Szűrők
pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Jeruzsálemtől mindössze 9 km-re fekszik Betlehem. A város nevének jelentése: "a kenyér háza". Lakosságának 80%-a keresztény arab. Ebben a városban született Jézus Krisztus és Dávid király is.
Szent József és Mária Názáretben éltek, itt történt a Biblia szerint az Angyali Üdvözlet, mikor Gábor arkangyal megjelent Máriának, és tudatta vele, hogy ő fogja megszülni az Isten fiát, Jézust. Názáretben egyébként ma e helyen templom áll: az Angyali Üdvözlet temploma. 
Mária és Szent József azért mentek Jeruzsálembe, mert az országban népszámlálást tartottak, s minden férfinak a születési helyén kellett jelentkeznie. Így történt, hogy Mária Betlehemben szülte meg Jézust. Mivel szállást már nem találtak, ezért jobb híján egy barlang-istállóban. A későbbiekben Jézus Názáretben, Galilea tartományban élt és tanított.

Jézus születési helye fölé Betlehemben templomot emeltek, így az eredeti barlang-istállóba csak a templomból lehet lemenni. Ezen a templomon is, mint a Szent Sír - bazilikán több vallás osztozik: középső része a görögkeletieké, déli szárnya az örményeké, az északi pedig a katolikusoké illetve a protestánsoké. A templomból lépcső vezet le a barlangba, ahol Jézus született. Ezüstcsillag jelzi a földön a helyet, ahol Mária világra hozta gyermekét.
A város közepén a Manger tére áll a Születési Templom,melyet Nagy Konstantin császár építtetett egy korábbi bazikika helyén.A hiedelem szerint a templom alatti kripta helyén állott az istálló,ahol Jézus született. 


9,5 km Jeruzsálemtől délre Krisztus szülőhelye a palesztin Nyugati part területére esik. Ez a hegytetőre épült kedves városka, sivatagi környezetében, zarándokok sokaságát fogadja, különösen karácsony és húsvét idején. A város közepén, a Manger téren álló Születés templomát Nagy Konstantin császár itt építette 325-ben, egy korábbi bazilika helyén. A templom alatt a látogatók leereszkedhetnek egy kriptába, a hiedelem szerint itt volt az az istálló, ahol Jézus született. A közeli Beit Sahur faluban tisztelik azt a helyet, ahol az angyal megjelent a pásztoroknak, jelezve, örvendezzenek, mert Krisztus megszületett. Betlehem kapuja mellett látható Ráhelnek, Jákob pátriárka feleségének sírja. Betlehembe legkönnyebben taxival vagy a Damaszkusz kapu melletti állomásról induló arab busszal juthatunk el.


Szótár
NYELVHASZNÁLAT, KISSZÓTÁR 
NYELV
Izrael két hivatalos nyelve a héber és az arab. Sokfelé hallhatunk, üzletek, bankok cégtábláin látunk orosz szót, az angol pedig az üzleti élet nyelve. (Magyar szó hallatán se lepődjünk meg! - a ford.) A jeruzsálemi Mea Shearim és a Tel-Aviv melletti Bnei Braq erősen ortodox negyedben a (német eredetű) jiddis a mindennapi nyelv. Izrael életének egyik legérdekesebb jelensége a héber nyelv újjászületése. A Biblia ősi nyelvét Eliezer Ben Yehuda, 19. századi cionista tette a modern időkben is használhatóvá. Munkáját ma speciális tudományos intézmény folytatja, pl. a mai követelményeknek megfelelő új szavak megalkotásával: mekarer - hűtőszekrény, machev - számítógép, de a televízióval és a rádióval (köznyelven: televizia és radio) még ez a testület sem birkózott meg. A héber, az arabhoz hasonlóan, a sémi nyelvekhez tartozik és jobbról balra írják. Ugyanakkor a héber ábécé 22 betűje nagyon hasonló a görög írásjelekhez, hiszen a ma ismert európai írás elődjét a Szentföldön élt föníciaiak alkották meg. A héber ábécé négy első betűjének nevét: aleph, bet, gimmel, daled, hasonlítsuk össze a megfelelő görög betűkkel: alfa, béta, gamma, delta. A turistákkal legvalószínűbben érintkező izraeliek, zsidók és arabok egyaránt beszélnek angolul. Mivel a héber kiejtés elég változatos, az alábbi szószedet egyformán lehet hasznos és zavaró, tehát beszéljünk inkább angolul, és csak végszükség esetén használjuk. Kevés európai tudja helyesen kiejteni az arab hangokat, a shukran (köszönöm) szó azonban gyakran jól jön. ... de itt ne számítsunk kedvezményre!
Szószedet
Üdvözlöm, viszonlátásra, béke shalom
viszontlátásra l'hitraot
jó reggelt boker tov
jó napot tzohoraim tovim
jó estét erev tov
jó éjszakát layla tov
bocsánat slicha
kérem bevakasha
köszönöm toda
igen ken
nem lo
busz autobus
taxi monit
autó auto
illemhely sherutim
pénz kessef
telefon telefon
szálloda bet malon
mennyibe kerül? kama ze oleh?
ma hayom
holnap machar
tegnap etmol
hány óra? ma ha'sha'a?
Élelem
kenyér lechem
tej chalav
sajt gevina
dzsem riba
vaj chema
víz mayim
hús basar
zöldség yerakot
burgonya tapuach adama
gyümölcs perot
A hét napjai
vasárnap Yom Rishon
hétfő Yom Shani
kedd Yom Shlishi
szerda Yom Revi'i
csütörtök Yom Chamishi
péntek Yom Shishi
szombat Shabbat
Számnevek
1 achat
2 shtayim
3 shalosh
4 arba
5 chamesh
6 shesh
7 sheva
8 shmona
9 tesha
10 eser
11 ahad esrei
12 shtayim esrei
20 esrim
30 shloshim
40 arbaim
50 chamishim
60 shishim
70 shivim
80 shmonim
90 tishim
100 mea
200 mataim
300 shalosh maot
1000 elef
2000 alpaim
3000 shaloshet elefim
 találat
FőoldalKözel-KeletIzraelBetlehem
Részletes találati lista
Betlehem

Körutazás Izraelben

8 napos körutazás Izraelben
542.390 Ft/fő

Izrael - Ezt látnia kell!

7 napos körutazás Izraelben
716.978 Ft/fő
Izrael

Izrael dióhéjban - csillagtúrák

5 napos körutazás Izraelben
450.898 Ft/fő

Körutazás Izraelben

8 napos körutazás Izraelben
542.390 Ft/fő

Körutazás Izraelben, látogatással Jordániában

10 napos körutazás Izraelben
641.860 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!