Albánia körutazás - tengerparti pihenéssel

8 napos körutazás Albániában

A legenda szerint, amikor Isten teremtette a világot, körbeküldte az egyik arkangyalát, hogy egy teli zsákból szórjon szét szépségeket a jövendő világ minden zegzugában. Arkangyalunk zsákja azonban fennakadt egy hegycsúcson, és tartalma egy apró kis területre – 29 ezer négyzetkilométerre – hullott. Ez ma Albánia, a szkipetárok, Világörökségek és lélegzetelállító hegyi utak földje, amelyet a világgal szakító albán vezér, Enver Hodzsa mintegy 800 ezer tengerparti bunkere sem tudott tönkretenni. Albánia, a Balkán-félsziget legkevésbé ismert országa még ma is számos titkot rejt. Tudta például, hogy Trója pusztulása után Butrintba menekültek a város lakói? Hogy az Albán Királyság volt Európa legrövidebb életű monarchiája?

FőoldalEurópaAlbániaTiranaAlbánia körutazás - tengerparti pihenéssel

A felsorolt turnusoktól eltérő hosszúságú tartózkodás igénye esetén kérje egyedi ajánlatainkat. Árajánlatkéréshez kattintson ide!

Az árak maximum 1 EUR = 350 HUF árfolyamig érvényesek!

Alapár tartalmazza

Kinti transzferek, buszok a körutazás során
Elhelyezést 4* hotelekben, Beratban 3* hotelben, reggelivel
Belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
Magyar nyelvű idegenvezető

Alapár nem tartalmazza

Repülőjegyet
Fakultatív programokat
Félpanziós ellátás felárat
Feladott poggyászt
Útlemondási biztosítást
Borravalót
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást
Minimális induló utaslétszám hiányában a létszám felárat 
Valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő költségeket (pl. személyes jellegű kiadásokat)

Egyéb fontos információk:
A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes.
12 fő részvétele esetén a felár + 10.000 HUF/fő
​10 fő részvétele esetén a felár + 20.000 HUF/fő
Irodánk a változtatás jogát fenntartja!

Hossz: 
8 nap
Szállás: 
szálloda
***
Létszám: 
minimum 14 fő

1.nap Budapest > Podgorica > Shkodra > Tirana
Indulás Budapestről a Wizzair közvetlen járatával, érkezés Podgoricába a délutáni órákban. Ezután Shkodrába indulunk, mely az albán katolikusok legfontosabb városa. A város legfőbb nevezetessége az illír időkből származó, de a mai alakjában már a középkori átépítések nyomait magán viselő Rozafa vára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Shkodrai-tóra, valamint a Drin és a Buna folyók találkozására. Teszünk egy sétát Albánia északi „fővárosában”, megnézzük belváros érdekes látnivalóit pl. az ország legnagyobb keresztény templomát, a Szent István-székesegyházat, melyet a kommunizmus alatt tornacsarnokként használtak. Programunk után Tiranába indulunk, érkezés az esti órákban.

Szállás: Tirana (2 éj)

2.nap Tirana > Kruja > Tirana
Ma szabadprogram, vagy egésznapos, fakultatív kirándulás a festői Kruja városkába és Tiranába. Kruja vára az albán nép egyik nemzeti szimbóluma: Szkander bég szülőhelye és hadiszállása, mely közel harminc éven keresztül verte vissza az oszmán sereg támadásait. Szkander bég, más néven Kasztrióta György az albán történelem legkiemelkedőbb személyisége, az általa szervezett fegyveres ellenállás negyed évszázadon át tartóztatta fel a Balkánon terjeszkedő Oszmán Birodalmat. Bár személyesen sohasem találkoztak, Szkander bég és Hunyadi János folyamatos levelezésben álltak egymással, nem véletlen, hogy a krujai várban sok teremben találkozhatunk a magyar törökverő emlékeivel. Kruja történeti látnivalói a szinte teljes hosszában bejárható középkori várfalmaradványok, a felújított citadella, valamint a 19. századi, szűk sikátoros, macskaköves öreg bazár. Délután városnézés Tiranában, mely a kommunizmus bukása óta jócskán előnyére változott; keverednek benne a mediterrán, muzulmán, posztkommunista és ottomán stílusjegyek.  Tirana központja a Szkander bég-tér, ahol megtalálható a Et’hem Bey-mecset – itt őrzik a világ legkisebb Koránját-, a hozzá tartozó óratorony,  a nemzeti hős Szkander bég lovas szobra, valamint a kormányzati épületek, a Történeti Múzeum és a Nemzeti Könyvtár. Sétánk után látogatás a Bunk’Artba, mely egyike annak a 700 ezer bunkernek, melyeket Enver Hodzsa volt kommunista vezető építtetett a politikai elit számára. A paranoiás albán diktátor rettegett egy esetleges nyugati támadástól, és ez a bunker menedéket nyújtott volna a kormánynak és a parlament tagjainak egy atomtámadás esetén. Ma a Bunk’Art múzeum és kiállítás is egyben, mely a hidegháborús időket idézi.

