pl. Ciprus, Bécs, Balaton stb...
Indulás ideje:
Naptár

Dublin ismert írók szülőhazája, többarcú város. A szegényebb negyedek a Liffey északi partján élesen elütnek a gazdagok déli városrészeitől, a legbelső, nyugalmas városmag a messzire elnyúló, monoton alvóvárostól. A világlátott „jackeen”-ek, akiknek szülei már több nemzedék óta felhagytak a földműveléssel, és a „cuchie”-k, akiknek még tőzeg ragad a csizmájuk talpára, folytonos rivalizálásban állnak egymással.
Dublin fiatal város. A város arculatát, ritmusát, légkörét a fiatalok határozzák meg, még akkor is, ha jó egyötödük munkanélküli. Annak az aszketikus életmódnak azonban, mely a 70-es években uralkodott, mára már nyoma sincs. 
Dublin felhőkarcolók nélküli, intim város. A városközpontot egy nap alatt kellemesen be lehet járni. A sok park és kert révén a város tágasabbnak látszik, és jól áttekinthető. Az emberek a parkokban ugyanúgy leállnak tereferélni, mint azelőtt a falu főterén. Való igaz, hogy Dublin megőrzött valamiféle falusias jelleget, ahol az ember mindig ismerősbe botlik, ahol fennmaradt a néptánc hagyománya, s ahol az utcákon csakúgy, mint a pubokban, sokféle hagyományos zenét hallani.


Mint annyi más főváros, Dublin is igyekszik betölteni az Ír Köztársaság központjának szerepét, ugyanakkor önálló egységként is megállja a helyét. A dubliniak előszeretettel gondolnak úgy magukra, mint egy különleges fajta tagjaira - a többi ír nem csekély bosszúságára. Kétségtelen, hogy ez a legnagyobb és legkozmopolitább város az egész Ír-szigeten. A dubliniak - a többi nagyváros lakóival ellentétben - általában örömmel elegyednek szóba az idegennel, akinek így azonnal alkalma nyílik megízlelni a varázslatos dublini akcentust. A turisták érdeklődésére számot tartó Dublin egy kisebb, gyalogszerrel is könnyen bejárható területen fekszik. A képtárak, múzeumok és fontosabb középületek a Liffey folyótól délre találhatók. Városszerte megcsodálhatjuk a díszes ajtótokokkal ékeskedő, impozáns vagy kevésbé feltűnő, sajnos gyakran megdöbbentően rossz állapotú György korabeli házakat. A legjobb állapotban fennmaradt részek a Trinity College-tól délre vannak, főleg a Merrion Square-en (itt érdemes megnézni a híres lakók tiszteletére elhelyezett emléktáblákat) és a Fitzwilliam Square-en. A 20. század során a György korabeli Dublin jelentős részét lerombolták, és a modern épületek közül sajnos csak kevés kárpótol a veszteségért. A pusztulás még a város szívében is egyértelmű; a lerobbant kerületekben mindennapos jelenség az utcai bűnözés és a rablótámadás. A leghírhedtebb a Christ Church és a St Patrick Cathedral környéke, valamint a város északnyugati része, a Connolly Station környéke, a Gardiner és a Summerhill Street. Ezzel együtt Dublin rendkívül lebilincselő, több helyütt kifejezetten szép város, mely az ide látogatókat számtalan érdekességgel - kiváló múzeumokkal és képtárakkal, igényes üzletekkel és éttermekkel, első osztályú szórakozási lehetőségekkel - várja. Ezek után nem is véletlen, hogy 1991-ben Európában Dublin lett a Kultúra Városa. Fekvése is gyönyörű, ráadásul a Wicklow-hegységből és a tengerpartról is könnyen megközelíthető. Az egyik legjobb közlekedési megoldást a DART kínálja, mely nem más, mint a Howth-t és Brayt összekötő észak-déli tranzit gyorsvonat.
(Forrás:Cartographia)

Ünnepek/Események/Hagyományok
Június
James Joyce emlékrendezvények. Ír Derby a Curraghon.
Július
Kerrygold Dublin Lovasbemutató
(Forrás:Cartographia)

