Bosznia haladóknak

5 napos buszos utazás Boszniában

Utunk során a jelenések hegyére (Podbrdo) látogatunk, ahol először jelent meg Mária a fiataloknak. A sziklákon és köveken felvezető Rózsafüzér út mentén a stációknál pihenünk meg, majd a hegyre felérve a„Béke királynőjének” szobra fogad. Megcsodálhatjuk a városra és a környező vidékre nyíló kilátást is, majd a városban folytatjuk programunkat.

FőoldalBosznia haladóknak

Alapár tartalmazza

Ellátást a megadottak szerint, idegenvezetést, szállást, utazást autóbusszal.

Alapár nem tartalmazza

A baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást, a helyszíni belépők, fakultatív programok árát, Audio-guide-ot.

Hossz: 
5 nap
Szállás: 
szálloda
***

1. nap: Budapest-Mostar-Međugorje
Kora reggeli találkozónk után irány a vadregényes, keleties hangulatú Bosznia-Hercegovina, ahol természeti szépségek, gyönyörű városok, és a bazár színes, mozgalmas világa vár ránk. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel a Balkán különlegesen szép tájaira, ahol a kelet és a nyugat páratlan találkozása, megannyi élmény és látnivaló vár az utazóra. A vadregényes Neretva-folyó szépséges völgyében elmerülhetünk a táj szépségében és felkészülünk a délutáni élményekre, melyek a mai napon várnak ránk. Városnézés a Balkán-félsziget egyik legszebb városában, Mostarban, ahol az ország jelképénél, a híres Öreg hídnál a hídugrók bátorság próbáját is megtekintjük. A keleties hangulatú óváros, a bazár színesen csillogó portékái, a Neretva türkizkék vize és a felette átívelő világhírű híd, az ősi mecsetek látványa, és a müezzin hangja örök emlék marad a látogatók számára. Továbbutazás Európa egyik leghíresebb zarándokvárosába, ahol 1981 júniusában hat fiatalnak megjelent a Szűzanya.  A csodás látomások, gyógyulások hírére zarándokok sokasága érkezett az egykori kis faluba, mely a „világ gyóntatószékéve” vált, és zarándokok ezrei érkeznek évről-évre a városba. Szálláshely elfoglalása Međugorjéban, majd esti séta lehetőség a városközpontban. 

2. nap: Jelenések hegye-Kravice vízesés-Međugorje
Délelőtt a Jelenések hegyére (Podbrdo) látogatunk, ahol először jelent meg Mária a fiataloknak. A sziklákon és köveken felvezető Rózsafüzér út mentén a stációknál pihenünk meg, majd a hegyre felérve a„Béke királynőjének” szobra fogad. Megcsodálhatjuk a városra és a környező vidékre nyíló kilátást is, majd a városban folytatjuk programunkat. Felkeressük az Elvira anya által eredetileg Olaszországban alapított, mára világszerte ismert és elterjedt Cenacolo közösséget, ahol szenvedélybetegségből meggyógyult emberek tesznek tanúságot a hit erejéről és mesélnek új életükről. Rövid filmet láthatunk Elvira anya élettörténetéről, és álmának megvalósításáról. Ezt követően a Kravice vízeséshez látogatunk, mely az ország egyik legfontosabb természeti kincse. Megpihenünk a Trebizat folyó által létrehozott földi paradicsomban, majd visszautazás a szállásra. Este közös séta a városközpontban. Međugorje városában minden út a templomtérre vezet, mely a hitélet egyik központja. A város hangulata, a Szent Jakab templom, az esti gyertyagyújtás, a „könnyező” Krisztus-szobor, kortól és vallástól függetlenül megérintő élmény minden látogató számára. Közös sétánk után vásárlási lehetőség a késő estig nyitva tartó kegytárgyakat, ajándéktárgyakat értékesítő üzletek gazdag kínálatából. 

3. nap: Hutovo Blato- Čapljina-Mogorjelo-Pocitelj-Blagaj
Reggeli után Európa egyik leggazdagabb vizes élőhelyén, a Hutovo Blato Nemzeti Park mocsárvilágában hajókázunk. A program során motoros hajókba szállva, egy fantasztikus túrán veszünk részt a háborítatlan öblök, titkos folyóágak és mocsaras vidékek között, betekintést nyerve a rezervátum növény- és állatvilágának titkaiba. Ezt követően Čapljina városában a szőnyegkészítés technikájával ismerkedhetünk meg. Folytatjuk programunkat a ciprusokkal körülölelt Mogorjelo városába, ahol megtekintjük a régészeti parkot a római városmaradványokkal, majd borkóstoló. Következő megállónk egy bájos középkori városka, egységes, ódon hangulattal, melynek házai fölött egy vár trónol, a Neretva fölött.  A váráról híres Pocitelj városában az Ali pasa mecsetet tekintjük meg. Mai utolsó megállónk Blagaj, ahol a Buna különlegesen bővizű forrása és a dervisek pihenő, elmélkedő háza, a tekki épülete vár ránk. Visszaérkezés a szállásra az esti órákban.