Szállás: Tirana

3.nap Tirana > Berat
Reggeli után Berat felé vesszük az irányt, melyet az „1000 ablak városának” is neveznek. A Világörökség része és Albánia egyik legősibb városa. A legenda szerint két óriás vetélkedett Dodona, a gyönyörű berati lány kegyeiért. Az óriások belehaltak a párviadalba, belőlük lettek a környező hegyek, a szép leány könnyeiből ered a várost átszelő Osum-folyó, kővé vált szívéből pedig a berati vár. Az igazság azonban az, hogy Berat volt római, majd bolgár fennhatóság alatt, a 14. században először a szerbek, majd az oszmánok foglalták el. Bejárjuk a macskaköves, zegzugos sikátorokkal átszőtt hangulatos várost, melynek legnagyobb látványossága a mintegy 10 hektár területen elterülő várnegyed, ahol a legérdekesebb látnivaló az Onufri-múzeum. Neokasztroni Onufri a 16. században alkotott az albán festőművész, ikonfestő, a bizánci hatású albán ortodox egyházi művészet jeles alakja volt. A 13. században kialakult, sajátosan albán freskó- és ikonművészet korai mesterei ismeretlenek, ezért az évszázadokkal később alkotott, névről ismert Onufrit tekintik a műfaj nagy elődjének, akiről a vörös szín egyik árnyalatát is elnevezték.

Szállás: Berat (1 éj)

4.nap Berat > Gjirokastra
Ma Gjirokastrába utazunk, mely a Drino-folyó völgyében fekszik. Szűk, kanyargós, macskaköves utcákkal átszőtt óvárosa 2005 óta szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, mint „a szépen megőrzött oszmán kori városok egy ritka példája”. A város neve görög eredetű, és ma is jelentős görög kolónia lakja. Jellegzetes hangulatot kölcsönöznek a városnak a szürke palatetővel fedett kőházak, melyekből mintegy kétszáz műemléki védettség alatt áll. Gjirokastrában született Enver Hodzsa, szülőháza ma a város Néprajzi Múzeuma. Nem hagyjuk ki a városka fölé magasodó 18. századi fellegvárat sem, amelyben található egy fegyvermúzeum is, de itt állították ki például az Albán Néphadsereg dicső hadizsákmányát, az albán légtérbe tévedt, 1957-ben leszállásra kényszerített amerikai Lockhead T–33-as vadászrepülőt is.

Szállás: Gjirokastra (1 éj)

5.nap Gjirokastra > Syr i Kalter > Butrint > Saranda
Gjirokastra után a Jón-tenger és Saranda felé vesszük az irányt. Ellátogatunk Labovë e Kryqit bizánci stílusú templomához, mely az egyik legrégebbi Albániában. A ma látható épület a 13. században épült, de az eredeti templomot még Justinianus császár idejében emelték. Majd megállunk a Syri i Kalter, azaz a „Kék szem” forrásnál, melynek színei valóban a kék összes árnyalatában pompáznak. Délután megérkezünk a tengerparti Sarandába. Ezután pihenés, vagy fakultatív kirándulás a Világörökség részét képező Butrint romvárosba, melynek épületei az elmúlt kétezer év történelmének valamennyi korszakát megidézik. Vergilius elbeszélése szerint a település legendabeli alapítója Priamosz király fia, a trójai Helenosz volt, aki Andromakhét nőül véve nyugatra menekült Trója eleste után. Megnézzük a Kr. e. 4. századi Aszklépiosz-szentélyt, a széles promenádot az Oroszlán- és a Szkaiai-kapuval, valamint a színházat. A római uralom korából fennmaradt egy mozaikpadlós fürdő, az ókeresztény kor tanúja pedig egy bazilika és egy mozaikpadlós keresztelőkápolna. Programunk után megállunk egy borkóstolásra, ahol nagyon finom albániai borokat ismerhetünk meg, majd visszatérünk Sarandába.