Praktikus
Szálláshelyek
Dublinban valamennyi szállástípus, a luxusszállótól a legolcsóbb diákszállásig nagyjából kétszer annyiba kerül, mint a hasonló jellegű szolgáltatás a Köztársaság bármely más részén. Mindig tanácsos előre lefoglalni a szállást, de ha a látogatásunk időpontja egybeesik valamelyik fontosabb sporteseménnyel vagy fesztivállal, akkor szinte kötelező. Az elmúlt években a dublini telefonszámok 6-ról folyamatosan 7 jegyűre változtak, ezért a Tudakozó 190-es számán érdeklődjünk.
Éttermek
A legváltozatosabb ár- és ételválasztékot az élénk Temple Bar negyed kínálja. Az alább felsorolt éttermek közül jó néhány a központtól távolabb van, de autóval, taxival vagy egyes esetekben a DART-tal könnyen megközelíthetők. A The Irish Times szombati számában időnként közölnek étteremkritikákat. A legtöbb elegáns étterem vasárnap zárva tart.
Szórakozási lehetőségek
Az élő műsorok, főleg a zenei és színházi előadások Dublin egyik fő vonzerejét jelentik. Aki csak egy laza estére vágyik, az menjen el valamelyik ír kocsmába; közülük néhányban esténként hagyományos ír vagy más zenét játszó együttesek is fellépnek. Ezekről és a többi szórakozási lehetőségről részletes információ található az In Dublin című magazinban vagy az idegenforgalmi hivatal által kiadott What's On In Dublin című kiadványban. Az Evening Press pénteki számában a népzenei eseményekről olvashatunk, a Comhaltas Ceoltóirí Eireann, 32 Belgrave Square, Monkstown (tel.: [01] 2800295) a hagyományos ír zenével és tánccal kapcsolatos dublini és vidéki rendezvényekről ad felvilágosítást (az iroda nevének kiejtése: koaltasz keoltori ajran). A The Irish Times mindennap közöl egy megyénkénti áttekintést, szombatonként pedig felsorolja a különleges eseményeket.
Vásárlási lehetőségek
A legdivatosabb bevásárlónegyed a Liffey folyótól délre terül el a Grafton Street (melynek egy része sétálóutca) és a Dawson Street környékén. A Nassau Streeten van a Kilkenny Design Centre, melyben bőséges választékot találni ír termékekből, pl. donegali tweedholmikból, kerámiákból és ékszerekből. A South William Streeten álló Powerscourt Townhouse bevásárlóközpontban több kézműves- és antik holmikat árusító üzlet van. Kézművestermékek kaphatók még a Tower Design Craft Centre-ben a Pearse Streeten és a Marley Parkban a Rathfarnham nevű elővárosban. Az igényes élelmiszerüzletek közé tartozik a The Cheeseboard, mely a Grafton Street közelében álló Westbury Centre-ben várja az ír tanyasi sajtok kedvelőit. Fred Hanna könyvesboltjában a Nassau Streeten az ír irodalom gazdag választékát kínálják. Ír zenét és hangszereket a Walton's-nál keressünk a North Frederick Streeten. Az áruházak az O'Connell és a Henry Street környékén tömörülnek, a folyótól északra. Érdemes elmenni a Moore Street-i piacra is.
(Forrás:Cartographia)
 

Szótár
NYELVHASZNÁLAT, KISSZÓTÁR
Az Ír Köztársaságban két hivatalos nyelv van, az angol és az ír. Mindenki angolul beszél, bár a nyugati és északi Gaeltacht területeken még hallani ír szót is - errefelé előfordul, hogy a útjelző táblák is csak írül vannak. Az alábbiakban a leggyakrabban látott szavak jelentése és kiejtése következik:
Bord Fáilte az Ír Idegenforgalmi Hivatal neve - "bord fólti"
Ceilidh hagyományos táncos est - "kajlí"
Gaeilge az ír nyelv - "géjl-ge"
Gaeltacht írül beszélő ország - "géjl-takt"
Garda Síochána rendőrség - "górdah sikána"
fleadh hagyományos zenés est - "flaa"
Taoiseach miniszterelnök - "tísok"
Számok
1 a haon - ("a héj-on")
2 a dó - ("a dó")
3 a trí - ("a trí")
4 a ceathair - ("a ka-hír")
5 a cuíg - ("a kú-ig")
6 a sé - ("a sé")
7 a seacht - ("a sokt")
8 a hocht - ("a hakt")
9 a naoi - ("a neij")
10 a deich - ("a de")
Ismerkedés
sör (Guinness típusú) pórtar - ("porther")
egészségedre sláinte - ("szlón-te")
jó napot lá maith - ("laa maa")
viszlát slán - ("slaan")
jó éjszakát oíche mhaith - ("77ha-vah")
Hogy van? Köszönöm, jól Conas taoi? Go maith, slán a bheas tú - ("Ko-nasz tí? Go ma, slón a vesz tú")
kérem más é do thoil é - ("móz ee dah hal ee")
pub, kocsma tábhairne - ("taw-er-néj")
köszönöm gura maith agat - ("gurra maa a-gat")
víz uisce - ("iskek")
whiskey fuiscí - ("visgí")
igen sea - ("saa")
(Forrás:Cartographia)találat
FőoldalEurópaÍrországDublin
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!