pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Sívarázslat Lengyelországban
A hetvenes, nyolcvanas években a külföldet honfitársaink többsége számára Lengyelország jelentette. Krakkóba, Zakopánéba jártunk, ha egy kis szabadságlevegôt akartunk szívni, barátságot kötöttünk vidám lengyel fiatalokal a Krakkó fôterén. No persze, hiszen jól ismertük mindannyian a mondást: Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, issza borát. A téli sportok szerelmesei pedig, amint leesett a hó, elindultak a Tátrába. S mivel jól váltották a forintot, egy-egy sítúra során még a kispénzű diákok is nagylábon élhettek lengyel honban egy hétig.
Aztán kinyíltak a határok, s a kiváncsiságtól hajtva felfedeztük az Alpok síterepeit, igaz, tôlünk nyugatra már korántsem érezte olyan urasan magát a magyar turista, mint a Tátrában.

Mostanában ismét az érdeklôdés középpontjába került Lengyelország. A legutóbbi Hó-show-n is Lengyelország volt a díszvendég, egyre több utazási iroda szervez ide programokat, s egyre többen igyekeznek ismét felfedezni e számunkra oly kedves világot.
S ez nem csak azért van, mert Lengyelország könnyen megközelíthetô és mert szeretünk nosztalgiázni: a gorálok földjén ugyanis még mindig olcsóbban lehet eltölteni egy hetet, mint a Lajtától nyugatabbra lévô országokban.
Lengyelország legismertebb és egyik legrégebbi síterülete a Tátra, s annak legkedvesebb városa Zakopane. A több, mint 2000 méter magas csúcsok között meghúzódó hangulatos település olyan, mint egy ékszerdoboz. A havas utcák mentén jellegzetes csúcsos, fából készült gorál házak ablakaiból meleg fény szűrôdik ki, az utcán pedig lovasszán csilingel. Igazi mesevilág ez, melyet még izgalmasabbá tesznek a kezelt, jóminôségű sípályák. Zakopane a lengyel síelés bölcsôje, nem véletlen tehát, hogy több, mint százesztendôs hagyományai vannak itt e sportnak. Nagyszerű klímájának köszönhetôen már a XIX. század 70-es éveiben kedvelt gyógyüdülôhely volt, késôbb fedezték fel a síelôk. Itt már novemberben lehull a hó, ami márciusig csak egyre szaporodik, de nem ritka, hogy még májusban is sportolásra alkalmas hó borítja a hegyoldalakat. Óriási elônye a vidéknek, hogy a különbözô szinten síelôk egyaránt megtalálják a tudásuknak megfelelô pályákat. A városban és a környékén 50 kisebb, nagyobb felvonó szállítja a kezdôket a kellemes lankákra, a tapasztaltabbakat pedig az Európa kupáknak is helyt adó fekete pályákra. 

Zakopane hallatlan fejlôdésen ment át az utóbbi idôben, így egyre több színvonalas szálláshely várja a vendégeket, de a kispénzű turista is jól érezheti magát a hangulatos menedékházakban. Persze vannak, akik szívesebben látogatnak el a Beszkidekbe, s annak téli fôvárosába Szczyrkbe. Lengyel szakértôk szerint a vidék nagy elônye, hogy itt nem fújnak olyan erôs szelek, mint a Tátrában, sípályái azonban legalább olyan izgalmasak, mint a Zakopane környékén lévôk. Akadnak itt kifejezetten profiknak való nagyon nehéz terepek, de kezdôknek való lankák is. Sôt több kilomérternyi sífútópálya és négy síugró torony is várja a téli sportok szerelmeseit. Hasonló élményeket tartogat Visztula völgyének kijáratánál az évszázados történelmi múlttal rendelkezô Ustron, vagy Bukowina Tatrzanska, Lengyelország egyik legmagasabban fekvô települése, ahonnan teljes szépségében elénk tárul a Magas Tátra. Ám ezekben a csodálatos falvakban és városokban az is nagyszerűen kikapcsolódhat, aki nem kíván megbírkózni a meredek hegyoldalakkal. hiszen számtalan látnivaló csalogatja ide a pihenni vágyó turistát. 

Egy-egy napos kirándulás keretében érdemes felkeresni Krakkow történelmi emlékeit, lovaskocsival a Tátra csúcsai között meghúzódó varázslatos tengerszemet Morskie Okot, vagy a Wieliczzka sóbányáját. S mikor este betér egy hangulatos vendéglôbe a turista, nemcsak abban lehet biztos, hogy a gorál zene mellé finom étel szolgálnak fel, hanem abban is, hogy mint magyart, igazi szeretettel fogadják.

Zakopane kitűnő hely mind a nyári, mind pedig a téli pihenés szempontjából. A város a Tátra - Lengyelország legmagasabb hegylánca - lábainál helyezkedik el, s az egyik legnagyobb üdülőközpont az országban. A legmagasabban fekvő lengyel város: belvárosa 750-1000 m közötti tengerszint feletti magasságban terül el. Zakopane hegyi klímájáról híres, amelyre alacsony (kb. 5 C fokos) hőmérséklet jellemző, s amelyben a tél mintegy 120 napig tart. Zakopane klímája általában \"felgyorsítja\" a fiziológiás folyamatokat: elősegíti az anyagcserét, javítja az idelátogatók közérzetét és számos betegség gyógyításában közreműködik. Nyáron a hegyi kirándulások kedvelőit várják a Tátra magasabb és alacsonyabb vonulatai egyaránt. A magasabb területek szervezett csoportokban, tapasztelt tátrai idegenvezető társaságában látogatók. Séták céljaira pedig inkább a Tátra lábainál fekvő völgyek teremtenek lehetőséget. A gyalogos turizmus mellett Zakopane környéke s a tátrai völgyek némelyike nagyszerű alkalmat kínál a hegyi kerékpározás számára. A Gubalówka nyári bobpályája kitűnő szórakozást nyújt a gyermekek és fiataloknak, akik csodálatos hegyvidéki környezetben maguk szabályozhatják a kétszemélyes kocsijuk sebességét. Az említett sportokon kívül a Tátrában és környékén siklóernyőzni is lehet, ami már szinte teljesen kiszorította a sportrepülést. A városban számos fedett uszoda és egy természetes meleg forrásvíz által táplált nyitott fürdő is található. Równia Krupowán, Ugrósáncok mellett és a környező helyiségekben lovaglóiskolák működnek, amelyekben a turisták megismerkedhetnek a lovaglás művészettel, valamint túralovaglásra is lehetőség nyílik. A síelés szerelmeseinek a környéken közel 50 húzólift és libegő áll rendelkezésre, amelyek nagyszerű lehetőséget teremtenek mind tapasztalt, mind a kezdő síelők számára. A síliftek többsége mellett síoktatás folyik. A leghíresebb sípályái a Kasprowy csúcsról (1985 m), a Gubalowkáról (1120 m) csúcsról indulnak. Zakopane környéke sok kilométernyi, télen gondosan karbantartott sífutópálya is található. A Wielka Krokiew ugrósánc mellett jégpálya és görkorcsolya-pálya áll a látogatók rendelkezésére. találat
FőoldalEurópaLengyelországZakopane
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!