Everest alaptábor és fakultatív Island Peak mászás

18 + 4 napos túra a Himalája ösvényein

Sokaknak csak álom, számodra valóság lehet bolygónk legmagasabb hegyének alaptáborában állni, majd megmászni egy 6000-es csúcsot. Égbe törő, vakító hegyóriások között gyalogolunk, színes imazászlók lobogása kísér bennünket utunk során. Kathmanduban igazi kulturális időutazásban lesz részünk, majd raftinggal zárjuk le az emlékezetes kalandot. Csatlakozz te is a „hatezresek táborához”!

FőoldalÁzsiaNepálKathmanduEverest alaptábor és fakultatív Island Peak mászás

Alapár tartalmazza

a repülőtéri transzfereket, Kathmanduban négy éjszaka szállást hotelben, a hegyi túra alatt a szállást menedékházban, a teherhordók és a nepáli vezetők költségét, illetve a magyar nyelvű túravezetést valamit az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza

a nemzetközi repülőjegyet, az étkezéseket, a Kathmandu-Lukla repülőjegy árát, a nepáli vízum árát, a repülőtéri illetékeket, a belépőket, a fakultatív programok árát, a Sagarmata Nemzeti Park belépőjét, borravalókat és az utasbiztosítást.

Hossz: 
18 + 4 nap
Szállás: 
szálloda
Létszám: 
10-18 fő

Nehézség:

Everest-alaptábor gyalogtúra: A napi távok nem hosszúak, de a sorozatterhelés és a jelentős tenger szint feletti magasság nehezíti a körülményeket. Ha elhatározod, hogy rész veszel a gyalogtúrán, allóképességi sportokat (pl.gyalogtúra, kerékpározás, futás, úszás...stb) ajánlunk a felkészüléshez. Az Everest-alaptábor gyalogtúra a világ egyik legszebb gyalogtúrája. Mivel elég népszerű, a tavaszi és nyári szezonban sok turista keresi fel. Jól kiépített útvonalon haladunk, utunkat sok menedékház, étterem, kis üzlet kiséri. Ezekben az élelmiszer és a friss ívóvíz, folyamatosan beszerezhető. 

Island Peak: Az Island Peak azon kevés hatezer méter feletti csúcsok egyike a világon, amely különösebb előképzettség nélkül elérhető átlagemberek számára is, bár az út felső szakasza alapfokú hegymászóismereteket igényel. Nehezíti a körülményeket az oxigénhiányos állapot, hiszen 6000 méteren már csak 47% a levegő oxigén tartalma a tengerszinten mérthez képest. A csúcsmászás előfeltétele a megfelelő akklimatizáció, ezért a csúcsmászás előtt az Everest alaptábor túra megtételével a szervezetünket lassan hozzászoktatjuk a magassághoz. Korán hajnalban indul a túra, így a felfelé vezető út első felét még sötétben kell megtenni. Ideális esetben –az alaptáborból indulva és érkezve- 8-12 óra alatt teljesíthető a csúcs. Kisebb, 4-6 fős csapatokban indulunk a csúcsra, csapatonként egy-egy nepáli vezető segítségével, így dinamikusan tudunk haladni a hegyen. Azon a ponton, ahol elérjük a gleccsert, a több nepáli segítő közül lesz olyan, aki a csapatokból esetleg visszafordulni szándékozókat levisznek az alaptáborba. A gleccsert elérve felvesszük hegymászó felszerelésünket és egymást biztosítva hegyi vezetőnk útmutatásával másszuk meg a csúcsot. Tudnunk kell, hogy a gleccser régióból egyéni visszafordulási lehetőség nincs. Igény esetén lehetőség van „személyi” hegyi vezető bérlésére. Ezt kérlek, jelentkezéskor jelezd irodánk felé.

Island Peak útleírás: Meredek cikk-cakk ösvény vezet az alaptáborból a magaslati táborig. A magaslati tábor kitett, szeles nyeregben fekszik, így csak kevés csapat veszi igénybe. Innen technikailag egy nehezebb rész következik. Sziklákon kell felmásznunk, ahol a kezünket is használnunk szükséges. Miután túljutottunk a sziklákon, egy rövidebb pihentető rész után meredek, szűk völgyön kell felmásznunk. A kövek a lábunk alatt elég ingatagok, óvatosan haladunk. Az emelkedő végén, egy keskeny gerincen kell átmásznunk, mielőtt elérjük az örök hó birodalmát (5800 méter). Itt magunkra öltjük beülőinket, felcsatoljuk hágóvasainkat, és egymással összekötve hegyi vezetőnk irányításával elindulunk a jégvilágban. A gleccserút folyamatosan enyhén emelkedik, amíg eléri csúcstömböt. Egy kb.60-70 fokos hófalon kell felmásznunk, felfelé haladva fix köteleken biztosítjuk magunkat. Folyamatos jégcsákány- és hágóvas munka során érünk fel a csúcsgerincre, ahonnan szintén fixkötél vezet a csúcsig. A csúcsról leereszkedve is a fix köteleket használjuk. Visszafelé a hófalon hegymászó technikával ereszkedünk le és a már ismert útvonalon térünk vissza az alaptáborba.

