Koszovó körutazás - Látogatás Európa legfiatalabb államában

8 napos körutazás Koszovóban

Az egy hetes utazás során felfedezzük és megismerjük Koszovót, Európa legfiatalabb és a világ talán egyik legvendégszeretőbb országát. Az Experience Balkan-nal (www.facebook.com/experience.balkan) együttműködésével létrejött utazásunk alatt a cél egyszerű: közös élményeken, örömökön, gasztro-programokon keresztül közelebb kerülni a térség lakóihoz, népeihez, megismerni világörökségi kincseit, természeti látnivalóit, kulturális sokszínűségét, történelmét és természetesen egy nagyszerű csapatban jól érezni magunkat.

FőoldalEurópaKoszovóPristinaKoszovó körutazás - Látogatás Európa legfiatalabb államában

Alapár tartalmazza

elhelyezést 3* hotelekben, reggelis ellátással,
transzfereket, minibuszokat a körutazás során, 
belépőket a programban meghirdetett látnivalókhoz,
magyar nyelvű idegenvezetőt 

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.

*A programban feltüntetett árak 1€ = 325 Ft árfolyamig érvényesek

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet Wizzair járattal, 
csomagjegyet,
félpanziót,
fakultatív programokat,
útlemondási biztosítást,
egyéni kiadásokat, borravalókat,
betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Hossz: 
8 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
minimum 14 fő

Koszovó    Látogatás Európa legfiatalabb államában
2019. április 7 - április 14. 8 nap/7 éj

Koszovó – Miért éppen ide?
Az egy hetes utazás során felfedezzük és megismerjük Koszovót, Európa legfiatalabb és a világ talán egyik legvendégszeretőbb országát. Az Experience Balkan-nal (www.facebook.com/experience.balkan) együttműködésével létrejött utazásunk alatt a cél egyszerű: közös élményeken, örömökön, gasztro-programokon keresztül közelebb kerülni a térség lakóihoz, népeihez, megismerni világörökségi kincseit, természeti látnivalóit, kulturális sokszínűségét, történelmét és természetesen egy nagyszerű csapatban jól érezni magunkat

1.nap Budapest > Prishtina

Indulás a délutáni órákban a Wizzair menetrendszerinti járatával. Érkezés után transzfer a szállodába.

Szállás: Prishtina (2 éj)

2.nap Prishtina > Gracanica-kolostor > Medve Park Novo Brdo

A mai napunkat Prishtina egykori óvárosban kezdjük, megtekintjük a  XV. századi Fatih-, és Bazár-mecseteket, és az óratornyot, majd a régi bazár közepén álló, egykoron gazdag albán család, autentikus házaiban berendezett Etnográfiai Múzeumban ismerjük meg Koszovó hagyományait, népviseletét, szokásait. Délután a főváros környékére indulunk, mely során megnézzük a Világörökség részét képző szerb ortodox templomot, a XIV. századi Gracanica-kolostort, mely minden Koszovóba utazóznak kötelező látnivaló. Utána a Négy tenyér állatvédő civil szervezet támogatásával létrejött Medve Parkba látogatunk, ahol egykor a vendéglátóiparban „dolgozó medvék” töltik nyugdíjas éveiket, napunk zárásaként pedig a középkorban metropolisznak számító, a bányászatáról híres Novo Brdo várának romjait nézzük meg.

Szállás: Prishtina

3.nap Ulpiana > Ferizaj > Brezovica > Prevalla-hágó > Prizren

Reggeli után dél felé vesszük az irányt, hogy a legszebb koszovói városba  Prizrenbe utazzunk, melyről a helyiek csak azt mondják, hogy: „fél úton vagyunk Isztambul és Velence között”. Útközben megállunk Ulpiana egykori római és bizánci város archeológiai helyszínén, majd Ferizaj városában, mely Koszovóban egyedülálló látványosság, hogy egy telken áll egy ortodox templom egy mecset szomszédságában. Ezután utunkat  festői környezetben, – a medvét is megtámadni képes vadászkutyáiról híres –  Šar-hegységen keresztül folytatjuk, melynek járásaiban a szerbek élnek többségben.  Rövid időre megállunk szerb és albán emlékműveknél, Brezovica síközpontban, illetve az 1500 méter magasan lévő Prevella-hágón kicsit kirándulunk, ahol még májusban is hófödte csúcsok alatt kávézhatunk.