Szállás: Saranda (2 éj)

6.nap Saranda > Ksamil
Egész napos pihenés a tengerparton. Saranda ugyan egy modern, nem túl nagyméretű üdülőváros közvetlenül a tengerparton, ám az igazán szép öblök a város mellett találhatóak. Reggeli után buszunk elvisz minket a közeli Ksamil tengerpartjára, amelyet az albániai „Bora Borának” is neveznek.  Az Albán Riviérának Ksamil az egyik leggyönyörűbb tengerpartja, ahol áttetsző, kristálytiszta tengervízben fürödhetünk. A fehér homokos strandokon kívül Ksamil különlegessége négy varázslatos kis sziget, melyek a parttól úszva is megközelíthetők, vagy bérelt csónakkal, vízibiciklivel is átmehetünk.  A szépségével mindenkit rabul ejtő tengerparton hangulatos tavernák, kávézók várják a pihenni és a helyi gasztronómai különlegességekre vágyókat.

Szállás: Saranda

7.nap Saranda > Porto Palermo-erőd > Vlora > Ardenica-kolostor > Durrës
Reggeli után megkezdjük utazásunkat egy fantasztikusan szép tengerparti úton, ahol megállunk a független Albánia első fővárosában, Vlorában, mely egyúttal az ország egyik legnagyobb kikötője is. Útközben megtekintjük a Porto Palermo-erődöt, mely az oszmán időkben épült, és a diktatúra alatt a rezsim legszigorúbb börtöne volt. Következő állomásunk a XIII. százaban épült orthodox Ardenica kolostor, mely gyönyörű környezetben, egy hegytetőn található. Ebben a kolostorban házasodott Szkander bég is, és azon szerencsés kolostorok közé tartozott, mely megmenekült az 1967-es templomrombolástól, amikor Albánia a „szocialista haladás” jegyében a világ első ateista állama lett. Délután a pezsgő hangulatú Durrësbe érkezünk. A város több kilométeren át húzódó fövenyes tengerparti strandja évente több ezer látogatót vonz ide, a tiranaiak egyik kiemelt üdülőhelye mindössze 30 percnyi autózással elérhető a fővárostól. Durrës legnagyobb látványossága az i. sz. 2. századra datálható római kori amfiteátrum, amelyet a 20. században fedeztek fel teljesen véletlenül kútásás közben. Az amfiteátrumot részben, a nézőtér alatti, díszes mozaikos kápolnát teljes egészében feltárták.

Szállás: Durrës (1 éj)

8.nap Durrës > Podgorica > Budapest
Reggeli után transzfer Podgoricába, majd indulás Budapestre a Wizzair járatával. Érkezés a délutáni órákban.

A program változtatás jogát fenntartjuk!

Szállás

Tirana: Hotel Boka****
https://bokahotel.al/

Saranda: Hotel Saranda International****
http://saranda-international.sarande.hotels-al.com/hu/

Berat: Hotel Mangalemi***
http://www.mangalemihotel.com/

Gjirokastra: Hotel Bineri****
http://hotel-bineri.gjirokaster.hotels-al.com/en/

Durres: Hotel Majestic****
https://hotelmajestic.al/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

Ön már járt itt? Mondja el véleményét!
Sajnáljuk!
Ár és időpont információ nem érhető el.
Fakultatív

Kruja-Tirana fakultatív program: 45 EUR/fő
Butrint+ borkóstolás fakultatív program: 35 EUR/fő

A fakultatív programok min. 10 fő esetén érvényesek, és a helyszínen fizetendők!

Pénzügyek
Alapár tartalmazza: 

Kinti transzferek, buszok a körutazás során
Elhelyezést 4* hotelekben, Beratban 3* hotelben, reggelivel
Belépők a programban meghirdetett látnivalókhoz
Magyar nyelvű idegenvezető

Alapár nem tartalmazza: 

Repülőjegyet
Fakultatív programokat
Félpanziós ellátás felárat
Feladott poggyászt
Útlemondási biztosítást
Borravalót
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást
Minimális induló utaslétszám hiányában a létszám felárat 
Valamint az egyéb, a fentiekben nem említett, az utazás során felmerülő költségeket (pl. személyes jellegű kiadásokat)

Egyéb fontos információk:
A részvételi díj minimum 14 fő esetén érvényes.
12 fő részvétele esetén a felár + 10.000 HUF/fő
​10 fő részvétele esetén a felár + 20.000 HUF/fő
Irodánk a változtatás jogát fenntartja!

Helyszíni költségek leírása: 

Borravaló 25 EUR/fő

Előleg: 

A részvételi díj 40%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Indulás időpontját megelőző 30 napon belül a teljes összeg fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 60%-a, mely 30 nappal az idulás előtt fizetendő. 

Kiutazási forma: 
repülő
Egyebek
Kiutazás: 

Menetrend szerint közlekedő nemzetközi repülőjárattal.

A légitársaság a menetrend változtatás jogát fenntartja!

