pl. Ciprus, Bécs stb...
Indulás ideje:
Naptár

Utazások az Egyesült Államokba – hasznos információk, tippek és látnivaló ajánlók

Az Egyesült Államok-beli utazások széles választéka mellett összegyűjtöttük az országról szóló legfontosabb információkat is. Ezen az oldalon nem csupán a beutazási szabályokról, az infrastruktúráról, víz- és áramellátásról, elektromos hálózatról, fizetőeszközről, közlekedésről, az általános időjárási viszonyokról, az amerikaiak körében dívó szokásokról kaphatnak hasznos tájékoztatást, de – rengeteg fényképpel – ismertetjük a legfontosabb látnivalókat, nevezetességeket, azok pontos címét, nyitva tartását és a belépők árait.

Az Egyesült Államokat gyakran nevezik az álmok földjének, s bár napjainkban többnyire már nem letelepedési céllal veszik az emberek az irányt az USA felé, hanem turisztikai okokból, így is bőven illik rá az elnevezés. Hiszen ki ne szeretné bebarangolni New York híres utcáit, Los Angeles napsütötte boulevardjait, felülni San Francisco nevezetes villamosára, kipróbálni Las Vegas kaszinóit, vagy napozni Miami aranysárga parti homokjában? De aki nem rajong a nagyvárosok zsibongásáért, az is megtalálja a számítását itt, hiszen e hatalmas ország olyan páratlan természeti értékei csábítják a nyugalomra és lelki békére vágyó utazót, mint a Grand Canyon, a Monument Valley, a Yellowstone vagy Yosemite Nemzeti Parkok, az Everglades mocsár, vagy éppen a két ország határán található Niagara-vízesés.  

S akkor lássuk a hasznos tudnivalókat, melyekre az USA-ba utazóknak szüksége lehet.

Beutazási szabályok: az USA Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) megkezdte a vízummentességi program 2015. decemberében elfogadott szigorításának végrehajtását. Ennek következtében vízumot kell igényelnie annak, aki a vízummentességi programban résztvevő ország (így például Magyarország) állampolgára, de vagy kettős állampolgárként Irak, Szíria, vagy az USA által  terrorizmust támogatónak minősített ország állampolgára is (jelen pillanatban: Irán, Szudán és Szíria), vagy 2011. március 1-je után Irak, Irán, Szíria, Szudán területén járt. A törvény hatálya alóli kivételek és további információk a Konzuli Szolgálat – USA című honlapján találhatók. Minden más esetben magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az USA-ba, legfeljebb 90 napos tartózkodásra, amennyiben regisztrálnak az ESTA rendszerében (a vízummentes beutazást lehetővé tevő Electronic System for Travel Authorization). Ez a kedvezmény kizárólag a biometrikus azonosítóval ellátott (bordó) útlevélre vonatkozik, a régi típusú (kék) útlevél továbbra is vízumköteles. Feltétlenül ajánlott a mindenre kiterjedő utas-, poggyász- és balesetbiztosítás megkötése!

Fizetőeszköz, deviza- és vámszabályok, idegenforgalmi adó:
Az USA hivatalos fizetőeszköze az USA dollár (USD) = 100 cent. Bármely összegben lehet pénzt az USA-ba bevinni, vagy onnan kihozni, azonban a 10.000 dollárt meghaladó összeget be kell jelenteni a vámon. A vámelőírások tekintetében az USA-ba 21 év felett maximum 1 liter szeszesital vihető be vám- és adómentesen, 200 darab (1 karton) cigaretta, vagy 100 darab szivar (Kubából származó szivar nem vihető be). Függőséget okozó drogot, narkotikumot tartalmazó gyógyszer bevitelével kapcsolatban: minden ilyen gyógyszert eredeti csomagolással vihetünk csak magunkkal, ezeket be kell jelenteni a vámon, és legyen nálunk igazolás a gyógyszert felíró orvostól. Az USA-ban államonként és szállástípusonként változó idegenforgalmi adó van.

Időeltolódás: A Keleti parton az időeltolódás GMT -5 óra, a Közép-nyugaton GMT -6 óra, a Nyugati parton GMT -8 óra.

Elektromos hálózat és áramellátás: AZ Egyesült Államokban a hálózati feszültség 117 V / 60 Hz.

Általános időjárási viszonyok: Az Egyesült Államokban a nagy méret és a földrajzi változatosság miatt többféle éghajlat alakult ki: kontinentális, szubtrópusi, trópusi, sivatagi, mediterrán, óceáni és sarkvidéki, attól függően, hogy melyik államban vagyunk. Emellett a domborzati viszonyok – az észak-déli nyitottság és a kelet-nyugati zártság – szélsőségessé és szeszélyessé teszik az ország éghajlatát. Az USA nagy részén az időjárás alakulását két ellentétes légtömeg, a sarki hideg és a forró övezeti meleg levegő áramlása és egymásra hatása határozza meg.  A Mexikói-öböl partján gyakori a hurrikán, míg a Középnyugaton a tornádó.

