pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Az egyesült arab emirátusok fővárosa egy igazi modern iszlám metropolisz. Helyén ötven évvel ezelőtt egy poros arab kisváros volt, néhány kezdetleges épülettel. Lakói a sivatagban vándorló beduinok voltak. Ma a térség egyik legnagyobb olajkészletének köszönhetően luxusvillákkal, virágokkal teli parkokkal és Manhattant megszégyenítő felhőkarcolókkal találkozik az ide érkező.

Ötven éves történelem
Az Egyesült Arab emirátusok 1971-ben létrehozott államszövetségét innen irányítja az uralkodó, Zayed bin Sultan Al Nahyan sejk. Bár hivatalosan az Emirátusok 7 független állam szövetsége, és a legfontosabb döntések az államok által delegált képviselők alkotta parlamentben születnek, mégis az uralkodó és a szomszédos Dubai vezetője meghatározóak a döntéshozatalban. A hivatali épületek és a diplomatanegyed pazar villái kihagyhatatlan részei még akár egy egynapos városnézésnek is.

Abu Dhabi nem csak a főváros, hanem a legnagyobb állam is, melynek területe 25-ször nagyobb a második leggazdagabb Dubai-nál. Legnagyobb része sivatag, a gazdagságot biztosító olajkutak egy része itt, másik része a tengeren található. Az olajkitermelésről szóló kissé unalmas film megtekintését régebben szinte kötelezővé tették a városba látogató turisták számára. Az olaj mellett a város egyre nagyobb figyelmet fordít a kereskedelemre és az idegenforgalomra.

Sivatagi zöldövezet
A város szíve egy szigeten található, amelyet hidak kötnek össze a sivataggal és a Dubai felé vezető utakkal. A turisták által jóval népszerűbb Dubai-ból egyébként könnyedén eljuthatunk ide, a kétszer négysávos, végig kivilágított autópályán nem kell túl sok kanyarral bajlódnunk. A szigettel szemben épített mesterséges szigetre mindenképpen érdemes kilátogatni, na nem a központjában épült, óriási bevásárlóközpont miatt, hanem a New York-i panorámára emlékeztető látványért.

A rövid történelemnek köszönhetően sok kulturális látnivalóra ne számítsunk, a legjobb, ha végigsétálunk a felhőkarcolók előtti hat kilométer hosszú tengerparti sétány egy szakaszán. Kellemes parkok, szökőkutak és rengeteg virág mindenfelé. Abu Dhabi elképesztő összegeket költ a város zölddé varázslására. És a varázslat szó itt nem túlzás. A legalább négysávos utcák melletti fűsávban elrejtett, éjszaka (a hőmérséklet és a páratartalom függvényében) automatikusan ki-be kapcsolódó locsolószórófejeknek köszönhetően mindenütt virág és friss zöld fű nő a sivatagban. Csak itt, a városban több mint 120 millió fát ültettek.

Abu Dhabiban nehéz eltévedni, utcanevekkel sok helyen nem is kell bíbelődni. A tengerparti sétánnyal párhuzamos utcák páratlan, az erre merőleges utcák pedig páros számot viselnek, akár Amerikában. A tengerpart szerencsére még nem mindenhol beépített, így találhatunk olyan partszakaszt is, ahová csak a helyiek járnak fürdeni és piknikezni.

Abu Dhabi öröksége
A belvárostól nem messze kisebb kikötőket találunk. Itt, a fényűző villáktól távolabb bádoghunyhók, piszok és lehangoló látvány fogadja a vendéget. Merthogy ide is jönnek turisták. Sőt, nem is szabad kihagyni ezt a részt! Itt készülnek ugyanis a dhow-ok, azaz a fából épített hagyományos hajók, amelyeknek nagy része teherszállításra alkalmas, bár azt is hihetnénk, hogy egy Öböl-menti szultán vagy sejk készítteti itt luxusvitorlását.

Hihetetlen, de ezeket a bárkákat évszázadok óta változatlan technikával készítik. A minőségi kézimunkát pakisztáni vendégmunkások végzik, néhány dolláros napidíjért, míg az elkészült hajócsodák később dollár százezrekért cserélnek gazdát. A bádogviskók oldalán lévő légkondicionálók bizonyítják, hogy itt nem ritka az 50 °C feletti hőmérséklet sem.

Bár a helyi bazár sem méreteivel, sem választékával nem versenyezhet dubai testvérével, mégis, érdemes az errefelé szokatlanul kis utcákat bejárni, alkudni egy ‘shi-shá’-ra (vizipipa), fepróbálni egy ‘kandurá’-t (a helyiek által viselt ruha), vagy enni egy ‘shawarmát’ (vékony tésztába tekert bárány vagy csirkehús) egy helyi „kiskoszosban”. Ahogy az egész Emirátusokban, itt is mindenhol kaphatunk friss gyümölcsökből facsart üdítőket. A néhány dirhamért kínált, dinnyéből, ananászból, mangóból, kiwiből, banánból, narancsból, eperből és még számtalan egzotikus gyümölcsből készült innivaló segít elviselni a hőséget.

Ahol a luxus természetes
A városban rengeteg villanegyedet találunk, és itt vannak az Emirátusok legnagyobb és legszebb palotái is. Az épületek zártak, alaposan körbe vannak kerítve, nincsenek erkélyek, a kert csak dísz, hiszen az óriási melegben a légkondicionált belső terekben zajlik az élet. A gazdagabb helyiek közül sokan külföldön (a francia Riviérán, az Egyesült Államokban) töltik a kibírhatatlanul meleg nyári hónapokat. A paloták kertjében luxusautók és a helyi kedvencek, a luxusdzsipek parkolnak.

A turistákért való csatározásokban egyre erőteljesebben harcoló Abu Dhabi egyik új nevezetessége a 2005 márciusában átadott Emirates Palace szálloda. Az arab stílusban épített, gigantikus palota 1,3 kilométer hosszú homokos stranddal, 302 luxus színvonalú szobával, és 92 extravagáns lakosztállyal rendelkezik. A szálloda eleganciájáról sokat elárul, hogy minden szobának egyedi a fürdőszobája, a nagy méretű plazma tv mindegyikben alapfelszerelés, az arany és a márvány pedig egyáltalán nem számít ritkaságnak.

A sok modern csoda láttán sem szabad elfelednünk azonban, hogy egy iszlám országban, és annak is konzervatív fővárosában, államában járunk. Itt a férfiak és a nők is őrzik hagyományaikat: a nők arcát ritkán láthatjuk, és a mecsetek is megtelnek a napi imádságok során. Azon sem csodálkozhatunk, havárosnéző buszunk sofőrje egyszer csak leállítja a buszt, elnézést és öt perc türelmet kér, majd az ülése alá rejtett kis szőnyeget leterítve Mekka felé fordul, és elkezd imádkozni.találat
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!