pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

A Földközi-tenger észeki partvidékén délről északra haladva először az ókori város, Caesarea romjai tárulnak elénk.A Nagy Heródes által egy főniciai település helyén alapított város fontos stratégiai kikötő volt csaknem hat évszázadón át.A keresztesek később átépítették,majd a mamelukok lerombolták.Nevezetességei a római színház,a bizánci utcasor
és a 16 km hosszú vízvezeték.

A Tel-Aviv-Haifa főútvonal középső szakasza mellett A Nagy Heródes által Kr. e. 20 körül, egy föníciai település helyén alapított és Augustus császár tiszteletére elnevezett város csaknem hat évszázadig szolgált Júdea római fővárosaként. Kikötője a régészek véleménye szerint korának egyik legnagyszerűbb mérnöki alkotása volt. Miután az arabok 637-ben elfoglalták, kikötője feltöltődött, és Caesarea hanyatlásnak indult. Később a keresztesek építették újjá és birtokolták 1251- ben bekövetkezett vereségükig. A várost a mamelukok rombolták le a 13. század végén. Megtekintésre érdemes a római színház és lóversenypálya, egy bizánci utcasor és a (jórészt föld alá temetődött) 16 km hosszú vízvezeték. A keresztesek városát látványosan fölújították. Caesarea strandjai vonzóak, de néha szennyezik őket a közeli kibuc ipari üzemei.
Nyitva: szombat-csütörtök 8.00-18.00, péntek 8.00-17.00
Busz: 76, a Tel-Aviv-Haifa főútvonal Caesarea leágazásától


Praktikus
Aktuális valuta árfolyamok a Magyar Nemzeti Bank alapján.


Szótár
NYELVHASZNÁLAT, KISSZÓTÁR 
NYELV
Izrael két hivatalos nyelve a héber és az arab. Sokfelé hallhatunk, üzletek, bankok cégtábláin látunk orosz szót, az angol pedig az üzleti élet nyelve. (Magyar szó hallatán se lepődjünk meg! - a ford.) A jeruzsálemi Mea Shearim és a Tel-Aviv melletti Bnei Braq erősen ortodox negyedben a (német eredetű) jiddis a mindennapi nyelv. Izrael életének egyik legérdekesebb jelensége a héber nyelv újjászületése. A Biblia ősi nyelvét Eliezer Ben Yehuda, 19. századi cionista tette a modern időkben is használhatóvá. Munkáját ma speciális tudományos intézmény folytatja, pl. a mai követelményeknek megfelelő új szavak megalkotásával: mekarer - hűtőszekrény, machev - számítógép, de a televízióval és a rádióval (köznyelven: televizia és radio) még ez a testület sem birkózott meg. A héber, az arabhoz hasonlóan, a sémi nyelvekhez tartozik és jobbról balra írják. Ugyanakkor a héber ábécé 22 betűje nagyon hasonló a görög írásjelekhez, hiszen a ma ismert európai írás elődjét a Szentföldön élt föníciaiak alkották meg. A héber ábécé négy első betűjének nevét: aleph, bet, gimmel, daled, hasonlítsuk össze a megfelelő görög betűkkel: alfa, béta, gamma, delta. A turistákkal legvalószínűbben érintkező izraeliek, zsidók és arabok egyaránt beszélnek angolul. Mivel a héber kiejtés elég változatos, az alábbi szószedet egyformán lehet hasznos és zavaró, tehát beszéljünk inkább angolul, és csak végszükség esetén használjuk. Kevés európai tudja helyesen kiejteni az arab hangokat, a shukran (köszönöm) szó azonban gyakran jól jön. ... de itt ne számítsunk kedvezményre!
Szószedet
Üdvözlöm, viszonlátásra, béke shalom
viszontlátásra l'hitraot
jó reggelt boker tov
jó napot tzohoraim tovim
jó estét erev tov
jó éjszakát layla tov
bocsánat slicha
kérem bevakasha
köszönöm toda
igen ken
nem lo
busz autobus
taxi monit
autó auto
illemhely sherutim
pénz kessef
telefon telefon
szálloda bet malon
mennyibe kerül? kama ze oleh?
ma hayom
holnap machar
tegnap etmol
hány óra? ma ha'sha'a?
Élelem
kenyér lechem
tej chalav
sajt gevina
dzsem riba
vaj chema
víz mayim
hús basar
zöldség yerakot
burgonya tapuach adama
gyümölcs perot
A hét napjai
vasárnap Yom Rishon
hétfő Yom Shani
kedd Yom Shlishi
szerda Yom Revi'i
csütörtök Yom Chamishi
péntek Yom Shishi
szombat Shabbat
Számnevek
1 achat
2 shtayim
3 shalosh
4 arba
5 chamesh
6 shesh
7 sheva
8 shmona
9 tesha
10 eser
11 ahad esrei
12 shtayim esrei
20 esrim
30 shloshim
40 arbaim
50 chamishim
60 shishim
70 shivim
80 shmonim
90 tishim
100 mea
200 mataim
300 shalosh maot
1000 elef
2000 alpaim
3000 shaloshet elefimtalálat
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!