A Wizzair légitársaság üzleti szabályzatát ide kattintva olvashatja.​

Szállás: 

Tirana: Hotel Boka****
https://bokahotel.al/

Saranda: Hotel Saranda International****
http://saranda-international.sarande.hotels-al.com/hu/

Berat: Hotel Mangalemi***
http://www.mangalemihotel.com/

Gjirokastra: Hotel Bineri****
http://hotel-bineri.gjirokaster.hotels-al.com/en/

Durres: Hotel Majestic****
https://hotelmajestic.al/

A kategórián belüli szállodaváltoztatás jogát irodánk fenntartja!

Étkezés: 
A részvételi díj reggelis ellátást tartalmaz. Félpanziós ellátás felár ellenében igényelhető.
A területről: 
Az Albán Köztársaság vagy Albánia Délkelet-Európában, a Balkán-félszigeten fekvő független állam. Északon Montenegró (172 km), északkeleten Koszovó (112 km), keleten Macedónia (151 km), délkeleten és délen Görögország (282 km), délnyugaton a Jón-tenger, nyugaton pedig az Adriai-tenger határolja. Partvonalának teljes hossza 362 km.
Időjárás: 
Albánia éghajlata a tengerparti síkságokon mediterrán jellegű. A nyár forró, száraz és a tél enyhe, csapadékos. Májustól gyakori a forróság és a tenger egészen októberig alkalmas a fürdőzésre. Nyáron 2-3 hónapig is előfordulhat, hogy egyetlen csepp eső sem esik. A hegyekben – a tengerpart menti területeket is beleértbe – az éghajlat kontinentális. A nyári nappalok melegek, az éjszakák viszont hűvösek, kb. 10 C. Csapadékra egész évben számítani lehet a hegyvidéki területeken.
Vízum: 
A beutazási feltételekről, az esetleges vízum kötelezettségekről és díjaikról információkat a Konzuli Szolgálat honlapján talál:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/
Biztosítás: 
Az út teljes időtartamát lefedő biztosítás megkötése utazási feltétel. Irodánkban van lehetőség kedvezményes baleset, betegség poggyászbiztosítás megkötésére.
Egészségügyi tudnivalók: 
A jelenlegi járványügyi helyzetben az adott úti célokon esetenként speciális, helyi hatósági egészségvédelmi rendeletek is érvényesülnek a be- és kiutazás, illetve a kint tartózkodás során. Ezért kérjük, folyamatosan ellenőrizze az aktuális információkat az adott országra/területre vonatkozóan a
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Ajánlott gyógyszerek: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz. Az idegenvezető (amennyiben van az utazás során) kizárólag elsősegély nyújtásában tud segíteni, gyógyszereket nem áll módjában biztosítani a résztvevők számára.
Ha pontosabb információra van szükségük, akkor utazás előtt néhány héttel keressék fel a Nemzetközi Oltóközpontot 1097 Budapest Albert Flórián út (régi nevén Gyáli út) 3/a.
Telefon: (0036) (1) 476-1364,
honlap: https://www.nnk.gov.hu/index.php/oltokozpont

Nagykövetség, konzulátus​
Cím: Tirana, Rruga Skenderbej 16.
Telefon: + 335 4 22 32 238 vagy + 335 4 22 34 903
Ügyelet:+ 335 4 22 32 238
Fax: + 335 4 22 33 211 vagy + 335 22 25 411

Pénznem
Hivatalos pénznem: 1 lek = 100 qintar

Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Tiranában és a nagyobb városokban több helyen van pénzfelvevő automata, és számos üzletben lehet már bankkártyával is fizetni. Az albán valuta 5, 10, 20, 50 és 100 lekes fémpénzekben, 200, 500, 1000, 2000 és 5000 lekes papírpénzben van forgalomban. Pénzváltás számtalan helyen, minden korlátozás nélkül megoldható.

Nyelv
albán, görög 

Vallások
Iszlám hívő / szunnita kb. 65 %; keresztény ortodox kb. 20 %; római katolikus kb. 13 %; egyéb kb. 2 %      

Időzóna
GMT + 1óra

Elektromos hálózat
220 – 230 V /50 Hz, európai szabvány

Egészségügy
A két ország között nincs egészségügyi (szociális biztonsági) egyezmény, ezért ajánlatos egészségügyi biztosítást kötni. Albániában az egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és néhány nagyobb városban érhetők el. A legtöbb, hazánkban is használt gyógyszer a helyi gyógyszertárakban beszerezhető, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák:
“Nene Tereza” Központi Egyetemi Kórház
Tirana, Rruga Dibres
Tel: + 355 4 2363 001, +355 4 2362 630

Ortodox Klinika
Tirana, Rruga Dibres 159.
Tel: + 355 4 2360 925, +355 4 2374 804

Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!