Előképzettség: A túrára fontos a fizikális felkészülés! Állóképességi sportokat ajánlunk, mint a futás, túrázás, kerékpározás. A csúcs sikeres megmászásához alapfokú hegymászóismeretek szükségesek. A laikusok számára az alaptáborban szokták megtanítani ezeket. A trekking során alapos helyismerettel rendelkező, nepáli sherpa vezetőink mindenben a segítségetekre lesznek. Az, hogy szervezetünk hogyan reagál a nagy magasságra, genetikai adottságok is befolyásolják. Ugyanakkor, ha valaki kitartó, mentálisan és fizikálisan is erős, akkor könnyebben átvészeli a holtpontokat és a sorozatterhelést. A túra során, ha valaki megbetegszik vagy kimerül, s indokolttá válik, hogy visszaforduljon, úgy túravezetőnk megszervezi lejuttatását a hegyről egy helyi kísérő segítségével.

 1. nap -  Budapest, Kathmandu
 2. nap -  Kathmandu
 3. nap -  Kathmandu, Lukla (2780 m), Phakding (2610 m)
 4. nap -  Phakding (2610 m), Namche Bazar (3450 m) 
 5. nap -  Namche Bazar (3450 m), Khumjung (3750 m), Khunde (3850 m) 
 6. nap -  Namche Bazar (3450 m), Tengboche (3860 m) 
 7. nap -  Tengboche (3860 m), Dingboche (4360 m)
 8. nap -  Dingboche (4360 m), Makalu kilátópont (5000 m)
 9. nap -  Dingboche (4360 m), Lobuche (4940 m)
10. nap - Lobuche (4940 m), Gorak Shep (5170 m), Everest alaptábor (5364 m)
11. nap - Gorak Shep (5170 m), Kala Phattar (5650 m), Dingboche (4360 m)
12. nap - Dingboche (4360 m), Chukhung (4750 m)
13. nap - Chukhung (4750 m), Island Peak (Imja Tse) alaptábor (5150 m)
14. nap - Island Peak-mászás (6189 m) 
15. nap - Island Peak-alaptábor - Dingboche

12/16. nap - Dingboche (4360 m), Namche Bazar (3440m)  
13/17. nap - Namche Bazar (3440 m), Lukla (2780 m) 
14/18. nap - Lukla, Kathmandu
15/19. nap - Kathmandu
16/20. nap - Kathmandu

17/21. nap - Kathmandu, Budapest
18/22. nap - Budapest

További információ

Szállás

Kathmanduban egyszerű szállodák két ágyas fürdőszobás szobáiban töltjük az éjszakákat. Ezek színvonala elmarad az európai szállodák színvonalától, a magyarországi vendégházak, panziók kategóriájába tartoznak. A gyalogtúra alatt menedékház két ágyas egyszerű szobáiban alszunk. A vizesblokkok a folyosókon találhatók.

Czinke István
Tapasztalt világjáró, megszámlálhatatlan túra fűződik a nevéhez. Otthon van Toszkánában vagy Franciaországban ugyanúgy, ahogy Peru és a Himalája ösvényeit is jól ismeri.
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!

Részletes program
1. nap - Budapest, Kathmandu

Repülőnk menetrendjétől függően a délutáni órákban indulunk a budapesti repülőtérről. Kathmanduba egy európai, majd egy ázsiai átszállással érkezünk. Az éjszakát a repülőn utazással töltjük.
Ellátás: repülőkön megszokott

2. nap - Kathmandu

A reggeli órákban érkezünk meg a kathmandu-i repülőtérre, ahol már várnak ránk helyi vezetőink, akik a szállásunkra visznek bennünket. Hotelünk a rendkívül népszerű Thamel negyedben található, amely a Nepálba utazó hátizsákosok és kalandkeresők nyüzsgő találkozóhelye. A nap hátralévő részét pihenéssel vagy a városrész felderítésével töltjük. A finom ételek, az új ízek és illatok, az aprócska boltok és a semmihez sem fogható, élettel teli ázsiai forgatag hangulata minket is gyorsan magával ragad.
Szállás: hotel

3. nap – Kathmandu, Lukla (2780 méter), Phakding (2610 méter)

