Dél-Irán és a Perzsa-öböl - Irán természeti és régészeti kincsei

10 napos körutazás Iránban

A közelmúltban Irán déli részén több, fantasztikus régészeti lelőhely is felkerült az UNESCO Világörökség listájára. A program során elrepülünk a Perzsa-öbölbe, továbbá Qeshm és Hormoza szigetét is meglátogatjuk.

FőoldalKözel-KeletIránTeheránDél-Irán és a Perzsa-öböl - Irán természeti és régészeti kincsei

Alapár tartalmazza

Légkondicionált autóbusz a körutazás és a transzferek során
Elhelyezés 3* szállodákban
Belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
Reggeli
Magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

A részvételi díj minimum 12 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.
A programban feltüntetett árak 1Euró = 330 Ft árfolyamig érvényesek

Alapár nem tartalmazza

Nemzetközi repülőjegyek + illetékek kb. 190.000 Ft
3 db belső repülőjegy+illetékek kb. 135.000 Ft
Félpanzió 44.000 Ft
Vízum, ügyintézéssel 30.000 Ft
Storno biztosítás
Baleset, beteg -és poggyászbi biztosítás (BBP)
Személyes kiadások, borravalók

Hossz: 
10 nap
Szállás: 
szálloda
***

1. nap Budapest > Teherán
Indulás Budapestről a déli órákban, isztambuli átszállás után érkezés Teheránba éjfél körül. Transzfer a szállodába.
Szállás: Teherán (1 éj)

2.nap Teherán > Qeshm
Félnapos városnézés Észak-Teheránban, ahol a  város kevéssé ismert arcaival ismerkedünk meg: Száadabad palotaegyüttes (Zöld palota, Fehér palota, Asraf Pahlavi palotája, királyi konyha) Tadzsrís bazár, esetleg időtől függően: Reza Abbászi múzeum, majd este repülés Qeshm szigetére.
Szállás: Qeshm (2 éj)

3. nap Qeshm
Qeshm Irán legnagyobb ökológiai paradicsoma, egy sokoldalú idilli sziget a Perzsa-öbölben: egész napos kirándulás Qeshm szigetén. A Hara erdők mangrove labirintusával kezdjük túránkat, majd pedig a csodálatos Namakdán sóbarlang, Qeshm leghíresebb látványossága,  világhírű geológiai érdekessége következik. Közben megcsodálhatjuk a sziget madárvilágát, szinte érintetlen tengerpartját. Ezt követően megtekintjük a qeshmi portugál erőd maradványait és Csáhkúh völgyéjének különleges homokkő-alakzatait. Koraeste megpihenünk a tengerparton.
Szállás: Qeshm

4.nap Qeshm > Hormoz-sziget > Síráz
Kora reggel átkompozunk  Qeshmről a Hormozi-szoros leghíresebb szigetére, Hormozra, a ’szivárványos szigetre’, a Perzsa-öböl másik varázslatos szigetére. Megtekintjük a 16. század elején épült gótikus stílusú portugál erődöt, azután a szivárvány színű hegyek és dombok között barangolunk, a ’Szivárvány völgy’ megtekintése, ahol megismerkedünk a sziget geológiai érdekességeivel, a vörös tengerpartot és a nagy sziklahasadékot sem hagyjuk ki. Pihenés a tengerparton. Találkozunk a sziget őshonos arab etnikai csoportjával is, és megtekintjük a helyi hagyományokból építkező színpompás Nadalian művészeti múzeumot is. Délután visszakompozunk Qesmre, majd este Sírázba repülünk.
Szállás: Síráz (3 éj)

5. nap Síráz > Naqs-e Rosztam
Félnapos régészeti kalandtúra Dél-Iránban! Reggel látogatás az Eram parkban, délelőtti indulással a nap fénypontjaként Perszepolisz (Világörökség), a leghíresebb ókori iráni régészeti terület meglátogatásával folytatódik a program, a Kr.e. 6-4. századi fantasztikus óperzsa palotaváros és környéke. Utunkat Naqs-e Rosztamban (Világörökség) folytatjuk, ahol I. Dareiosz és utódainak óperzsa királysírjait tekintjük meg, emellett pedig gigantikus elámi és szászánida domborművek sokaságát láthatjuk. Kora este visszatérés Sírázba, megállás a Korán kapunál este.
Szállás: Síráz

6. nap Síráz
Reggel látogatás a Naszir al-Molk mecsetben (Rózsaszín mecset), utána a Nárandzsesztán palota 19. századi eleganciáját csodáljuk meg és kertjében pihenünk egy pohár gránátalma mellett. Háfiz sírja és ligete a legnagyobb perzsa költő világával ismertet meg, délutánunkat a sírázi belvárosban töltjük: Vakil erőd és mecset és a 18. századi Síráz dicsősége Karím Khán Zand uralkodása idején, este séta és szabadprogram a hangulatos sírázi bazárban.
Szállás: Síráz

