Mongólia tengerikajakkal

15 napos kajakos és bakancsos expedíció Belső-Ázsia szívében

Kihelyezett szemináriumi foglalkozás és vízi-szárazföldi expedíció a belső-ázsiai nomád népek szülőföldjén. A túra során bepillantást nyerünk az egyik legszélsőségesebb vidék lakóinak mindennapjaiba és a világ kevés, viszonylagos érintetlenségben megmaradt természeti egységének rendszerébe. A túravezető a mongol néprajz és nyelvészet szakembere, aki kivételes ismereteivel is gazdagítja ezt a különleges utat.

FőoldalÁzsiaMongóliaUlánbátorMongólia tengerikajakkal

Alapár tartalmazza

A helyszíni túravezetést, helyszíni idegenvezetést, tolmácsolást, a felszerelések és a személyek szállítását a helyszínen (terepjárók bérleti díját, sofőrök, üzemanyag). Az összes helyszíni és helyközi transzfer. A táborhelyek, sátrak eseti díjait. Kajakok bérleti díját.

Alapár nem tartalmazza

A repülőjegyet (kb. 230.000 Ft illetékekkel, 2015. februári ár), a sátrazáson kívüli szállásdíjakat (jurtatábor, guesthouse-okban kb. 20€/fő/éj), az éttermi étkezések költségét, amely igény szerint a helyszínen egyénileg fizetendő. (Kb. naponta 15 €/fő/nap), a belépők, a fakultatív programok és a mongol vízum költségét (60 €/fő), és az utas- és balesetbiztosítást.

Hossz: 
15 nap
Létszám: 
9 - 10 fő

Nehézség:

Kajakos és bakancsos expedíció a belső-ázsiai nomád népek szülőföldjén. A túra során bepillantást nyerünk az egyik legszélsőségesebb vidék lakóinak mindennapjaiba és a világ kevés, viszonylagos érintetlenségben megmaradt természeti egységének rendszerébe. A túravezető szakmája (mongol néprajz, nyelvészet) ismereteit is szívesen megosztja a résztvevőkkel.
Kaland lesz a javából.Terepjárón utazunk, hegyekre mászunk, jurtában alszunk, hegyi patakokban lazacra horgászunk, kajakozunk kristály tiszta tavakon... és bámuljuk az eget, a napot a felhőket és éjjelente a csillagos égboltot. 

A napi távok átlagosak. A kényelmetlenséget elsősorban az otthon megszokott higiénés körülmények hiánya, valamint Ulánbátor és Mörön között a terepjáróval történő utazás okozhatja. Aki ezt az utat repülővel szeretné megtenni, arra is lehetőséget biztosítunk. Kérjük a jelentkezéskor ezt jelezd irodánk felé.

1. nap
Budapest-Moszkva. Indulás 12:55 Budapest,– Ferihegy, Aeroflot SU2031 (2 óra 30 perc).Moszkvából 19:00-kor indulunk tovább Aeroflot SU330.

2. nap
Érkezés Ulánbátorba 6:00, (repülési idő kb. 6 óra). Ulánbátorba történő megérkezésünket követően elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: hostel. Ellátás: önellátó.
Ebéd után városnézés, melynek során ellátogatunk többek között a Bogd Khan Palotába és a fővárosiak kedvenc kolostorába, a Gandanba. Itt látható a buddhista panteon egyik legnépszerűbb alakjának, Avalokiteśvara bódhiszatvának 27 méteres szobra is. Ebéd után meglátogatjuk a Természettudományi Múzeumban a híres dinoszaurusz fosszíliákat, majd a Szühebátor téren lévő Parlamenthez és a Tuul-folyó túlsó partján a Dzajszan Tolgoj kilátóhoz kirándulunk, ahol a 20 méter magas arany Buddha-szobrot is megnézzük. Ezen a napon sort kerítünk az expedícióra történő bevásárlásra is.

3. nap - Ulánbátor
Reggeli után útra kelünk, dzsippel Hövszgöl megye fővárosába, Mörönbe tartunk. A 700 km-es út körülbelül húsz órát vesz igénybe. Út közben lehetőség nyílik útmenti fogadókban, autentikus környezetben történő étkezésre. Éjjel kelünk át a Mörön előtti hágón (igény esetén sátrazás a környező hegyekben).Aki a dzsipezés helyett a repülést választja, a menetrendszerinti ULN-Mörön járattal jöhet. Utazás: Dzsip
Szállás: vadkemping. Ellátás: önellátó.