Korán reggel ébredünk, izgalmas nap vár ránk. Egy zamatos tea vagy kávé a hotel éttermében jólesik, mielőtt elindulunk a belföldi repülőtérre. Végighajtunk az ébredező városon, a busz ablakán kibámulva olyan érzésünk támad, mintha egy regény lapjai kelnének életre: riksák, pöfögő „ezer éves” autók haladnak el mellettünk. A repülőtéren igazi ázsiai káosz fogad minket, ahol bár furcsa, mindenki tudja a dolgát. A gépmadarunk, egy 20 fős kisgép vidáman emelkedik a levegőbe, s mihelyt elhagyja Kathmandu légterét, újra feltűnnek a Himalája égbe törő csúcsai. Luklában landolunk, itt teherhordóink várakoznak, akik poggyászainkat viszik majd az elkövetkezendő napokban. Luklából (2850 méter) a délután folyamán egy rövid gyaloglás vár ránk egy ligetes erdei úton a Dudh Koshi -folyó völgyében Phakding faluig, ahol a szállásunk is lesz.
Túratávolság: 6 km; szint le: 200 méter
Szállás: menedékház

4. nap - Phakding (2610 méter), Namche Bazar (3450 méter)

Phakdingból a Dhud Koshi-folyó völgyét követve kígyózik az ösvény Namche Bazárba, a környék legnagyobb településére. Utunk kezdetben enyhén emelkedik, átkelünk néhány szédítő magasság felett keresztülívelő függőhídon, majd feltűnnek az első hatezer méteres csúcsok. Az utunkat szegélyező menedékházak egyikében fogyasztjuk el ebédünket, hogy egy meredekebb kapaszkodó leküzdéséhez erőt gyűjtsünk. Ahogy felfelé baktatunk, először pillanthatjuk meg utunk során a világ legmagasabb hegycsúcsát, a gigantikus Everestet! Délután érkezünk meg a „sherpák fővárosába”, a festői szépségű környezetben elterülő Namche Bazarba. Miután elfoglaltuk szállásunkat, szabadidőnket a hegyi város felfedezésével tölthetjük. A magasság ellenére túraboltok, kávézók és illatos pékségek sora várja az idelátogatót, sőt, itt még internetezésre is lesz lehetőség.
Túratávolság: 10 km; szint le: 100 méter, fel: 900 méter
Szállás: menedékház

5. nap - Namche Bazar (3450 méter), Khumjung (3750 méter), Khunde (3850 méter)

Ma akklimatizációs túrára indulunk Namche Bazarból. Egy meredek ösvényen kapaszkodunk fel az egykori reptér irányába, majd a japán tulajdonban lévő Everest View hotel (3890 méter) felé kanyarodunk. Csodaszép tájon túrázunk, körülöttünk hófedte hatezres csúcsok: Thamserku (6678 méter), Kangtega (6783 méter) és a feledhetetlen gránitorom, az Ama Dablam (6814 méter) tömbje pompázik. Tiszta időben a hotel teraszáról látható a Lothse és a gigantikus Everest. Egy kis gyalogúton leereszkedünk Khumjungba, amely Edmund Hillarry alapítványának köszönhetően egy rendkívül rendezett falucska. Itt működik a sherpa gyerekek oktatását ellátó Hillarry - iskola. Meglátogatjuk az iskolát, megebédelünk a helyi étteremben, majd átsétálunk a szomszéd faluba és megnézzük a khundei magashegyi kórházat. Ez a kórház egy európai számára elég egyszerűnek tűnik, de a helyiek és a rászoruló turisták nagy áldásnak tekintik. Fölkapaszkodunk a Khunde fölötti gerincre, majd a túloldalon visszaereszkedünk szállásunkra.

Túratávolság: 7 km; szint le: 600méter, fel: 600 méter
Szállás: menedékház
6. nap - Namche Bazar (3450 méter), Tengboche (3860 méter)

Reggel búcsút mondunk egy időre Namche Bazártól és egyben a „nepáli civilizáció”-tól is, mert az elkövetkezendő napokat nomádabb körülmények között töltjük majd. A Dhud Koshi-völgyében haladunk tovább a Khumbu-völgy irányába, utunkat egész nap az Ama Dablam lebilincselő látványa kíséri. A túra kezdeti szakasza a hegy oldalában halad, és enyhén emelkedik, majd meredeken ereszkedik le a folyómederhez. Itt pihenünk, eszünk és erőt gyűjtünk a Tengboche előtti igen meredek fenyves erdőben haladó emelkedő leküzdéséhez. Tengbochébe sztúpák mellett gyalogolunk be. Az itt található kolostor a térség legjelentősebb lelki központja. 1919-ban Lama Guru alapította, de 1934-ben egy földrengés romba döntötte maga alá temetve a szellemi vezetőt. A földrengés után nemzetközi segítséggel építették újjá. Ha időben érkezünk meg, részt vehetünk a délutáni szertartáson, amely egy életre szóló élmény, ám ha lekéssük, akkor se szomorkodjunk, mert a másnap reggel pótolhatjuk. Szállásunk a kolostor közelében egy menedékházban lesz, amelynek ablakából tiszta időben még az Everestet is láthatjuk.
Túratávolság: 10 km; szint le: 550 méter, fel: 900 méter
Szállás: menedékház

