Ipoly, folyó a határon - Egy napos csorgás

1 napos kajaktúra

Az egyik hazai kedvencünk. Kicsi, sekély folyó, kanyarokkal, rétekkel, domolykókkal, jégmadarakkal a Börzsöny lába alatt kanyarogva. Egy napos csorgás- rétek, kis zátonyok, hangulatok, templomtornyok, folyó a határon. Szeretni fogod.

FőoldalIpoly, folyó a határon

Alapár tartalmazza

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), a hajószállítást és a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza

Az étkezést, az utazást és a biztosítást.

Hossz: 
1 nap
Létszám: 
8 főtől

Nehézség:

Könnyű, egy napos kellemes testmozgás, lapátolás északi folyónkon.

Helyszín: Ipoly -Letkés - Szob

Időpont: 2015. április 11

Találkozó: április 11. 9:30, Letkés

A kedves kis kanyargós barátunk. Szeretjük a kis kanyargós, néhol sietős, néhol lusta kis folyót, templom tornyaival, az egyik hazai kedvencünk. Kicsi, sekély folyó, kanyarokkal, rétekkel, domolykókkal, jégmadarakkal a Börzsöny lába alatt kanyarogva.
Egy napos csorgás- rétek, kis zátonyok, hangulatok, folyó a határon. Szeretni fogod. A tavaszi folyó illata, a nedves rétekre érkező első gólyák, pacsirták dala. Tavasz a folyón.

Érkezés után, pakolászás, a kajakok felmálházása, majd logisztika. A csapat Letkésen vízre száll, miután az autókat levittük az érkezőhelyre és egész napos csorgásba kezd, löszfalak, surrantók és gyors kanyarok között. A meder változatos, izgalmas evezést ígér.  Érkezés Szobra az autókhoz a délutáni órákban.

A folyóról:
Az Ipoly völgy természeti értékeit a védett növényfajok, és a magas denzitású állatfajok adják. A terület, mintegy menedék a bennszülött magyar tavaszi - fésűsbagolynak (Dioszeghyana schmidtii), a szintén fokozottan védett lápi pócnak (Umbra krameri), a védett selymes durbincsnak (Gymnocephalus schraetzer). Számos fokozottan védett madárfaj is előfordul itt, úgy, mint a kis lilik (Anser erythropus). A terület természetvédelmi értékét növeli a vidra (Lutra lutra), a kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros) és a közönséges denevér (Myotis myotis) bizonyított előfordulása. A védett kétéltűek és hüllők közül a sárgahasú unka (Bombina bombina), a levelibéka (Hyla arborea), és a mocsári teknős (Emys orbicularis) egyaránt előfordul. Vándorlási időszakban az Ipoly folyóra akár 30 000 vízimadár is érkezik, táplálkozni, éjszakázni. Egy része tavaszig marad a térségben, majd tavasszal fészkelő helyet is keresnek itt. Régebben a folyó halfajokban gazdag volt, ez azonban a környező gazdasági területeken használt vegyszerek miatt erősen lecsökkent. Biogeográfiai szempontok alapján fontos társulások - égerlápok (Dryopteridi- Alnetum), fűzláp (Calamagrostio - Salicetum cinereae), vízililiom társulás (Nymphaeetum albo-luteae), adnak élőhelyet az itt fellelhető növény - és állatvilágnak. A területre igen nagy veszélyt jelentenek az egyre intenzívebben terjedő, adventív fajok, mint a zöld juhar (Acer negundo), a bálványfa (Ailanthus altissima), a fehér akác (Robinia pseudoacacia). E fajok kiszorítják a természetes vegetációt a területről, szinte minden talajon meggyökereznek, és terjeszkedni kezdenek. Védettség: a Duna - Ipoly Nemzeti Park része.

Tuboly Ádám
Tuboly Ádám hétpórás tengeri kajak túravezető, igazi freerider és hangulatmenedzser. Vele biztonságban lapátolhatsz Thaiföldtől Korzikáig!... Láv end entertéjment. Telemark, slack...
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

A felszerelés bérlését (tengeri kajak, spricó, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák), a hajószállítást és a túravezetést.

Alapár nem tartalmazza: 

Az étkezést, az utazást és a biztosítást.

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
nincs kötelező költség
Előleg: 

A részvételi díj 9.900 Ft/fő, ami jelentkezéskor fizetendő (az utazás ára egy összegben fizetendő).

Kiutazási forma: 
egyénileg vagy kisbusszal
Egyebek
Kiutazás: 

Egyinileg vagy kisbusszal

Étkezés: 
A részvételi díj ellátást nem tartalmaz. Célszerű szendvicset, innivalót és nem romlandó élelmiszereket hozni (müzliszelet, szőlőcukor, keksz, nassolni való). Javasoljuk, hogy hozz magaddal műanyag tányért, bögrét, evőeszközt, bicskát és kulacsot.
A területről: 
Az Ipoly völgy természeti értékeit a védett növényfajok, és a magas denzitású állatfajok adják.A terület, mintegy menedék a bennszülött magyar tavaszi fésűs bagolynak, a szintén fokozottan védett lápi pócnak és a védett selymes durbincsnak.
Számos fokozottan védett madárfaj is előfordul itt, úgymint a kis lilik. A terület természetvédelmi értékét növeli a vidra, a kis patkósdenevér és a közönséges denevér bizonyított előfordulása. A védett kétéltűek és hüllők közül a sárgahasú unka, a levelibéka, és a mocsári teknős egyaránt előfordul. Vándorlási időszakban az Ipoly folyóra akár 30 000 vízimadár is érkezik, táplálkozni, éjszakázni. Egy része tavaszig marad a térségben, majd tavasszal fészkelő helyet is keresnek itt. Régebben a folyó halfajokban gazdag volt, ez azonban a környező gazdasági területeken használt vegyszerek miatt erősen lecsökkent. Biogeográfiai szempontok alapján fontos társulások: égerlápok, fűzláp, vízililiom társulás adnak élőhelyet az itt fellelhető növény- és állatvilágnak. A területre igen nagy veszélyt jelentenek az egyre intenzívebben terjedő, adventív fajok, mint a zöld juhar, a bálványfa,s a fehér akác. E fajok kiszorítják a természetes vegetációt a területről, szinte minden talajon meggyökereznek, és terjeszkedni kezdenek.
Csomagolás: 
Legyen egy nagy táskád, amiben a túrára közvetlenül nem szükséges felszerelések vannak, és egy kis csomag, amit a hajóban is magunkkal vihetünk. Ajánlott felszerelések: esőkabát, esőnadrág, gumicsizma, vízálló szandál, hosszú-, rövid ujjú pólók, polár kabát, kényelmes hosszúnadrág, fürdőruha, hálózsák, napszemüveg, sapka vagy kendő, fejlámpa, naptej, fényképezőgép, elsősegély csomag és igazolványok. A sátrazáshoz kiteríthető nylon, ponyva, igény esetén összecsukható szék.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!