4. nap: Jablanica-Konjic-Tito bunker-Lukomir
Reggeli után egy igazán izgalmas nap veszi kezdetét. Utazás  Jablanica városába, mely a Neretvai-csata helyszíne és emlékhelye múzeummal. Következő megállónk a Neretva parti Konjic hangulatos kisvárosa. A Stara Ćuprija hídon átkelve mindkét partról gyönyörködhetünk a hófehér mecsetekben, és ha szerencsénk van hallgathatjuk a müezzin énekét is. Konjic határában, Tito egykori bunkerét keressük fel, mely ma is a hadsereg tulajdonában van. Helyi kísérő vezetésével járjuk végig a föld alatti labirintust, ahol egyszerű fa bútorokkal berendezett helyiségekbe, irodákba, hálószobákba és konferenciatermekbe juthatunk el a Titot ábrázoló portrékkal díszített alagútból nyíló ajtókon át. Mai programunk talán legizgalmasabb része következik. Dzsipekbe szállva bejárjuk Lukomir hegyi faluját, mely a környék legmagasabban fekvő (1500 méter) és éppen ezért a legelzártabb települése. A Bjelašnica hegység kellős közepén rejtőzik a híres középkori falu, Lukomir, mely igen hiteles képet ad arról, hogyan is nézhettek ki két–háromszáz évvel ezelőtt a boszniai települések. A kőből épült 200 éves, cseresznyefa zsindelyekkel fedett házakon kitűnően megfigyelhetjük a tradicionális építészet jellegzetességeit. Egy kellemes késői ebéd elfogyasztása után dzsipjeinkkel szarajevói szállásunk felé vesszük az irányt. (Ár: 55EUR/fő, mely tartalmazza a teljes túra árát belépőkkel, ebéddel, helyi idegenvezetővel.)

5. nap: Szarajevó-Budapest
Mint a város régi ismerősei, azonnal a Bascarsijába vetjük be magunkat, hiszen ide vágyunk, akár egy sevdalinkára (muszlim szerelmes dal) az Art Kuca Sevdahába. Majd a Merénylet helyszínén immár a részletekben merülünk el képek, tárgyak köszönnek vissza ránk a Mlada Bosna múzeumában. Átkelünk a Latin-hídon és a misztikus Császár dzsámiba fordulunk be máris – ahol régi dervisek szelleme, tanítása érződik.  A ferencesek jelenléte a muszlim városban most is jelentős a katolikusok számára, ahogy ezt a téglavörös templom is sugallja. Innen csak egy lépés és máris elmélyedhetünk Bosznia-Hercegovina egyetlen sör múzeumában, ahol a török időktől máig követhetjük e kivételes nedű balkáni történetét, természetesen a végén ellenőrizzük a minőségét! Városnézésünk után búcsú Szarajevó városától és megkezdjük utazásunkat Magyarországra. Esti érkezés Budapestre.

Szállás

Szarajevó - ***-os szálloda
Medjugorje - ***-os szálloda finom házias koszt; a templom gyalogosan is megközelíthető. 

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Hasonló utazások, nyaralások:
Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

Ellátást a megadottak szerint, idegenvezetést, szállást, utazást autóbusszal.

Alapár nem tartalmazza: 

A baleset-, betegség-, poggyászbiztosítást, útlemondási biztosítást, a helyszíni belépők, fakultatív programok árát, Audio-guide-ot.

Kötelező költségek: 

Útlemondási biztosítás.
Audio-guide.
BBP utasbiztosítás megléte utazási feltétel!

Helyszíni költségek leírása: 

Tájékoztató árak a helyszínen fizetendő belépőkről, egyéb költségekről:

Kötelezően fizetendő Audio-guide 1.500,- Ft/fő
Mostar, hídugrás 1 EUR
Hutovo hajózás 10 EUR
Pocitelj 2,5 EUR
Mogorjelo borkóstoló 10 EUR
Kravica vízesés 5 EUR
Blagaj, kolostor 2,5 EUR
Blagaj, kolostor + kóstoló 4,5 EUR
Szarajevó-Mlada Bosna múzeum 3 EUR
Szarajevó-Sörgyár Múzeum belépő+ital - 2,5 EUR
Dzsip túra- 55 EUR (tartalmazza a teljes túra árát belépőkkel, ebéddel, helyi idegenvezetővel)
Helyi idegenvezetés-Mostar 3 EUR

Idegenforgalmi adó: Medjugore: 1 EUR/fő/éj, Szarajevó 1,50 EUR/fő/éj

1 EUR = 2 KM (konvertibilis márka)

Várható kötelező költségek a helyszínen: 
Idegenforgalmi adó: Medjugore: 1 EUR/fő/éj, Szarajevó 1,50 EUR/fő/éj. Helyi idegenvezetés 3 EUR
Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indlás esetén a teljes részvételi díj fizetenő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal indulás előtt fizetendő.

Kiutazási forma: 
busz
Egyebek
Kiutazás: 

Az utazás emelt szintű autóbusszal történik, - video, vagy DVD; büfé.

Indulás: Budapest, Déli pályaudvar, Koronaőr köz - 05:15

Felszállási lehetőségek:
Budapest, Déli pályaudvar, Koronaőr köz 05:15
Székesfehérvár-Shell kút-M7 59 km: 06:05
Siófok-Szekszárdi lehajtó -pálya melletti TESCO: 06:45
Balatonlelle-Marche: 07:20
Nagykanizsa-TESCO parkoló: 08:05

Leszállási lehetőségek:
Szekszárd - M6-os autópálya, 134-es km, Fácánkerti pihenő, MOL benzinkút
Paks - M6-os autópálya, 108-as km, Paksi pihenő, Shell benzinkút
Dunaújváros - M6-os autópálya, 70-es km, Újvárosi pihenő, OMV benzinkút

Szállás: 

Szarajevó - ***-os szálloda
Medjugorje - ***-os szálloda finom házias koszt; a templom gyalogosan is megközelíthető. 

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz, felár ellenében félpanziós ellátás igényelhető.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!