Gasztrokalandok Isztambulban

4 napos körutazás Törökországban

Isztambul nem csak látványosságokban és vásárlási lehetőségekben kínál különlegesebbnél, különlegesebb lehetőségeket, hanem a török gasztronómia is felsorakozik mellé. Kitűnő ízek, könnyű fogások és egzotikus fűszerezés jellemzi a török konyhát, bátran megkóstolhatjuk bármelyik megkívánt ételt, mert biztosan nem fogunk csalódni.

FőoldalÁzsiaTörökországIsztambulGasztrokalandok Isztambulban

Alapár tartalmazza

3 éjszaka szállást 4*-os szállodában, kétágyas szobákban
A félpanziós ellátást (reggeli és vacsora, italok nélkül)
a program szerinti transzfereket és kirándulásokat autóbusszal és gyalogosan a program szerinti kóstolók költségeit
belépőket a program szerint
a magyar nyelvű csoportkísérést Budapesttől Budapestig és a helyi idegenvezetést

Alapár nem tartalmazza

Turkish Airlines repülőjegyet illetékkel
a borravalót
az útlemondási biztosítást
baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás
fakultatív programokat

Hossz: 
4 nap
Szállás: 
szálloda
****

1. nap: Budapest – Isztambul
Utazás a Turkish Airlines menetrend szerinti közvetlen járatával Isztambulba. Érkezés délben, transzfer a belvárosba, ahol egy városnézősétát teszünk, kívülről megtekintve a híres műemlékeket. Elsőként meglátogatjuk a legismertebb street food ételeket kínáló helyeket, ésmegismerkedünk a választékkal. Megkóstoljuk a töltött fekete kagylót, az ájult imámról is kiderül, miért kapta ezt a nevét. Ezt követően kicsitvadabb vizekre evezünk, megkóstoljuk a kokorecet is, a török streetfood legegyedibb ételét, amely ott készül a szemünk előtt, és a helyiek szerintennél finomabb utcai étel talán nincs is. Az ételek után, megnézzük az óriási méretű UNESCO világörökségi helyszínt, az Hagia Sophia (istenibölcsesség) bazilikát, amely a keresztény építészet egyik legrégebbi, irányadó egyházi építménye. Felidézzük az 1453-ig fennálló Bizánci Birodalomjeles időszakait, hatását és alakjait. Megemlékezünk Szent László királyunk leányáról, Piroskáról, a későbbi Irénéről, aki II. Koménosz János, bizáncicsászár feleségeként élt Bizáncban, valamint Enrico Dandolo dózséról is, akinek a sírja szintén a bazilikában található. Befejezve a maiprogramunkat, elfoglaljuk a szálláshelyünket. Vacsora egy helyi grill étteremben és éjszaka a szállodában. Szállás Isztambulban (4 éj)

Szállás Isztambulban (4 éj). Szállás: Hotel Venera 4* (vagy hasonló)

2. nap: Szulejmán mecset – Füszerbazár
Reggeli után újra útnak indulunk, és a város megismerése mellett kísérletet teszünk további gasztronómia kínálat megismerésére és felfedezésére. Maiprogramunkat a Szulejmán mecsetnél kezdjük, elidőzünk Szulejmán és felesége, Hürrem szultána sírjánál, szót ejtünk az életükről és tetteikről, majdfelkeressük a Galata-híd környéki halsütőket, ahol az árusok reggeltől estig csónakból kínálják a frissen sütött finomságaikat. Megismerkedünk a helyikis éttermek választékával, kóstolunk, ezt követően benézünk a Fűszerbazárba, és természetesen megnézzük, miként készülnek a híres törökédességek. A sok kóstolás után a program zárásaként egy igazi török kávét is elfogyasztunk. Ezt követően felfedező sétára indulunk a csaknem 5000 üzletetmagában foglaló hatalmas Fedett Bazárba. Itt szabadidő és vásárlási lehetőség. Vacsora és éjszaka a szállodában.

3. nap: Topkapi Palota a háremmel és fakultatív látogatás a Dolmabache Palotában
Reggeli után megtekintjük a II. Mehmed által építtetett Topkapi Palotát a háremmel, amely több mint 400 éven át a mindenkori török szultánrezidenciájaként szolgált. Ebben az épületegyüttesben a mai napig nagyon szép állapotban megmaradtak a szobák, kertek, háremek, és ezen kívül gazdagművészeti, kegytárgy, fegyver és kerámia gyűjteményt is megcsodálhatunk.Elidőzünk az egykori konyhában, felelevenítve az akkori étkezési szokásokat, ételkészítési lehetőségeket, módokat és ételféleségeket. Megtudjuk, aszultánok miért tartották nagyra a kínai porcelánból készült edényeket, hogyan készültek az akkori ételek, mivel fűszereztek, milyen alapanyagokálltak rendelkezésre, mit ettek és ittak az udvarban, illetve a hadjáratok során. A látogatás után szabad program, mindenki egyénileg tér vissza aszállodába. Délután fakultatív program lehetőség (előre fizetendő): Isztambul legfényűzőbb palotája, a Dolmabahce Palota megtekintése, melyet I.Abdülmecid szultán építtetett a 19. század első felében. A városnézés befejezése után halvacsora, majd visszamegyünk a szállodába.

