pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár
Kiutazás

 

PÁRIZS Párizs ma is a világ egyik legromantikusabb városa. A kultúra és a divat terén talán legtöbbet kínálja a világon. Csuroghat a nyálunka kirakatok étel-, csokoládé- és divatcikkkínálata láttán. Az éttermeket és kávézókat olyan nép fiai töltik állandóan meg, akik számára az étkezés komoly és fontos dolgok. A világon bármire elkölthetjük pénzünket itt, a legdivatosabb kosztümöktől az ínyencfalatokig, Párizs megéri a pénzét. A belváros egészen kicsi, a fontosabb helyek egymástól sétányi távolságra vannak. A főbb látnivalókat, az Eiffel-tornyot, az Arc de Triomphe-ot és a Notre-Dame-ot, a Pompidou-központot, a Louvre-t és az új Musée d'Orsayt szinte el sem téveszthetjük. Ha hosszú hétvégére készülünk Párizsban, inkább érkezünk már csütörtök este, ha tehetjük, semmint hétfő legyen a többletnap, mivel több múzeum és üzlet zárva tart a hét elején. És azt se feledjük, hogy sok múzeumi belépő olcsóbb vagy éppen ingyenes vasárnap.

Következzék az alábbiakban egy kis városlátogatás Párizsban - egyelőre csak képzeletben: MODERN MÛVÉSZET NEMZETI MÚZEUMA A Pompidou-központban a harmadik szinten 1965-től napjainkig, a negyediken 1905-1965-ig, az 5. szinten pedig időszakos kiállítások vannak. A modern művészet izgalmas gyűjteménye található itt láthatjuk Rousseau, Picasso, Matisse, Warhol és Balthus munkáit, művészeti alkotásokat napjainkig. Vasárnap ingyenes a belépés (10.00-14.00), de egyéb napokon belépődíjat kell fizetni. MUSÉE PICASSO Néhány évvel ezelőttig az H>*circumflex*MUSÉE DES ARTS ET TEXTILE DE LA MODE Divatművészeti múzeum a Pavillon de Marsanban, mely a Palais du Louvre épületkomplexumában található. Négy évszázad francia divatját mutatja be. Az ötödik emeleten fényűző kelmekiállításban gyönyörködhetünk, kellékeket és kosztümöket láthatunk. A kiállított tárgyak közül sok híres ember adománya. Modern galéria, hátsó megvilágítással. SAINTE-CHAPELLE Boulevard du Palais Nagyszerű gótikus építmény, Párizs legrégebbi üvegablakaival, amelyek az Ó- és Újtestamentumot illusztrálják. A 13. században épült. Célszerű a Notre-Dame-mal, a Conciergerie-vel és a Palais de Justice-szel összekötni a látogatását. JARDIN DU LUXEMBOURG Vasárnap délutáni sétánkra ezt vagy a Tuilériák kertjét válasszuk. Marie de’Medici, IV. Henrik özvegye számára épült a Palais du Luxembourg háta mögött, emlékeztetőül a firenzei Pitti-palotára és a Boboli-kertre. Megfigyelhetjük, ahogy a párizsi gyerekek csónakjaikat úsztatják a medencében; az idősebbeket, amint golyóznak; az egymást karoló szerelmeseket, amint a fák szegélyezte utakon sétálgatnak. Fűre lépni tilos. Mindez csupán apró töredéke a francia főváros csodáinak és nevezetességeinek. Azonban ha Ön Párizs mellett dönt, megéri több napot fordítani az itt jelenévő remek - akár építészeti, akár képzőművészeti - alkotásokra.

A NIZZAI ÉS A MONTE-CARLÓI PARTVIDÉK Nizzától a monacói MonteCarlón át az olasz határnál lévő Mentonig húzódó partvonal és a mögötte elterülő vidék egyaránt káprázatos. Nizzában kezdődött a Riviéra története. Ez az a partszakasz, amely a legjobban átitatódott a Riviéra történelmével. Monaco legalább akkora szerepet játszott ebben, mint Nizza, és Menton is szert tett egyfajta hírnévre a fejlődés kezdetén. A partszakasz általában annyira meredek és vadregényes, hogy az erre haladó utak látványosságszámba mennek, nevük "Corniche" világszerte jól ismert. A legmeredekebb szakasz aljában Beaulieu és Villefranche pazar üdülőhelyei bújnak meg, följebb kisebb falvak. A Riviéra jellegzetes kis luxusfélszigetei közül kettő is ezen a partszakaszon található, a Cap Ferrat és a Cap Martin. Mindez a Riviéra bölcsője. Remek hely, élénk, méltóságteljes és játékos, rengeteg élményt kínál. A gyönyörű nevű, széles, kék öböl, a Baie des Anges vagyis az Angyalok-öble mellett húzódik. Strandjai inkább kavicsosak, mint homokosak. Ez arra késztet, hogy ne csak ott keressük az élvezeteket és a kikapcsolódást, hanem a városban is. És ez nagyon is rendjén van így, mi több, megadja Nizza erőteljes karakterét. A böjt előtti karnevál és a minden évben megrendezésre kerülő Virágcsata (1991- ben elmaradt) érzékelteti a kirobbanó, lármás jókedvet és Nizza hagyományos, meleg vendégszeretetét. Hasonlóan a többi Riviéra-városhoz, eredetileg Nizza is téli üdülőhely volt. Csak később vált nyaralóhellyé. Most, a konferencialáznak köszönhetően, ismét elárasztják a téli vendégek. Mindenesetre, évszakoktól függetlenül, legszebb és legszembeötlőbb látványossága a hosszú tengerparti szakasz, a világhíres promenade des Anglais. Neve arra utal, hogy az itt lakó angolok finanszírozták az 1820-ban épült sétányt.

