pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

Franciaország fővárosa a szerelem városa. A divat fővárosa. A festők, írók és filmesek fővárosa. A konyhaművészet fővárosa. Egy szokványos helynek mindig egy lépéssel a világ többi része előtt kell járnia, hogy ezek közül a klisék közül akár csak egyet is valamelyest igazságosan ítéljen meg Párizsnak azonban csupán a leírásával oldalakat lehetne megtölteni. Ezért az ember már az első látogatást megelőzően is úgy érzi, mintha ismerné Párizst, hiszen Toulouse-Lautrec képeiről ismeri a Moulin Rouge-t, számtalan filmben látta az Eiffel-tornyot, Simone de Beauvoir könyveiből megismerhette a Saint-Germaint. S habár a festői régi csarnokok már régen eltűntek, a Rue de Rivoli pedig belefullad a forgalmi dugókba, és egész Franciaországban közmondásos a fővárosiak arroganciája tudat alatt mindenki a maga eszményképét keresi Párizsban, lett légyen az a divat városa vagy a híres konyháé, a művészeteké vagy a szerelemé. Így mosódik össze egyetlen séta alatt spontán módon a fantázia és a realitás. Ez adja meg a vonzerejét napjainkban egy párizsi tartózkodásnak.

Párizs ma is a világ egyik legromantikusabb városa. A kultúra és a divat terén talán legtöbbet kínálja a világon. Csuroghat a nyálunk a kirakatok étel-, csokoládé- és divatcikkkínálata láttán. Az éttermeket és kávézókat olyan nép fiai töltik állandóan meg, akik számára az étkezés komoly és fontos dolgok. A világon bármire elkölthetjük pénzünket itt, a legdivatosabb kosztümöktől az ínyencfalatokig, Párizs megéri a pénzét. A belváros egészen kicsi, a fontosabb helyek egymástól sétányi távolságra vannak. A főbb látnivalókat, az Eiffel-tornyot, az Arc de Triomphe-ot és a Notre-Dame-ot, a Pompidou-központot, a Louvre-t és az új Musée d Orsayt szinte el sem téveszthetjük. Ha hosszú hétvégére készülünk Párizsban, inkább érkezünk már csütörtök este, ha tehetjük, semmint hétfő legyen a többletnap, mivel több múzeum és üzlet zárva tart a hét elején. 

És azt se feledjük, hogy sok múzeumi belépő olcsóbb vagy éppen ingyenes vasárnap. A különös Georges Pompidou Központ, más néven Beaubourg ad otthont a Musée National d Art Moderne-nek és időszakos kiállításoknak. A -kifordított- megjelenést Richard Rogers tervezte. Sokan megütköztek rajta, de a tömegeket vonzza. Az élet derűsebb oldalát tekintve, Párizs nem alszik el éjfélkor. A sörözők hajnalig nyitva tartanak; táncolhatunk, kabarét látogathatunk, vagy füstös pincében dzsesszt hallgathatunk, amíg a szemeteskocsik meg nem törik a hajnali utcák csöndjét.
(Forrás: Cartographia)