Hasznos információk, tippek, szokások: 9,83 millió négyzetkilométeres területével és csaknem 318 millió fős lakosságával az USA a világ harmadiklegnagyobb és harmadik legnépesebb állama. Az Egyesült Államokban él a világ nemzetileg és kulturálisan egyik leg-sokszínűbb társadalma a bevándorlóknak köszönhetően.
Az USA-ban jobb oldali közlekedés van érvényben, a távolságokat mérföldben, a sebességet mérföld/h-ban adják meg. A biztonsági öv használata és négy éves korig a speciális gyerekülés használata mindenütt kötelező!
AZ USA-nak NINCSEN hivatalos nyelve, az angol csak a leginkább elterjedt nyelv (a népesség 80 százaléka vallja anyanyelvének, 95 százalék pedig beszéli), egységes állásfoglalás, törvény vagy határozat eddig nem született, minthogy a hivatalos nyelv megítélése államról államra változik. Néhány államban ugyan van meghatározott hivatalos nyelv, így Hawaiion az angol mellett a hawaii, Louisianában az angol és a francia, Új-Mexikóban pedig a spanyol. New Yorkban például több mint 800 nyelvet beszélnek, mellyel ez a város a legsokszínűbb település az USA-ban.
A borravaló (angolul tip): államonként, illetve vendéglátó egységenként is változó, hogy mennyit és hogyan adnak borravalót. Általában véve 15-20% már elfogadható, a 10%-os borravaló azt jelzi, hogy az ember nem volt megelégedve a szolgáltatással. Borravalót minden helyen illik adni, ahol kiszolgálást kap az ember, étterem, taxi, fodrász stb. 
A közterületen történő dohányzás szabályozása szintén államonként változik az USA-ban. De elmondhatjuk, hogy világviszonylatban az Amerikai Egyesült Államokban vannak a legszigorúbb dohányzás elleni törvények. Az élen Kalifornia áll, ott ugyanis már 2002 óta betiltották a füstölést minden olyan helyen, ahol gyermekek vagy fiatalkorúak tartózkodnak. Gyakorlatilag az Egyesült Államok valamennyi szövetségi államában Alaszkától Mississippiig érvényben vannak tiltások. New York az USA egyik legszigorúbb, közterületen történő dohányzás ellenes törvényével rendelkező város.
Orvosi ellátás: Az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok, az egészségügyi rendszer és az ellátás magas színvonalú. A közegészség jó, járványveszély nincs. Feltétlenül ajánlott, hogy az USA-ba utazó magyar állampolgárok utazás előtt egészségbiztosítást kössenek; az amerikai egészségügyi ellátás egyéni igénybe vétele ugyanis rendkívül költséges lehet. Biztosítás és/vagy fizetőképesség hiányában az ügyeletet ellátó állami és városi kórházak is csak súlyos - az életet fenyegető - esetekben kötelesek ingyenes sürgősségi ellátást biztosítani. A legegyszerűbb orvosi vizsgálat díja is 100 -150$ körül mozog, kórházban történő vizsgálat esetén sok esetben még egy kb. 100$-os regisztrációs díjat is fizetni kell, a fogorvosi ellátás még ennél is sokkal magasabb. A csapvíz mindenhol alkalmas a közvetlen fogyasztásra.
Nyitva tartások: A bankok, posták hétköznap általában 9.00-15.00/16.00 óráig (posták 17 óráig) tartanak nyitva, szombaton csak az erre kijelölt hivatalokban fogadják az ügyfeleket.
Az üzletek nyitva tartása hasonlóan alakul, mint Európában. A boltok általában hétfőtől szombatig 9.00-tól 18.00 óráig vannak nyitva, az üzletközpontok azonban 9.00-21.00/22.00 óráig. A vendéglátóegységek, kávézók és egyéb szórakozóhelyek általában 11.00-15.00, illetve 19.00-23.30 között várják a vendégeket.

Legfontosabb ünnepnapok az USA-ban:
Január 1. – Újév
Január harmadik hétfője – Martin Luther King születésnapja
Február harmadik hétfője – George Washington születésnapja
Március 17. – Szent Patrick napja (az amerikai írek ünnepe)
Május utolsó hétfője – Háborús hősök emléknapja
Július 4. – Függetlenség napja
Szeptember első hétfője – Munka ünnepe
Szeptember 11. – Hazafiság napja (a 2001. szep. 11-i terrortámadás áldozatainak emléknapja)
Október 12. – Columbus napja
Október 31. – Jack O’Lantern-Halloween (Mindenszentek előestéje)
November 11. – Veteránok Napja
November negyedik csütörtökje – Hálaadás napja
December 25. – Karácsony

Fontos telefonszámok – az USA-ban az alábbi segélyhívószámokat hívhatjuk:
Sürgősségi hívószám (mentők, rendőrség, tűzoltók): 911
Nem sürgősségi telefonszám: 311
Ezen kívül minden államnak saját sürgősségi telefonhálózata van.

Magyarország Egyesült Államokbeli diplomáciai képviselete:

Nagykövetség:

Cím: 3910 Shoemaker Street, NW, Washington D.C. 20008 – telefon: 00-1-202-362-6730; Ügyelet: 00-1-202-460-3711 (mobil)

Konzuli Hivatal:
Cím: 3910 Shoemaker Street, NW, Washington D.C. 20008 – telefon: 00-1-202-362-6730; Ügyelet: 00-1-202-460-3711 (mobil)

Ezen kívül Főkonzulátus működik Chicagóban, Los Angelesben és New Yorkban, valamint több városban Tiszteletbeli konzul is elérhető. Részletesebb információ a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külképviseletek honlapján található.találat
FőoldalÉszak-AmerikaAmerikai Egyesült Államok USA
Részletes találati lista
Nem találja amit keres?
Kérjen ajánlatot!
Feliratkozás kategória értesítésreBezár

Iratkozz fel kategória értesítő listánkra és értesülj az általad választott kategória legújabb indulásairól, akcióiról!

Segíthetünk?Bezár
Kérjen ajánlatot!
Megkeressük Önnek a legjobb árat.
Kollégáink segítenek munkaidőben.
+36 1 5013490
Küldjön magának emlékeztetőt
e-mailben!