7. nap Síráz > Bisápur > Ahváz
Korai indulás busszal Bisápurba, átkelés a déli Zagrosz-hegység lenyűgöző vonulatai között. Dél körül érkezés Bisápúr városába (Világörökség), az I. Sápúr szászánida király parancsára a Kr. u. 3. században szíriai hadifoglyok által emelt késő antik és muszlim településre, látogatás a bisápúri múzeumban, a város romjainak (Anáhita szentély, bújida mecset és fürdők, I. Sápúr palotája); Tange-je Csougán szászánida sziklareliefjei Bisápúr mellett, a szászánida-római háborúk monumentális emlékei Dél-Iránból, továbbutazás busszal a Zagrosz hegységen át, este érkezés Délnyugat-Iránba, Khuzisztán tartományba, a legnagyobb iráni olajmezők és ősi kultúrák vidékére.
Szállás: Ahváz (2 éj)

8. nap Ahváz > Íze > Ahváz
Reggel utazás Ízébe, a Zagrosz hegység lábához, a jelentős elámi, óperzsa, párthus és szászánida régészeti leletegyüttesek városába, amely a khuzisztáni alföld és a Zagrosz-hegység festői találkozó pontján fekszik és ahol bakhtijári törzsbeli etnikai kisebbségiek laknak. Íze környékén az alábbi fontos helyszíneket keressük fel: Askaft-e Salman barlang, Kol Farah, Khongazsdár: ismerkedés az elámi és a párthus domborművek világával, a közép-és új elámi valamint az iráni párthus régészet egyik legfontosabb helyszínét látogatjuk meg. Este visszautazás Ahvázba, kora este visszaérkezés Ahváz városába, séta és szabadprogram az ahvázi bazárban és a Kárun folyó partján.
Szállás: Ahváz

9. nap Szúza > Csoga Zanbil > Sústar > Teherán
Kora reggel utazás Szúzába, ahol megtekintjük híres ókori elámi és iráni főváros régészeti parkját (Világörökség), a helyi régészeti múzeumot és a bibliai Dániel próféta sírját; ezt követően meglátogatjuk Csoga Zanbíl Kr.e. 13. században épült elámi zikkuratját (lépcsős templomát), mely ebben a formájában az egyetlen látogatható zikkurat ma az egész világon (Világörökség); majd továbbutazás Sústarba, ahol meglátogatjuk a Kárún folyó híres vízeséseit és középkori vizimalmait (Világörökség), a Kr. u. 3. században idehurcolt római hadifoglyok által emelt gigantikus hidat (Világörökség), kora este visszaérkezés Ahváz városába, indulás a reptérre, majd repülünk Teheránba.
Szállás: Teherán (1 éj)

10. nap Teherán > Budapest  
Reggeli indulás Teheránból, érkezés isztambuli átszállás után Budapestre a kora délutáni órákban.

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

Légkondicionált autóbusz a körutazás és a transzferek során
Elhelyezés 3* szállodákban
Belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
Reggeli
Magyar nyelvű idegenvezető, csoportkísérő

A részvételi díj minimum 12 fő esetén érvényes. Kevesebb résztvevő esetén az árak módosulnak.
A programban feltüntetett árak 1Euró = 330 Ft árfolyamig érvényesek

Alapár nem tartalmazza: 

Nemzetközi repülőjegyek + illetékek kb. 190.000 Ft
3 db belső repülőjegy+illetékek kb. 135.000 Ft
Félpanzió 44.000 Ft
Vízum, ügyintézéssel 30.000 Ft
Storno biztosítás
Baleset, beteg -és poggyászbi biztosítás (BBP)
Személyes kiadások, borravalók

Kötelező költségek: 

Nemzetközi repülőjegyek és repülőtéri illeték
Vízum+ ügyintézés
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás megléte utazási feltétel!
Sztornóbiztosítás

Várható költőpénz szükséglet: 
Igények szerint változó.
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Indulástól számított 30 napon belüi foglalás esetén már a teljes összeg fizetendő. 

Hátralék: 

 A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
repülő
Egyebek
Kiutazás: 

Menetrend szerinti repülőjáratokkal Budapest-Isztambul-Teherán; Teherán-Isztambul-Budapest útvonalon, átszállással.

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Felár ellenében lehetőség van félpanzió befizetésére.
A területről: 
Iránban szigorú öltözködési szabályok vannak, amit a külföldieknek is be kell tartani. Hölgyeknek legalább bokáig érő szoknya, vagy nadrág kötelező, a felsőruházatnak pedig csuklóig illik érnie. A fejet, pontosabban a hajat el kell takarni. Erre legmegfelelőbb az Európában is használatos fejkendő. Színbeli korlátozás nincs. Visszafogott smink javasolt. Egy-két mecsetben a hölgyeknek kölcsön csadort kell felvenni a látogatás idejére.