Tudnivalók
PÁRIZS ÉS KÖRNYÉKÉNEK TÁJAI
Franciaország fővárosa a kanyargó Szajna uralta, Ile de France néven ismert alacsony fekvésű medencében van. A medencét körülvevő dombokon a francia arisztokrácia által építtette csodálatos kastélyokat parkok és kertek fogják körbe. Építésük idején valamennyi kastély a saját erdőségén belül helyezkedett el, az erdőket vadászatok céljaira tartották fenn. Az új keletű városi terjeszkedés ellenére a legtöbb kastély körüli erdőség napjainkig érintetlen maradt. Ha nem magántulajdonúak és néhány esetben formálisan királyi státusúak lennének ezek az erdők, a Párizsi-medence már elvesztette volna erdőségeinek jelentős részét. Nem meglepő, hogy az Ile de France érdekes vadvilágának legnagyobb része az erdőségekhez kapcsolódik. A Párizs 20 kilométeres környezetében található erdőségek sok mindent kínálnak, de ahhoz, hogy a mélyföld legszebb részeivel találkozzunk, Fontainebleau-ig kell délre utaznunk. Ez az erdőség egyike Franciaország legjobbjainak. 
ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK ÉS LEHETÕSÉGEK
Nem szabad abból kiindulnunk, hogy mivel Párizsban vagyunk, az étel jó lesz, sem pedig abból, hogy az természetszerűen francia specialitás. A város tele van igencsak középszerű éttermekkel, de a világ legjobb éttermei közül is néhány ugyancsak itt található. A jók nem mindig drágák. Beállhatunk a főváros egyik sörözője előtt várakozó sorba; vagy próbát tehetünk a sok olcsó bisztró valamelyikével. A legkiválóbb éttermek (melyek nem szükségképpen a legköltségesebbek) zsúfoltak, és asztalfoglalásunkat jó előre be kell jelentenünk. Ha egy hétvégét akarunk eltölteni a fővárosban, kiábrándítónak találhatjuk, hogy sok étterem zárva tart szombaton vagy vasárnap. Ha július vagy augusztusban látogatunk oda, egész hónapban zárva tarthatnak szabadság miatt. Sok étteremben rögzített árú menüt szolgálnak fel (különösen ebédidőben). Ezek még a legköltségesebb párizsi éttermeket is megengedhetővé teszik. A menü három vagy négy fogásból állhat, mindegyiken belül választási lehetőségekkel. Néha bort is adnak hozzá. A felszolgálás és az adó mindig az árban van, így nem kell borravalót adnunk. Ebédidőben mindig nagy a forgalom. A franciák korán esznek, azzal, hogy a legutolsó rendelést jóval 14.30 előtt fel kell adni. Ha egy italra vagy egy snackre támad kedvünk a délután közepén, betérhetünk egy kávéházba vagy salon de thé-be (teázó). Esténként az utolsó rendelés 21.30-kor adható fel néhány étteremben. A sörözők hajnali 1, ill. 2-ig tartanak nyitva, legtöbbjük hétvégén is.* Kitűnő kalauzunk abban, hogy hol juthatunk a legjobb ételekhez, a Michelin Parizs Guide vagy Gault Millau Párizsa. Részletesen ismertetik az éttermeket, sajnos csak franciául. Ami az olcsó éttermeket illeti, Miles Turner Paupers\' Paris-ja (Pan kiadás) mutat be jó étel- és étteremválasztékot a központ környékén, különféle kategóriák szerint.
HELYI SZOKÁSOK, VISELKEDÉS
Egy olyan világban, ahol az élet egyhangúvá és kozmopolitává válik, a nemzeti vonások és jellegzetességek igen komoly veszélyben vannak. Sajnos már Párizs is érzi ezt. Párizsinak lenni ma már nem annyira más, mint egykoron. Mégis, lakossága és látnivalói egyediek maradtak. A sikk nagy része a múlté, különösen az ifjabb generációnál. Az idősebb párizsiak azonban még mindig összetéveszthetetlenek, talán könnyed eleganciájuktól, öltözéküktől, baszk sapkájuktól. A párizsiak, legyenek gazdagok vagy szegények, mindig szerették a könnyed, jó életet, és pontosan tudják, hogy mit is akarnak. Legjobb formájukat a nyilvános piacokon mutatják, ahol tréfálkoznak és civakodnak. A népszerű időtöltések közé tartoznak a rövid séták a parkban, a folyó mentén vagy a boulevard-okon, ahol a kávéházak, bárok hagyományosan kedvenc helyek voltak, különösen a Champs-Élysées-n és a Boulevard St-Germain-en. De ma már meglehetősen drágák ezek a helyek, és az idősebb helybéliek a megmondhatói, hogy kevés a látnivaló, kevesebb a divatos hölgy, kevésbé elismerésre méltó a sikk, kevesebb a \"valódi\" Párizs. Azért a stílus még a régi, és a csinosan öltözött személyzet korrekt kiszolgálása olyan valami, amit a párizsiak még mindig megkövetelnek, és meg is kapnak. Ez vonatkozik az éttermekre is, ahol az árak elkerülhetetlenül magasabbak. A helyesen gondolkodó helybéliek biztosítják a mellékutcák bisztróinak fennmaradását, ahol a jó, egyszerű francia étel még mindig elérhető árú. A drágább helyeken a menü iránti erős érdeklődés és az étlap részletes tanulmányozása különbözteti meg a párizsiakat. A vasárnapi ebédidő gyakran együvé hozza a család három generációját. Izgalmas látni, hogy a fiatalok és az öregek milyen hosszan, keményen vitatják meg azt, hogy mit is kell rendelniük. A párizsiak üdvözléseikben ömlengősek. Úgy látszik, mindig találnak időt a beszélgetésre. A témák jószerivel ugyanazok, mint másutt, némi elfogultsággal egészségi állapotuk iránt. Tömören, bennszülöttnek lenni lelkesedőkészséget, kimozdulni tudást jelent, és mindennek természetes könnyedséggel kell párosulnia.
(Forrás: Cartographia)