7. nap - Tengboche (3860 méter), Dingboche (4360 méter)

Szállásunkról korán reggel átsétálunk a buddhista kolostor szertartására, ahol rendszerint megjelennek a Tengbochében éjszakázó turisták. A nagy többség csak kíváncsiskodik, de akadnak, akik meditálni jönnek a mantrákat mormoló szerzetesek imáit hallgatva. Akár így, akár úgy, de mindenkinek jólesik a lelki gyakorlat, mielőtt nekivág a világ egyik legfantasztikusabb túrájának. Tengbochéből az út kezdetben lefelé vezet, eléri az Imja Khola folyó fölött átívelő függőhidat, majd meredek emelkedésbe kezd. Elmaradnak a fákat felváltják a bokrok, cserjék, megérkeztünk a sziklavilágba. Pangboche falunál elérjük a négyezer méteres magasságot, és ezt megünnepelendő megállunk egy könnyű ebédre. Nem minden nap van hasonló csodában részünk, amikor szerény ebédünk elfogyasztása közben a hátteret hat-hétezres csúcsok szolgáltatják. Étkezés után még másfél-két órás túra vár ránk szállásunkig, Dingbocheig.
Túratávolság: 10 km; szint le: 200 méter, fel: 800 méter
Szállás: menedékház

 
8. nap - Dingboche (4360 méter), Makalu kilátópont (5000 méter)

Az emberi szervezetnek időre van szüksége, hogy képes legyen alkalmazkodni a magashegyi körülményekhez (a levegő lecsökkent oxigéntartalmához), ezért a mai napot egy rövid, de meredek akklimatizációs túrára szánjuk. Először a falu fölött mintegy 300 méterre magasodó Nangkarshang sztúpákhoz mászunk fel, majd azokkal, akik nem érzik túl fáradtnak magukat, folytatjuk túránkat a gerincen 5000 méteres magasságig. A látvány lebilincselő! Látjuk a már ismert Thamserkut, a Kangtegát, az Ama Dablam csúcsát, a Khumbu-völgy irányában a Taboche-, Cholatse-csúcsot, a Lhotsét, a Makalut és az Island Peak-et egyaránt. Akik a csoportból az Island Peak csúcsára tartanak, először van alkalmuk szemtől szemben állni a hófedte heggyel, keresgetni a felfelé vezető utat, latolgatni a sikeres csúcsmászás esélyeit. A már ismert úton térünk vissza szállásunkra, Dingbochébe.
Túratávolság: 6 km; szint le: 650 méter, fel: 650 méter
Szállás: menedékház

9. nap - Dingboche (4360 méter), Lobuche (4940 méter)

A faluból reggel újra felkapaszkodunk a meredek emelkedőn a sztúpákhoz, majd innen szintben a hegyoldalban haladunk a Khumbu-völgy permén egészen Thukláig (4620 méter). Itt megpihenünk, mert egy nagyon nehéz emelkedő következik a thuklai hágóba (4840 méter). Ez a 200 méteres szintkülönbség tengerszinten nem okozna nagy gondot, de 4500 méter magasság fölött már nem olyan virgonc az edzett túrázó sem… A hágóba felérve jól esik elterülni a földön és boldogan, elmajszolni egy szelet csokoládét. Rengeteg „memory” követ találunk itt, amelyek a Himalája örök birodalmában bolyongó lelkeknek állítanak emléket. A hágóból a Khumbu-gleccser oldalában haladunk Lobuchéig, ahol mai szállásunk lesz.
Túratávolság: 8 km; szint le: 80 méter, fel: 700 méter
Szállás: menedékház

 
10. nap - Lobuche (4940 méter), Gorak Shep (5170 méter), Everest alaptábor (5364 méter)

Lobuchéből tovább követjük a Khumbu-gleccser jégfolyamát, morénadombokat mászunk meg, majd leereszkedünk a gleccser pereméhez. Egy alkalommal a Khumbu egyik oldalgleccsere a Changri Shar keresztezi utunkat, de könnyen átkelhetünk rajta, mert felszínét vastag morénás anyag fed, megkönnyítve így az áthaladást. A déli órákban érjük el túránk legmagasabban fekvő menedékházát Gorak Shep-ben. Itt megebédelünk, és délután több opció közül választhatunk.
Túratávolság: 5 km; szint le: 100 méter, fel: 350 méter
1. Felmászhatunk vezetőinkkel a Kala Patar 5650 méteres csúcsára, ahonnan fantasztikus a panoráma: a lenyugvó nap az Everestet aranysárgára festi.
Túratávolság: 5 km; szint le: 450 méter, fel: 450 méter
2. Egy igen szép panorámaösvényen eltúrázhatunk az Everest-alaptáborba, ahonnan az Everest megmászására indulnak az expedíciók. Az út rendkívül látványos, de fárasztó, mert a Khumbu-gleccser oldalmorénáján halad, nehéz terepen kígyózik. Az út során többször láthatjuk a világ legmagasabb hegyét, amint az ég felé tör tekintélyt sugárzó csúcsával a körülötte úszkáló felhők között.
Távolság: 9 km; Szint le: 400 méter, fel: 400 méter
3. Aki fáradt, a nap hátralévő részét pihenéssel töltheti.
Szállás: menedékház

