Ennstali Alpok

3 napos túra

Két kétezres csúcs megmászását ígéri ez a túra, melyek az Enns völgye mellett magasodnak. Utunkat egy monumentális sziklafalon kezdjük, egy csodaszép gerincen folytatjuk, és egy vízesés mellett fejezzük be.

FőoldalEurópaAlpokEnnstali Alpok

Alapár tartalmazza

a túravezetést, a szállást.

Alapár nem tartalmazza

az utazást, az étkezést, és a biztosítást.

Hossz: 
3 nap
Létszám: 
7 - 12 fő

Nehézség:

A túra során minden nap fogunk nehéz (meredek, törmelékes, sziklás) terepen haladni. Utunk több szakaszon kitett sziklákon, gerinceken vezet, melyeken alapvetően nincs mesterségesen kiépített biztosítás (tehát a túra nem klettersteig!). Túravezetőink természetesen kötéllel segítenek, ha egy-egy szakaszon esetleg valaki végképp elbizonytalanodik, azonban ez jelentősen lassítja a csoport mozgását. Emiatt olyan emberek jelentkezését várjuk, akiknek nincs tériszonyuk, és egyensúlyérzékük is jó. A napi szintemelkedések az 1000 métert nem haladják meg, és a terep nehézsége miatt lassan is fogunk haladni. Emiatt, ha rendszeresen sportolsz (kerékpár, futás, túrázás), a napi adag teljesítésével egészen biztosan nem lesz problémád.
A vezetők utasításait mindenkinek be kell tartania saját biztonsága érdekében. Túráinkon kizárólag az irodánk által biztosított felszerelés használható.

1. nap - Gstatterboden, Haindlkarhütte
Délután 2 órakor találkozunk a Gstatterboden után lévő parkolóban (600 méter). Mivel túránk nem itt, hanem 5 km-rel visszább ér véget, egy autót áttelepítünk a végpontba. A felszerelések ellenőrzését és kiosztását követően a Haindlkarhüttébe (1120 méter) indulunk.
Már a parkolóból is jól látszik az a monumentális sziklafal, amelyen másnapi utunk vezet. A házhoz egy meredek patakvölgyet kísérve jutunk fel, hogy ott teljes pompájában elénk táruljon a sziklák látványa, amelyet a teraszon ücsörgő túrázók mindegyike megigézve bámul. Szállásunk elfoglalása után mi is követjük példájukat, hiszen a lenyugvó nap narancsos fényeibe öltözött sziklák látványától egyszerűen nem lehet elszakadni. A teraszon szerencsére egy nagy fénykép is akad, melynek segítségével könnyedén beazonosíthatjuk másnapi utunkat, a Peternpfadot. Eleinte nem is nagyon hisszük el, hogy ott fel lehet menni. Valóban, a Peternpfadot – bár jelzett turistaút – nem árt komolyan venni: ez tulajdonképpen egy kettes nehézségű 500 méter szintemelkedésű mászóút, melyről gyönyörű kilátás nyílik az egész vidékre, az Enns völgyére, és a mellette vezető sziklautakra is.
Szintemelkedés: 520 méter, menetidő kb. 2 óra

2. nap – Haindlkarhütte, Peternpfad, Planspitze csúcs (2117 méter), Hesshütte
Jelzett turistaúton indulunk a Peternpfad beszállása felé, majd azon keresztül a Peternscharte nevű nyeregbe, ahonnan többnyire a gerincen túrázunk a Planspitze 2117 méteres csúcsára. Visszaereszkedünk a nyeregbe innen pedig a Hesshütte felé vesszük az irányt.
A háztól korán reggel indulunk a fal felé, váltakozva keresztezve néhány törmeléklejtőt és törpefenyő–sávot, míg elérkezünk a beszálláshoz. Itt kerülnek fel a sisakok, illetve a beülők is. Az út (szerencsére) nem vasalt, azonban több kitett szakasza van, ahol túravezetőink szükség esetén kötéllel biztosítják a csapatot. Az útvonal egy pilléren vezet egészen a hegygerinc tetejéig, így egész úton káprázatos kilátásban lehet részünk. Néhány órás mászás után megérkezünk a hegyvonulat gerincére egy kis nyeregbe (Peternscharte). Ezzel az izgalmak is alábbhagynak, mivel eztán már csak gyaloglásnak nézünk elébe. Rövid pihenő után a gerincen balra ÉK felé fordulunk, és a nyereghez legközelebb eső Planspitze csúcsát másszuk meg. Ez már csak párszáz méteres út, szintemelkedése még 140 méter. A csúcscsoki elfogyasztása után visszaereszkedünk a nyeregbe, és immár a hegyvonulat másik oldalán, két gerincnyúlvány megkerülése után érkezünk a Hesshüttéhez. Éjszakánkat itt töltjük.
Szintemelkedés fel 1000 méter, le 320 méter. Menetidő 8-9 óra.

