Magas-Tátra, Téry menedékház

1 napos gyalogtúra a Magas-Tátrában

A Magas-Tátra legmagasabban, 2015 méter tengerszint feletti magasságban fekvő, egész éven át nyitva tartó menedékházába, a dr. Téry Ödön által megálmodott Téry-menedékházba hívjuk a tátrai túrák szerelmeseit. Kényelmes völgytúra a Kis-Tarpataki-völgyben, egy nagyobb majd egy kisebb kaptató, és máris megérkezünk a Szepesi-Öt-tónak helyt adó Öt-tavi-katlanba, ahol a kisebb-nagyobb tengerszemeket egymástól elválasztó fennsíkon áll az 1899-ben megnyitott hangulatos menedékház.

GARANTÁLT INDULÁS!
JELENTKEZZ MOST!

FőoldalEurópaTátraMagas-Tátra, Téry menedékház

Alapár tartalmazza

az utazást autóbusszal és a magyr nyelvű túravezetést,

Alapár nem tartalmazza

az étkezést, a fogaskerekű díját és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Hossz: 
1 nap
Létszám: 
35-40 fő

Nehézség:

Közepes nehézségű túra. Egynapos túránkat elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnék közelebbről megismerni a Magas-Tátra sziklavilágát. Amennyiben még nem túráztál a Tátrában, vagy egy egész napos túra erejéig ismételten szeretnél belekóstolni a tátrai túrázás szépségeibe, itt a helyed! A túra nem nehéz, de némi kitartás, lépésbiztonság és szédülésmentesség szükséges, a túrát átlagos erőnléttel bárki teljesítheti.

 

Papp Csongor
Csongor a hegyekben érzi magát a legszabadabbnak. Mély elhivatottságot érez a természetjárás, a fotózás és a via ferraták iránt.
Tóth Dániel
Nincs két egyforma út, nincs két egyforma csúcspanoráma, visszatérni mindig érdemes!
Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:
1 nap: Budapest – Ótátrafüred, Téry-menedékház (2015 m), Ótátrafüred – Budapest

Kora reggeli idulás után, Parassapusztai határátlépést követően érkezünk meg Ótátrafüredre, ahonnan fogaskerekűvel jutunk fel a Tarajkára, 1284 méter magasságba. Innen a piros jelzésű Felső turistaúton indulunk a Kis-Tarpataki-völgybe, pontosabban a völgyben fekvő Téry-menedékház (2015 m), amely a Magas-Tátra legmagasabban fekvő, egész évben nyitva tartó menedékháza. Útközben elhaladunk a kb. 20 méter magas Óriás-vízesés (1340 m) előtt, majd a zöld jelzésre térve érintjük a Zamkovszky-menedékházat (1475 m). A Téry-menedékház az Öt-tavi-katlanban fekszik, amely a Magas-Tátra egyik legszebb sziklakatlana. A menedékház körül a katlan nevéhez méltóan öt tó található, ezekből mi négyet fogunk látni. A menedékházban elfogyasztott frissítők és némi pihenés után a visszatérés ugyanazon az útvonalon történik, ám ha időnk engedi, a Tarajka előtt még megnézzük a méltán híres Tar-pataki-vízeséseket, így egy másik útvonalon érkezünk vissza a siklóvasút felső állomására.
Túratáv kb. 13 km, szintkülönbség 731 méter, menetidő 6-7 óra.

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Hozz erre a célra egy külön zacskót magaddal.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

az utazást autóbusszal és a magyr nyelvű túravezetést,

Alapár nem tartalmazza: 

az étkezést, a fogaskerekű díját és az utas valamint az útlemondási biztosítást.

Kötelező költségek: 

Siklóvasút a Tarajkára (2022-ben 11 €/fő).

Előleg: 

A teljes összeg jelentkezéskor, egy összegben fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Milyen felszerelést vigyek?

20-25 literes kis hátizsák a napi felszerelésnek, esőkabát,  csak túrabakancs, kényelmes túraruházat. Javasolt még túrabot használata. Váltás cipőt, ruhát célszerű a buszban hagyni.
Aktív túráinkon (a busz tisztaságát megóvandó) váltó cipő és váltó ruházat használata kötelező, kérjük mindenképp hozz magaddal!!

Egyebek
Kiutazás: 

Modern, szép autóbusszal utazunk, amelyet két gyakorlott gépkocsivezető irányít. Oda- és visszaúton kb. 3-4 óránként tartunk rövid pihenőket benzinkutaknál vagy nagyobb parkolókban. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. A buszokon ülésrend van, a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik, amit jelentkezéskor jelezni kell. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy a helyfoglaláson változtasson. A fel illetve leszállások csak a kijelölt felszálló helyeken lehetségesek. 

Étkezés: 

Célszerű élelmet itthonról hozni, a menedékházban van lehetőség étkezésre. 1,5 liter folyadék szükséges napközbenre.