Szállás: Prizren (2 éj)

4.nap Prizren

Utazásunk negyedik napján Koszovó kulturális fővárosát, a mindig élettel teli, kézművesiparáról, grill-bárjairól, pékségeiről híres Prizrent ismerjük meg. Reggeli után a város felé magasodó, csodálatos kilátást nyújtó fellegvárba megyünk fel, mely 500 éven át volt az Oszmán Birodalom katonai erődítménye. Egy autentikus török kávé vagy a világhírű koszovói macchiato elfogyasztása után a belváros legfontosabb látnivalóit, épített emlékeit nézzük meg, mint pl. a Prizreni Liga épületkomplexumot, a Szent-György ortodox katedrálist, a Bistrica folyó felett átívelő szép Öreg-hidat, Sinan pasa mecsetjét, és a Marash-negyedet, melyben egykor a város kiváltságosai laktak. A nap hátralévő részében a helyiekkel korzózunk, cukrászkülönlegességeket kóstolunk, fakultatív grill-vacsorán veszünk részt.

Szállás: Prizren

5.nap Mamushka > Velica Hoča > Rahovec > Gjakova

Mai programunkon először Mamusha kisvárosban állunk meg, melynek különlegessége, hogy lakói 95 %-ban még ma is törökök. Megnézzük a mecsetet és a mellette álló óratornyot.  Törökök után egy kis enklávéba, Velika Hoča-ba, a 13(!) templommal rendelkező és a bortermeléséről híres szerb faluba érkezünk, ahol finom borokat és különleges rakijákat vásárolhatunk. A koszovói borok megismerését folytatva Rahovec városában rövid borkóstolón veszünk részt, majd röviden megállunk a Fehér-Drin-en átívelő hídon, hogy a folyó szépséges kanyonját megtekintsük. Délután a bazárjáról híres Gjakovát fedezzük fel, az apró, akár évszázadokkal ezelőtt megnyitott kis üzletek között sétálunk. Megnézzük az óratornyot, Hadum-mecsetet és az iszlám sufi ágának különleges szent helyeit, a tekkéket.

Szállás: Gjakova (2 éj)

6.nap Gjakova > Dranoc > Decan > Peja > Rugova-völgy

Egész napos fakultatív kirándulásunk során egy autentikus albán kulla faluba utazunk, megismerjük a hegyvidéki albánok elzárt, még ma is tradicionális világát, ősi szokásjogát (pl. vérbosszú, fogadott szüzek stb.), majd interkulturális váltásként a világ egyik leghíresebb szerb ortodox templomát, a decáni kolostort látogatjuk meg, mely 2006 óta a Világörökség része. Peja városában felderítjük a bazárt, és megnézzük az osztrák-magyar katonai temetőt, illetve a mindenkit megragadó, csodálatos Rugova-völgyben sétálunk.

Szállás: Gjakova

7.nap Skenderaj > Mitrovica > Rigómezei-csata emlékhely > Prishtina

Délelőtt egy kis kirándulással indítunk, melynek végén a hegyek közül előbukkan a Mirusha-vízesés, mely tavasztól őszig a fürdőzők és a piknikelők kedvenc helye. (Jó idő esetén a vízesések alatti tavakban fürdeni is lehet!) Következő állomásunk: Skenderaj, mely a koszovói albánok szerint a „függetlenség egyik legszentebb helye”. Ez után (Kosovska) Mitrovicába a kettéosztott városba érkezünk, melynek északi részén főleg szerbek, a déli részén kizárólag albánok laknak, megnézzük a híres belvárosi hidat, mely még mindig gyakran szerepel a hírekben. Ebéd után, visszaúton Prishtinába megállunk a Rigómezei csata emlékművénél, illetve a csatában elesett Murad szultán sírjánál is.