11. nap - Gorak Shep (5170 méter), Kala Phattar (5650 méter), Dingboche (4360 méter)

Hajnalban, napfelkelte előtt elindulunk a Kala Patar csúcsra, hogy láthassuk az Everest mögött felkelő napot. Gorak Shepből az ösvény folyamatosan emelkedik, jól kijárt egyszerű terep, mintha nem is 5000 méter magasan lennénk. A Kala Patar a Pumori előcsúcsa, a legkedveltebb túracsúcs a régióban, mert technikailag könnyű és a tetejéről fantasztikus a panoráma az Everestre, illetve a Khumbu-régióra. A csúcson rövid fotózás, majd a reggeli hideg időjárásra való tekintettel elindulunk lefelé a hegyről. Ahogy a nap első sugarai elérik a Kala Patar tömbjét, az idő hirtelen melegedni kezd, ez jól esik átfázott tagjainknak.
Túratávolság: 5 km; szint le: 450 méter, fel: 450 méter.
Visszatérésünket követően a menedékházban megreggelizünk, majd elindulunk a Khumbu-gleccser folyásirányát követve a már általunk is ismert úton, vissza Dingboche faluba. Lefelé könnyebben megy a gyaloglás, elhaladunk Lobuche mellett, a thuklai-hágóból szinte leszaladunk. Nem értjük, miért is volt olyan nehéz néhány nappal ezelőtt megmászni. A délután folyamán érjük el szállásunkat.
Túratávolság: 13 km; szint le: 1050 méter, fel: 80 méter
Szállás: menedékház

12. nap - Dingboche (4360 méter), Chukhung (4750 méter)

Ma reggel két részre szakad a csapatunk. A mászók az Island Peak völgyében indulnak el Chukhung falu irányába, a túrázó csapatunk Tengboche faluba fog leereszkedni. Mindkét csapatot természetesen túravezetők kísérik. A mászó csapat útja egy széles völgyben halad felfelé a piciny faluig, amit néhány órás gyaloglással érünk el. Chukhung lélegzetelállító környezetben fekszik a Lhotse lábánál, egy hegyi amphiteatrum közepén. Korán érkezünk meg, de a délutánt pihenéssel töltjük, mert minden erőnkre szükség lesz az elkövetkezendő napokban.
Túratávolság: 5 km; szint fel: 400 méter
Szállás: sátor

 
13. nap - Chukhung (4750 méter), Island Peak (Imja Tse) alaptábor (5150 méter)

Reggeli után elindulunk az Island Peak alaptáborba. Kezdetben a Lhotse gleccserének oldalmorénáján haladunk, föl-le haladva, majd a völgy kiszélesedik, ahogy eléri az Imja Tse tömbjét. A terep változatos, vastag morénatakaróval fedett. Hamar megérkezünk az alaptáborba, ahol teherhordóink már felállították sátrainkat. Megebédelünk, majd a délután folyamán vezetőink eligazítást tartanak a másnapi mászásról. Ellenőrizzük a hegymászó-felszereléseket és praktikus tanácsokat, hasznos ismereteket kapunk. A délután hátralévő részét pihenéssel, a mászásra való lelki felkészüléssel töltjük.
Túratávolság: 6 km; szint fel: 400 méter
Szállás: sátor Ellátás: ebéd, vacsora

14. nap - Island Peak-mászás (6189 méter)

Egy igen korai reggelit követően, hajnali két órakor indulunk a csúcsra. Utunk meredek kaptatóval kezdődik, sziklás-köves út vezet a magaslati táborig, amit 2-2,5 óra mászással érünk el. A tábor után meredek sziklaösvényen kell felkapszkodnunk, fejlámpáink fénye mellett. Mielőtt elérnénk a hóhatárt, egy kő kuloáron kell feljutnunk, ahol egy cikk-cakk ösvény kígyózik. Átmászunk egy keskeny, kitett gerincen, és elérjük a gleccsert. Itt felöltjük biztonsági hevedereinket, hágóvasainkat, majd egymással összekötve, jégcsákánnyal a kézben elindulunk a jégmezőn. A gleccserút kezdetben enyhén emelkedik, de a gerincre vezető végső szakasz egy helyenként 70 fokos hófal, amit előre rögzített kötelek segítségével mászunk meg. A gerincen egy szintén fix kötelekkel biztosított szakasz vezet az Island Peak 6189 méter magas csúcsára! A csúcson a panoráma leírhatatlan! Kalapál a szíved, forró boldogság önt el, legyőzted félelmeid, kitágítottad határaid! A hófalon kötélen kell leereszkedni, ami gyorsan megy, ha kellőképpen begyakoroltad. A már ismert gleccserszakaszon visszatúrázunk a gleccser pereméig, itt megszabadulunk a hágóvasaktól és learaszolunk a meredek lejtőn. A magaslati tábor érintésével érkezünk meg az Island Peak-alaptáborba.
Távolság: 7 km; szint fel-le: 1050 méter
Szállás: sátor
Ellátás: reggeli, csomagolt ebéd és vacsora