Ünnepek/Események/Hagyományok
RENDEZVÉNYEK
A Francia Kormányzat Turista Hivatala Saisons de Paris néven ingyenes kiadványban sorolja fel a jelentősebb eseményeket és kiállításokat.
Január
Divatkollekciók
Február
Divatkollekciók
Március
Mezőgazdasági bemutató
Világutazási bemutató
Április
Párizsi vásár
Május
Francia Tenisz Bajnokság
(Roland Garros) (június elejéig)
Párizs Fesztivál (június végéig)
Június
Évi virágbemutató - Bois de
Vincennes. Párizsi Légibemutató - Le Bourget (kétévenként).
Párizsi Falu Fesztivál
Július
Bastille Napja (14.). Tűzijáték és katonai szemle a Francia Forradalom évfordulóján. A Tour de France vége (utolsó vasárnap, Champs-Élysées). Divatbemutatók. Festival Estival (szeptember közepéig hangversenyek)
Augusztus
Párizsiak szabadságra mennek
Szeptember
Õszi Fesztivál (zene, színház,
tánc - szeptember közepétől december végéig
Október
Nemzetközi Kortárs Művészeti Kiállítás, Grand Palais
November
Fegyvernyugvás Napja (11-én).
Katonai díszszemle az Arc de Triomphe-nál
December
Régiségvásár, Espace Austerlitz, Nemzetközi hajóbemutató
GYERMEKPROGRAMOK
Párizs nem gondoskodik különösebb előzékenységgel a kisebb gyermekekről. Az idősebbek azonban élvezni fogják az érdekesebb helyeket, és jelentős kedvezmény - figyelembe véve a belépőjegyek árát -, hogy 18 éves kor alatt ingyenesen mehetnek be az állami múzeumokba. A metró és a buszközlekedés nem kedvezményes számukra, bár 3 év alatt ingyenes. Néhány étteremben magas székeket találunk. A legtöbb helyen kérésre szolgálnak gyermekadagokat is, de sok gyorsétterem van, és ezekben meglehetősen olcsó snackeket találhatunk. Ha csecsemővel utazunk, semmi problémát nem okoz, ha eldobható pelenkát vagy bébiételt akarunk vásárolni. Csecsemődajka szolgálatait is igénybe vehetjük, ha egy estét gyermekünk nélkül kívánunk eltölteni. Nem tart sokáig, amire minden gyermek felfedezi, hogy Párizs minden mástól különbözik; az iskolás korú gyermekek pedig kipróbálhatják francia nyelvismeretüket. Bármely korosztály gyermekei élvezik a Beaubourg külső mozgólépcsőit és a körülötte lévő piactér érdekes látványosságait; lifttel vagy akár gyalog megmászni az Eiffel-tornyot, a Notre-Dame-ot vagy az Arc de Triomphe-ot; és egy sétahajózás a Szajnán szintén emlékezetes. Ne feledjük, 18 év alatt az állami múzeumok ingyenesek; vasárnaponként pedig sok múzeum mindenki számára az. A nagyobb parkokban néhány játszótér található, sokban báb bemutatóval. A gyermekek nem szaladgálhatnak a pázsiton. A franciák természetesen kis drágaságaikat divatosan szeretik járatni. Van néhány kiváló gyermekruházati üzlet, beleértve Baby Diort, Kenzo üzletét és a rue de Jacobe-on a kisebb butikokat. Az áruházak, különösen a Monoprix és a Prisunix olcsóbbak. 
(Forrás: Cartographia)

