Kereszt a félhold árnyékában

7 napos buszos körutazás Albániában

Körutazás Albániában: Az Albán Köztársaság a Balkán-félszigeten fekvő független állam. Festői, vad lánchegységei és széles tengerparti síksága határozza meg az ország domborzatát. Utazzon velünk és fedezze fel Európa utolsó titkát, Albánia vadregényes tájait.

FőoldalKereszt a félhold árnyékában

Alapár tartalmazza

Az autóbuszos utazást, idegenvezetést, szállást félpanziós ellátással.

Alapár nem tartalmazza

A baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást, idegenforgalmi adót, a helyszíni belépők összegét, fakultatív programok árát, Audio-guide-ot, helyi idegenvezető költségét.

Hossz: 
7 nap
Szállás: 
szálloda
**

1. nap
Budapest-Szendrő-Nis

Kora reggeli találkozó Budapesten, majd megkezdjük programban és látnivalókban gazdag utazásunkat. Hosszú és tartalmas utunk elején Szendrő ma is erős várának falait csodáljuk meg, ahol Hunyadi Jánost is rövid ideig fogva tartották. A középkorban felváltva hol a keresztények, hol a törökök uralták. Tovább utazva a szerb ortodoxok vesztett csatájának furcsa emlékművét nézzük meg Nis városának környékén, a döbbenetes Ćele-kulát. A Ćele-kula, vagy Koponya-torony, egy részben emberi koponyákból épített torony. Hurşid pasa, nisi nagyvezír rendeletére az 1809. májusában török győzelemmel végződött čegari csatában mártírhalált halt szerb felkelők koponyáiból tornyot kellett építeni, melynek célja a megszállt szerb lakosság további felkelésektől való elrettentése volt. Eredeti állapotában kb. 5 méter magas, négy fala egyenként kb. 4,5 méter széles és kb. 0,5 méter vastag. Összesen 952 koponya volt befalazva rendezett sorokban, mindegyik arccal kifelé. Esti érkezés a szállásunkra, mely Niš környékén lesz.

2. nap
Szófia-Plovdiv

Reggeli után folytatjuk az utunkat Bulgária fővárosa, és egyben a legnépesebb városa felé.  A hét évezreden átívelő történelmű, romokban gazdag Szófia Európa egyik legrégebbi városa, ma azonban a történelem viharainak következtében modern városképpel mutatkozik be. Jellegzetes templomainak, szép parkjainak és emlékműveinek megtekintése után a multikulturális hangulatáról ismert Plovdivba érkezünk. A város gazdag ókori történetének emléke az amfiteátrum, a középkorban pedig a legmarkánsabban a törökök alakították arculatát, ennek köszönheti jellegzetes bolgár-reneszánsz stílusát. Estére visszatérünk szófiai szállásunkra.

3. nap
Rila-Szkopje

Reggel az ortodox keresztények legszentebb bolgár kolostorát látogatjuk meg, Rilát, a nemzeti park hegykoszorújának völgyében, ahol a kolostor ódon falai közt őrzik népük ezeréves kultúráját a szerzetesek. Mi is megérezhetünk valamit ebből a freskókkal díszített falak közt, ahol számos csodatévő ereklyét is őriznek. A rilai kolostor Bulgária és a bolgár ortodox egyház legnépszerűbb és legszentebbnek tartott kegyhelye. Története a X. században kezdődött, amikor a bolgárok védőszentje, Rilai Szent János a környéken vonult remeteségbe, majd halála után a követői kolostort alapítottak. A török időkben vált kulturális központtá, 1983-ban pedig az UNESCO felvette a világörökség-listára. A magas hegyek közt festői tájon folytatjuk utunkat Macedónia felé.  Az ország fővárosa kellemes meglepetéseket tartogat számunkra: az festékszagú ókortól a törökös középkoron keresztül Kalkuttai Szent Teréz múzeumáig. A városnéző séta, mint időutazás után elfoglaljuk szállásunkat.

4. nap
Szkopje-Ohrid-Tirana

A főváros lenyűgöző épületei után a gyönyörű macedón tájon utazva közelítjük meg az ország műemlékekben leggazdagabb városát, ahol már ezer éve egyetem működött. A vártól a kolostorokon keresztül ellátunk a tóig, ahová legszebb a csáriján keresztül érkezni. A város legféltettebb kincse az ohridi igazgyöngy mellett Szent Szófia szentélye. Ezután a Bogorodica Perivlepta templomot tekintjük meg páratlan ikongyűjteményével együtt, amely a felsővárosban található. A vészterhes török időken a gondos helyiek itt rejtették el Szent Kelemen földi maradványait a betolakodó hódítók elől.A csodálatos élmények tovább folytatódnak, hiszen estére a titokzatos albán fővárosban szállunk meg.

