pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Èeské Budìjovicét, Dél-Csehország fővárosát (99 ezer lakos) több okból is érdemes felkeresni. Az irodalomban kicsit járatosaknak valószínűleg Svejket idézi – Jaroslav Hašek itt volt katona –, míg a sörkultúra tudósainak a mára világhírűvé vált Budvar (angolosan Budweiser) sört juttatja eszébe, amelyet ma is itt gyártanak. Van itt más látnivaló is: a főtér szépsége önmagában is megéri az utazást, és ha már itt vagyunk, bejárhatjuk a város sörözőit és éttermeit, megnézhetjük a sörgyárat, vagy elmehetünk az UNESCO világörökség részét képező, fél óra autóútra lévő Èeský Krumlovba, esetleg a hasonlóan szép, alig 30 kilométerre fekvő Tøeboòba.
II. Ottokár király 1265-ben várossá nyilvánította a kis Budìjovicé falut. A város a XV. századtól gyorsan fejlődött az ekkora nagy hasznot húzó só- és ezüstkereskedelem révén. A várost két folyó – a Vltava (Moldva) és a Malše -, városfal és várárok védte. Ez utóbbiak egy része ma is látható. A sokáig elsősorban Budweis néven ismert városnak a második világháborúig jelentős német lakossága volt. 


Tudnivalók
Hogyan jutunk el Èeské Budìjovicébe?

Autóval Budapestről kiindulva Bécsen, Stockeraun, Hornon, Neunagalbergen és Tøeboòon keresztül mintegy 430 kilométert kell autóznunk, az út 5-5,5 órát tart. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a magyar és az osztrák autópályákra matricát kell vennünk (Csehországban nincsen szükségünk autópálya-matricára, ha ezen az útvonalon maradunk). Vonattal is mehetünk: Budapesttől Brnóig négy és fél óra az út „rendes” vonattal, négy óra Eurocityvel, majd Brnótól Èeské Budìjovicéig újabb négy és fél óra az út. A Budapest-Brno retúrjegy ára a lassúbb vonaton 9070 forint, Eurocityn 12,544 forint; a Brno-Èeské Budìjovicé retúrjegy ára 304 korona (2300 forint). További részletekért lásd a cseh vasút honlapját (www.cdrail.cz).

Közlekedés a városon belül

Mivel szinte mindegyik látnivaló a város közepén van, nem valószínű, hogy rászorulnánk arra, hogy a helyi tömegközlekedést igénybe vegyük. Ha mégis ez történne, buszokra és trolikra szállhatunk, és az a legegyszerűbb, ha a sofőrtől veszünk jegyet. Parkolni nem nehéz, de a főtér környékén csak fizetős helyek vannak (hétvégén ingyenes a parkolás).

Információ

A főtéren két információs irodát találunk. Az egyik egy térképbolt mélyén van a 28. szám alatt (Tel.: 635 25 89, e-mail: mapcentrum@mbox.vol.cz), a másik pedig a városháza halljában, a bal oldalon. Mindkét helyen készséges személyzetet, de kevés naprakész anyagot találunk.


Internet

Nyilvános Internet-hozzáférést az X-files fantázianevű Internetová Kávarnában találunk (Senovážné Námìstí 6). Ez az Internetes kávéház hétköznap reggel 10 és este 10, hétvégén 16 és 22 óra között van nyitva. Elvileg egy perc internetezés ára egy korona.

Pénz

Cseh koronát érdemes még indulás előtt venni; jelenleg egy koronáért átlagosan 7,90 forintot kell fizetnünk. A város főterén végszükség esetén adhatunk el forintot, de az árfolyam határozottan kedvezőtlen. Bankautomatát több helyen találunk, megfelelő kártyával nem okozhat gondot a pénzfelvétel. Kártyával fizetni körülbelül olyan gyakran (illetve ritkán) lehet fizetni, mint Magyarországon: ez a lehetőség csak a drágább szállodákra és néhány boltra korlátozódik.

Tájékozódás

A város központja egyértelműen a hatalmas főtér, a Námìstí Pøemysla Otakara II. A tér körüli utcák képezik az óvárost. Itt találjuk a legtöbb szép házat, érdekességet, éttermet és boltot. A pályaudvartól átlósan jobbra kiinduló Lannova sétálóutcán, majd ennek folytatásán, a Kanovnická utcán 15 perc alatt jutunk el a főtérhez.