Praktikus
Aktuális valuta árfolyamok a Magyar Nemzeti Bank alapján.
VÁSÁRLÁSI LEHETÕSÉGEK
A párizsi nők, bármilyen korúak, messziről felismerhetők akár exkluzív haute couture-ben, akár egy diákstílusú öltözékben. Elegáns, sikkes megjelenésük a legtöbb látogatóban olyan érzést kelt, hogy ruhatárát fel kellene újítania. Ezért a ruhák vagy legalább tartozékaik beszerzése fontossá válik. A párizsi kirakatok magukban is kiállítási darabok. Csaknem lehetetlen elmenni a kísértésbe ejtő kirakatok előtt, amelyek cukrászati termékeiket, hentesáruikat kínálják, valamint a parfümöket és fehérneműket kellető üzletek előtt. A párizsi bevásárlásra akár a világ minden pénze rámehet, ám ha tudjuk, hogy hová menjünk, egyáltalán nem kell hogy túl költséges legyen. Néhány szalon és üzlet hétfőnként zárva tart, a nagyobb áruházak nyitva vannak.
SZÁLLÁSHELYEK
Párizsban sokféle szálloda található, választhatunk pénztárcánktól függően. Ha egy nagy vásár vagy kiállítás közepén érkezünk, lehet, hogy várakoznunk kell a megfelelőre. Legjobb, ha a vörös Michelin útikalauzból választunk (vékony könyvecske, kizárólag Párizsról). Válasszuk ki gondosan a helyet. A Turista Hivatalban párizsi szállodajegyzéket is kaphatunk. A Hivatal abban is segít, csekély díjazás ellenében, hogy szobát találjunk. Az év legfoglaltabb időszaka a június, szeptember és október. Hasznos kiadvány a Válassza ki tartózkodására a legjobb időszakot című könyvecske, ugyanott megkaphatjuk. 
PÁRIZS ÉJJEL
Párizsban végtelenek az éjszakai szórakozási lehetőségek a kopott dzsesszkluboktól az elbűvölő kabarékig. Az éjszakai életnek nincsenek meghatározott helyszínei, de az eltérő szórakozási módok lehetőségei hajlamosak egy-egy területre koncentrálódni. Ha az élénk utcákat és a sötétedés utáni élet központjait keressük, akkor próbálkozzunk a következő helyeken:
A BAL PARTON
A St-Germain-des-Prés (6e) környéki utcák tele vannak éjjeli bárokkal, kávézókkal és dzsesszklubokkal. A rue de la Huchette-en sok nemzetiségi étterem és jó dzsesszklub található, a boulevard Saint-Michel a hajnali órákig tele van emberekkel. A boulevard Montparnasse és a rue de la Gaté a 14e-ben diszkókat, szexbemutatókat kínál, noha sokkal kisebb mértékben mint például a Pigalle.
A JOBB PARTON
A piroslámpás környék a Pigalle (9e és 18e) és a boulevard Clichy körül található. A Forum des Halles környéki utcák élénkek még késő éjjel is. A részben csak gyalogos rue des Lombards tele dzsesszklubokkal; a villogó neonok és a szexbemutatók a rue St-Denis-n találhatók. A Marais-ban (4e) diszkrét klubokat és diszkókat fedezhetünk fel a rue du Temple-on, és homoszexuálisok bárjait a rue Ste-Croix-de-la-Bretonnerie-n. A Bastille-nak (11e) néhány sztripklubja és laza erkölcsű lebuja van; bárjai és éjjeli klubjai élő zenével, és találunk itt egy régi csarnokot is. Mindez a rue de Charonne, a rue de Lappe és a rue de la Roquette környékén. Errefelé tartsuk szemünket táskánkon, és legyünk udvariasak, ha nem akarunk bajba jutni.
OLCSÓBB LEHETÕSÉGEK
Párizs nem szükségszerűen drága. Ha beosztással kell élnünk, sok olcsó szállodát és ifjúsági szállást találunk. Megérkezésünk után keressük a hotesses de Paris-t a vasútállomáson vagy a repülőtéren. Tőlük megtudhatjuk, hogy melyik szállodában van üres hely, és általában a helyes irányba igazítanak el bennünket. ISIC Nemzetközi Igazolvánnyal rendelkező diákok félárú belépésre jogosultak múzeumokban, olcsó diákmenzákon ehetnek, kedvezményes komp-, repülőjegyhez juthatnak. 