A CANNES-I PARTVIDÉK A Riviérának ez a rövid, központi sávja az Esterel-hegység északi szélénél lévő La Napoule-tól Cannes-on és Antibes-on át Cros-de-Cagnes-ig tart. Első részéről ragyogó kilátás nyílik délre, az Esterel felé. Cannes alacsonyabb fekvésű részeiről két kis part közeli szigetet, az Iles des Lérins-t láthatjuk, a város magasabb pontjairól pedig, az ellenkező irányba tekintve, az Alpokat. Dél felé, Antibes mellett a Cap d’Antibes kiszögellése, a gazdagok és a tehetősek kedvelt tartózkodási helye. Második része a Riviéra legunalmasabb partszakasza, lapos és kedélytelen. Ezzel szemben a háttérvidéken sok elragadó, régi város található. Ilyen például Grasse, az illatszerek francia fővárosa, Vence, St-Paul-de-Vence és a többi, éppoly vonzó, de talán kevésbé ismert település. CANNES A megfelelő helyről egy pillantással áttekinthetjük a Riviéra leghíresebb és legragyogóbb városát (nevét a környező mocsarakban honos nádról – latinul cannae – kapta). Ez a bizonyos hely a Le Suquet sziklás kiszögellésének tetején lévő Óváros, melyet a templom és a kastély falai szegélyeznek. FILMFESZTIVÁL CANNES-BAN A rózsaszínű Palais des Festivals ad otthont minden év májusában a Cannes-i Filmfesztiválnak, és még sok más fesztiválnak és kongresszusnak is, melyeknek Cannes szinte túlcsordulóan szívélyes házigazdája. Tartanak itt magasröptű kongresszusokat a golfpályaépítésről, és olyanokat is, mint a Nemzetközi Játékfesztivál, ahol főleg a sakkal, a bridzzsel és a keresztrejtvényekkel foglalkoznak. Ezek eléggé megkérdőjelezhető fontosságú nemzetközi események, viszont nem is árnyékolják be a Filmfesztivál hírnevét. Ez amellett, hogy bemutat néhányat a jelen legérdekesebb filmjei közül, számos filmsztárt és kiváló rendezőt is idevonz. Temérdek látogató érkezik abban a reményben, hogy rájuk is ragad valami a csillogásból. A ÆPalais des Festivals$ előtti járda hírességek keze nyomát őrzi, Jeanne Moreau és Charlotte Rampling, Micky Mouse és Franco Zeffirelli, Roman Polanski és Catherine Deneuve csak néhány a sok név közül.

ÉTKEZÉS A RIVIÉRÁN A Riviérán rengeteg olyan hely van, ahol éhségünket csillapíthatjuk, a hamburgerestől a legpikánsabb francia fogásokat előkelő módon szervírozó elegáns éttermekig. Az étlapot az éttermeken kívül is kifüggesztik. Így előre eldönthető, hogy érdemes-e bemenni. A prix fix-ek rögzített árú, rendszerint kiváló minőségű menük. A fogások többsége általában helyi specialitás. A Provencal és a Nicoise a két kulcsszó. Az egész régió konyhájára jellemző az olívaolaj, a hagyma, a friss paradicsom, a fekete olajbogyó és az ajóka csodálatos, délies keveréke. A hal- és húsételek mindegyike ezek hozzáadásával készül. A délvidék aromás fűszereinek is nagy jelentősége van. Nizza kitűnő és egyedi szakácsművészeti központ. Ugyanazokat az alapanyagokat használják, mint a part más részein, de az ételek elkészítésének módja annyira jellemző, hogy sok magáról a városról kapta a nevét. Ezek közül a legjobban ismert a salad nicoise. Az étlapokon más nicois-kal is találkozhatunk. Érdemes megkóstolni őket. (Forrás: Cartographia)

A francia úthálózat a legjobbak közé tartozik Európában. 1995-ben az ország összesen 964.356 kilométer hosszúságú útrendszerrel rendelkezett, amiből 7.396 kilométer autópálya. Az áruszállítás 63%-a közúton bonyolódik. Franciaország az elmúlt évben 208 hajóból álló kereskedelmi tengeri flottával rendelkezett, 4,3 millió bruttóregiszter-tonna összkapacitással. A belvízi hajózás számára 8533 km-es hasznos vízi út áll rendelkezésre.

Hivatalos ünnepek Újév január 1. Vízkereszt január 6. Húsvét Hétfő április 8. Munka ünnepe május 1. Győzelem Napja május 8. Áldozócsütörtök május 16. Pünkösd hétfő május 27. Nemzeti ünnep július 14. Nagyboldogasszony augusztus 15. Mindenszentek november 1. I. Világháborús Fegyverszünet november 11. Karácsony december 25. Nemzeti ünnep: január 1, április 4-5, május 1, 8, 13, 23-24, július 14, augusztus 15, november 1, 11, december 25.

 találat
FőoldalEurópaFranciaország2024 szeptember
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!