Uraknak is kötelező a hosszúszárú nadrág viselése, de elfogadott a rövid ujjú ing, póló is, de egy-két vallásosabb hely miatt egy hosszú ujjú inget mindenképpen hozzunk magunkkal. A helyiek sokszor jóindulatúan segítenek, figyelmeztetik az utazókat a helyes öltözködésre. Célszerű a pamutruházat. Kényelmes túracipő és szandál uraknak szalma- vagy vászonkalap, napszemüveg az erős napfény ellen. Rövidnadrág, short nadrág, ujj nélküli és áttetsző blúz, illetve szűk, testhezálló ruházat viselése nem megengedett!!
Időjárás: 
Legszárazabbak a mérsékelt övi sivatagi éghajlat uralta fennsíki medencék, elsősorban a keleti részek, ahová a nedvességet hozó szél nem jut el. Itt valódi sivatagok alakultak ki. A csapadék valamivel több a fennsík nyugati részén, amely ebből fakadóan sűrűbben lakott. Az éves csapadékmennyiség helyenként 200 mm alatti. A nyár forró és száraz, az átlaghőmérséklet meghaladja a 38 fokot.
Dél-Iránban a Perzsa-öböl és az Ománi-öböl parti síkságain a nyár nagyon forró és párás, a tél pedig enyhe. Az évi csapadékmennyiség 135–355 mm közötti.
Az ország északi peremén, a Kaszpi-tenger síkságán a tél szintén enyhe, a hőmérséklet ritkán esik fagypont alá. A nyári hőmérséklet általában nem haladja meg a 29 fokot. A síkság keleti részén az évi csapadékmennyiség 680 mm, a nyugati részén meghaladja az 1000 mm-t. Itt nedves, szubtrópusi klíma alakult ki.
A hegyvidéken kontinentális éghajlat uralkodik, magashegységi éghajlati jegyek jellemzők. A Zagrosz medencéiben alacsonyabb a hőmérséklet, télen a napi átlaghőmérséklet fagypont alatt marad, sok a hó.
Vízum: 
A résztvevőknek az utazás megkezdésének pillanatától számított, minimum hat hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük.

A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/

Iránba magyar állampolgárok az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be. A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükséges: retúr repülőjegy, pénzügyi fedezet igazolása, biztosítás. A turizmus célú kérelem esetén benyújtandó: az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalás igazolása, vagy meghívó/szponzori levél vagy egy utazási irodán keresztül megszerezhető “regisztrációs kód”. A kérelmezőnek rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Online vízumigénylésre nincs lehetőség. A mindenkori vízumdíj pontos összegéről a budapesti iráni nagykövetségen lehet érdeklődni. Van lehetőség sürgősségi ügyintézésre, ennek díja a vízumdíj 50 százaléka. Irán jellemzően nem tranzit-ország. Kilépéskor repülőtéri/kilépési illetéket nem kell fizetni.
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Iránba utazáshoz nincs szükség kötelező védőoltásra, de amennyiben tájékozódni szeretne a térségben előforduló megbetegedésekről, kérjük, forduljon orvosához, vagy a nemzetközi oltóközpontokhoz.

Országos Epidemiológiai Központ
Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont

1097 Budapest, Gyáli út 3/a Tel.: (06-1) 476-1364 RendelésHétfõ – csütörtök: 9 -14 óra
(13.30-ig lehet sorszámot húzni!)

Nemzetközi Oltóközpont

1134 Budapest, Váci út 70. Telefon: (06-1) 78-78-770, 06/20-208-7878 Rendelés Hétfő – péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00

Nagykövetség
Iráni Iszlám Köztársaság Nagykövetsége, Budapest
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 97.
Telefon: +36 1 460-9260

Magyarország Konzuli Hivatala, Teherán
Cím:Tehran, Darrous, Hedayat Sq., Shadloo str. 10
Előhívó:(00)-(98)-(21)
Telefon:2255-04-52, 2255-04-60
Ügyelet:2255-04-71
Fax:2255-05-03
Konzul:
Balázs Zoltán Árpád
E-mail:
mission.thr@mfa.gov.hu
Honlap:
www.mfa.gov.hu/emb/teheran

Pénznem
Iráni riál IRR
1 Usd = kb.30.700 IRR
Fontos, hogy az utazásra új címletű bankjegyeket vigyünk, a régi, sérült bankjegyeket már nem váltják be mindenhol! Iránban semmilyen nyugati bankkártya nem működik a helyi bank automatákban, ezért csak készpénzt hozzunk magunkkal.

Időzóna
GMT + 2óra 30perc

Elektromos hálózat
220V 50Hz

Telekommunikáció
Iránban 2008 óta működnek a magyar mobiltelefonok, a szolgáltatás azonban nem mindig kielégítő. Telefonálni és sms-t küldeni lehetséges, amennyiben előfizetésük ezt lehetővé teszi. Azonban a hotelekből jóval olcsóbb hazatelefonálni. Szálláshelyeinken szinte mindenhol van internet-kapcsolat, a nagyvárosokban pedig sok az internet kávézó. A 70-es mobilok általában nem működnek Iránban.

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!