Ft/fő), a kempingek (10 -12 Euro/fő/éj) esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj), valamint az útlemondási és az utasbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Kempingek (10 -12 Euro/fő/éj) esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj), útlemondási biztosítás. 

Helyszíni költségek leírása: 

Kempingek (10 -12 Euro/fő/éj) esetleges belépőket, parkolást a kempingben (3 Euro/autó/éj)

Az árak nem túl magasak... Egy átlagos vacsora 7-10 Euro de akkor már a sörödtől is mosolygós az arcod. Ajánlott költőpénz: 25-40.000 Ft/fő, amely az eltérő egyéni igényektől függően változhat. A helyi pénz a Makedón Dénár(RSD). Egy euró - 62 MKD-nak felel meg. (2013. dec.)
Nem érdemes itthon váltani, mert nehezen lehet találni, illetve nem váltják túl jól. Érdemes ATM automatából Ohrid városában felvenni, mert úgy a leggazdaságosabb.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg vagy kisbusszal
Milyen felszerelést vigyek?

Mit hozz magaddal?

Kempingezéshez: sátor, ponyva, hálózsák, derékalj, összecsukható szék, kis kefe, rongy, kispárna esetleg útitakaró (utazáshoz).

Nappali öltözet: esőkabát, esőnadrág, vízálló szandál, sportcipő, polárkabát, kényelmes, hosszú ujjú világos ing és nadrág, fürdőruha.

Egyéb: napszemüveg, napvédő krém, ajakír, sapka vagy kendő, ruhaszárító kötél és csipesz, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő.

Konyha: műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs.

Utazótáska/bőrönd vagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit majd a kajakba bepakolsz), kis hátizsák (mindazon felszeléssel, vízzel, elemózsiával, amit az esetleges szárazföldi kiruccanásainkra, napi túrára magunkkal viszünk), túraöltözet, esőruha, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg, fürdőruha, fejfedő. Kajaktúrákhoz egy vízálló szandál, vizes cipő is szükséges.
Az éjszakákat kempingben töltjük. Az ehhez szükséges felszerelésről mindenki maga gondoskodik.

 

Egyebek
Kiutazás: 

Kiutazási forma:  Kisbusz vagy egyénileg

Kisbusszal utazunk, Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz.

Szállás: 

A túra során kempingekben töltjük az éjszakákat. Ezek a kempingek nem a Nyugat-Európában megszokott színvonalat képviselik, de ne feledd ezért megyünk délre, hogy rajtakapjunk egy országot a múló idő peremén, a maga bájával, rendezetlenségével, csodáival. A Balkán mindig is külön világ volt, külön világ is lesz, reméljük. 

Étkezés: 
Túránk önellátó. Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, innivalót. Útközben a benzinkútnál van lehetőség vásárolni alapélelmiszereket. Általában naponta, kétnaponta megállunk bevásárolni, a magyarországi áraknál esetenként olcsóbban is. Ha főzni szeretnél kis gázfőzőt, és a főzéshez szükséges egyéb felszereléseket hozz magaddal! A túra során több helyen meg fogunk állni tavernáknál, vendéglőknél.
A területről: 
Az átlagosan 693 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő tó geológiai értelemben a Balkán-félsziget legöregebb tava, mintegy 5 millió évvel ezelőtt, a pliocénban keletkezett geotektonikus depresszió. Területe 358 km2. Partvonalának teljes hossza 87,5 kilométer (ebből Macedóniára 56, Albániára 31,5 kilométer esik).
A tó átlagos mélysége 155 méter, legmélyebb pontja 288 méter. Vízgyűjtő területe 2600 km2, s elsősorban a tó keleti oldalán lévő föld alatti források táplálják, de a közeli, magasabban fekvő Preszpa-tó vize is az Ohridi-tóba áramlik át, szintén föld alatti járatokon keresztül. Vizének 60%-át a Fekete-Drin vezeti el az Adriai-tengerbe, a fennmaradó rész elpárolog. A viszonylagosan kis méretű vízgyűjtő terület és a szintén csekély elpárolgási veszteség miatt az Ohridi-tó vízkicserélődési ciklusa hetven évre tehető. Források táplálta, szűrt vize kevés mikrobiológiai szennyezéket vagy tápanyagot tartalmaz (oligotróf), oxigénben gazdag, s ennek köszönhetően rendkívül tiszta, helyenként 20 méteres mélységig is le lehet látni.

Az Ohridi-tó – a Bajkál- és a Tanganyika-tóhoz hasonlóan – rendkívül sajátos ökoszisztémával rendelkezik, az itt élő fajok mintegy fele (a puhatestűek 80%-a) endemikus, azaz csak az Ohridi-tóban honos. Eddig több mint kétszáz endemikus fajt írtak le a fitoplanktonoktól az algákon, a laposférgeken és a puhatestűeken keresztül a gerincesekig. Ez utóbbiak között számon tartanak nyolc ponty- és két lazacfélét (ohridi lazac – Salmo letnica, belvika – Acantholingua ohridana stb.). Bár a legutóbbi időkig csak formai és ökológiai jegyek alapján írták le ezeket a gerinceseket, nemrégiben molekuláris genetikai vizsgálatok igazolták rendszertani helyüket.

Az endemikus fajok mellett jelentős a tónak a part menti nádasokban áttelelő vízi- és ragadozómadár-állománya (borzas gödény, bütykös hattyú, cigányréce, fekete sas, parlagi sas stb.
Időjárás: 
Az éghajlat a partvidéken mediterrán jellegű, míg beljebb kontinentális. A partvidéken általában 30 celsius fok a nappali hőmérséklet, a hegyekben viszont már a magashegyi hatások érvényesülhetnek. A túrák során eső, rövid jégeső és vihar is előfordulhat, így készülj vízálló ruházattal, esőkabáttal.
Csomagolás: 
Legyen egy nagy táskád, amiben a túrára közvetlenül nem szükséges felszerelések vannak, és egy kis csomag, amit a hajóban is magunkkal vihetünk. A buszban, autóban bármilyen formában pakolhatsz. A kajakokhoz, ha szükséges adunk vízhatlan zsákokat, de mindenképp pakolj magadhoz egy tekercs erős, jó minőségű szemetes zsákot. Nekünk is évek óta bevált, kipróbált dolog. Ajánlott felszerelések: esőkabát, vízálló szandál, hosszú-, rövid ujjú pólók, polár kabát, kényelmes hosszúnadrág, fürdőruha, hálózsák, napszemüveg, sapka vagy kendő, fejlámpa, fényképezőgép, elsősegély csomag és igazolványok. Felhívjuk figyelmedet arra, hogy sátrat a kempingezéshez feltétlenül hozz magaddal.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és az érvénytelen, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére. A program időtartama 8 nap, de javasoljuk az utazás teljes időtartamára a biztosítás megkötését (az oda és visszaúttal együtt 10 nap).
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára. A szigeten kapcsolatban leszünk egy szárazföldi egységgel, aki bármiféle probléma esetén pár órán belül támogatni tudja a vízen a csapatot. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a szigeten orvossal is.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!