Telefon

Ha Magyarországról telefonálunk, minden itt közölt telefonszám előtt 00 420 38-at kell tárcsáznunk. Csehországból Magyarországra telefonálva 00 36-tal kell kezdenünk a tárcsázást. 

Látnivalók 

Námìstí Pøemysla Otakara II 
A város 100x100 méteres főterén több tucatnyi gyönyörű reneszánsz épületet találunk, ezek nagy része a XVI. században épült. A tér közepén az 1720-as években épült Sámson szökőkutat látjuk. A téren a szökőkút közelében van egy szabálytalan formájú kő, ami a régi akasztófahelyét jelöli. Nem ajánljuk, hogy ezt keressék meg, mert a legenda szerint aki rálép, nem talál utána haza. A tér keleti oldalán a csak kívülről elegáns Grand Hotel Zvon épületét látjuk, figyeljük meg, hogy milyen különlegesen szép épület van közvetlenül mellette a Karla IV. utca sarkán. A tér másik oldalán az 1545-ben épült, 1730-ban újjáépített és bronzsárkányokkal kiegészített, majd a XIX. században kibővített Városháza épületét láthatjuk.
Èerná vìž
A főtér északkeleti sarka mellett van közvetlenül az 1550 és 1578 között épített Fekete Torony. A torony egyszerre szolgált harang- és tűztoronyként; egy család (illetve több) egészen az 1950-es évekig élt a torony legfelső részén. A tornyot nem túl romantikus okokból hívják feketének: a XIX. században a kosztól lett ilyen a színe (azóta lemosták). Összesen 225 lépcsőfokon jutunk fel a harangig, ahonnan jó kilátás van a városra. A torony csak áprilistól októberig van nyitva, 10-18 óráig. Fizetni fent kell, felnőtteknek 10, gyerekeknek mindössze 5 koronát. Évente egyszer lépcsőfutóversenyt is rendeznek a toronyban – a bátrak benevezhetnek rá.
Èeská ulice
A főtérrel párhuzamos Cseh utcában szebbnél szebb gótikus és reneszánsz árkádos házakat láthatunk (pl. a 9. szám alatt). Ebben az utcában nagyrészt cseh mesteremberek (szabó, cipész, kovács) laktak, amikor a városnak még vegyes cseh-német lakossága volt. Ha a főtér forgatagát túl nagynak találjuk, itt nyugodtan gyönyörködhetünk a város szépségében.
Dominikánský klášter
A Domikánus Kolostorba a Piaristicke námìstíről jutunk be; a kerengő folyosójáról jobbra van a bejárat magába a templomba (a kolostort 1949-ben bezárták, de a hozzá tartozó templom még ma is működik). A kolostor építését a város alapításával egy időben, 1265-ben kezdték, de az építkezést csak a XV. században fejezték be. A kolostort pénzverdeként is használták egy időben. A kerengő mellett ma egy kisebb kertet találunk, bent a templomban pedig szokatlanul hatalmas freskókat.
Solnice
A Sóház a kolostor mellett van. Lépcsős tetejéről könnyen felismerhetjük. 1531-ben épült. Előbb magtárnak, majd lőportárnak, végül sóháznak használták. A homlokzaton három, a hátsó falon egy kőből faragott arcot láthatunk. A legenda szerint tolvajokról mintázták őket, akiket a templomban kaptak rajta; fejüket vették, majd kifüggesztették a fejüket a Sóház falára. 
Budvarský pivovar
Sör! A világ egyik legismertebb sörgyára csak csoportosan látogatható. Jelentkezni a 77 05 341-es telefonszámon vagy valamelyik főtéri információs központon keresztül kell (lásd feljebb). Nyitva 9-től 15 óráig (nyáron 16,30-ig). Az idegenvezetés angolul, németül, franciául vagy csehül kérhető. Hétköznap sörkóstoló nélkül 70, ezzel együtt 88, hétvégén 100, illetve 118 koronát kell fizetnünk. Diákoknak hétköznap 20 vagy 38, hétvégén 50 vagy 68 koronát kell fizetniük. A látogatás 80 percig tart. 