4. nap: Hoppodrom - Bazilia Ciszterna - Kék Mecset - Fakultatív hajókirándulás a Boszporuszon
Reggeli után a Hippodrom-hoz érkezünk, vagyis az egykori római birodalom Konstantinápolyának, hatalmas lóverseny pályájához. Következő állomásunk ahajdan víztározóként funkcionáló elsüllyedt palota, vagy más néven: Bazilika Ciszterna. Az I. Jusztínianus császár által épített ciszternát 336db márványoszlop tartja, falai még 1500 év után is jó állapotúak, megismerkedünk a korabeli város vízellátásának módjáról, és szót ejtünk aMedúza fejek legendájáról is. Ismerkedésünket a múlttal, az egykor rettegett Oszmán Birodalom gazdagságát sugalló Kék Mecsettel folytatjuk (SultanahmetCamii), mely nevét az egyedülálló kék színű, izniki csempéiről kapta, melyek belül borítják falait. Építtetője a fiatalon elhunyt I. Ahmed szultán volt.Érdekessége, hogy Törökországban ez az egyetlen olyan dzsámi, amelynek 6 minaretje van, és imafülkéjét értékes drágakövek, valamint Kába és Mekkaköveinek egy-egy darabja ékesíti. Ez után fakultatív program következik (előre fizetendő): búcsúzzunk el a varázslatos várostól egyhajókirándulással a gyönyörű Boszporuszon! Késő délután transzfer a repülőtérre, hazautazás az esti járattal, érkezés Budapestre 19:10 h-kor.

UNESCO Világörökségi helyszín
Isztambul történelmi emlékei
Topkapi Palota
Hagia Sophia

Szállás

4* belvárosi szállodában, kétágyas fürdőszobás szobákban.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Hasonló utazások, nyaralások:

Fakultatív

Fakultatív látogatás a Dolmabache Palotában
10 500 Ft/fő
Fakultatív hajókirándulás a Boszporuszon
12 500 Ft/fő

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

3 éjszaka szállást 4*-os szállodában, kétágyas szobákban
A félpanziós ellátást (reggeli és vacsora, italok nélkül)
a program szerinti transzfereket és kirándulásokat autóbusszal és gyalogosan a program szerinti kóstolók költségeit
belépőket a program szerint
a magyar nyelvű csoportkísérést Budapesttől Budapestig és a helyi idegenvezetést

Alapár nem tartalmazza: 

Turkish Airlines repülőjegyet illetékkel
a borravalót
az útlemondási biztosítást
baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás
fakultatív programokat

Kötelező költségek: 

repülőtéri illeték, az útlevélnek a hazautazás dátumához képest min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie), belépők.

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Az indulástól számított egy hónapon belül már a teljes összeg fizetendő.

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyebek
Kiutazás: 

A Turkish Airlines menetrend szerinti járatával

Szállás: 

4* belvárosi szállodában, kétágyas fürdőszobás szobákban.

Étkezés: 
A részvételi díj félpanziós ellátást (reggeli, vacsora) ital nélkül tartalmaz.
A területről: 
Törökország kultúrája az ország különleges, európai-ázsiai fekvésének és történelmének köszönhetően igen változatos, ötvözi a keleti és a nyugati tradíciókat. Földrajzi fekvésének köszönhetően az ország mind politikailag, mind gazdaságilag fontos stratégiai pontnak számít.
Időjárás: 
Törökország régióinak éghajlata igen változatos. Az égei- és földközi-tengeri területeken mediterrán éghajlat a jellemző, enyhe, esős telekkel, meleg, száraz nyarakkal. Az átlagos maximum hőmérséklet a nyári hónapokban 33-34 C°, télen a hőmérséklet nem süllyed 8-10 C° alá.[20] A csapadék átlagértéke 580 és 1300 milliméter között váltakozik. A fekete-tengeri területek csapadékban gazdagok, 1400 milliméternyi átlaggal, nedves szubtrópusi éghajlattal. A régió keleti részein enyhébb az időjárás, nyugaton szárazabb. A középhőmérséklet télen 7 C°, nyáron 23 C°
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése ajánlott. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére. Választható 4%-os mértékű Z1 útlemondási biztosítás is, amely esetében a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülés biztosítási eseménynek számít. Vagyis, ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt, az számíthat a biztosító segítségére. Amennyiben a 4% mértékű COVID-19 fedezettel rendelkező útlemondási biztosításra tart igényt kérjük, azt a megjegyzés rovatba tüntesse fel!
Egészségügyi tudnivalók: 
Az adott úti célon vagy célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során (pl: koronavírus miatt). Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!