4. nap - Mörön - Uushgiin övör - Hövszgöl-tó
Érkezés reggel, Hagyományos mongol reggelinket Mörön központjában fogyasztjuk el. Ha valamit elfelejtettünk megvásárolni, itt még nyílik rá lehetőségünk a jó felszereltségű piacon. Továbbindulunk a Hövszgöl tóhoz. A várostól 16 km-re lévő, két és félezer éves temetkezési helyet, az Uushgiin övört (a magyar Üzgín üver együttes névadója) is útba ejtjük, melynek szarvas kövei, halomsírjai világhírűek. A Hövszgöl tóhoz vezető úton megnézzük a környéket lakó darhat nemzetség törzsi áldozati halmait, a darhat ovookat. Megérkezésünket követően, tábort verünk Hatgalban a tóparton. Szállás: vadkemping. Ellátás: önellátó 

5. nap - Hövszgöl-tó
Reggeli után vízre szállunk. A Hövszgöl-tó az ország második legnagyobb tava: 136 km hosszú, 262 méter mély. Egyike a Föld tizenhét ősi tavának, kétmillió éve keletkezett, és a Föld édesvízkincsének közel fél százalékát adja. Híres halfajai között számon tartják a lenoklazacot, a szibériai galócát, a csapósügért és a menyhalat. 
A tó vízszintje ugyan 1645 m-rel a tengerszint fölött van, ennek ellenére meglehetősen fölé emelkednek a tótól nyugatra húzódó Hor’dol Szar’dag hegység éles vonulatai, melyekben tiszta időben – tehát a nyári napok túlnyomó többségében – utunk során gyönyörködhetünk. A tó vize kristálytiszta és meglehetősen hideg, de az edzettebbek megpróbálkozhatnak az úszással is. Táv:  kb. 17 km. Szállás: jurtakemping. Ellátás: önellátó.

6. nap - Hövszgöl-tó
Csillagtúra a tavon kajakkal. Peca, fotók és körben hegyek. Csoda pillanatok alatt... Szállás: jurtakemping. Ellátás: önellátó.

7. nap - Hövszgöl-tó
Csillagtúra a tavon kajakkal. Szállás: jurtakemping. Ellátás: önellátó.

8. nap - Hövszgöl-tó
Csillagtúra a tavon kajakkal. Szállás: jurtakemping. Ellátás: önellátó.

9. nap - Dood-cagán-núr
Kirándulás a Hor’dol Szar’dag oldalában, dzsippel és gyalog. A hegység 90 km hosszan húzódik a Hövszgöl-tó és a Darhat-medence között, csúcsai 2-3000 méteresek, melyek közül a Delgerhán a legmagasabb (3093 m).Táv: kb. 15 km. Szállás: jurtakemping. Ellátás: önellátó

10. nap - Dood-cagán-núr - Sisged folyó
Dzsippel tovább haladunk a Darhat-medencébe a Dood-cagán-núrhoz. A tó a tengerszint felett 1600 méteres magasságon helyezkedik el, a hegyvonulatok között, észak-déli kiterjedése 18 km.  Táborozás a parton.  Este, táborveréskor – vérmérséklettől függően – megkóstoljuk a nomádok kedves italait, a szűtej cájt (sós-tejes tea), és az arhit (vodkára emlékeztető égetett szesz). A mongolok – főleg férfiak – szívesen és sokat isznak, akár vendégekkel is. Fogadjuk el a kínálást, a pohár tartalmát nem kötelező meginni, de jelezni kell a gesztus elfogadását.Figyelem! Mindent jobb kézzel vegyünk/adjunk át! Ha nem jut eszünkbe, melyik a jobb, akkor két kézzel, de sohasem ballal, az sértésnek számít. Ha a kumiszszezonban érkezünk, megkóstoljuk ezt az erjesztett kancatejből készülő italt, mely alacsony alkoholtartalma és savanykás íze miatt kiváló hűsítő. A vendéglátást visszautasítani udvariatlanságnak számít, de a poharunkat-csészénket nem kötelező kiüríteni, elég, ha szánkhoz emelve jelezzük, hogy fogyasztjuk a kínált dolgot. A kiürült csészét azonnal újratöltik. Sátrazás a folyóparton.Táv: kb. 18 km. Szállás: vadkemping. Ellátás: önellátó