15. nap - Island Peak alaptábor (5150 méter), Dingboche (4360 méter)

Az alaptáborból boldogan indulunk le, magunk mögött hagyjuk Chukhung néhány házból álló települését, elhaladunk a Lhotse rettegett fala mellett, majd megérkezünk Dingbochébe. Mintha csak haza érkeznénk, olyan ismerős a menedékház, hisz az utóbbi napokban már aludtunk itt néhányszor. Egy kiadós vacsora, egy finom menta tea, otthonosan mozgunk már a himalájai konyhaművészetben.
Távolság: 11 km; szint fel-le: 800 méter
Szállás: menedékház
Ellátás: reggeli

12/16. nap - Dingboche (4360 méter), Tengboche (3860 méter), Namche Bazar (3440 méter)

Megreggelizünk és elindulunk az Imja Khola medre mellett kígyózó túraúton a völgy irányába. Mesebeli ez a hegyi világ! A himalájai csúcsok rendületlenül nyújtózkodnak az ég felé, gleccserek terpeszkednek a hegyek oldalában, miközben szellő simogatja nap perzselte arcunk. Vidáman haladunk lefelé, már van elég levegőnk beszélgetni, hisz egyre több az oxigén. Elhaladunk az Ama Dablam mellett, amit újra megcsodálunk, délben megérkezünk a tengbochei kolostorhoz, ahol megebédelünk. Innern egy meredek szerpentinen ereszkedünk le a Dudh Koshi-folyó partjára, majd egy kaptatón és egy szintben vezető panoráma útvonalon érjük el a "sherpák fővárosát", Namche Bazárt. Újra visszaérkeztünk a "civilizációba", itt már minden van, ami a kényelmünket szolgálja. Vacsoránál  elégedetten élvezhetjük a nepáli hegyi konyhaművészet alkotásait!
Túratávolság: 18 km; szint le: 1700 méter, fel: 750 méter
Szállás: menedékház

13/17. nap - Namche Bazar (3440 méter), Lukla (2780 méter)

Elindulunk gyalogtúránk utolsó erőpróbáján a Dudh Koshi-folyó völgyében Lukláig. Namchéból leereszkedünk azon a szerpentinen, amely idefelé oly nehezen megmászhatónak tűnt, majd a folyó völgyében, sherpa falvakon, fenyves erdőkön át haladva vezet tovább az út. A kopár tájat a zöld váltja fel, a sziklahavasok a távolba vesznek. Késő délután baktatunk be Luklába, ahol hegyi kalandunk utolsó szállása lesz. A Himalaja Lodge bárjában már európai ételeket is ehetünk, s kortyolhatjuk a zamatos Everest sört.
Túratávolság: 16 km; szint le: 900 méter, fel: 300 méter
Szállás: menedékház

 
14/18. nap – Lukla, Kathmandu

Egy korai gépmadárral indulunk vissza Kathmanduba. A gép lomhán hagyja el a kifutót, olyan érzés ez, mintha még ő is maradna. A kisrepülő ablakán kinézve búcsút intünk a Himalája felejthetetlen és nagyszerű vonulatának. Délelőtt érkezünk a belföldi reptérre, innen a Thamelbe, Kathmandu turista negyedébe utazunk a már jól ismert hotelünkbe. A délutánt igény szerint pihenéssel vagy vásárlással töltjük.
Szállás: hotel
Ellátás: reggeli

15-16/19-20. nap - Kathmandu

Ezt a két napot Kathmandu és környékének felderítésével tölthetjük. Szállodánkból lsétálunk a híres Durbar Square főterére, ahol hindu templomokat és palotákat láthatunk, utána vezetőnk előzetes útmutatásával szabadprogram során kereshetjük fel a környék nevezetességeit. A főváros központjától néhány kilométerre található a két egykori királyi város: Patan és Bhaktapur, ahol csodaszép épületeket járhatunk be, illetve bepillantást nyerünk a nepáliak mindennapi életébe. Ellátogathatunk a „majmok templomához”, a Swayambhunath sztúpához és a világ egyik legnagyobb sztúpájához, a Bouddhnath-hoz, amely a világörökség része. A városlátogatás fáradalmainak kipihenésére szervezünk egy raftingtúrát is az egyik himalájai folyón.
Szállás: hotel
Ellátás: reggeli

 
17/21. nap – Kathmandu, Budapest

Délelőtt elhagyjuk a hotelünket és a kathmandu-i nemzetközi repülőtérre utazunk. Menetrendszerinti járattal egy ázsiai és egy európai átszállást követően repülünk haza Magyarországra.

