pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Djerba, a Lótuszevők szigete

A 90 ezer lakosú, 514 négyzetkilométer területű (22-25 km kiterjedésű) sziget őslakói berberek. A monda szerint az Odüsszeiában szereplő Lótuszevők szigete nem más, mint Tunézia mediterrán paradicsoma: Djerba. 


Djerba és a párizsi fűszerkereskedők

A szárazföldről egy római kori töltésen vagy komppal megközelíthető tájegység szépen művelt olajfa-ültetvényeiről, kitűnő standjairól és tanyaszerűen szétszórt településszerkezetéről híres. A helyiek nemcsak jó mezőgazdák, hanem sikeres kereskedők is. Párizsban állítólag a tunéziai fűszeresek legnagyobb része erről a szigetről származik. Djerba kézművesei ma is a hagyományos módszerek szerint dolgoznak: Guellalában kaphatók a legszebb fazekas-termékek, Houmt Souk bazárjaiban pedig bőrt és ékszereket lehet többek között vásárolni.


Oázis a djerbai tengerparton

Tunéziában a sivatagi és hegyvidéki oázisok mellett egy tengerparti oázist is találunk. Gabes az ország déli részén, nyugat és dél felől a sivataggal körülvéve terül el. Szemet gyönyörködtető pálmaligeteit és az óvárost nyitott lovashintóról érdemes megtekinteni. A bazárban szigorúan kötelező az alkudozás. Különleges illatszerek, ismeret-len fűszerek, füstölők, óriási hennahalmok várják a kíváncsi idegent. Ha Gabesből észak felé vesszük az irányt, néhány kilométer múlva furcsa látványban lesz részünk: egy országúti parkolóban tökéletes bálnacsontvázat állítottak ki. A tengeri emlős állítólag a Gibraltári-szoroson úszott be a Földközi-tengerre, és a partok közelében pusztult el. 
Afrika legnagyobb római emléke: El Djem városában található Afrika legnagyobb római kori emléke, a Colisée. A szépen megőrzött kolosszeumban egykor 35.000 ember fért el, akárcsak a hasonló római építményben. Érdekessége, hogy nem egy egykori nagyvárosban építették fel, hanem jóformán a semmi közepén, olyan helyen ahová minden égtáj felől könnyen el lehetett jutni.
Kirándulásainkon felfedezhetik a Dél minden varázsát, a Szahara misztikumát, de búvárközpontok, kaszinók, golfpályák vagy thalassoterápia is a rendelkezésükre áll a gondtalan pihenéshez.


Djerba látványosságai

Houmt Souk a sziget fővárosa. Híres kézműves központjáról (piac hétfőn és csütörtökön), nevezetes látnivalója a Borj el Kébir erőd, a Népművészet és Néphagyomány Múzeuma, a Jemma el Trouk (Török Mecset). La Ghriba ad otthon a sziget 2,5 ezer éves zsinagógájának (Kr. e. 584). Nevét egy titokzatos és misztikus, idegen lányról (Ghriba) kapta, aki megjelent, a zsinagóga építését segítette (az építkezés helyét egy, az égből hullott szent kő jelölte ki), majd ugyanilyen csodás módon eltűnt. A zsidó húsvétot követő 33. napon minden évben Észak-Afrika legnagyobb zarándokhelyévé válik a zsinagóga, ahol a világ talán legrégebbi Tóra-tekercsét őrzik. 
Guellala a fazekasipar nemzetközileg is ismert központja a szigeten. El May erődszerű mecsetjéről ismert kisváros, Guellala közelében. Midoun a sziget második legnépesebb települése (kb. 7.500 fő), az olíva-termesztés és olajpréselés tradicionális központja. Érdemes meglátogatni a pénteki vásárokat.


Djerba időjárása

A sziget felszíne nagyjából sík, de az évi 310 napos szikrázó napsütés ellenére éghajlata nyáron mérsékeltebb a déli fekvése miatt elvárhatónál, köszönhetően a tenger hűsítő hatásának. Költői túlzással a nevezik a szigetet Földközi tenger Tahitiének, ahol végtelen homokos strandokat, kristálytiszta tengert és európai színvonalú szállodákat kínálunk utasainknak. találat
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!