11. nap - Ögij-tó
Táborbontást követően kora reggel a dzsipekkel elindulunk délre az Ögij-tó felé, útközben a pihenők alatt helyi családoknál vendégeskedünk, este az Ögij tóhoz érünk. Az út kb. 450 km (12-15 óra). Szállás: vadkemping. Ellátás: önellátó

12. nap - Pihenés az Ögij-tónál
Az Ögij tó a mongolok egyik kedvelt horgásztava, tömegre azért így sem kell számítanunk. Horgászás, lubickolás, igény szerint. Ha tehetjük, és a pásztorokkal is meg tudjuk beszélni, részt veszünk egy hagyományos mongol kecsketoron (horhog – a friss húst zöldségekkel és izzásig hevített kövekkel együtt rétegenként egy légmentesen zárható fémedénybe helyezik, az edényt pedig nyílt tűzbe állítják, így a hús úgy fő meg, mintha kuktában készülne). Szállás: vadkemping, Ellátás: önellátó 

13. nap - Orhon vízesés
Tovább az Orhon vízeséshez, utunk során Harbalgason, a 8. sz.-i türk főváros romjain keresztül haladunk.Útközben, ha megtaláljuk, megnézzük Gül Tegin egykori türk tábornok rovásírásos sztéléjét). A híres türk hadvezér emlékműve a török nyelvtörténet egyik legrégebbi fennmaradt forrása. Harbalgas az ujgur birodalom fővárosa volt a 8-9 században. A környék és az Orhon folyó völgye a Világörökség része. Táborozás útközben. (Egész napi táv kb. 150 km.). Szállás: vadkemping. Ellátás: önellátó.

14. nap - Harhorin, Ulánbátor
Reggeli után tovább Harhorinba  a régi mongol fővárosba, ahová abban az időben – a magyar Julianus barát nyomán elindulva - Willielmus de Rubruquis ferences szerzetes is eljutott és Marco Polo előtt az egyik legrészletesebb beszámolót adott a mongol káni udvarról. Megnézzük a lélegzetelállító tibeti és kínai stílusú, 16. századi Erdene Zuu kolostor együttest, mely a tibeti buddhizmus fellegvára volt Mongóliában és a 30-as évek kolostorrombolását részben megúszta. Délután elindulunk vissza Ulánbátorba, ahova az éjjeli órákban érkezünk. A szálláson végre meleg zuhannyal moshatjuk le magunkról az út porát. Szállás: hostel. Ellátás: önellátó

15. nap - Ulánbátor - Moszkva - Budapest
Korai reggeli után a reptérre indulunk. Indulás: 7.10 SU331 (6 óra 40 perc). Érkezési Moszkvába: 8:50. Továbbindulás Budapestre 10:20, Aeroflot SU2030 (2 óra 40 perc). 12:00 Érkezés Budapestre, Ferihegy 2.

További információ

Szállás

Ulánbátorban 2 - 3 - 4 ágyas, közös fürdőszobás, fűtött szobákban alszunk. Az út nagy részében vadkempingezünk sátorban, függőágyban, jurtában, ezek során nem mindig lesz lehetőségünk zuhanyzásra, de a folyókban tavakban való fürdésre igen.

Tuboly Ádám
Tuboly Ádám hétpórás tengeri kajak túravezető, igazi freerider és hangulatmenedzser. Vele biztonságban lapátolhatsz Thaiföldtől Korzikáig!... Láv end entertéjment. Telemark, slack...
Amennyiben programunk tetszik, de nem tudsz rajta részt venni, mert az időpont nem megfelelő, esetleg barátaiddal, munkatársaiddal szeretnél utazni egyedi szervezésben, saját igényeid szerint, akkor kérjük, hagyj üzenetet, munkatársunk hamarosan elkészíti az ajánlatot számodra.  (» Itt hagyhatsz üzenet.)
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

A helyszíni túravezetést, helyszíni idegenvezetést, tolmácsolást, a felszerelések és a személyek szállítását a helyszínen (terepjárók bérleti díját, sofőrök, üzemanyag). Az összes helyszíni és helyközi transzfer. A táborhelyek, sátrak eseti díjait. Kajakok bérleti díját.