 
18/22. nap: Budapest

Érkezés Magyarországra.

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

a repülőtéri transzfereket, Kathmanduban négy éjszaka szállást hotelben, a hegyi túra alatt a szállást menedékházban, a teherhordók és a nepáli vezetők költségét, illetve a magyar nyelvű túravezetést valamit az útlemondási biztosítást.

Alapár nem tartalmazza: 

a nemzetközi repülőjegyet, az étkezéseket, a Kathmandu-Lukla repülőjegy árát, a nepáli vízum árát, a repülőtéri illetékeket, a belépőket, a fakultatív programok árát, a Sagarmata Nemzeti Park belépőjét, borravalókat és az utasbiztosítást.

Helyszíni költségek leírása: 

Nepál hazánknál valamivel olcsóbb ország. Egy ebéd ára Kathmanduban 5 -15 euro, a hegyekben a magassággal arányosan emelkednek az árak. Átlagosan háromszori étkezésre napi 15-20 euro elegendő.

Nepálban fizetendő költségek:
Sagarmata Nemzeti Park engedély: 3000 NRP Szükséges hozzá egy igazolványkép!
Nepáli vízum: 40 USD vagy 30 euro. Szükséges hozzá egy igazolványkép!
Kathmandu-Lukla-Kathmandu belföldi repülőjegy: 260 euro/fő
Kathmandu reptéri illeték a belföldi repülések alkalmával: 2×170 NRP
Kötelező borravaló a helyi vezetőknek, teherhordóknak: 60 euro/fő

 

 

Island Peak 4 napos kiegészítő hegymászóprogram ára: 159.000 Ft/fő

A program ára tartalmazza: a profi nepáli hegyi vezető költségét, a magyar túravezetést (7 fő felett!), a teljes ellátást az Island Peak alaptáborban, a kemping felszerelést (sátrak, étkező sátor, matrac), a fix kötelek kihelyezésének költségét, az Island Peak mászóengedély árát, valamint az útlemondási biztosítást.

A program ára nem tartalmazza: a személyes hegymászó felszerelés bérlésének költségét (heveder, biztosító eszköz, hágóvas, jégcsákány - kb. 30-40 euró/fő), a személyes hegyivezető díját, valamint az utasbiztosítás költségét.

 

Belépők:

Swayanbhunath: 200 NRP
Kathmandu: Durbar Square: 750 NRP
Patan: Durbar Square: 750 NRP
Pashupatinath: 1000 NRP
Bodhnath: 200 NRP
Baktapur: 1200 NRP

A fenti árak változhatnak. Az út során felmerülő esetleges többlet költségek az utazás résztvevőit terhelik! Megértéseteket köszönjük.
 

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
400 euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
300 euro/fő
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő + repülőjegyek.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

 

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Az utazás részvételi díját 300 Ft/Euro árfolyamig tudjuk garantálni! Amennyiben az Euro/USD árfolyam a kalkulált árfolyamnál magasabb, áremelésére kényszerülhetünk!

Kiutazási forma: 
egyénileg
Milyen felszerelést vigyek?

Táska: Célszerű egy nagy, 70-75 literes hátizsákba, vagy jó minőségű, strapabíró sporttáskába pakolnod felszerelésed nagy részét, hiszen a túra során a teherhordóink ezt viszik majd magukkal. Tekintettel arra, hogy hátizsákod nagy igénybevételnek lesz kitéve, ezért húzz rá egy nagy, műanyag zsákot, valamint a fontosabb holmikat is gondosan csomagold be az eső ellen. Felhívjuk figyelmedet arra, hogy bőröndöt semmi esetre se hozz magaddal! A napi túrák során legyen nálad egy kisebb, vízhatlan hátizsák, amelyben meleg ruhát, vizet, a személyes irataidat, illetve a fényképezőgépet tudod tartani. Célszerű a táskákat úgy megpakolni, hogy esetlegesen egyszerre is tudd vinni őket.
Hálózsák: Meleg hálózsákra van szükség, aminek a komfort tartománya legalább -5 fok. A menedékházak szobáiban nincs fűtés, az éjszakák hidegek lehetnek, ezért kérünk, hogy megfelelő hálózsákot hozz magaddal.
Túrabakancs: Kényelmes, vízálló, bejáratott túrabakancsra van szükség, amelyet már régóta használsz. Ha új bakancsod van, még az utazás előtt járasd be, nehogy az túrázás alatt törje fel a lábad. Pakolj be 3-5 pár vastag túrazoknit, illetve váltócipőt, vagy szandált.
Meleg ruházat: Javasoljuk a réteges öltözködést, a polár pulóver, szélálló ruházat, meleg aláöltözet, vízálló kabát és nadrág, sapka és akár két pár kesztyű használatát.
Napszemüveg: Nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen, célszerű a gleccserszemüveg használata.
Egyéb: Fejlámpa, pótelemek, kulacs, magas faktorú napkrém, túrabot, kamásli, kalap vagy kendő napszúrás ellen, tisztálkodáshoz nedves törlőkendő. Az Island Peak mászás során a sátrat, a derékaljat, valamint a hegymászáshoz szükséges felszereléseket irodánk biztosítja.