26 éves kor alatt (nem diákként) az International Youth Travel Card a közlekedésben kedvezményt jelent. Ne vásároljunk egyetlen jegyet, amikor metrón vagy buszon utazunk. Olcsóbb, ha jegy tömböt veszünk (carnet), vagy a még olcsóbb utazási kártyát. A Carte Jeune 26 éves kor alatt pl. június és szeptember között 50%-os árkedvezményt biztosít. Használjuk a diákigazolványt, hogy árkedvezményhez jussunk múzeumi belépőknél, vagy álljunk be a vasárnapi sorokba, amikor sok helyre ingyenes a belépés. Vegyünk Carte Musée et Monuments-t, ami nagyobb múzeumokba és emlékművekbe korlátlan számú belépésre jogosít, egyszeri fizetés ellenében. Múzeumokban, metróállomásokon, utazási és információs irodákban vásárolható. A legolcsóbb éttermek a Les Selfs-ek (önkiszolgáló) a nagy áruházakban. Az 5e és 6e-ben speciális diákéttermek vannak, vagy vásárolhatunk elvihető ételeket (többnyire görög) a rue de la Huchette-en, 5e. Az éttermek menükártyáit kifüggesztik - a rögzített árú két- vagy háromfogásosak érik meg legjobban. Házibort palackkal vagy kancsóval kérjünk. Kerüljük el a költséges bárokat a St-Germain boulevard-hoz hasonló utcákban és a Beaubourg környékén. Ha szomjas vagy, irány valamelyik mellékutcai bár. Sörivók kérjenek un demi-t (pohárnyi) vagy une pression-t (csapoltat), és ne feledjük, hogy az ásványvíz többe kerülhet, mint a bor. Ruhavásárlásra a legolcsóbb a Monoprix és a Prisunic áruházak, de a legjobb egyedi választék a Galeries Lafayette-ben található. Vannak ugyancsak leszállított árú \"tervezői\" üzletek, ahol mintadarabokat árulnak.
Kemping
Kempingezhetünk egész évben a Bois de Boulogne-ban: Route du Bord de l\'Eau. Nyáron korán kell érkeznünk, mivel déltájra többnyire megtelik. Nemzetközi kempingkártya szükséges. Információ: tel.: 45 24 30 00
Bűnözés
A tolvajlás mindennapos Párizsban. Ügyeljünk táskánkra a metrón, forgalmas helyeken, mint a Beaubourg és a ChampsÉlysées, valamint a múzeumi sorállások közben. Figyeljünk a látszólag ártatlan, csenevész kinézetű gyermekekre - bandákban dolgoznak az utcákon, és fejik az ártatlan turistákat. Ne hagyjunk láthatóan értékeket autónkban.
Hálózati feszültség
220V, két kerek tüske a rendszeresített dugómegoldás.
Követségek
Magyar Köztársaság Nagykövetsége:
7 square de Vergennes 75015 Paris Tel.:33 1 56 36 07 54, 33 1 56 36 02 53 
Magyar Köztársaság Konzulátusa:
92 rue Bonaparte 75006 Paris Tel.: 43 54 66 96
Segélykérő telefonok
Mentők (ambulancia) \"SAMU\" tel.: 15
Rendőrség tel.: 17
Tűzoltóság: tel.: 18
Éjjel-nappali ambulancia:
Mérgezés tel.: 40 37 04 04
Súlyos égési sérülés (felnőtt)
tel.: 42 34 17 58
Súlyos égési sérülés (gyermek)
tel.: 43 73 62 54
SOS Dentaire (fogászat)
tel.: 43 37 51 00
SOS Médicin (orvos)
tel.: 47 07 77 77
Kulturális információ
A Turista Hivataltól a Paris Selection című magazin ingyenes példányát megkaphatjuk. De megvásárolhatjuk a Pariscope-ot vagy a l\'Officiel des Spectacles-t is, ezek hetilapok, francia nyelven. 
Ünnepnapok
Újév
Húsvéthétfő
Május 1.
Áldozócsütörtök
Pünkösdhétfő.
Bastille Napja - július 14.
Nagyboldogasszony - aug. 15.
Mindenszentek - nov. 1.
Fegyverszünet Napja - nov. 11.
Karácsony
Talált tárgyak
36 rue des Morillons, 15e (metrómegálló: Convention). Oda kell menni, mert telefonon nem adnak információt. Nyitva: 9.00-18.00 
Pénzügyek
A bankok munkanapokon 9.00-16.30 között tartanak nyitva. Pénzt válthatunk még a repülőterek, nagyobb vasútállomások pénzváltó irodáiban (valamint egyes áruházakban, mint például a Printemps vagy a Galeries Lafayette). Automata (24 órás) pénzváltó van a Point-Show Galleryben, Champs-Élysées. Hétvégeken pénzt válthatunk:
Banco Central, Gare d\'Austerlitz (naponta 7.00-21.00),
CCF, 117 Champs-Élysées, 8e (szombat 8.30-20.00),
UBP 154 Champs-Élysées, 8e (10.30-18.00 hétvégén),
CIC Gare de Lyon (naponta 6.30-23.00),
CIC Georges Pompidou Centre (12.00-19.00 naponta és 10.00-19.00 szombat, vasárnap, kedden zárva),
Thomas Cook, Gare du Nord (naponta 6.30-22.00, hétfőtől péntekig),
Thomas Cook, Gare SaintLazare (naponta 7.00-21.00).
Hitelkártyák
