Dolomitok ismeretlen csúcsai

5 napos via ferrata túra

Colfosco és Corvara a Dolomitok északnyugati részének két legnagyobb üdülő- és sítelepülése. A térséget Alta Badiának nevezik, ahol több mint 400 km hosszan jelzett turistautak, via ferraták és más sporttevékenységek várják a kikapcsolódni illetve az aktív nyaralásra vágyókat.
Erre a csodálatos környékre szeretnénk elkalauzolni a velünk utazókat.

FőoldalEurópaAlpokDolomitokDolomitok ismeretlen csúcsai

Alapár tartalmazza

a 4 éjszaka szállást kempingben, a szervezést, a magyar nyelvű túravezetést és a via ferrata felszerelések bérleti díját.

Alapár nem tartalmazza

az utazást, az étkezést, a biztosítást, a belépőket és a felvonó árát.

Hossz: 
5 nap
Létszám: 
9-15 fő

Nehézség:

A via ferrata, vagy németül klettersteig mesterségesen kiépített szikla utat jelent, ahol a meredek szakaszokon drótkötelek, fémlétrák és lépések segítik a turisták haladását. A via ferrata során speciális biztosító eszközökkel haladunk előre, melyek helyes használatát a túravezetők elmagyarázzák, és folyamatosan figyelemmel kísérik. Az általunk bejárt túrák viszonylag könnyűnek számítanak a via ferraták világában (B/C/D nehézségűek). Olyan emberek jelentkezését várjuk, akiknek nincs tériszonyuk. Ha rendszeresen sportolsz (kerékpár, futás, túrázás, sziklamászás), könnyebben tudod teljesíteni a napi adagot. Amennyiben úgy döntesz, a napi távot ki is hagyhatod. A vezetők utasításait a hegyen mindenkinek be kell tartania saját biztonsága érdekében. Túráinkon kizárólag az irodánk által biztosított felszerelés használható.

 

1. nap - Budapest, Colfosco
Utazás a Dolomitokban található Colfosco városába. Sátorverés után rövid eligazítást kapsz a via ferrata felszerelés használatáról és tájékoztatást az előtted álló napokról.

2. nap - Colfsco, Passo Gardena, Piz da Cir V (2520m), Gran Cir (2594m), Colfosco
Az első túranapunkon két könnyebb ferrátával indítunk. A kempingből autóinkkal elmegyünk a Gardena hágóba (Passo Gardena) és innen indulunk Cir csúcsok két ormának a megmászására. Az első pár száz méteren havasi réten keresztül haladunk, majd a felvonó fenti állomását elhagyva a sziklák világába érünk. Egy kisebb szakadékon felmászunk és elérjük a gerincet, ahol a via ferrata kezdődik. Itt felvesszük a beülőket és via ferrata kantárt, majd elkezdjük a mászást. Egy létra, több közel függőleges szakasz és egy kis sziklafülkében lévő Madonna szobor után hamarosan a csúcs alatt találjuk magunkat (1 ó). A csúcs maga nagyon kis alapterületű, alig pár ember fér el rajta, ide egy rövid szakaszon kell felmászni. A csúcsról egy másik szakadékvölgyben mászunk le, ami hamar kiszélesedik, habár a meredeksége nem csökken.
Amint elérjük a havasi mezőt, balra fordulunk egy kis ösvényen, hogy megközelítsük a Gran Cirt. Itt nem lesz annyi nehézség és mászás, mint az előző ferrátánál, bár néhol meglepő helyeken vezet el az út és olyankor bizony szükség van a drótra. A csúcson a kereszt mellett a megérdemelt csúcscsoki elfogyasztása, a kilátás és pihenő vár ránk. Körben a Dolomitok csúcsai és már lehet látni a következő két túránk úticélját is. Vissza a már megismert úton, majd miután kiértünk a sziklás részről, szépen lesétálunk az autóinkhoz, majd vissza a kempingbe.