Időjárás: 
Alapvetően jó időre számíthatunk, de a magas hegyekre jellemző változékony idő is lehetséges. Célszerű esőkabátot, esőnadrágot mindenképp becsomagolni, esetlegesen a buszon váltás ruhát hagyni a hazautazásra.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Szlovákiába.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése ajánlott, ezt jelentkezéskor irodánknál is megkötheted! Olyan biztosításra van szükség ami tartalmaz esetleges helikopteres mentést is! Bankkártya mellé rendelt biztosítás nem minden esetben megfelelő, kérjük ellenőrizd! Europai egészségbiztosítási kártya (ingyenes) kiváltása külföldi utak esetén ajánlott.
Korhatár: 
14 éves kortól
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Vélemények, értékelések
4.8
16 értékelés alapján
Szervezés értékelése
4.9
Program értékelése
4.8
Túravezetők értékelése
4.9
Utazás értékelése
4.5
Gábor
Budapest, XII. kerület
2016. máj. 4
5.0
Nagyon szép helyeken jártunk. Odafennt még télies hangulat volt, de a völgyekben a patakok, vízesések és magasabb régióban érintetlenül megmaradt fenyves (a 2004-es vihar csak az alacsonyabb részeken tarolt) pazar látványt nyújtott. A legutolsó meredek, havas szakaszt a tükörsimára koptatott talpú bakancsomban inkább nem vállaltam be, de így is nagyon megérte elmenni.
Kriszta
Budapest, XIII. kerület
2016. máj. 2
4.5
Nagyon kellemes túra volt, gyönyörű idővel, feltöltődve érkeztem haza. A túravezető sok érdekességet osztott meg velünk. Igazán megérte elmenni, bánhatják azok akik az időjárás miatt lemondták.
Tímea
Budapest
2016. máj. 2
4.8
A szokásos profizmussal találkoztunk most is a túravezetők részéről! Az időjárás nagyom kegyes volt hozzánk, nagyon jól éreztük magunkat.
Eszter
Budapest, IX. kerület
2016. máj. 2
4.5
Szuper túra, kedves és tapasztalt túravezetők.
Nemhiába utazunk veletek évek óta :-)
Anett
Budapest, II. kerület
2016. máj. 2
5.0
Még nem jártam a Tátrában és nagyon tetszett az út.
A túravezetők sok érdekes információt is megosztottak és szép tájakon kalauzoltak minket. Köszönöm a lehetőséget és mindenkinek ajánlom ezt az utat.

Tünde
Budapest, VIII. kerület
2015. már. 31
4.8
minden tökéletes volt.
csak a fűtés hiányzott a buszon. :-)
Erzsébet
Budapest, XIII. kerület
2015. már. 31
4.0
Jó szervezés, jó túravezetés, felkészült túravezetők.
László
Szentendre
2015. már. 31
4.8
A fő célpont most is egy 2000 méter fölé emelkedő szép csúcshódító túra volt, amit sajnos a kedvezőtlen időjárás miatt nem sikerült elérni.
A fagypont körüli hőmérséklet, a viharos erejű szél jégpályává változtatta a keskeny gyalogösvényt.
Köszönjük a túravezetők időben meghozott lelkiismeretes és megfontolt döntését, természetesen nem az Ő hibájuk, hogy nem sikerült feljutni a kitűzött célponthoz, a Téry menedékházhoz.
Remek programnak ígérkezett, de majd legközelebb!
Krisztián
Budapest, XXI. kerület
2015. már. 31
5.0
Szép túrát tettünk a Kis-Tarpataki völgyben. Sajnos vis maior időjárás és terepviszonyok (jegesedés) miatt a Téry-házat nem tudtuk elérni, a Nagy-kaptató aljáról vissza kellett fordulnunk, de belátom,hogy biztonságunk érdekében bölcs döntés volt túravezetőnktől, Nagy Árpádtól, akinak szakmai színvonalát nagyra értékelem.
MÓNIKA
Budapest, III. kerület
2015. már. 31
5.0
máskor is veletek utazom :)
köszönöm
Jozef
Budapest, VIII. kerület
2015. már. 31
5.0
Szép túra volt, sajnos nem juthattunk el a tervezett célig a kedvezőtlen időjárás miatt. Majd máskor sikerül.
Endre
Pécs
2016. máj. 3
4.8
<szöveg nélkül>
László
Budapest, III. kerület
2016. máj. 3
5.0
<szöveg nélkül>
Emma
Mosonmagyaróvár
2016. máj. 1
5.0
<szöveg nélkül>
Attila
Budapest, XX. kerület
2016. ápr. 26
4.8
<szöveg nélkül>
Edina
Isaszeg
2015. ápr. 3
4.8
<szöveg nélkül>
Írjon véleményt Ön is!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!