Néhány szállodában és étteremben használhatunk hitelkártyát. Kisebb üzletekben és kávéházakban nem. Elvesztésük bejelenthető (24 órán át): American Express: 47 77 72 00, Diner\'s Club 47 62 75 00, Eurocard Mastercard 47 67 84 84, Visa és Carte Bleue 42 77 11 90. Ugyancsak be kell jelenteni az elvesztését a legközelebbi rendőrőrsön is, és írásos nyilatkozatot kell szerezni tőlük arról, hogy igényünket jogosnak tartják és elismerik.
Adó
Ha kissé körülményesen is, de a kivitelre vásárolt árucikkek esetén 13-18 százaléknyi engedményt kaphatunk, ha olyan áruházban vásárolunk, ahol a formalitásokkal hajlandók bíbelődni. Kérdezzük meg, hogy a le détaxe-szal foglalkoznak-e. Árucikkenként minimálisan 2000 F-ért kell vásárolnunk, ha élni kívánunk az adó-visszatérítés kedvezményével. Az egész összeget ki kell fizetnünk, majd egy formanyomtatványt kitöltenünk, amit majd a Vámnál kilépéskor kell átadni egy megcímezett és felbélyegzett borítékkal. Az adókedvezményt azután elküldik. Van egy speciális asztal az Orly repülőtér gyülekezőcsarnokában és az indulási épület harmadik emeletén a Charles-de-Gaulle repülőtéren, ahol a papírmunkával foglalkoznak és a formalitásokat elintézik. Az adó mértéke a vásárolt árucikkektől függ. A 18 százalék engedmény parfümökre, szőrmékre, ékszerekre és kamerákra vonatkozik. Más árucikkek esetén csak 13 százalék visszatérítést igényelhetünk.
Nyitva tartás
Múzeumok
A nemzeti múzeumok kedden zárva tartanak (kivétel Versailles és a Musée d\'Orsay, ezek hétfőn). A legtöbb más párizsi múzeum hétfőn tart zárva, és szombat és vasárnap ingyenes vagy félárú. A nemzeti múzeumok 18 éves kor alatt ingyenesek, és a 18-25 év közötti fiatalok számára csak félárú jegy kell. Reggel már nyitásra próbáljunk meg odaérni a jegypénztárhoz, vagy készüljünk fel a Louvre, a Beaubourg vagy a Musée d\'Orsayhoz hasonló népszerű múzeumok előtti hoszszú sorállásra. Ha több múzeumot szeretnénk meglátogatni, érdemes - takarékoskodási célból - Carte- Inter-Musées-t vásárolnunk.
Üzletek
A legtöbb üzlet 9.00 vagy 10.00-től 20.00-ig tart nyitva. Néhány üzlet bezár 12.00 és 14.00 között ebédidőre. Legtöbbjük zárva tart vasárnap és hétfőn. Nagy áruházak 9.30-18.30 között tartanak nyitva, de 20.00-ig vagy 22.00-ig várják a vásárlókat a hét egy-két napján (rendszerint szerdán). Élelmiszerüzletek hétfőtől vagy keddtől tartanak nyitva szombatig 7.00-13.30 és 16.30-20.00 között. Néhány vasárnap délig is.
Gyógyszertárak
Zöld keresztről ismerhetők fel. Pharmacie des Arts, 106 Boulevard Montparnasse, 14e. Éjjel nyitva, vasárnap 9.00-13.00. Pharmacie Dhéry, 84 avenue des Champs- Élysées, 8e. Egész héten 24 órában nyitva. Pharmacie Opéra, 6 boulevard des Capucines. 00.30-ig nyitva. Pharmacie Azoulay, 5 place Pigalle. 01.00-ig nyitva. Pharmacie d\'Italie, 61 avenue d\'Italie. Éjfélig nyitva. Pharmacie Mozart, 16 avenue Mozart. 22.00-ig nyitva, vasárnap zárva.
Posta
Bélyeget vásárolhatunk postahivatalokban és \"T\" (tabac) jelű üzletekben. A postahivatalok (PTT) 8.00-19.00 között vannak nyitva hétfőtől péntekig, szombaton 8.00-tól délig. Párizs Központi Postahivatala 52 rue du Louvre, 1er (napi 24 órában nyitva). Õk őrzik poste restante leveleinket. A posta a 71 avenue des Champs-Élysées-n nyitva van vasárnap és nyilvános ünnepnapokon is. A postaládák négyszögletesek, falra erősítették őket és mustársárga színűek. Ha külföldre akarunk levelet küldeni és több nyílás van a postaládán, keressük meg a départements étrangers feliratút.
Éttermek
A legtöbb étterem 12.00-14.30 ig tart nyitva ebédidőben és 19.00-21.30, ill. 23.00-ig vacsoraidőben. A kávéházaknak és sörözőknek hosszabb a nyitva tartásuk, egészen éjfél után egy óráig. Napközben teaszalonokban is kaphatunk snackeket. Sok étterem hétvégén zárva tart. Az ismertekben előre kell asztalt foglalni. Turistahivatalokban ingyenes információ áll rendelkezésre. 
Idősebb polgárok