5. nap
Kruja-Tirana

Reggeli után folytatjuk utazásunkat. Kruja várához, mely az albán nép egyik nemzeti szimbóluma: a XV. századi hős, Kasztrióta György (más néven Szkander bég) szülőhelye és hadiszállása, amely közel harminc éven keresztül verte vissza az oszmán sereg támadásait. A délelőtt folyamán Kruja várával és bazárjával ismerkedünk meg. A vár két múzeumnak is otthont ad: a legendás bég életét bemutató tárlatot tekintjük meg, majd a Néprajzi múzeum kiállításának segítségével ismerjük meg az albán nép tehetős rétegének az elmúlt századokban használt eszközeit. Bőséges szabadidő a tarka, zajos keleti hangulatú krujai bazárban, ahol burekot kóstolni szinte kötelező. Következik Albánia fővárosa, mely 1 millió lakosával az ország legnépesebb városa. Az ország gazdasági, kulturális és politikai központja, egyetemi város, valamint katolikus,ortodox érseki székhely,  muzulmán kulturális központ medreszével. Bejárjuk Tirana központját , melyet Szkander bég lovas szobra határoz meg a török időkre emlékeztető Ethem Bey dzsámival. A hosszan elnyúló déli sugárúton helyezkednek el a város fontos és reprezentatív épületei. Enver Hodzsa villájának fotózása után a kellemes Ifjúsági Parkban üdülünk fel. Visszatérünk szállásunkra.

6. nap
Durres-Moraca-Nova Varoš

Reggel a tengerpart mutatja meg színeit számunkra, és természetesen a város is, amely az ókortól napjainkig tartó építkezés helyszíne. Durres Albánia legrégebbi városa, legnagyobb kikötője és üdülőhelye. Fontos kereskedelmi központ, és római katolikus érseki valamint ortodox püspöki székhely. A várost Kr.e.627-ben alapították. Stratégiai fekvése miatt 6 éven át az ország fővárosaként is működött. A luxus pihenést biztosító tengerparti hoteljeiről vált híressé méltán, az Adria-parti nyüzsgő nagyváros. Albánia keleties világát elhagyva a fekete és sötétzöld hegyek koszorúja a cél. A Morača festői szépségű kanyonjában haladunk a smaragdzöld folyó partján, míg a legendás kolostort el nem érjük. 1252-ben Stefan, Nemanja unokája és Vukan király fia megépítette az egyik legrégebbi középkori montenegrói monostort. A monostor évszázadokon keresztül szellemi központként működött. Híres mesterek éltek a monostor falai között, nagyon sok ikont festettek a vidékről. Az 1252-ben alapított kolostor híres freskói felbecsülhetetlen értékűek a keleti kereszténység számára és szerencsére sikerült megóvni őket az örökös török betörésektől. Az éjszakát Szerbia legszebb és turisztikailag legértékesebb részen, azaz Nova Varošban töltjük festői szép tájon.

7. nap
Topola-Budapest

Reggeli a szállodában, majd megkezdjük hazautazásunkat, de útközben vár még ránk néhány látnivaló is természetesen. Šumadija lankás hegyein érjük el a Karađorđević szerb királyi dinasztia kb. kétszáz éves konakját. A törökkel küzdő vérzivataros XIX. századnak és a vele összefonódó Karađorđevićeknek állít emléket a múzeum. A gyönyörű parkban épült fel a kiterjedt család mauzóleuma is. A vajdasági tájat elérve érezzük, olyan vidéken járunk, ahol még mindig a nándorfehérvári hősök által kivívott 

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

Az autóbuszos utazást, idegenvezetést, szállást félpanziós ellátással.

Alapár nem tartalmazza: 

A baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást, idegenforgalmi adót, a helyszíni belépők összegét, fakultatív programok árát, Audio-guide-ot, helyi idegenvezető költségét.

Kötelező költségek: 

Útlemondási biztosítás, idegenforgalmi adó, Audio-guide, helyi idegenvezető költsége.

Helyszíni költségek leírása: 

Tájékoztató árak a helyszínen fizetendő belépőkről, egyéb költségekről:
Kötelezően fizetendő Audio-guide 2.100,- Ft/fő
Szendrő vár 240 RSD
Ćele-kula: 320 RSD
Rilai kolostor 5,5 EUR
Skopje-Teréz anya múzeum 1 EUR 
Szófia temlpom 2 EUR   
Bogorodica Perivlepta 2 EUR
Kruja vár 2 EUR
Szkander bég kiállítás 2 EUR
Néprajzi kiállítás 4 EUR 
Ethem bey dzsámi  adomány  1 EUR
Durres Amphiteatrum 3 EUR
Moraca kolostor 2 EUR
Topola-Karađorđevic konak, mauzóleum, templom  520 RSD
Helyi idegenvezetés-Ohrid      3 EUR
Helyi idegenvezetés-Szófia 3 EUR
Helyi idegenvezetés-Tir-Kruja-Durres2 EUR

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Idegenforgalmi adó, Audio-guide, helyi idegenvezető költsége.
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely indulás előtt 30 nappal fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyebek
Kiutazás: 

Autóbusszal.

Felszállási lehetőségek az odaúton:
Budapest-Déli pu. Koronaőr köz: 06:00
Kecskemét-Mol benzinkút, M5 autópálya 90,5 km, Kecskemét déli pihenő:
Szeged-Shell benzinkút, Bajai út 2-4

Fontos! A vidéki fel- és leszállóhelyek nem minden esetben azonosak, ezért kérjük, feltétlenül érdeklődjön irodánkban az autóbusz pontos útvonalával kapcsolatban!

Szállás: 

2-3-4*-os szállodákban 2 ágyas szobákban. Egyágyas elhelyezés felár ellenében kérhető!
 

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátás tartalmaz.
Vízum: 
A belépéshez használt úti okmánynak (útlevél vagy személyigazolvány) a beutazástól számított 3 hónapig érvényesnek kell lennie.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!