Alapár nem tartalmazza: 

A repülőjegyet (kb. 230.000 Ft illetékekkel, 2015. februári ár), a sátrazáson kívüli szállásdíjakat (jurtatábor, guesthouse-okban kb. 20€/fő/éj), az éttermi étkezések költségét, amely igény szerint a helyszínen egyénileg fizetendő. (Kb. naponta 15 €/fő/nap), a belépők, a fakultatív programok és a mongol vízum költségét (60 €/fő), és az utas- és balesetbiztosítást.

Kötelező költségek: 

Repülőjegy, szállásdíj, vízum.

Helyszíni költségek leírása: 

A sátrazásin kívüli szállásdíjakat (jurtatábor, guesthouse-okban kb. 20€/fő/éj), az éttermi étkezések költségét, amely igény szerint a helyszínen egyénileg fizetendő. (Kb. naponta 15 €/fő/nap), a belépők, a fakultatív programok és a mongol vízum költségét.

Helyszíni költségek: Mongólia hazánknál olcsóbb ország. Egy átlagos éttermi étkezés a fővárosban körülbelül 1500 Ft.

Az általunk javasolt minimális költőpénz: 15-20 eur/nap, amely az egyéni igényektől függően változhat. Elsősorban euró vagy dollár kivitele célszerű, s javasoljuk, hogy valamennyi készpénz mindenképpen legyen kéznél, mert nem mindig leszünk bankautomata közelében.A fenti árak tájékoztató jellegűek, változásukért irodánk nem vállal felelősséget. Az út során felmerülő esetleges többletköltségek az utazás résztvevőit terhelik, megértéseteket köszönjük.

Az Ulánbátor – Mörön belföldi repülőjegy ára: kb. 110EUR/fő (illetékkel)

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő. 

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a fizetendő 30 nappal indulás előtt.

Kiutazási forma: 
repülő
Milyen felszerelést vigyek?

Hálózsák: Meleg hálózsákra van szükség, aminek a komfort tartománya legalább 0 fok. Az éjszakák hidegek lehetnek, ezért kérünk, hogy megfelelő hálózsákot és derékaljat hozz magaddal.

Meleg ruházat: Javasoljuk a réteges öltözködést, a polár pulóver, szélálló ruházat, meleg aláöltözet, vízálló kabát és nadrág, bejáratott túracipő, szandál, sapka és akár kesztyű használatát.

Egyéb: Extra könnyű sátor, derékalj, fejlámpa, jó minőségű napszemüveg, pótelemek, kulacs, magas faktorú napkrém, kalap vagy kendő napszúrás ellen, kézfertőtlenítő gél, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő.

Egyebek
Kiutazás: 

Budapest-Moszkva. Indulás 12:55 Budapest,– Ferihegy, Aeroflot SU2031 (2 óra 30 perc).Moszkva-Ulánbátor 19:00-kor indulunk tovább Aeroflot SU330. Érkezés Ulánbátorba 6:00, (repülési idő kb. 6 óra)

Szállás: 

Ulánbátorban 2 - 3 - 4 ágyas, közös fürdőszobás, fűtött szobákban alszunk. Az út nagy részében vadkempingezünk sátorban, függőágyban, jurtában, ezek során nem mindig lesz lehetőségünk zuhanyzásra, de a folyókban tavakban való fürdésre igen.

Étkezés: 

Egyénileg. A fővárosban és az utunk során érintett településeken tudunk majd vásárolni, illetve étteremben étkezni. Ezen kívül a túra vidéki, sátrazós részén igény szerint lesz lehetőség a napi főzésekben közösen részt venni (ennek díja 15 euró/fő/nap), ekkor az egyszerű, de kiadós reggelit és a napi 1 meleg étkezést (általában vacsora, tartalmas és bőséges étel) biztosítjuk. A mongol konyha nem túl híres változatosságáról, ennek ellenére lesz alkalmunk megkóstolni a nyári „fehér ételeket”, a valódi mongol BBQ-t (horhog). Emellett persze magunknak főzünk a egy részén, amikor tehát csak magunkat hibáztathatjuk. Amennyiben magad szeretnél főzni, kérjük, gondoskodj saját főzőről, gázpalackról és a szükséges kellékekről. Amit még érdemes hoznod: műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, gyufa, szalvéta, konzervnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs. Ezek nagy részét, akárcsak a konzerveket érdemes Ulánbátorban beszerezni, hogy ezzel se terheljük a túlsúlykeretet.

A területről: 
A közbiztonság általában jó, de UB és a megyeközpontok egyes környékein – főleg sötétedés után – érdemes óvatosnak lenni. Turisztikai látványosságoknál vigyázzunk a zsebtolvajokkal.