Szint: 600 méter fel, 600 méter le, menetidő: 6 óra
Nehézség: B/C

3. nap - Colfosco, Via Ferrata Brigata Tridentina, Rifugio Franco Cavazza al Pisciadu, Colfosco
A VF Brigata Tridentina 750 m mászást foglal magába és egyáltalán nem szabad lebecsülni. Az egyetlen baj ezzel a túrával, hogy túl közel van az úthoz, könnyű a megközelítése, így egy szép napon elég zsúfolt tud lenni. A mászás az egyik legjobb és legszebb a Dolomitokban, végig csadaszép kilátással a Badia völgyre, Colfoscóra és Corvarára, a kempingünkre (még a sátrainkat is felfedezhetik az éles szeműek) illetve a Sassongherre. A via ferratát a parkolóból kb. 10 perc alatt érjük el, így már az autóinknál be fogunk öltözni. Az első mászás nem nehéz, habár a reggeli órákban lehet nyirkos, így egy picit csúszós. Az első szakasz hamar véget ér, innen egy enyhén emelkedő ösvényen folytatjuk utunkat a második szakasz felé, amit olyan 15-20 perc alatt el is érünk. Itt a ferrata egy vízesés mellett vezet el és egyre meredekebbé, néhol függőlegessé válik. Hosszú-hosszú métereken keresztül mászunk, miközben a lábaink alatt ott az egész völgy. A falszakasz feljebb völggyé szélesedik, ahol alkalmunk nyílik egy kis pihenőre, regenerálódásra az utolsó és egyben legnehezebb rész előtt. Ez pedig a Torre Exner függőleges fala, ahol több helyen létrák is segítik az előrehaladásunkat. A ferrata vége stílszerűen egy 7-8m hosszú függőhídon vezet keresztül. A híd után már szinte vége a ferrátának, pár méter és kint vagyunk egy széles hegyháton, ahonnan már csak 15-20 perc a menedékház. Ez a túra nem csúcson ér véget, ám nem meglepő módon mindenki elégedett lesz magával. Az pedig, hogy egy ház van fent, még nagyszerűbbé teszi az érzést, amit egy sörrel is ünnepelhetünk. A Rif. F. Cavazza al Pisciadu nevet viselő házből egy kezdetben szakadékszerű völgyön vezet keresztül az utunk, ami lejjebb kiszélesül és kicsit enyhül a lejtése és egyenesen a parkolóhoz vezet. Itt a fenti szakaszokon még van drót, ezért érdemes magunkon hagyni a via ferrata felszerelést.

Szint: 700 méter fel, 700 méter le, menetidő: 7 óra
Nehézség: C

4. nap - Colfosco, Via Ferrata Piz da Lech, Piz da Lech (2911m), Colfosco
Az utolsó túranapunkon a Sella csoport egyik csúcsát, a 2910 méteres Piz da Lech-et másszuk meg. Autóval a pár kilométerre lévő Passo Campolongohoz (1875m) megyünk és innen sétálunk fel a Cafe Boe nevezetű helyre. Innen felvonóval megyünk tovább, nyerünk pár száz méter szintet, utána lesz még bőven. A felvonó felső állomásától rövid sétával érjük el a sziklafal tövét és a ferrata kezdetét. Az út kezdete még könnyű, aztán rövidebb, de kissé mászósabb szakaszok következnek. A ferrata fénypontja két, egyenként 15 méter magas létra megmászása, ahol alattunk csak a nagy üresség lesz. A létrák után ismét könyebbé válik a terep és idővel a drót is véget ér, kiérünk az ellaposodó csúcsra. A csúcs maga egy keskeny gerinc, természetesen kereszttel. Innen látni fogjuk az Cir csúcsokat, az előző napi túránk végét és a menedékházat, ahol olyan finom volt a sör. A csúcsról egy kis mászás után elég sokáig fogunk kacskaringózni lefelé, majd lesz még egy mászás, létra, végül elérjük a felvonót. Ha szerencsénk van, elkapjuk az utolsó „járatot”, ha nem, akkor sétálhatunk.

Szint: 450 méter fel, 450 méter le, menetidő: 6 óra
Nehézség: C/D

5. nap - Colfosco, Lienz, Oberdrauburg, ÖTK Pirknerklamm klettersteig, Budapest
Reggel indulunk el colfoscoi kempingünkből és másfél órás autózást követően érkezünk meg a Lienz mellett található szurdokvölgy bejáratához. A szurdok falán kialakított rövid, de izgalmas ferrata kanyarog, ami az utazásunk végén lehetőséget biztosít egy utolsó, kellemes mászásra. A késő esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Szint: 240 méter fel, 240 méter le, menetidő: 2 óra
Nehézség: C

További információ

Szállás

Kempinges szállásunk a belvároshoz közel egy patak partján helyezkedik el, ahol kisbolt és étterem is található. A vizesblokkok nagyon szépek, meleg vizes fürdésre van lehetőség. Sátor, derékalj, hálózsák mindenképpen szükséges, mert hűvösek lehetnek az éjszakák. Lehetőség van korlátozott számban a közeli panzióban kétágyas szobákban megszállni, vagy a kemping területén 2 vagy 4 személyes fa bungalókban, ennek részleteiért keresd irodánkat.

Amennyiben programunk tetszik, de nem tudsz rajta részt venni, mert az időpont nem megfelelő, esetleg barátaiddal, munkatársaiddal szeretnél utazni egyedi szervezésben, saját igényeid szerint, akkor kérjük, hagyj üzenetet, munkatársunk hamarosan elkészíti az ajánlatot számodra.  (» Itt hagyhatsz üzenet.)
Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Ez az ajánlatunk jelenleg nem elérhető.
Kérjük, válasszon az elérhetőek közül az alábbi gombokkal!
Hasonló utazások, nyaralások:
» Dolomitok sziklaalakzatai - 5 nap
» Via ferrata a Garda-tó környékén - 5 nap
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

a 4 éjszaka szállást kempingben, a szervezést, a magyar nyelvű túravezetést és a via ferrata felszerelések bérleti díját.

Alapár nem tartalmazza: 

az utazást, az étkezést, a biztosítást, a belépőket és a felvonó árát.