Egyebek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjárattal a Budapest - Kathmandu útvonalon. Célszerű irodánkra bízni a repülőjegy vásárlást, de egyénileg is elintézhető. Amennyiben egyénileg történik a jegyvásárlás, mindenképp előzetesen konzultálj irodánkkal!

A repülőjegyek aktuális ára:
Budapest - Kathmandu - Budapest:  280 - 320.000 Ft/fő (a jelentkezés időpontjától és a választott légitársaságtól függ.)
A Kathmandu - Lukla - Kathmandu belső repülőjegy  várható költsége: 260 euro/fő
 
Szállás: 

Kathmanduban egyszerű szállodák két ágyas fürdőszobás szobáiban töltjük az éjszakákat. Ezek színvonala elmarad az európai szállodák színvonalától, a magyarországi vendégházak, panziók kategóriájába tartoznak. A gyalogtúra alatt menedékház két ágyas egyszerű szobáiban alszunk. A vizesblokkok a folyosókon találhatók.

Étkezés: 
A kathmandui szállásainkon reggelit kapunk, a hegyekben önellátó. Ugyanakkor nem szükséges sok élelmet magaddal hoznod itthonról, mert folyamatosan tudsz vásárolni, még a hegyekben is. Utunkat sok étterem kíséri, így minden nap lesz mód reggelizni, ebédelni, vacsorázni. Az éttermi árak a hegyekben nem magasak, de a magassággal egyenes arányosan nő az árszint. Átlagosan háromszori étkezés a hegyekben 2000-4000 Ft/fő/nap. Amit érdemes hoznod: Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az levesztett energiát a napi gyalogtúrák során. Jó, ha hozol pezsgőtablettákat, instant italporokat és tea filtert, amit a megvásárolt hideg, vagy meleg vízből könnyen kedvenc italoddá varázsolhatsz. Kizárólag palackos ivóvizet vagy forralt vizet lehet inni az út során, amely szintén mindenhol folyamatosan beszerezhető.
A területről: 
Nepál India és Kína területe között a Himalája területén fekszik. Területe másfél Magyarországnyi, lakóinak száma 25 millió, ebből Kathmanduban 3 millió fő lakik. Területe nagyon változatos, a dombvidéktől a 8000 méter feletti hegyláncokig.

Időjárás: 
A nepáli hegyekben a tavasz (március-május) és az ősz (október-november) a főszezon. Nyáron a monszun idején túl sok a csapadék, a tél pedig túlságosan hideg a túrázáshoz. A napi hőmérséklet 4000 méter alatt reggelente és éjszaka 0 és -10 C fok, napközben 15-18 C fok. 4000 méter felett az éjszakai és a hajnali hőmérséklet akár -15 C is lehet, napközben gyakran 0-10 C, de előfordulhat 0 C alatti hőmérséklet is. Napközben nagy a besugárzás, fontos a megfelelő UV-védelem a bőrnek és a szemnek is!
Reggelente általában tiszta az idő, süt a nap, délután felhők jelennek meg, beborul. Ha süt a nap, melegnek érezzük az időt, ha elborul, rögtön fázni kezdünk. Csapadékra 3500 méter alatt eső, fölötte hó és havas eső formájában kell számítani. Ha hó esik, általában hamar elolvad. Kathmanduban meleg nyári időre kell számítani, éjszaka 18-20 C, napközben 25-30 C.
Csomagolás: 
A repülőn feladható csomag maximális súlya 20 kg, míg a kézipoggyászé 5 kg lehet. Fontos, hogy az útleveled és minden értékes dolgot a kézipoggyászba pakolj! Figyelj arra, hogy a felszállás előtt ne legyen nálad semmilyen szúró-vágó eszköz (pl. bicska), mert ezeket a repülőtér dolgozói elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba, amit feladsz a repülőre. Mivel néha előfordul, hogy a feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra, így javasoljuk, hogy legyen rajtad a túracipőd, valamint vigyél fel magaddal a gépre meleg ruhát, illetve az esőkabátod.
Vízum: 
Magyar állampolgárok a helyszínen, a kathmandui repülőtéren tudják a nepáli vízumot beszerezni. Ennek díja 40 USD, szükséges hozzá két igazolványkép, valamint a hazautazástól számított hat hónapig érvényes útlevél.
Biztosítás: 
Kötelező! Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Ezt az irodánkban kedvezményesen meg tudod kötni. A utazás ára tartalmazza az útlemondási biztosítást.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!