Hol együnk és igyunk? 

Az U Sluníèka cukrászda (Panská 10) a főtértől nyugatra, a második utcában van. Egyszerű hely ez nagyon, de olcsó süteményeket és finom fagylaltot ehetünk itt, esetleg már-már jelképesnek tűnő áron ihatunk egy teát vagy vehetünk akár literes üdítőt.
Az U Kláštera cukrászda és pékség (Piaristická 3, alig 20 méterre a főtér sarkától) finom és friss péksüteményeket kínál – érdemes benézni.
A Dobrá Èajovna szuper teázó (Hroznová 16, a Fekete Torony mögött 30 méterrel egy zöld házban. Internet: www.cajovna.com). Közel 100 féle tea közül választhatunk, majd a szőnyegeken vagy az alacsony asztaloknál ülve (cipőben vagy bekapcsolt mobiltelefonnal tilos a belépés) melegedhetünk fel vagy hűlhetünk le attól függően, hogy melyik évszakban vagyunk. A teák ára 30 koronánál kezdődik. 
A Víno z Panské (Panská 14) elsősorban egy jó választékot kínáló borszaküzlet, de nem ez a legérdekesebb benne, hanem az, hogy az emeleten egy hangulatos kisvendéglőt találunk, ahol változatos specialitásokat ehetünk kellemes környezetben - a főételek ára 60 koronánál kezdődik.
A Pivnice Budvarka (Karla IV 8-10, a Hotel Malý Pivovár mellett) kiváló söröző. Enni is lehet itt (az árak 75 koronánál kezdődnek), de leginkább azoknak tudjuk ezt a helyet ajánlani, akik csak arra vágynak, hogy szépen, nyugodtan megigyanak néhány korsó finom sört.
Némiképp a régi cseh filmek juthatnak az eszünkbe, ha beülünk egy sörre vagy akár egy vacsorára a Restaurace Na Dvorkuba (Knežská 11). A konyha nem röpköd gasztronómiai magasságokban, de a főételekért elkért 50 korona teljesen elfogadható ár.
Masné Krámy (Krajinská 13): ez a csarnokszerű söröző egy régi húspiac épületében van (a neve is erre utal). Valamikor elegáns étterem volt, de ma a személyzet még a legolcsóbb talponállóra is szégyent hozna, így csak azt tudjuk ajánlani: nézzenek be egy pillanatra és lépjenek tovább.
A nemrég megnyílt Švejk étterem és söröző (Krajinská 27) egy fedett udvarban található, és hangulatos berendezésével egészen biztosan maradásra csábít mindenkit. Ide elsősorban sörözni járnak a vendégek, de ehetünk is: van olcsó napi ajánlat és napi menü (ez utóbbi 80 koronába kerül), de a többi ételár alapján sokan talán arra gondolnak: sörrel is jól lehet lakni.
A Malý Pivovar hotel étterme (Karla IV. 8-10) az egyik legjobb a városban, a környezet kellemes, a választék jó, de nem kell nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlnunk: a főételek ára 90 koronánál kezdődik. 
Ha az előző étterem az egyik legelegánsabb a városban, a Restaurace Alchymista (U Tøí Lvù 3, enyhén az óváros határán kívül) minden bizonnyal a leghangulatosabb. Hatalmas választékot, különleges ételeket és középkori környezetet találunk itt, és a szakácsok munkájára sem lehet panasz. A főételekre 80-100, a korsó sörre 16 koronát szánjunk. találat
FőoldalEurópaCsehországCeské Budejovice2025 február

A keresés az alábbi szűrőkkel nem hozott eredményt:

Töröld a nem kívánt szűrési feltételeket!

Csehország

Cseh és Morvaország rejtett kastélyai

2 napos körutazás Csehországban.
59.800 Ft/fő

Prága - ízekkel, sörrel és knédlivel

3 napos körutazás Csehországban
79.500 Ft/fő

Prágai Advent

3 napos buszos utazás Csehországba
92.597 Ft/fő

Prágai hétvége

4 napos körutazás Csehországban
93.500 Ft/fő

Száztornyú Prága

4 napos buszos utazás csehországba
97.747 Ft/fő
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!