Nemzetiségünktől függetlenül kaphatunk egy Carte Vermeil-t, ami 60 évesnél idősebb nők és 65 évesnél idősebb férfiak részére engedményt jelent múzeumokban, tömegközlekedési eszközökön, szórakozóhelyeken (egészen 50 százalékig). Érkezéskor vigyük útlevelünket az Abonnement irodába a fontosabb vasútállomásokon, vagy az SNCF-irodába a központi Turista Hivatal földszintjén, 127 Champs-Élysées, 8e (metrómegálló: George V), ahol megkapjuk a kedvezményekre jogosító kártyát. A Carte egy évig érvényes (júniustól májusig), és jelenleg 65F-ba kerül. Ha nincs Carte-unk, mutassuk fel az útlevelünket a pénztárnál, amikor belépti díjat kell fizetnünk. Ekkor is kaphatunk kedvezményt.
Diákok
Mérsékelt árak, ha nemzetközi diákigazolványunkat felmutatjuk. 18-26 év közötti fiatalok féláron mehetnek a nemzeti múzeumokba. 
Uszodák
Párizsban számtalan nyilvános és privát uszoda van. Íme, néhány a legnépszerűbbek közül: Piscine des Amiraux, 13 rue des Amiraux, 1924-ben épült, nemrég felújították. A Musée d\'Orsay közelében a Szajna-part népszerű. Szabadtéri és fedett medence is található a Molitorban. A Bois de Boulogne szélén épült 1929-ben (2-8 avenue de la Porte-Molitor, 16e). Szabadtéri és fedett medence van még a Butte-aux-Cailles-ben is, Verlaine, 13e. Jobbra a város központjában van egy fedett uszoda trópusi környezetben a Nouveau Forumnál, a Piscine des Halles, 10 rue de la Rotonde, a St-Eustache- templommal szemben. A Piscine Keller a 8 rue de l\'Ingénieur-Robert-Keller, 15e, népszerű az úszás megszállottai közt.
Telefon
Nyilvános helyeken keressük a PTT jelet. Gyakran találhatunk nyilvános telefonokat a bárokban, sörözőkben, valamint az utcán, ill. az állomásokon, ott rendszerint többet is. Bárokban a telefon zsetonnal működhet, amit a pénztárban vásárolhatunk, vagy számlálószerkezet lehet felszerelve, az anyagiakat a hívás után rendezhetjük. A franciák mágneses telekártyát is használnak (télécartes). Ezeket postahivatalokban, kávéházakban, tabac üzletekben, vasútállomásokon vásárolhatjuk meg. Igen praktikusak. A francia csengőhang egy sorozat rövid, szabályos bip hang. A francia telefonszámok nyolc számjegyűek, amelyek párizsi számoknál 4-gyel kezdődnek (3-mal vagy 6-tal külvárosokban). Franciaországba Párizsból bárhová telefonálhatunk, csak a 8 számjegyű számot a 16-nak kell megelőznie (Párizson kívülről Párizsba telefonálva 161-nek kell megelőznie a hívott számot). Információ (franciául): 12. Nemzetközi Tudakozó: 00 33 12 q az országkód. Azért, hogy a díjat a hívó fizesse, tárcsázzunk 00 33-at, majd az országkódot. Nemzetközi hívásnál tárcsázzunk 00-t, majd következhet az országkód és a szám. 
Jegyügynökségek
Párizsban számos jegyügynökség található. Legtöbbjük a jegyár felett 20-25 százalékot számít fel. Megkísérelhetjük: Billetel, 6 boulevard Sebastopol, 4e vagy Virgin Mégastore, 52-60 avenue des Champs-Élysées, 8e. A Kiosque Théatre, place de la Madeleine, vagy RER Chatelet-Les Halles félárú jegyeket árul (az előadás napján) 12.45-19.00 között, keddtől szombatig. Az FNAC könyvesboltok zenei eseményekre árulnak jegyeket.
Idő
Közép-európai idő: GMTq1 óra (nyáron GMTq2)
Borravaló
Borravaló nem szükséges bárokban és éttermekben, ahol a felszolgálás compris (beletartozik). Ahol nem, service non compris, hozzáadják, de a 15 százalék kissé megdöbbentő lehet egy rögzített árú menünél. Szokás kis aprót hagyni a csészealjon a bárban vagy kávézóban, ha a pultnál fogyasztottuk italunkat. Adó és kiszolgálási díj automatikusan hozzáadódik a szállodaszámlához, de némi borravalót kell adni a kapusnak, ha segítőkész volt. Vasútállomási hordárok fix áron viszik a csomagokat (jelenleg 7,50F). Szokásos borravalót adni a jegykezelőknek a moziban. Múzeumi idegenvezetőnek is illik néhány frankot adni.
Toalettek
A legtöbb régi piszoár megszűnt. Helyüket steril, fülkés uniszex toalettek vették át. Nyilvános helyeken 2F-t illik adni.
(Forrás: Cartographia)