A mongolok – főleg férfiak – szívesen és sokat isznak, akár vendégekkel is. Fogadjuk el a kínálást, a pohár tartalmát nem kötelező meginni, de jelezni kell a gesztus elfogadását.

Figyelem! Mindent JOBB kézzel vegyünk/adjunk át! Ha nem jut eszünkbe, melyik a jobb, akkor két kézzel, de soha sem ballal, az nagy sértés. További tilalmak: küszöbre lépni, fütyörészni, jurtában kinyújtott lábbal vagy a bejárat felé nyújtott lábbal ülni, tüzet leönteni/levizelni. A mongolok ittasan gyakran kötekednek, ne menjünk bele a velük való összeütközésekbe!

Mongólia nem óragyártásáról híres. A nomádok időérzékelése és felfogása alapvetően eltér a nyugati népekétől. A pontosság nem játszik akkora szerepet az életükben, és ez gyakran furcsa lehet számunkra. A legjobb, ha ilyen helyzetben a bosszankodás helyett az alkalmazkodást választjuk: váljunk néhány napra mi is nomáddá, és élvezzük, hogy az időnkkel mi magunk rendelkezünk!

A túratervben szereplő programok egy része függ az időjárástól és a szerencsétől is. Mongóliában éppen azt szeretjük, hogy itt még megtapasztalható a spontán életszerveződés, emiatt elképzelhető, hogy tervünk egyes pontjai módosulnak, viszont a megvalósuló élményeink garantáltan valódiak és nem előre gyártott turistaprogramok lesznek.
Időjárás: 
Éghajlata száraz, szélsőségesen kontinentális, szélsőségesen kontinentális, hosszú, hideg, száraz téllel, rövid, viszonylag csapadékos, enyhe nyárral. Az évi napsütéses napok száma átlagosan 250 körüli,
az éves csapadék mennyisége 200 mm. A rövid nyáron a meleg nappalok ellenére az éjszakák hűvösek, a júliusi középhőmérséklet északon 18, délen 26 °C. A fővárost Ulánbátort – annak ellenére, hogy egy szélességi fokon fekszik Budapesttel – a Föld egyik leghűvösebb átlaghőmérsékletű fővárosaként tartják számon. Ennek ellenére túránk idején jellemzően szárazak és forrók a nappalok (25-30 C°).
Csomagolás: 
Fontos, hogy az útleveled és minden értékes dolgot a kézipoggyászba pakolj! Figyelj arra, hogy a felszállás előtt ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (pl. bicska), mert ezeket a repülőtér dolgozói elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőn. Mivel néha előfordul, hogy a feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra, így javasoljuk, hogy legyen rajtad a sportcipőd, valamint vigyél fel magaddal a gépre meleg ruhát, illetve az esőkabátod. A városnézések során javasoljuk a kényelmes utcai viseletet, míg a gyalogtúrák során jól bejáratott cipő, kishátizsák, sportos viselet és esőkabát szükséges.
Vízum: 
Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Mongólia területére. A beutazási engedélyt az ország budapesti nagykövetségén lehet beszerezni. Szükséges hozzá két darab, helyesen kitöltött vízumkérő lap, két db igazolványkép, a beutazás napjától számított fél évig érvényes útlevél, valamint a vízum díja. Mongólia budapesti nagykövetségének címe: 1022 Budapest, Bogár u. 14 /C; Telefon: +36 1 212 4579. Vízumintézés: Önállóan. Kérés esetén irodánk segítséget nyújt a vízumok elintézésében.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosításának megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Az alábbiakban felsorolt gyógyszerek kivitelét mindenképpen javasoljuk, amely mellett kérjük egyéni szükségleteidet is vedd figyelembe: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragta­pasz, sebfertőtlenítő szer, fásli, szúnyogriasztó, rovarcsípés elleni kenőcs, sebbenzin, szemcsepp. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyúj­tásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Ajánlott oltások:
Hepatitis A és B, illetve tetanusz oltásokat javasoljuk az utazáshoz,. Kérünk, hogy az utazás előtt legalább egy hónappal keresd fel a Nemzetközi Oltóközpontot (Budapest, IX. ker. Gyáli út 3/A.; rendelés idő: hétfőtől csütörtökig 09:00-14:00 óra közt. Telefon: 476-1364), vagy kérd ki háziorvo­sod tanácsát.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!