Helyszíni költségek leírása: 

a felvonó várható ára: 20 Euro/fő

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
20 Euro/fő
Várható költőpénz szükséglet: 
Ajánlott költőpénz: kb. 80-100 Euro, amely egyéni igényektől függően változhat.
Előleg: 

23.000 Ft/fő, amely jelentkezéskor fizetendő.

Hátralék: 

34.900 Ft/fő, amely utazás előtt 30 nappal fizetendő.

Kiutazási forma: 
egyénileg
Milyen felszerelést vigyek?

Szükséged lesz egy lehetőleg kétrétegű sátorra, valamint meleg, legalább 0-5 C fok komfort tartományú hálózsákra és polifoamra. A napi túrákhoz egy, 25-30 literes hátizsák használata ajánlott, amelybe az irodánk által biztosított via ferrata felszerelés is belefér (beülő, sisak, kötél, karabiner).

Öltözet: kemény talpú túracipő vagy túra bakancs, esőkabát, esőnadrág, meleg felső ruházat, túra nadrág, sapka vagy kalap a nap ellen, kulacs, fejlámpa, túrabot, napszemüveg, napvédő krém, via ferratás kesztyű, váltócipő, nedves törlőkendő a tisztálkodáshoz. A jó minőségű túracipő, esőkabát és esőnadrág fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda. Olyan bakancsban gyere, amit már régóta használsz. Ha új bakancsod van, a túra előtt járasd be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábad. A via ferrátás felszerelést irodánk mindenki számára biztosítja.

Egyebek
Szállás: 

Kempinges szállásunk a belvároshoz közel egy patak partján helyezkedik el, ahol kisbolt és étterem is található. A vizesblokkok nagyon szépek, meleg vizes fürdésre van lehetőség. Sátor, derékalj, hálózsák mindenképpen szükséges, mert hűvösek lehetnek az éjszakák. Lehetőség van korlátozott számban a közeli panzióban kétágyas szobákban megszállni, vagy a kemping területén 2 vagy 4 személyes fa bungalókban, ennek részleteiért keresd irodánkat.

Étkezés: 
A túra önellátó, de mindennap lesz alkalom élelmiszert, meleg ételt vásárolni. Kempingünkben kisbolt és étterem található. Javasoljuk, hogy csomagolj néhány szendvicset a kiutazásra, amit napközben elmajszolsz. Aszalt gyümölcsök, magvak, szőlőcukor, kekszek, müzli- és energiaszeletek gyorsan pótolják az elvesztett energiát a mászások során. Olvadásra hajlamos csokoládét, könnyen romlandó dolgokat azonban kérünk, ne hozz az utazásra. Műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, főző, gázpalack, gyufa, konyharuha, szalvéta, konzerv-, sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, mosogatószer, szivacs jó szolgálatot tesz a napi étkezések lebonyolítása során. A túráink szinte minden nap érintenek menedékházakat, ahol lehetőség nyílik étkezésre, erről pontosabb információt minden túranap előtt a túravezetőtől tudhattok meg.
A területről: 
Dolomitok a Keleti-Alpok egyik hegyvonulata. Nevét egy francia geológus, Déodat Gratet de Dolomieu-ról kapta, aki az 1700-as évek végén vizsgálta az itt található kőzetek anyagát, és megállapította, hogy kis mértékben magnéziumot is tartalmaznak. Felfedezésének emlékére ezt a mészkőfajtát, a dolomitot és az Alpok ezen szegletét azóta így nevezik. A vidék vidéke 2009 óta része az UNESCO Világörökségének. A Dolomitok az Alpok észak-olaszországi területe, Trentino, Dél-Tirol és Belluno tartományokban, nyugatról az Adige folyó határolja. Triászkori gyűrt hegység, legmagasabb pontja: Marmolada (3344 méter).
Időjárás: 
A Dolomitok 3000 méter fölé emelkedő csúcsai nyár kivételével szinte minden évszakban hóval borítottak. Mint bármely más hegynél azonban, itt is nehéz előre jósolni a várható időjárást. Mivel nyár derekán utazunk ide, így sok napsütésre számítunk, ugyanakkor a hegyekben 2-8 C fok körülire is lehűlhet a levegő, illetve csapadék, erős szél is előfordulhat. Fontos az esőkabát és a réteges túraöltözet használata.
Csomagolás: 
A túrák során a kis, kb. 30 literes hátizsákod lesz nálad, amibe a személyes irataidat, a pénztárcát, esőkabátot, tartalék meleg ruhát, élelmet, ivóvizet és a via ferrata felszerelést tudsz pakolni. Javasoljuk, hogy nagyobb táskába pakold a holmid többi részét.
Vízum: 
Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Olaszországba.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő, hegymászás kategóriára is kiterjedő biztosítás megkötése kötelező. A biztosítást túravezetőink az indulás előtt ellenőrizhetik és nem érvényes, vagy nem megfelelő biztosítás kötvény hiányában jogukban áll az utazáson való részvételt megtagadni. Irodánkban van lehetőség kedvezményes biztosítás megkötésére.
Korhatár: 
16 éves kortól ajánlott a túra.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Irodánk munkatársai kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!