 találat
FőoldalEurópaFranciaországPárizs2024 december
Részletes találati lista
Párizs + 2024

4 napos városlátogatás Párizsban - Hotel ****

egyéni városnézés repülővel
324.193 Ft/fő

5 napos városlátogatás Párizsban - Hotel ****

egyéni városnézés repülővel
396.808 Ft/fő

Párizs - Versailles és a Loire völgyi kastélyok

6 napos buszos körutazás Franciaországban
228.500 Ft/fő

Párizs & a Loire-völgy kastélyai

6 napos buszos körutazás Franciaországban
250.397 Ft/fő

Párizs és egy csipetnyi Normandia

6 napos buszos körutazás Franciaországban
250.397 Ft/fő
Franciaország + 2024 december

4 napos városlátogatás Nizzában - Hotel ****

egyéni városnézés repülővel
211.923 Ft/fő

5 napos városlátogatás Nizzában - Hotel ****

egyéni városnézés repülővel
234.068 Ft/fő

Adventi fények Párizsban

5 napos városlátogatás Párizsban
262.547 Ft/fő

Szilveszter Párizsban

5 napos városnézés Párizsban repülővel Szilveszterkor
339.797 Ft/fő

Francia Adventi csillogás Rouen, Amien és Párizs

5 napos városlátogatás Párizsban
371.727 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!