Szállás: Prishtina (1 éj)

8.nap Prishtina > Budapest

Ma megnézzük a belváros legfontosabb látnivalóit, pld. a különleges építészeti stílusáról híres Nemzeti Könyvtárat, a befejezetlen szerb templomot, a Balkán legújabb és legnagyobb templomát a Teréz Anya katedrálist, a függetlenség állandóan változó, de örök emlékművét a NEWBORN kültéri installációt, végigsétálunk a belvárosi korzón, megnézzünk a legfontosabb államférfiak (pl. Szkander bég, Ibrahim Rugova stb.) szobrait, élvezzük Koszovó különleges ételeit, ízeit, csemegéit. Majd a délutáni órákban transzfer a repülőtérre, és az esti órákban megérkezünk Budapestre.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.

 

 

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

elhelyezést 3* hotelekben, reggelis ellátással,
transzfereket, minibuszokat a körutazás során, 
belépőket a programban meghirdetett látnivalókhoz,
magyar nyelvű idegenvezetőt 

*A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.

*A programban feltüntetett árak 1€ = 325 Ft árfolyamig érvényesek

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet Wizzair járattal, 
csomagjegyet,
félpanziót,
fakultatív programokat,
útlemondási biztosítást,
egyéni kiadásokat, borravalókat,
betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást.

Kötelező költségek: 

repülőjegy Wizzair járattal
útlemondási biztosítás
betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás

Helyszíni költségek leírása: 

Dranoc-Dekán-Peja-Rugova-völgy  35 €
Min. 10 fő esetén érvényes, a helyszínen fizetendő!

Várható költőpénz szükséglet: 
Igények szerint változó
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulás időpontját megelőző 30 napon belül a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az idulás előtt fizetendő. 

Kiutazási forma: 
repülő
Egyebek
Kiutazás: 

Menetrend szerint közlekedő nemzetközi repülőjárattal.

Szállás: 

 

Prishtina: Hotel Parlament***

Gjakova: Hotel Carshia e Jupajve***

Prizren: Hotel Kacinari****

Egy ágyas elhelyezés felár ellenében igényelhető.
A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
Időjárás: 
Koszovó klímája kontinentális, meleg nyarakkal és hideg, havas telekkel.
Vízum: 
A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Koszovóba, és egyszeri belépéssel 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevélnek a beutazás napjától számítva legalább három hónapig kell érvényesnek lennie. A beutazás érvényes kártya típusú személyazonosító igazolvánnyal is lehetséges.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
A két ország között nincs egészségügyi (szociális biztonsági) egyezmény, ezért ajánlatos egészségügyi biztosítást kötni. Albániában az egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és néhány nagyobb városban érhetők el. A legtöbb, hazánkban is használt gyógyszer a helyi gyógyszertárakban beszerezhető, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Kérjük, hogy tájékozódjon a térségben előforduló megbetegedésekről az alábbi oltóközpontoknál.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a

Tel.: (06-1) 476-1364

Rendelés: Hétfõ – csütörtök: 9 -14 óra

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70.

Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878

Rendelés: Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

Hivatalos pénznem: Euró

Az UNMIK (ENSZ koszovói békefenntartó misszió) 2001-ben egy pénzügyi reform keretében bevezette a tartományban az eurót, mint hivatalos pénznemet. Feladata a korábban széles körben használt német márka leváltása volt, amely az 1999-es háború előtt ténylegesen használt pénznem volt. Ennek ellenére, a szerb dinár maradt a hivatlos fizetőeszköz, noha leginkább a koszovói szerbek által lakott területeken használják csak. Ezeken kívül csak elszórtan van forgalomban. A kereskedelemben főként euróban számolnak, a koszovói közigazgatás kizárólag eurót fogad el, és az összes kereskedelmi banknak is euró az elsődleges pénzneme. A többi nemzetközi pénznem közül az USA dollár és a svájci frank a legelterjedtebb.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!