3. nap – Jozefinensteig, Hochtor csúcs 2369 méter, Wasserfallweg, Gstatterboden
Korán kezdődik ez a napunk is. Reggel a háztól a Jozefinensteig felé indulunk, és a Hochtor 2369 méteres csúcsát másszuk meg egy szép gerincen. Lefelé ugyanitt jövünk, majd a ház érintésével a Wasserfallweg-en keresztül jutunk le az országúthoz.
A háztól egy rövid szakaszon törpefenyők között túrázunk, majd jól kitaposott ösvényen, törmeléklejtőn illetve sziklákon indulunk a Hochtor felé. Csaknem 500 méter szintet emelkedünk a hegyoldalban, melynek egy-két kitettebb szakaszán láncok könnyítik haladásunkat. Fáradságunk jutalmául csodás látványban lehet részünk, mikor a csúcstól légvonalban mintegy 600 méterre kiérünk egy gerinc-nyúlvány tetejére, innen ugyanis már csaknem minden irányba akadálytalanul nézhetünk körbe. A csúcsra vezető további párszáz métert már végig ezen a lassan emelkedő, helyenként kitett, éles gerincen tesszük meg, mígnem elérjük a Hochtor tetején magasodó csúcskeresztet. Rövid pihenő után ugyanezen az úton térünk vissza a házhoz, majd onnan észak felé indulunk. Mellettünk lassan elmarad a Hochtor, majd a Peternscharte és a Planspitze is, mi pedig az ún. Wasserfallwegen keresztül hagyjuk el a háznak is helyet adó lankás völgyet, hogy aztán 500 métert ereszkedjünk meredeken lefelé a sziklafal északi oldalában. Ez a szakasz elméletileg egy B jelű klettersteig út, de a Peternpfad megmászása után már egész biztosan nem fog nehézséget okozni. Könnyű mivoltát jól mutatja, hogy a kétirányú forgalom sem tiltott rajta.
Az országúthoz érve megszervezzük a kezdőponban hagyott autók elérését, és indulunk vissza Magyarország felé.
Szintemelkedés: fel 700 méter, le 1800 méter.

További információ

Szállás

Mindkét szállásunk turistaházban, hálótermekben lesz (matraclágerben). A szállásokon párna, takaró van, azonban a hálózsákbélés használata kötelező, ezért kérjük, hogy azt mindenképpen hozz! Egy könnyű nyári hálózsák is jó szolgálatot tehet, de – minthogy felszerelésünket végig magunkkal kell vinni – a túlságosan nagy és nehéz hálózsák cipelését nem javasoljuk! A házakban mosdó van, zuhanyozó azonban nincs, a tisztálkodási lehetőségek ennek megfelelők.

Amennyiben programunk tetszik, de nem tudsz rajta részt venni, mert az időpont nem megfelelő, esetleg barátaiddal, munkatársaiddal szeretnél utazni egyedi szervezésben, saját igényeid szerint, akkor kérjük, hagyj üzenetet, munkatársunk hamarosan elkészíti az ajánlatot számodra.  (» Itt hagyhatsz üzenet.)
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:
» Dolomitok sziklaalakzatai - 5 nap
» Via ferrata a Garda-tó környékén - 5 nap
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

a túravezetést, a szállást.

Alapár nem tartalmazza: 

az utazást, az étkezést, és a biztosítást.

Előleg: 

18.000 Ft/fő, amely jelentkezéskor fizetendő.

Hátralék: 

27.000 Ft/fő, amely jelentkezéskor fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg
Milyen felszerelést vigyek?

Fontos a jó, magashegyi körülményekre is alkalmas felszerelés (jól bejáratott bakancs, esőkabát, esőnadrág, szélálló ruházat, meleg ruha, belső hálózsák, kényelmes hátizsák, napszemüveg). A mászáshoz szükséges felszerelést (sisakot) mi biztosítjuk. Mivel a túra során teljes felszerelésünket a hátunkon kell vinni, igyekezz csak a szükséges felszerelést bepakolni, máskülönben a nagy súly a haladásodat jelentősen lelassítja, ez pedig az egész csoport mozgását akadályozza.
Mivel a túra során teljes felszerelésünket a hátunkon kell vinni, igyekezz csak a szükséges felszerelést bepakolni, máskülönben a nagy súly a haladásodat jelentősen lelassítja, ez pedig az egész csoport mozgását akadályozza.

Egyebek
Kiutazás: 

A kiutazás egyénileg történik, ajánlott útvonal: Budapest - Hegyeshalom - Parndorf - Eisenstadt - Traboch (S6) - Hieflau (B115) - Gstatterboden (B146). A kérdéses parkoló Gstatterboden után a N47 35.045 E14 36.762 koordinátán van, az úttól balra, ha a fenti útvonalat követjük! Az út hossza a parkolóig Budapestről 430km.

Szállás: 

Mindkét szállásunk turistaházban, hálótermekben lesz (matraclágerben). A szállásokon párna, takaró van, azonban a hálózsákbélés használata kötelező, ezért kérjük, hogy azt mindenképpen hozz! Egy könnyű nyári hálózsák is jó szolgálatot tehet, de – minthogy felszerelésünket végig magunkkal kell vinni – a túlságosan nagy és nehéz hálózsák cipelését nem javasoljuk! A házakban mosdó van, zuhanyozó azonban nincs, a tisztálkodási lehetőségek ennek megfelelők.

Étkezés: 
A házakban van lehetőség meleg étel, innivaló, csoki vásárlására. A túrákra ajánlatos szendviccsel, csokival, müzli-szelettel, szőlőcukorral készülni. Nagyon fontos, hogy menet közben nem lesz lehetőségünk vízvételre, ezért legalább 2 literes palackot hozz!
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!